ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ

Δεκ 13th, 2005 | | Κατηγορία: Κόσμος, Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 12/12/2005.

Καθώς οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συγκεντρώνονται στο Χονγκ Κονγκ για την 6η υπουργική διάσκεψη (13-18 Δεκεμβρίου) η γνωστή ΜΚΟ Oxfam έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα που δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιδοτούν παράνομα πολλά από τα γεωργικά τους προϊόντα -κατά παράβαση δηλαδή των κανόνων του ΠΟΕ. Μεταξύ των χωρών που αναφέρει η έκθεση είναι και η Ελλάδα.

Οι επιδοτήσεις βρίσκονται στη βάση της πολιτικής ντάμπινγκ των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις διεθνείς αγορές που έχει αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή των αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, οι δύο εμπορικές υπερδυνάμεις επιδοτούν μια σειρά προϊόντων όπως βούτυρο, χυμό πορτοκαλιών, καπνά, ντομάτες, δημητριακά και ρύζι.

Το σύνολο των παράνομων επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. και σε 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ. Οι επιδοτήσεις ευνοούν τη χρήση ντόπιων προϊόντων σε σχέση με εισαγόμενα για την κατασκευή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων -κάτι που απαγορεύουν αυστηρά οι κανονισμοί του ΠΟΕ.

Υπολογίζεται ότι οι παραγωγοί δημητριακών ανά τον κόσμο θα κέρδιζαν από την αύξηση των τιμών που θα επέφερε π.χ. η κατάργηση των επιδοτήσεων δημητριακών στις ΗΠΑ ένα ποσόν που θα ισοδυναμούσε με τα χρήματα που δαπανούν τα Ηνωμένα Εθνη ετησίως για ιατρικές επεμβάσεις που στοχεύουν στην διάσωση 3 εκατομμυρίων βρεφών

Αυτές οι επιδοτήσεις παρεμποδίζουν τις εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών, ρίχνουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές και πλήττουν την εγχώρια παραγωγή στις αναπτυσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι επιδοτήσεις, που οδηγούν σε υπερπαραγωγή, πλήττουν τους γεωργούς των φτωχών χωρών.

* Οδηγούν στην πτώση των παγκόσμιων τιμών που σημαίνει ότι οι αγρότες των φτωχών χωρών κερδίζουν λιγότερα για τα προϊόντα τους.

* Υπονομεύουν την αγροτική παραγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες γεμίζοντας τις ντόπιες αγορές με υποκοστολογημένα προϊόντα.

* Εκτοπίζουν τα αγροτικά προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών από τις διεθνείς αγορές καθώς οι τελευταίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ντάμπινγκ των ανεπτυγμένων χωρών.

Αυτές οι χαμένες εμπορικές ευκαιρίες στοιχίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ετσι υπολογίζεται ότι οι παραγωγοί δημητριακών ανά τον κόσμο θα κέρδιζαν από την αύξηση των τιμών που θα επέφερε π.χ. η κατάργηση των επιδοτήσεων δημητριακών στις ΗΠΑ ένα ποσόν που θα ισοδυναμούσε με τα χρήματα που δαπανούν τα Ηνωμένα Εθνη ετησίως για ιατρικές επεμβάσεις που στοχεύουν στην διάσωση 3 εκατομμυρίων βρεφών -δηλαδή 4 δισ. δολάρια.

Η παρανομία στην Ελλάδα

Οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. αφορούν την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών για τυποποιημένες τροφές όπως ντοματοπελτέ, κονσέρβες φρούτων και χυμό πορτοκαλιών…

Στην Ελλάδα οι παράνομες επιδοτήσεις αφορούν κυρίως τις τομάτες και τις κονσέρβες ροδάκινων.

Οι τομάτες που χρησιμοποιούνται στον πελτέ, στις κονσέρβες και στις διάφορες σάλτσες επιδοτούνται κατά 65% και η Ε.Ε. παρέχει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως προκειμένου να ενισχύσει τη μετατροπή της ντομάτας σε παράγωγα. Οι επιδοτήσεις επιτρέπουν στους Ευρωπαίους παραγωγούς, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να αγοράζουν τομάτες της Ε.Ε. σε πολύ χαμηλές (επιδοτούμενες) τιμές και μ’ αυτό τον τρόπο να είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πελτέ στον κόσμο.

Αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις οι ευρωπαϊκές εξαγωγές δεν θα ήταν ανταγωνιστικές και πιθανότατα θα είχαν εξαφανισθεί. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται κατ’ εξοχήν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι η Νότια Αφρική, η Κίνα, η Χιλή, το Μαρόκο και η Τυνησία. Αν η κατάργηση των επιδοτήσεων της Ε.Ε. οδηγούσε σε αύξηση της παγκόσμιας τιμής του πελτέ κατά 5%, οι εξαγωγείς του τοματοπελτέ στις αναπτυσσόμενες χώρες θα κέρδιζαν ένα πρόσθετο εισόδημα 15 εκατ. δολαρίων.

Οσον αφορά τις εξαγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων -όπου η Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των επιδοτήσεων είναι σχετικά μικρό (20%)- υπολογίζεται ότι αν η κατάργηση των επιδοτήσεων ανέβαζε τις παγκόσμιες τιμές κατά 5%, οι εξαγωγείς στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είχαν πρόσθετα έσοδα 10 εκατ. δολάρια.

6 σχόλια
Leave a comment »

 1. Σε μια ρικαρντιανή οικονομία οι χώρες της Αφρικής θα μπορούσαν να
  ορθοποδήσουν βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, την αγροτική
  παραγωγή. Πρέπει να καταλάβουμε πως οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δεν θέλουν την ελεημοσύνη μας, δεν θέλουν συναυλίες του Μπόνο. Θέλουν το αυτονόητο. Να επικρατήσουν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου -> όχι επιδοτήσεις, όχι dumping.
  Κύριε Μπούτα και Πατάκη, κύριοι του ΚΚΕ την επόμενη φορά που θα κλείσετε τους δρόμους ζητώντας επιδοτήσεις, να θυμάστε πως εξαιτίας σας πεθαίνουν, λιμοκτονούνε άνθρωποι στην Αφρική

 2. Ετσι ειναι, τα ιδια ατομα που προσπαθουν να μας πεισουν οτι πρεπει να βοηθαμε τις Χωρες του Τριτου Κοσμου γιατι υπαρχει λεει ενας καλυτερος κοσμος, ειναι ακριβως οι ιδιοι που ειναι υπερ των επιδοτησεων στους δυτικους αγροτες!

  Θελω να πιστευω οτι φταιει η ελλειψη πληροφορησης και οχι οτι εχουμε να κανουμε με ατομα που θελουν τα παντα, αλλα παντα με λεφτα των αλλων…

 3. Απλά να συμπληρώσω με σχόλιο του Kofi Annan ο οποίος ανέφερε για τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης : “… what the Seattle protesters and anti-globalisation movement do not realize is that Third World countries want access to trade. They want to trade themselves out of poverty, not live on assistance” (On Africa, the UN and globalisation, Prospect, July 2001). Δε μας είπε και τίποτα το συγκλονιστικό ο Annan απλά ανέφερε αυτό που η απλή λογική επιβάλλει. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ιθέλουν να συμμετέχουν στην παγκόσμια οικονομία και να παίζουν με τους ίδιους κανόνες.
  Όσον αφορά το τελευταίο σου σχόλιο Σωτήρη συμφωνώ. Σίγουρα μόνο η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να εξηγήσει αυτή την διαστρέβλωση της κοινής λογικής στο ευρύ κοινό. Η εικόνα εξαγριωμένων αγροτών να διαμαρτύρονται βιαία εναντίον ενός “απρόσωπου” και “αδίστακτου” καπιταλιστικού οργανισμού όπως του ΠΟΕ δημιουργεί την εντύπωση ότι δικαίως ξεσηκώνονται και όχι μόνο αυτό, αλλά δίνουν κιόλας την εντύπωση ότι το κάνουν για το καλό όλων μας γιατί στο τέλος ο ΠΟΕ (και γενικά η παγκοσμιοποίηση) θα μας φάει όλους. Από την άλλη μεριά οι αγρότες προφανώς προασπίζονται τα κεκτημένα προνόμιά τους με τα οποία τους έχουμε κακομάθει τόσα χρόνια.
  Το θέμα είναι ότι δε νομίζω ότι κανένας υποστηρίζει ότι δε θα έχει επιπτώσεις η κατάργηση των επιδοτήσεων στους αγρότες του ανεπτυγμένου κόσμου. Αλλά τουλάχιστον να θυμόμαστε και επιτέλους ας καταλάβουμε (ιδιαίτερα αυτοί που δαιμονοποιούν τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες) ότι οι διαμαρτυρίες, οι διαδηλώσεις και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις αντίθεσης προς την εγκατάλειψη των επιδοτήσεων γίνονται αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον των θιγμένεων ομάδων.

 4. Ας ακούσουμε κάποτε τους ίδιους τους Αφρικανούς:
  Για όνομα του θεού, σταματήστε τη βοήθεια!

 5. μπα οχι subterranean (homesick alien?), η πλακα ειναι οτι μπορουμε να εχουμε επιδοτησεις αγροτων χωρις να στρεβλωνουμε πολυ την αγορα, επιδοτωντας απλα τα προσωπα ενα σταθερο ποσο, οχι αναλογα την παραγωγη τους. Για μενα και αυτο ειναι ανεπιθυμητο, αλλα τουλαχιστον ειναι καλυτεορ απο το σημερινο συστημα που πολυ συχνα επιδοτει μεγαλοαγροτες στην Γαλλια και τιμωρει κακομοιρηδες στην Νιγηρια…

 6. Δε θέλω να φανώ δηκτικός, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να είστε πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Αν είχατε ποτέ προσπαθήσει να γνωρίσετε τον αγρότη ,δε θα μιλούσατε έτσι. Εντάξει ούτε εγώ είμαι αγρότης, αλλά έχω μεγαλύτερη επαφή με την αγροτική πραγματικότητα. Οι αγρότες ναι μεν κάνουν πολλές απάτες (πανωγραψίματα, ψευδείες περιουσιακές δηλώσεις, παράνομα ραντίσματα) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι προνομιούχοι.
  Όταν οι αγρότες διαμαρτύρονται είναι γιατί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές και βλέπουν ο κόπος τους να μην ανταμείβεται. Μάλιστα δεν είναι υπερβολή ότι αν κάποιος αγρότης συλλέξει όλη του τη σοδειά μπορεί να μπει και μέσα. Αυτός είναι ο λόγος π.χ. που φέτος κανείς δε διαμαρτύρεται για το λάδι αφού η τιμή του είναι ικανοποιητική. Φανταστείτε λοιπόν τι έχουν να πάθουν αυτοί οι άνθρωποι (που έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται προς την καριέρα του ΕΠΟΠ) αν τους κόψουμε και τις επιδοτήσεις. Καλή λοιπόν η αλληλεγγύη προς τη μαύρη ήπειρο αλλά να μην ξεχνάμε και τη Θεσσαλία ,την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Και κει πόνος υπάρχει και ας μην πηγαίνει ο Bono να τους τραγουδήσει

Σχολιαστε