Το μυστρί και η δημοκρατία

Νοέ 2nd, 2009 | | Κατηγορία: Πάσχος Μανδραβέλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Είναι προφανές ότι, όταν συλληφθούν οι ψυχασθενείς με τα καλάσνικοφ, μπορούν να ζητήσουν την αθώωσή τους ισχυριζόμενοι ότι «τελούσαν υπό νομική πλάνη, θεωρώντας ότι στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας αντίστοιχες ενέργειες καταγράφονται συχνά». Δεν είναι καλαμπούρι, είναι το σκεπτικό του εισαγγελέα Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, με το οποίο αθώωσε έξι νεαρούς, οι οποίοι «έχτισαν» εντός του γραφείου τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Θανάση Καραμπίνη. Ο εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε ότι «τα αδικήματα της άσκησης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης φαίνεται από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας ότι έχουν αντικειμενικά διαπραχθεί». Παρ’ όλα αυτά, οι έξι «χτίστες» αθωώθηκαν διότι νόμιζαν ότι «νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή να χτίζει εντός των γραφείων του τους πρυτάνεις».

Ο εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε ότι «τα αδικήματα της άσκησης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης φαίνεται από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας ότι έχουν αντικειμενικά διαπραχθεί». Παρ’ όλα αυτά, οι έξι «χτίστες» αθωώθηκαν

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του βουλευτή του Συνασπισμού κ. Τάσου Κουράκη, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Ξάνθη για να υπερασπιστεί το δίκιο των χουλιγκάνων να διαμαρτύρονται όπως γουστάρουν, ακόμη και με μυστρί, λάσπη και τούβλα (η λάσπη κυριολεκτικά και μεταφορικά). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συνασπισμού, «ο Τάσος Κουράκης επαίνεσε τη στάση των φοιτητών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, και καταφέρθηκε κατά του εισαγγελέα, ο οποίος στοχοποίησε τους έξι φοιτητές, που υλοποιούσαν απόφαση του συλλόγου τους, στρεφόμενος εμμέσως κατά του πανεπιστημιακού ασύλου».

Με άλλα λόγια, ο κ. Κουράκης –έχοντας και τις ευλογίες του Συνασπισμού– επαίνεσε την παρανομία των φοιτητών βαφτίζοντας τη φθορά δημόσιας περιουσίας και τον τραμπουκισμό στο πρόσωπο ενός καθηγητή και εκλεγμένου αντιπρύτανη ως «εύρυθμη λειτουργία του ασύλου». Με άλλα λόγια, εκεί που οι χούλιγκαν μας χρωστούσαν, ο Συνασπισμός ζητάει και το βόδι, διότι «στοχοποιήθηκαν» οι χτίστες!

ο κ. Κουράκης –έχοντας και τις ευλογίες του Συνασπισμού– επαίνεσε την παρανομία των φοιτητών βαφτίζοντας τη φθορά δημόσιας περιουσίας και τον τραμπουκισμό στο πρόσωπο ενός καθηγητή και εκλεγμένου αντιπρύτανη ως «εύρυθμη λειτουργία του ασύλου»

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του «επαναστατικού παραλογισμού», που δέρνει εσχάτως τον ΣΥΝ, και αφού κατά τον κ. Κουράκη το χτίσιμο καθηγητών ή πρυτάνεων εντός των γραφείων είναι καλό πράγμα – «υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου» –, να νομιμοποιηθεί. Να μπορεί, όποιος διαφωνεί με κάποιον, να χτίζει συμβολικά την είσοδο του γραφείου του. Ετσι, αφενός θα έχουμε οικονομικό όφελος (η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας κι εσχάτως έχει κάμψη) και αφετέρου θα έχουμε καθημερινά χάπενινγκ. Οι φοιτητές θα χτίζουν τους πρυτάνεις, οι εκφωνητές του Πολυτεχνείου θα μπορούν να χτίζουν την είσοδο της ΓΑΔΑ, ο ΛΑΟΣ θα μπορεί να χτίζει τα γραφεία του ΣΥΝ στην Κουμουνδούρου…

Γιατί όχι; Αφού το χτίσιμο των γραφείων είναι απλώς συμβολική πράξη, η οποία δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν και αποσκοπεί σε ιερούς σκοπούς, γιατί να μη διευρυνθεί; Γιατί ο δημοκρατικός διάλογος με το μυστρί να παραμείνει εντός των πανεπιστημιακών τειχών; Γιατί να μην μπορούν όλοι να χτίζουν όλους; Οι ακροδεξιοί να χτίζουν τα γραφεία των «επαναστατών», οι επαναστάτες των ρεφορμιστών, οι ρεφορμιστές των δεξιών κ. ο. κ. Είναι σίγουρο ότι ο καλός δημοκράτης κ. Κουράκης θα τρέξει να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε ομάδας πολιτών να χτίζει τους αντιπάλους της· πάντα «συμβολικά» και φυσικά υλοποιώντας αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

Πάσχος Μανδραβέλης

————————————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 30/10/2009

8 σχόλια
Leave a comment »

 1. Απίστευτο! Αυτά μόνο στην Μπανανάι συμβαίνουνε. Αν γινότανε αυτό σε ευρωμαϊκή χώρα θα είχανε πέσιε κεφάλια.

 2. Πάνω σε ποιο νόμο στηρίχθηκε η απόφαση του δικαστηρλιου?

  Αν δεν υπάρχει νόμος περι αθωωσης σε περίπτωση αγνοιας του αξιοποινου της πράξης(χαχα) να κινηθουν οι αντίστοιχες διαδικασιες απομάκρυνσης(χαχα) των εν λόγω δικαστών-εισαγγελέων.

  Βέβαια το επίπεδο της ελληνικής δικαιοσύνης είναι γνώστο. Επίσης γνωστη είναι η ΄σχεση της αριστεράς με την νομίμοτητα παρολα αυτά δεν σταματα να εντυπωσιάζει, δοξα τω θεω δεν έχουν πλέον όπλα.

 3. Eίπαμε και άντε να το ξαναπούμε. Ο δολοφόνος του Εθνους Ανδρέας Παπανδρέου και η Συμμορία του 1981 κατέστρεψαν την Ελλάδα. Το Δόγμα ΠΑΣΟΚ, δηλαδή διαλύω συλλογική ή τρίτου ατόμου περιουσία και λογαριασμό δεν δίνω έχει πλέον διαποτίσει όλη την Κοινωνία. Αλλά πρέπει να ομολογηθεί ότι ο ΣΥΝ υπερέβη πάσαν προσδοκία, ακόμα και τις πλέον “αισιόδοξες” προβλέψεις, η δε Ελληνική Δικαιοσύνη είναι αδύναμη και πρακτικώς απούσα.

 4. @ Kapitalist

  Aγνοια του Νόμου ουδαμού στην Δύση επιτρέπεται, άρα δεν λογίζεται ως ελαφρυντικό. Ελπίζω ότι η απόφαση θα εφεσιβληθεί.

 5. Ο μέγας νομικός-ιεροεξεταστής-παντογνώστης-διδάσκαλος του γένους Μανδραβέλης ξαναχτυπά. Τώρα κοντά σας και για δικαστικές γνωματεύσεις. Ας σχολιάσει αυτό στην εφημερίδα του αν έχει τα άντερα http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1100645

 6. @ PASOK-poisonous

  Ηθελα να σας πω κυρία/κύριε ότι παρακολουθώ από καιρό τις ad hominem επιθέσεις σας κατά του κ. Μανδραβέλη. Ηλίου φαεινότερο ότι είναι προσωπικές αφού τα σχόλιά σας ΔΕΝ αφορούν στο περιεχόμενο του εκάστοτε post – εκεί δηλαδή όπου έχετε δικαίωμα να είστε ΟΣΟ αυστηρός, κριτικός και επικριτικός κρίνετε.
  Ο, κατά τα άλλα, άγνωστός μου κ. Μανδραβέλης είναι “μεγάλο παιδί” και ασφαλώς γνωρίζει πώς να προστατεύει εαυτόν. Nonetheless, επειδή ο γράφων όταν τα “παίρνει στο κρανίο τα παίρνει”, σας πληροφορώ ότι αυτό στο οποίο επιδίδεσθε από καιρό ονομάζεται stalking στην Αμερικανική Νομοθεσία και είναι πράξη κολάσιμη – δικαίωμα δε αγωγής δεν έχουν μόνο τα άμεσα θύματα, αλλ’ οιοσδήποτε πολίτης που κρίνει ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ αυτή την συμπεριφορά.

  Δεν σας απειλώ, σας ενημερώνω!

 7. Οι ευθύνες της αθώωσης των νεαρών βαρύνουν εξίσου τον “παθόντα” αντιπρύτανη Καραμπίνη, ο οποίος αφενός δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αφετέρου έστειλε επιστολή ζητώντας την απαλλαγή των φοιτητών. Να σημειωθεί ότι η διώξη ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως, αφού (ο συνένοχος, πλέον) Καραμπίνης απέσυρε τη μήνυσή του. Κάποιον λάκο έχει η φάβα…

 8. Eίπαμε η ΜΑΦΙΑ επαγγελματιών αλητο-φοιτητών ΚΑΙ πρυτανικών αρχών είναι ΕΝΙΑΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ

Σχολιαστε