Η ΝΔ και η αλογόμυγα

Νοέ 10th, 2008 | | Κατηγορία: Φώτης Περλικός | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Η σημερινή διαγραφή του Πέτρου Τατούλη συμβολίζει πολλά περισσότερα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από απλά την απομάκρυνση ενός βουλευτή. Δεν είναι απλά η διαγραφή ενός διαφωνούντα, που οι θέσεις του έρχονταν σε σύγκρουση με την προσπάθεια διακυβέρνησης. Είναι πρώτα και κύρια η συνειδητή, ξεκάθαρη και έμπρακτη απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία και ως κόμμα και ως κυβέρνηση δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες που τους τελευταίους μήνες αποτελούν τις βάσεις της κριτικής του Πέτρου Τατούλη στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η διαγραφή αυτή διαλύει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για την απολαύσει, όχι για να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον φιλελεύθερες

Ο κ.Τατούλης συμπεριφέρθηκε με τέτοιο ήθος, που καμία κατηγορία για την συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να σταθεί ως σοβαρός λόγος διαγραφής του. Οι τοποθετήσεις του ήταν καθαρά πολιτικές, εξέφρασε παραγωγικό λόγο, και η απομάκρυνσή του μόνο ως πολιτική διαφωνία της κυβέρνησης με τις θέσεις του μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Κάνοντας την αυτοκριτική (που όφειλε να κάνει πρώτος ο πρωθυπουργός, αλλά ποτέ δεν βρήκε το ανάλογο πολιτικό θάρρος) της τετραετούς διακυβέρνησης, μίλησε για έλλειμα ιδεολογίας των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Δεν μίλησε γενικά και αόριστα. Ξεκαθάρισε ότι ο φιλελευθερισμός οφείλει να είναι η συνεκτική ιδεολογία των αναγκαίων αλλαγών. Η κυβέρνηση πρώτα με τις πράξεις της εδώ και 4+ χρόνια (αδυναμία ιδιωτικοποιήσεων, προκλητικές παροχές σε εργαζομένους ΟΤΕ/Ολυμπιακής, αποτυχία ελέγχου των εξόδων, νέοι φόροι, παρεμβατικότητα, πακέτο Αλογοσκούφη για τις τράπεζες, κ.ά.) έδειξε ότι δεν ήρθε στην εξουσιά για να εφαρμόσει κανένα φιλελεύθερο πρόγραμμα (άσχετα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις) και τώρα με την διαγραφή του κ.Τατούλη πέταξε και τα τελευταία ιδεολογικά φύλλα συκής της. Η διαγραφή αυτή διαλύει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για την απολαύσει, όχι για να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον φιλελεύθερες.

η πραγματική ενόχληση δεν ήταν ο κ.Τατούλης, αλλά το γεγονός ότι είχε ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτο δίκιο στα προβλήματα που επεσήμανε

Ο κ.Τατούλης μίλησε για το απαραίτητο ηθικό ανάστημα των δημόσιων προσώπων και του πολιτικού προσωπικού μιας κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να διατηρήσει όλους αυτούς που ξεφτιλίζουν με τις πράξεις τους την κυβέρνηση, την παράταξή του και την χώρα και να διώξει αυτόν που δεν τους χαρίστηκε και τους κατήγγειλε! Μια απόλυτα συνειδητή απόφαση, παρένη από καιρό, που απλά έψαχνε την ευκαιρία της. Ο πρωθυπουργός έδειξε έμπρακτα ότι είναι όλα όσα του καταλογίζει ο κ.Τατούλης. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μηχανισμό για αποκόμιση προσωπικών οφελών των μελών της και του κομματικού στρατού της (και μερικών μοναστηριών).

Τόσο καιρό, ο κ.Τατούλης δεν ήταν παρά η ιδεολογική και ηθική σωκρατική αλογόμυγα της Νέας Δημοκρατίας. Παραήταν ενοχλητικός σε μια κυβέρνηση με μεγάλα ιδεολογικά και ηθικά ελλείμματα. Ο δύσκολος δρόμος για τον κ.Καραμανλή θα ήταν να κάνει αλλαγές (πράγμα για το οποίο είναι άκρως αμφίβολλο αν έχει τις ικανότητες). Ο εύκολος ήταν να ξεφορτωθεί την ενοχλητική αλογόμυγα. Μόνο που η πραγματική ενόχληση δεν ήταν ο κ.Τατούλης, αλλά το γεγονός ότι είχε ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτο δίκιο στα προβλήματα που επεσήμανε.

Φώτης Περλικός

12 σχόλια
Leave a comment »

  1. […] via e-rooster.gr» Φώτης Περλικός » Η ΝΔ και η αλογόμυγα […]

  2. Πολύ αμφιβάλλω για τα “αγνά” κίνητρα του κ.Τατούλη.
    – Μήπως θυμάται κανείς γιατί δεν επαναυπουργοποιήθηκε στην τελευταία Κυβέρνηση ??
    -Το ύφος του μου φάνηκε αλαζονικό (ισως κάνω λάθος), αλλά δεν είπε και τίποτα ουσιαστικό και μή, για την ακρίβεια, μάλλον επανέλαβε τα (προεκλογικά) λόγια του Μπαρακ Ομπάμα………
    Ινσαλλαχ

  3. Θα μπορούσατε να μας θυμήσετε ποιά ακριβώς φιλελεύθερα μέτρα πήρε ο κ. Τατούλης ως (ουσιαστικά) υπουργός Πολιτισμού; Συγκεκριμένα τι μέτρα πήρε για να μειώσει τις δαπάνες του Υπουργείου του και σε τι ιδιωτικοποιήσεις προχώρησε;

    Θα μπορούσατε να μας θυμήσετε την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση και στον Καραμανλή ενώ ήταν υπουργός; ή τότε δεν τα έβλεπε;

    Θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε για τις καινοτομίες του κ. Τατούλη στην εκλογική του περιφέρεια; Τι έκανε για να χτυπήσει τις πελατειακές σχέσεις; Γιατί είναι αδιαμφισβήτητα και με διαφορά πρώτος βουλευτής; Μήπως η Αρκαδία είναι ο παράδεισος της φιλελεύθερης σκέψης;

  4. Ατυχέστατο post από τον φίλτατο Πρόεδρο

    Ο Τατούλης δεν είναι φιλελεύθερος.
    Σωστά ρωτάει ο pelerine, τι φιλελεύθερο έκανε στην θητεία του στο υπουργείο?

    ‘Ενας ιδιοτελής πολιτικός είναι, που δεν έχει την στοιχειώδη αξιοπρέπεια -αφού διαφωνεί τοοοοοσο πολύ με την ασκούμενη πολιτική- να παραιτηθεί από βουλευτής. Γιατί δεν φεύγει? Ποιους εξυπηρετεί?

  5. Ο κύριος Τατούλης, ως φιλελεύθερος που λέει ότι είναι, τις ιδέες του είναι πιό εύκολο να τις εφαρμόσει μέσω της ΝΔ, ή μέσω της φιλελεύθερης συμμαχίας που τον φλερτάρει, απόκομμα το οποίο εξυπηρετεί, ακριβώς τους ίδιους σκοπούς, με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή;

    Να μας πεί, επίσης ο μέγας οικονομολόγος και πρόεδρος του αποκόμματος, ο οποίος μικρή σχέση πρέπει να έχει με τα οικονομικά, ποιός επενδυτής κατά τη γνώμη του, θα επενδύσει σε μια κατεστραμμένη και καταχρεωμένη εταιρεία όπως είναι η Ολυμπιακή. Αυτά για όσους κραυγάζουν για φιλευθερισμό έξω από τον χορό .. Θα τους συμβούλευα να γυρίσουν στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στο πασόκ!

  6. @Χρήστος

    Έχετε μπερδέψει αγαπητέ μου τους όρους. Άλλο φιλελεύθερος, άλλο νεοδημοκράτης, άλλο Δεξιός.

    Δεν ξέρω ποια η άποψη του προέδρου για την Ολυμπιακή, αλλά να σας γράψω εγώ τη δική μου. Οι παροχές στους συνδικαλιστές της Ολυμπιακής για να εξαγοραστεί η σιωπή/συνεργασία τους, είναι απαράδεκτες. Αν η εταιρεία είναι «κατεστραμμένη και καταχρεωμένη», όπως γράφετε, ας κλείσει όπως κλείνουν και όλες οι υπόλοιπες κατεστραμμένες και καταχρεωμένες εταιρείες χωρίς να ξεζουμίζουν το πορτοφόλι των υπολοίπων ελλήνων.

  7. Δεν είναι κύριε Σαρηγιαννίδη, η πολιτική “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”. Η πολιτική υφίσταται για να λύνει τα προβλήματα των μελών της κοινωνίας. Η ολυμπιακή αεροπορία, δεν είναι μια απρόσωπη έννοια, είναι μια επιχειρήση, όπου μέσω αυτής ζούνε άνθρωποι, και μέσω αυτής εξυπηρετούνται οι μεταφορές ανθρώπων στα πιό απομακρυσμένα νησιά της πατρίδας μας (αν φυσικά σας λέει κάτι η τελευταία έννοια).

    Λοιπόν εσείς βρίσκετε ως αρμόζουσα λύση το λουκέτο, και όχι την προσπάθεια της ιδιωτικοποίησης;

    Λυπούμαι που για ακόμα μια φορά βλέπω αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται σε φιλελεύθερους, να προσβάλλουν και να διαστρεβλώνουν με τον χείριστο τρόπο την έννοια αυτή!

    Και αν λαμβάνετε ως παράδειγμα χώρες που έκλεισαν τις επιζήμιες επιχειρήσεις, τότε θα σας υπενθυμίσω ότι οι συγκεκριμένες χώρες δεν είχαν 20% ανεργία, ούτε μπορεί να ζητάτε την πλήρη εφαρμογή άλλων μοντέλων, σε χώρες στις οποίες υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα και διαφορετικά προβλήματα. Σαφώς δεν είστε περισσότερο φιλελεύθερος από εμάς!

    Το κόμμα σας μου θυμίζει το λιγότερο και χωρίς καμία υπερβολή, τον δογματισμό του κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδος! Με τον δογματισμό δεν λύνονται προβλήματα, δημιουργούνται περισσότερα, αν και αυτός είναι ο στόχος σας, η βλάβη της σημερινής κυβέρνησης και η επαναφορά της πασοκικής διακυβέρνησης για να έχετε λόγο ύπαρξης.

    Δεν γνωρίζω αν πέφτω έξω, ενδεχομένως, ίσως… Όμως οι πράξεις και οι θέσεις σας αυτό αποδεικνύουν.
    Όταν ο κύριος Τατούλης, εισχωρήσει στο σχηματισμό σας, θα έχετε πλήρως επιβεβαιώσει τις υπόνοιες.

  8. θα σας υπενθυμίσω ότι οι συγκεκριμένες χώρες δεν είχαν 20% ανεργία

    Περίεργο, αλλά η πολυαγαπημένη σας νουδούλα ισχυρίζεται ότι έχει ρίξει την ανεργία στο 8% – μάλιστα η ΕΣΥΕ ερίζει με την Eurostat που την αποτιμά στο 9% – βγάζοντας πάντα τους “απασχολήσιμους του Σημίτη”, τους 100,000-150,000 ανασφάλιστους των προγραμμάτων κατάρτισης κ.ο.κ. Μήπως ο Αλογοσκούφης έκανε καινούρια απογραφή στον πληθυσμό της Ελλάδας και μειώθηκε κατά 25% – 12.5% κατά Eurostat πάντα – βγάζοντας έξω τις πόρνες και τους ναρκεμπόρους που είχαν απογραφεί στο ΑΕΠ;

  9. Άκουσα τον λόγο του Τατούλη στο συνέδριο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Εντυπωσιακά ηθικολογικός και ασαφής. Ουδεμία σχέση με τις αντίστοιχες τοποθετήσεις των Μάνου και Ανδριανόπουλου. Εμένα λαϊκισμό και δημαγωγία μου θυμίζει. Εύχομαι να διαψευσθώ.

  10. “φιλελεύθερος πολιτικός” “φιλελευθερισμός” “Φιλελεύθερη Συμμαχία” όλα αυτά προυποθέτουνε την ύπαρξη μιας αστικής τάξης που με το κεφάλαιό της και τις γνώσεις της παράγει ή αφήνει να παραχθεί πλούτος προς κάλυψη της εγχώριας ζήτησης ή/και προς εξαγωγή. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι στην ελληνική κοινωνία όλα αυτά είναι άνευ αντικειμένου είτε επειδή δεν υπάρχει πρωτογενής εκμεταλλεύσιμος πλούτος είτε επειδή δεν υπάρχει η ειλικρινείς πρόθεση να τον εκμεταλλευθούνε.

    Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο εισηγητής του φιλελεθερισμού στην Ελλάδα, ο Εθνεγέρτης Βενιζέλος (αλλά και πιο πριν από αυτόν ο Τρικούπης) αναζήτησε, τόσο τον εκμεταλλεύσιμο πλούτο όσο και αυτούς που θα τον εκμεταλλεύόταν, στο εξωτερικό…

    Κάμαμε λοιπόν το λάθος και εισαγάγαμε Σύνταγμα χωρίς να έχουμε δημοκράτες, μην κάμουμε τώρα το λάθος να εισαγάγουμε φιλελευθερισμό χωρίς να έχουμε…αστική τάξη!

  11. πολυ μεγαλη κουβεντα ειπωθηκε απο τον Λουμπεν.

    Ο Βενιζελος στη Μ Ασια και στη Μακεδονια αναζητησε την “υλη” πανω στην οποια θα εστηνε την αστικη ταξη.
    Οι αγροτικοι πληθυσμοι της μεχρι τοτε Ελλαδας δεν προσφερονταν για κατι τετοιο.

    Η αποτυχια του εγχειρηματος αυτου δυστυχως δεν επετρεψε στην Ελλαδα να αναπτυχθει, τους αγροτικους πληθυσμους τους σταδιακα τους μετετρεψε σε βαθυ κρατος και δημοσιο τομεα και πηγαινει απο τοτε με ρυθμους χελωνας.

    Η συγκεκριμενη παρατηρηση εξηγει σε ποσοστο 70-80% τη σημερινη μας κακοδαιμονια.

  12. Όντως πριν την αποτυχία του ανατολικού εγχειρήματος ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας βρισκόταν στην Ανατολή, κυρίως στην Μ. Ασία και στην Αίγυπτο. Το πεπρωμένο της φυλής ήτανε και είναι η επικυριαρχία και εκμετάλλευση της Μεσογείου και των λαών της υποβοηθούμενη από την πολιτιστική της επιρροή, μην ξεχνάμε ότι τόσο η βρεταννική στο παρελθόν όσο και η αμερικανική επικυριαρχία στηρίζεται ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία.
    Συνεπώς η εξωτερική πολιτική της χώρας, σε συνδιασμό με την εσωτερική, θα πρέπει να έχει ως στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού της και η υποστήριξή του στην επικράτησή του έναντι των ανταγωνιστών του.

Σχολιαστε