Αγκάθια στο δρόμο του Ομπάμα

Νοέ 10th, 2008 | | Κατηγορία: Ανδρέας Ανδριανόπουλος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Τα πανηγύρια σύντομα θα ολοκληρωθούν. Και ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ομπάμα θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πολιτική πραγματικότητα. Ελέγχοντας και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου στον εσωτερικό τομέα θα έχει, γιά κάποιο διάστημα τουλάχιστον, ευχέρεια σημαντικών ελιγμών. Στην εξωτερική πολιτική όμως τα προβλήματα θα εμφανισθούν πολύ σύντομα. Σχεδόν από την αρχή.

Από το Ιράκ δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν εξασφαλίσει εγγυήσεις από το Ιράν για αποτροπή μιάς μελλοντικής εισβολής. Κάθε τι άλλο θα πανικόβαλε την Σαουδική Αραβία, θα εξέθετε σε κινδύνους το Ισραήλ, θα προβλημάτιζε την Τουρκία και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη προς την Δύση των χωρών του Κόλπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής

Οι οπαδοί του επιθυμούν να πάρει πρωτοβουλίες συνεννόησης με παραδοσιακούς αντιπάλους των ΗΠΑ και να συνεργασθεί με φίλους και συμμάχους. Καίρια όμως αναμένουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, μια πολιτική με σαφή προοπτική στο Αφγανιστάν και βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Ρωσία.

Από το Ιράκ δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν εξασφαλίσει εγγυήσεις από το Ιράν για αποτροπή μιάς μελλοντικής εισβολής. Κάθε τι άλλο θα πανικόβαλε την Σαουδική Αραβία, θα εξέθετε σε κινδύνους το Ισραήλ, θα προβλημάτιζε την Τουρκία και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη προς την Δύση των χωρών του Κόλπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Μιά κοινή αντίδραση από Ισραήλ και Σαουδική Αραβία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει ο οποιοσδήποτε αμερικανός Πρόεδρος. Το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να προτείνει στο Ιράν σαν αντίβαρο ώστε η όποια αμερικανική αποχώρηση να μην συνοδευτεί από γεωπολιτικά κέρδη της Τεχεράνης και στραπατσάρισμα της εικόνας των ΗΠΑ στον κόσμο ολόκληρο!!

Στο Αφανιστάν θα επιθυμούσε μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή των συμμάχων. Γιατί μόνες τους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεβάσουν την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ούτε και να ελέγξουν τις διόδους ούτε και τις περιοχές που ελέγχουν φύλάρχοι και πολέμαρχοι κοντά στα σύνορα μέσα στο Πακιστάν. Είναι όμως σχεδόν απίθανο οι Ευρωπαίοι να ανταποκριθούν σε παρόμοια αμερικανικά αιτήματα. Πρόκειται για στόχο εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Το μόνο λοιπόν που απομένει είναι η συνεννόηση με τους Ταλιμπάν. Αν όμως μιά τέτοια συμφωνία αποτύχει, το κύρος της Αμερικής θα πληγεί..Και η δημοτικότητα του Ομπάμα, μέσα και έξω από τις ΗΠΑ, θα καταρρεύσει.

Στη Ρωσία, ο Μεντβέντεφ κινείται ήδη για να εξασφαλίσει τετελεσμένα πριν ο νέος αμερικανός Πρόεδρος αναλάβει τα ηνία. Για την Μόσχα ο Ομπάμα δεν είναι παρά μιά υπόσχεση. Δεν αποτελεί πολιτική πραγματικότητα. Κι έτσι το Κρεμλίνο κινείται επιθετικά για να κερδίσει πόντους μέχρις ότου ο νέος αμερικανός Πρόεδρος έρθει ουσιαστικά στην εξουσία. Με συμβουλάτορα τον «γκρίζο Καρδινάλιο του Κρεμλίνου» Βλάντισλαβ Σούρκωφ, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ήδη, ανήμερα της νίκης Ομπάμα στις εκλογές, την εγκατάσταση νέας συστοιχίας πυραύλων Ισκαντέρ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ – ανάμεσα ακριβώς στην Πολωνία και την Λιθουανία!! Και επέμεινε στις κατηγορίες του Κρεμλίνου για αμερικανικές ευθύνες το καλοκαίρι στην σύγκρουση με την Γεωργία.

Απέναντι στη Ρωσία ο Ομπάμα θα χρειασθεί την συμπαράσταση των Ευρωπαίων. Κάτι όμως πολύ αμφίβολο (με Γερμανία κυρίως και Ιταλία)– λόγω ενεργειακών κυρίως εξαρτήσεων και άλλων συμφερόντων – αν μπορεί να εξασφαλίσει

Απέναντι στη Ρωσία ο Ομπάμα θα χρειασθεί την συμπαράσταση των Ευρωπαίων. Κάτι όμως πολύ αμφίβολο (με Γερμανία κυρίως και Ιταλία)– λόγω ενεργειακών κυρίως εξαρτήσεων και άλλων συμφερόντων – αν μπορεί να εξασφαλίσει. Με την πιθανή εξαίρεση ίσως της Γαλλίας και της Βρετανίας. Που και αυτοί όμως δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φθάσουν για να ενισχύσουν τις αμερικανικές επιδιώξεις. Το άλλο που απομένει, είναι συστάσεις προς τις χώρες της «νέας» Ευρώπης για καλή συνεργασία με την Ρωσία. Κάτι που θα ανάψει φωτιές βέβαια στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και σε πρωτεύουσες όπως η Βαρσοβία, η Πράγα, το Βίλνιους και η Βουδαπέστη, κάνοντας καταλυτική ζημιά στην ηγετική του εικόνα.

Τα πράγματα λοιπόν ξημερώνουν δύσκολα για τον νέο αμερικανό ηγέτη. Οι ελπίδες όμως συνεχίζουν να τον συνοδεύουν.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Σχολιαστε