του Γιώργου Καισάριου.1 [1]
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αυτό τον καιρό. Όχι για το ποιος θα εκλέγει αρχηγός η για το πως θα καταλήξει το ΠΑΣΟΚ (προσωπικά μπορεί και να διαλυθεί αν θέλει δε νοιάζομαι καρφί).
Το ενδιαφέρον για μένα είναι η διαδικασία με την οποία αποφάσισαν να εκλέξουν τον αρχηγό τους.
Ως γνωστό, η άποψη μου είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχουμε δημοκρατία. Δεν το λέω μόνο εγώ – πολλοί διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν και αξιολογούν την ποιότητα της δημοκρατίας στα διάφορα κράτη ανά την υφήλιο λένε ότι είμαστε για τα μπάζα.
Προτού συνεχίσω τον συλλογισμό μου, θα ήθελα να δείτε ένα διάγραμμα πιο κάτω. Αυτό το διάγραμμα δείχνει την σχέση δημοκρατίας και διαφθοράς.
Όπως δείχνει και το διάγραμμα, όσο περισσότερο λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, τόσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει. Όσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει, τόσο μεγαλώνει η οικονομική ευημερία. Αντιθέτως, όταν υπάρχει μεγάλη διαφθορά, η οικονομική ευημερία είναι λιγότερη.
Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πολλούς διεθνείς οργανισμούς που κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις, είμαστε τελευταίοι μεταξύ των ανεπτυγμένων χορών και κάπου στη μέση της γενικής κατάταξης.
Για παράδειγμα η Φιλανδία (και γενικά οι σκανδιναβικές χώρες) αξιολογούνται σαν οι πιο δημοκρατίες χώρες στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο τότε που οι σκανδιναβικές χώρες είναι στις πρώτες θέσεις όσο αναφορά την οικονομική ευημερία. Επίσης δεν είναι τυχαίο που είμαστε τελευταίο στα πάντα μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών και έχουμε σχεδόν το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης.
Γιατί όμως παίζει ρόλο η δημοκρατική διαδικασία; Γιατί άραγε δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά μια κοινωνία που έχει λιγότερη δημοκρατία (Ρωσία & Κίνα στις παλιές καλές μέρες για παράδειγμα);
Διότι απλά:
- Η συλλογική έκφραση σχεδόν πάντα είναι πιο σωστή σε σχέση με την απόφαση ενός ατόμου
- Όσο πιο δημοκρατική είναι μια χώρα τόσο πιο έντονη είναι η ατομική πρωτοβουλία.
Όταν μια κοινωνία παίρνει αποφάσεις από κοινού, τότε συνήθως αυτές τις αποφάσεις τις τηρεί. Όταν όμως τις αποφάσεις τις παίρνει ένας (η μια συγκεκριμένη ομάδα), τότε οι υπόλοιποι θα κοιτάξουν πως να παρανομήσουν.
Αποτέλεσμα είναι ότι, οι αποφάσεις που παίρνει μια μεμονωμένη ομάδα ατόμων (στενός κομματικός κύκλος κτλ), δεν εμπεριέχουν αξιοκρατία. Η αξιοκρατία είναι πολύ σημαντική, διότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά.
Όταν δεν λειτουργεί η αγορά, τότε έχουμε διαστρέβλωση και δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε σωστά καταστάσεις. Για παράδειγμα, δεν προσλαμβάνονται τα κατάλληλα άτομα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, η, ορισμένα κατασκευαστικά έργα τα παίρνουν ορισμένοι με κομματικά κριτήρια κτλ.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται μονοπώλια. Γενικά τα μονοπωλιακά καθεστώτα δεν είναι παραγωγικά και δημιουργικά και η απόδοση ανά μονάδα έργου είναι χαμηλή (σπατάλη).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι υπόλοιποι που δεν είναι στην κλίκα του μονοπωλίου, να μην προσπαθούν και να μην αναλαμβάνουν ρίσκο, διότι απλά ξέρουνε ότι το σύστημα είναι στημένο.
Αποτέλεσμα του ότι κανείς δεν ρισκάρει (επιχειρηματικά, κοινωνικά, ιδεολογικά). Μόνο αυτοί που έχουν τις δουλειές στην τσέπη (λόγου ότι ανήκουν στο μονοπώλιο η στην κλίκα) επενδύουν και μάλιστα χωρίς ρίσκο!! Οι υπόλοιποι απλά απέχουν από τη διαδικασία.
Αποτέλεσμα είναι ότι:
- Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο
- Η παραγωγικότητα μειώνεται
- Δεν παράγει πλούτο η χώρα
- Οι πολίτες αργά και σταθερά φτωχαίνουν (συγκριτικά με άλλους)
Θα μπορούσα να μακρολογήσω και να γράψω άπειρους λόγους για τους οποίος δεν έχουμε δημοκρατία και αξιοκρατία (και γιατί αυτό η διαφθορά πάει σύννεφο) και γιατί αυτό είναι ζημιογόνο για τον τόπο. Αλλα ας περιοριστούμε στο αρχικό θέμα.
Το αρχικό θέμα είναι οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
Οι εκλογές αυτές του ΠΑΣΟΚ είναι καλές για τη χώρα διότι :
- Είναι μια δημοκρατική διαδικασία
- Εμπεριέχει αξιοκρατία
- Ο καλύτερος θα κερδίσει
- Βγαίνουν όλα τα άπλυτα στη φόρα
- Ο ηττημένος μάλλον θα αποσυρθεί και άρα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για καινούργια πρόσωπα.
Ουσιαστικά αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που γίνετε και σε πολλές άλλες χώρες. Το ονομάζουμε προκριματικές εκλογές. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δεν αποφασίζει το κόμμα ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο αλλα ο κόσμος με προκριματικές εκλογές. Στη συνέχεια οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα μπει στη βουλή η θα γίνει πρόεδρος.
Είναι αξιοκρατική αυτή η αναμέτρηση διότι δεν παρεμβαίνουν η κομματική ιεραρχία στην διαδικασία αλλα ο κόσμος. Αποτέλεσμα θα είναι ότι οποίος εκλεγεί, θα έχει τον σεβασμό των στελεχών αλλα και τον σεβασμό των ψηφοφόρων και μάλλον θα είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις άλλες επιλογές.
Σχεδόν πάντα, ο καλύτερος κερδίζει από μια τέτοια αναμέτρηση. Καλύτερος εννοούμε ότι είναι πιο άξιος και καλύτερος από τους υπόλοιπους και άρα, θα κάνει καλύτερα την όποια δουλειά του ανατεθεί (είτε μιλάμε για την πολιτική η για τον ιδιωτικό τομέα). Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις (τα πολιτικά στελέχη και όχι οι τεχνοκράτες) εκλέγονται με αναξιοκρατικές διαδικασίες και δεν είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαμε να έχουμε, άρα είναι αναποτελεσματικοί!!!
Κάτι άλλο σημαντικό από μια τέτοια διαδικασία είναι ότι βγαίνουν όλα τα άπλυτα στη φόρα. Επειδή όλες οι αναμετρήσεις και όλες οι εκλογικές διαδικασίες εμπεριέχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση – σε τέτοιες αναμετρήσεις κατεβαίνουν οι μάσκες και βλέπουμε τους πραγματικούς χαρακτήρες των υποψηφίων. Αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε μια καλύτερη άπονη για τον χαρακτήρα του καθενός.
Συνήθως, ο ηττημένος πηγαίνει σπιτάκι του και έτσι αποσύρονται οι λιγότεροι ικανοί και δημιουργούνται ευκαιρίες για καινούργια πρόσωπα. Δημιουργική καταστροφή.
Αν και δεν ειμαι φίλος του ΠΑΣΟΚ (γενικά πιστεύω ότι όλοι είναι καραγκιόζηδες), εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει κερδισμένο από αυτή τη διαδικασία από όλες τις πλευρές.
Το πρόσωπο που θα κερδίσει θα έχει την προτίμηση του λαού (και άρα δεν θα μπορεί κανένας να τον αμφισβητήσει) και επειδή η διαδικασία είναι δημοκρατική και αξιοκρατική, το πρόσωπο που θα εκλεγεί λογικά θα είναι καλύτερης ποιότητας από τον χαμένο και άρα αυτό θα είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ αλλα και για την χώρα όποτε και αν γίνει αυτό το πρόσωπο πρωθυπουργός.
Προσωπικά θα ήθελα να δω προκριματικές εκλογές και στα υπόλοιπα κόμματα αλλα και σε επίπεδο βουλευτών. Θα ήθελα δηλαδή να δω βουλευτές από το ίδιο κόμμα να κοντράρονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το χρίσμα του ψηφοδελτίου παρά να αποφασίζει το κόμμα ποιους θα βάλει.
Σήμερα αν κάποιος έχει είναι οικογενειακό όνομα, είναι δεδομένο ότι μπορεί να ακολουθήσει στα χνάρια του πατέρα του (η της μάνας του). Με ένα σύστημα όπου υπάρχουν προκριματικές εκλογές, το κόμμα παύει να μπορεί να διορίσει το όποιο πρόσωπο να τρέξει στην τάδε περιφέρεια κτλ.
Θα σταματήσουμε να βλέπουμε άσχετους και ανίκανους ανθρώπους να καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά σε αυτό τον τόπο. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, αλλα οι περισσότεροι που καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά είναι άχρηστοι.
Η κατάληξη είναι ότι αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι απίστευτα καλό. Ελπίζω να ζηλέψουν και αλλα κόμματα και να ακολουθήσουν και ελπίζω (αν και δεν κρατάω την αναπνοή μου) να επεκταθεί αυτός ο ανταγωνισμός.
——————————————————————————
- Market-Talk.net [2] [↩ [3]]