- e-rooster.gr - http://e-rooster.gr -

Αριστερές Φαντασιώσεις

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Πανηγύρισαν τα ελληνικά αριστερά φερέφωνα με την υποτιθέμενη επιτυχία του ανορθόδοξου Προέδρου της Βολιβίας να κατατροπώσει τις «πετρελαϊκές εταιρίες» που δουλεύουν στη χώρα του και να συμφωνήσουν στους αυστηρούς του όρους. Εν τούτοις, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα με τα ρεπορτάζ που αφορούν σε αντι-καπιταλιστικά και αντι-δυτικά επιτεύγματα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Κατ’ αρχήν, η Βολιβία κυρίως παράγει φυσικό αέριο και όχι τόσο πετρέλαιο. Άρα η συμφωνία με τις διάφορες διεθνείς εταιρίες αφορά κυρίως εταιρίες παραγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου και όχι τόσο πετρελαίου. Από τις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες στην υπόθεση της Βολιβίας εμπλέκεται μοναχά η Γαλλική Total [1] και καμία αμερικανική από τις λεγόμενες επτά αδελφές [2]. Άρα την (πολύ μικρή) Βολιβιανή πετρελαϊκή αγορά «εκμεταλλευόταν», σύμφωνα με τις αντιλήψεις του καινούργιου ήρωα τη Αριστεράς Βολιβιανού Προέδρου Μοράλες [3], μία εκπρόσωπος του Γαλλικού – κοινωνικά ευαίσθητου, υποτίθεται – οικονομικού μοντέλου!!

Καθ΄ όσον αφορά το φυσικό αέριο η συμφωνία καθορίζει πως η κρατική εταιρία Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos (YPFB [4]) αναλαμβάνει την ιδιοκτησία αλλά και την πώληση όλων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας ενώ οι ξένες εταιρίες που μέχρι πρότινος τα είχαν στα χέρια τους μετατρέπονται σε απλούς συμβαλλόμενους – αγοραστές της κρατικής εταιρίας. Η κρατική εταιρία λοιπόν θα πληρώνει στο κράτος τώρα τα ποσοστά που του ανήκουν από τις πωλήσεις φυσικού αερίου καθώς και αποζημιώσεις προς τις ξένες εταιρίες για ό,τι μέχρι σήμερα είχαν κάνει σε έργα υποδομής, «Θαύμα, αυτό θα πει εθνική ανεξαρτησία!» θα αναφωνούσαν οι εχθροί της παγκοσμιοποίησης και οπαδοί του κρατικού ελέγχου της οικονομίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Έχουν αρκετά περίπλοκη συνέχεια. Κι εκεί στα ψιλά γράμματα είναι που γράφεται συνήθως η ιστορία…

Η Βολιβία παράγει περίπου 11 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο. Από αυτά εσωτερικά δεν μπορεί να καταναλώσει παραπάνω από 2 δκμ. Τα υπόλοιπα εξάγονται και συνιστούν την ουσία του εισοδήματος της χώρας. Ποιος θα αγοράζει το αέριο της Βολιβίας τώρα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό καθορίζει και το αν η χώρα οδηγείται σε ανάπτυξη η κατάρρευση.

Μήπως η κατάρρευση και η φτώχεια θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για την χώρα του και τον λαό του των έργων του νέου ήρωα της ανά τον κόσμο Αριστεράς;

Ένας βασικός πελάτης της Βολιβίας ήταν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η Αργεντινή. Όμως για να συνεχισθεί η συνεργασία και να υλοποιηθεί μια πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για εξαγωγή στην Αργεντινή μέχρι το έτος 2010 μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου θα πρέπει να κατασκευασθεί ένας μεγαλύτερης χωρητικότητας από τον σημερινό αγωγός που θα συνδέει τις δύο χώρες. Το κόστος του θα πλησιάσει τα 1 δις. δολ. Η Αργεντινή όμως έχει και δικό της αέριο. Που με τα πρόσφατα οικονομικά της προβλήματα έμεινε ανεκμετάλλευτο. Τώρα λοιπόν που και η δική της εθνική εταιρία βρέθηκε, μετά την νέα συμφωνία, εκτός Βολιβίας σκέφτεται την χρησιμοποίηση των χρημάτων αυτών για τις δικές της υποδομές. Κι όχι για τον νέο αγωγό με την Βολιβία.

Ο άλλος μεγάλος πελάτης για το φυσικό αέριο της Βολιβίας είναι η Βραζιλία. Που όμως, με την κρατική της εταιρία Petrοleo Brasileiro (Petrobras [5]), βρέθηκε μετά την συμφωνία εκτός Βολιβίας. Δίχως τα δικαιώματα που είχε στους φυσικούς πόρους της Βολιβίας, η Petrobras δεν συμφώνησε στις νέες τιμές που απαιτεί η YPFB. Η Βραζιλιάνικη εταιρία, και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Λούλα [6] που βρίσκεται πίσω της, είναι εξαιρετικά ενοχλημένη με το γεγονός πως οι μεγάλες της επενδύσεις στην Βολιβία εθνικοποιήθηκαν. Μια και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από την Βολιβία φορτώνεται και με το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος των νέων μέτρων του κ. Μοράλες. Ο Πρόεδρος Λούλα μπορεί να είναι σοσιαλιστής, κορόιδο όμως δεν είναι.

Γιατί να πληρώσει τόσα λεφτά όταν με σημαντικά λιγότερα μπορεί να απεξαρτοποιηθεί από το αέριο του κ. Μοράλες; Μοναχά μικρές καινούργιες βιοτεχνίες πλαστικών στη Βραζιλία έχουν ανάγκη απόλυτη το φυσικό αέριο. Όλες οι άλλες επιχειρήσεις και ο ηλεκτρισμός στη Βραζιλία στηρίζεται στο πετρέλαιο και σε μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Και ο κ. Λούλα γνωρίζει πως όσο μεγαλύτερες και περισσότερες γίνουν αυτές οι μικρές εταιρίες πλαστικών τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εξάρτηση στο μέλλον της οικονομίας της χώρας του από εισαγόμενο αέριο. Καλύτερη λοιπόν θα είναι μια λύση περιορισμένου κοινωνικού κόστους σήμερα – και κάποια νέα υδροηλεκτρικά φράγματα – από την πλήρη εξάρτηση από τις διαθέσεις της Λα Πάζ (πρωτεύουσας της Βολιβίας) στο μέλλον. Η Βραζιλία συζητά σοβαρά πλέον την σταδιακή διακοπή των εισαγωγών αερίου από την Βολιβία!

Με την Αργεντινή να αναζητά άλλες λύσεις και να εισάγει προσωρινά πολύ λιγότερες ποσότητες από τα πρόσφατα συμφωνημένα και την Βραζιλία να ψάχνει για άλλες λύσεις το ερώτημα είναι σε ποιόν θα πουλάει πλέον αέριο η Βολιβία; Από πού θα προκύψει το εισόδημα που τόση ανάγκη έχει για την χώρα του ο κ. Μοράλες; Μήπως η κατάρρευση και η φτώχεια θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για την χώρα του και τον λαό του των έργων του νέου ήρωα της ανά τον κόσμο Αριστεράς;

——————————————————

Από την προσωπική ιστοσελίδα www.andrianopoulos.gr [7]