ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Νοέ 7th, 2004 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ειναι ενα γεγονος που παρατηρουν οι Ελληνες επισκεπτες στις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες εδω και πολλα χρονια, οτι η χρηση της φετας εχει διαδοθει ευρεως. Ειδικα σε χωρες σαν τη Γερμανια είναι σπανιο σε ενα μπουφε να μην υπαρχει και μια σαλατα τυπου χωριατικης με καποια μορφη φετας μεσα. Τοσο που μια Ισπανιδα επισκεπτης στην Γερμανια νομιζε ότι η φετα είναι γερμανικο τυρι!

feta PatrosΑυθεντικη ελληνικη φετα, Patros!

Φαινεται λοιπον οτι αντιθετα με αλλα προιοντα μας, οι Ελληνες καταφεραμε να προωθησουμε την φετα αποτελεσματικα, κατι που μας φερνει εμμεσα και αμεσα οφελη. Να που όμως τα φαινομενα απατουν! Γιατι αν ο επισκεπτης ξυσει λιγο κατω απο την επιφανεια, θα δει οτι η φετα παραγεται σχεδον παντα εκτος Ελλαδος. Στην Γερμανια κυκλοφορει γερμανικη και δανεζικη φετα. Στην Γαλλια κυκλοφορει γαλλικη, στην Ισπανια κυριως γαλλικη και δανεζικη φετα. Ποια είναι η αιτια και ποια η απαντηση μας?

Οπως θα ξερουν ισως καποιοι, η Ελλαδα εδω και χρονια δινει μια ανουσια μαχη για την προστασια της φετας, σαν ενα προιον με Προστατευομενη Ονομασια Προελευσης (ΠΟΠ). Αυτο που φυσικα δεν καταλαβαινουν ειναι οτι τελικα ο καταναλωτης αποφασιζει, οχι η ΕΕ. Ακομα και αν ο χαρακτηρισμος ενος προιοντος σαν ΠΟΠ βοηθαει, δεν είναι βασικος παραγοντας επιτυχιας. Για παραδειγμα, ακομα και αν δεν ειχε καμμια επισημη προστασια η γαλλικη σαμπανια θα ηταν παγκοσμιως γνωστη και θα πωλουταν στις υψηλοτατες τιμες που πωλειται. Γιατι εχουν πετυχει η παραγωγοι της να συνδεεται το ονομα με καποια ποιοτητα και γευστικη εμπειρια.

Γιατι η ελληνικη φετα δεν απολαμβανει ενα τετοιο καθεστως? Ο λογος είναι ο ιδιος οπως και με ολα τα αλλα καλα ελληνικα προιοντα (λαδι, ελιες, χυμοι κτλ) που δυστυχως είναι αγνωστα διεθνως. Είναι προβλημα παραγωγης και προωθησης. Τα ελληνικα προιοντα συχνα εχουν προβληματα ελλειψης μεγαλης τυποποιημενης παραγωγης. Στην Δ.Ευρωπη μια μεγαλη αλυσιδα σουπερ μαρκετ, χρειαζεται εγγυημενη παραδοση μεγαλων ποσοτητων προιοντος στην ωρα τους και με την ιδια παντα ποιοτητα. Οι ελληνικες εταιρειες αδυνατουν να το κανουν αυτό, όπως εχει διαπιστωσει και ιδιοις ομμασι ο γραφων.* Και γιαυτο οι μεγαλες αλυσιδες απευθυνονται σε μια γερμανικη, γαλλικη κοκ εταιρεια που τους προσφερει ολα αυτα.

Το δευτερο προβλημα είναι η ελλειψη προωθησης. Καθε νεο προιον χρειαζεται μια αποτελεσματικη εκστρατεια προωθησης. Ειδικα οταν αυτο το προιον θελει να θεωρειται προιον υψηλης ποιοτητας και συγκεκριμενης προελευσης, ωστε να εχει μεγαλα περιθωρια κερδους. Σε μια αγορα σαν τη γερμανικη αυτη η εκστρατεια χρειαζεται τεραστια ποσα και επαγγλεματισμο. Οι ελληνικες εταιρειες μεχρι τωρα δεν εχουν βρει τη δυναμη να πραξουν και τετοιο, με αποτελεσμα η συνδεση φετας και Ελλαδας στο μυαλο του καταναλωτη να είναι πολύ μικρη. Σαν ανεκδοτο παραδειγμα παλι: Στην Ισπανια η μοτσαρελα ή η παρμεζανα είναι αμεσα συνδεδεμενη με την Ιταλια. Αντιθετα η φετα ενώ γνωριζει καλη διαδοση, η καταγωγη της ειναι ένα μυστηριο. Μαλιστα όταν ο γραφων ρωτησε σε ένα εστιατοριο, τι τυρι εχει η σαλατα μεσα, η απαντηση της σερβιτορας ηταν καταπληκτικη: Η σαλατα αυτή εχει το ιταλικο τυρι φετα!

yogur griego
Yogur griego…

Υπαρχει ομως λυση. Αν οι ελληνικες εταιρειες ειναι πολυ μικρες, ή δεν εχουν την καταλληλη εμπειρια για τη διεισδυση στις μεγαλες ευρωπαικες αγορες, μπορουν παντα να εκμεταλλευτουν τις δυναμεις ενος μεγαλου συνεταιρου. Το επιτυχημενο παραδειγμα της ΔΕΛΤΑ, που προωθει σε συνεργασια με την Danone ελληνικο γιαουρτι, πρεπει να συνεχιστει. Συγκεκριμενα η ΔΕΛΤΑ εχει δωσει την συνταγη για το συγκεκριμενο γιαουρτι στην Danone η οποια το προωθει εξυπνα, γνωριζοντας την κάθε αγορα με καταπληκτικα αποτελεσματα. Για παραδειγμα στην Ισπανια το ελληνικο γιαουρτι χαρη στην Danone χαιρει εξαιρετικης αναγνωρισης**, τοσο που υπαρχουν ηδη 2 ανταγωνιστικα προιοντα που αντιγραφουν την Danone και πωλουν «ελληνικο γιαουρτι». Υπαρχουν πολλα αλλα προιοντα που παραγονται σε καλη ποιοτητα και ποικιλια στην Ελλαδα και θα μπορουσαν να προωθηθουν στην Δ.Ευρωπη. Παραδειγματα είναι οι εξαιρετικοι φυσικοι χυμοι, ή οπως ειπαμε το λαδι, οι ελιες κτλ Πρεπει όμως η προωθηση να γινει δυναμικα και συστηματικα.

Αν οι ελληνικες εταιρειες (και μαζι τους η χωρα) θελουν λοιπον να αναπτυχθουν η εξωστρεφεια προς την Δυτικη Ευρωπη είναι η μονη λυση. Η παραγωγη προιοντων χαμηλης αναγνωρισιμοτητας και ποιοτητας για εξαγωγη σε σχετικα φτωχες αγορες, οπως τα Βαλκανια, ουτε μεγαλα περιθωρια κερδους εχει ουτε μελλον. Γιατι ειναι γνωστο στους οικονομολογους οτι η ζητηση για τα προιοντα χαμηλης ποιοτητας πεφτει όταν ανεβαινει το εισοδημα. Ετσι οσο αναπτυσσονται τα Βαλκανια, τοσο θα απαξιωνονται τα κακα ελληνικα προιοντα και θα παιρνει την θεση τους ενα γνωστο δυτικοευρωπαικο προιον. Η Ελλαδα εχει συγκριτικο πλεονεκτημα στα φυσικα καλα προιοντα. Πρεπει να τα προωθησει. Και να τα προωθησει στις αγορες που υποσχονται το μεγαλυτερο κερδος, στην υπολοιπη ανεπτυγμενη Ευρωπη. Είναι ένα δυσκολο εγχειρημα, αλλα υποσχεται τρομερα οφελη οικονομικα και ψυχολογικα.

——————-

*Στην Γερμανια κυκλοφορει μια ελληνικη φετα. Εχει τυχει τουλαχιστον στο 5% των αγορων μου να είναι φανερα αλλοιωμενη! Φυσικα ένα τοσο μεγαλο ποσοστο κακης ποιοτητας είναι απαραδεκτο.

**Το σλογκαν της Danone: «για πολλους το καλυτερο γιαουρτι στον κοσμο» δεν φαινεται υπερβολικο στους Ισπανους καταναλωτες).

Ένα σχόλιο
Leave a comment »

  1. Που τους πουλάνε αυτούς τους φοβερούς φυσικούς χυμούς στην Ελλάδα και δεν τους έχω δει?

Σχολιαστε