Λόγια γεμάτα αέρα

Σεπ 17th, 2009 | | Κατηγορία: Ανδρέας Ανδριανόπουλος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Σε μια προεκλογική εκστρατεία ο αέρας είναι γεμάτος λόγια. Μόνο που συνήθως και τα λόγια που ακούγονται είναι γεμάτα αέρα. Οσο αριστερότερα αναζητά κανείς προτάσεις στην πολιτική σκηνή τόσο περισσότερο εξωφρενικές και εξωπραγματικές είναι οι ιδέες που ακούγονται. Το ΚΚΕ είναι δεδομένο πως δεν έχει επαφή ούτε και ενδιαφέρεται για την πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω του. Εχει βέβαια μια σταθερότητα απόψεων και σοβαρότητα ύφους. Το πολιτικό του οπλοστάσιο όμως απαρτίζεται από απλοικούς αφορισμούς και απατηλές προτάσεις και οράματα. Ακριβώς επειδή το μήνυμά του είναι απλό και ευανάγνωστο είναι και σημαντικά ελκυστικό. Από ένα κόσμο τουλάχιστον που χρειάζεται αυταπάτες για να αντέξει τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν μπορεί ποτέ να διαψευσθεί. Διότι το κόμμα είναι γνωστό πως δεν έχει τις δυνατότητες να φθάσει στην εξουσία. Αν δε ποτέ κατόρθωνε να την καταλάβει θα το ενδιέφερε ελάχιστα η συνέπεια που θα έδειχνε σε αυτά που μέχρι τότε υποσχόταν. Διότι η πρότασή του περιλαμβάνει από τα πράγματα αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος. Η εγκατάλειψη του αντιπροσωπευτικού συστήματος του δημοκρατικού καπιταλισμού θα ακυρώσει κάθε ευαισθησία για την ανάγκη συνέπειας ανάμεσα στις υποσχέσεις και την σκληρή πραγματικότητα που θα ακολουθήσει.

Το κράτος ήδη «τρέχει» τεράστια ελλείμματα. Η διεύρυνση των εξόδων του δεν προσφέρει λύση. Αντίθετα, συνιστά διεύρυνση των αδιεξόδων. Και η επιχειρηματολογία πως δήθεν «θα τα πάρουμε από αυτούς που έχουν», είναι τουλάχιστον αστεία. Διότι τα νούμερα δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως απευθύνονται σε πολίτες που δεν έχουν διάθεση να σκεφθούν και να υπολογίσουν. Ολες του οι θέσεις έχουν να κάνουν με το τι πρέπει να γίνει. Πουθενά δεν γίνεται κουβέντα για το πώς όλα αυτά θα γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απόψεις τους για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας!! Χαράς ευαγγέλια για όλους… Μόνο που αυτές οι 500.000 θα δημιουργηθούν από το δημόσιο. Δεν υπάρχουν, κατά τους μελετητές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα. Καλό θα είναι να τους αυξήσουμε θεαματικά. Κατά το εμπνευσμένο αυτό σχέδιο της Αριστεράς, οι θέσεις αυτές θα δημιουργηθούν στον δημόσιο με την συμπλήρωση των οργανικών θέσεων στο κεντρικό κράτος και σε διάφορους οργανισμούς.

Το σχέδιο είναι τόσο απλό που αναρωτιέται κανείς γιατί δεν το εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας! Μοιάζει με την κινητοποίηση εναντίον εργοστασίων της ΔΕΗ κοντά στην Πτολεμαίδα, γιατί δεν προσλαμβάνει άνεργους από γειτονικά χωριά. Θα μπορούσαν κατά παρόμοιο τρόπο άνεργοι να αποκλείουν διάφορες επιχειρήσεις απαιτώντας την πρόσληψή τους. Γιατί λοιπόν οι απλοί αυτοί τρόποι συντριβής της ανεργίας δεν εφαρμόζονται πουθενά στη γή; Διότι απλούστατα είναι εξωπραγματικοί.

Διότι οι προσλαμβανόμενοι θα πρέπει και να πληρωθούν. Από ποιούς πόρους; Το κράτος ήδη «τρέχει» τεράστια ελλείμματα. Η διεύρυνση των εξόδων του δεν προσφέρει λύση. Αντίθετα, συνιστά διεύρυνση των αδιεξόδων. Και η επιχειρηματολογία πως δήθεν «θα τα πάρουμε από αυτούς που έχουν», είναι τουλάχιστον αστεία. Διότι τα νούμερα δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες. Ο αριθμός των διαθέσιμων επιχειρήσεων που θα μπορούσε το κράτος να αφαιμάξει σε σχέση με τα αναγκαία έσοδα για την διεκπεραίωση τέτοιων σχεδίων δεν είναι μεγάλος. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η προσδοκούμενη αφαίμαξη θα οδηγήσει πολλές από αυτές στην χρεωκοπία η στο εξωτερικό…

Ο διεθνής δανεισμός λοιπόν δεν αποτελεί σίγουρη καταφυγή. Για τριάντα περίπου χρόνια η χώρα αυτή ζεί με δανεικά. Όπως όμως έχω ξαναγράψει το πάρτυ πλέον τελείωσε. Δεν είναι εύκολο πράγμα πλέον ο δανεισμός

Υπάρχει όμως και το θέμα του δανεισμού. Πολλοί πιστεύουν πως με αυτόν μπορούμε να ξεπεράσουμε ακανθώδη προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις. Λησμονούν όμως όλοι αυτοί πως βρισκόμαστε στη μέση μιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης. Που αφορά κυρίως στις Τράπεζες. Οι οποίες έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει με την καχυποψία που έχει πέσει στον διατραπεζικό δανεισμό. Ο διεθνής δανεισμός λοιπόν δεν αποτελεί σίγουρη καταφυγή. Για τριάντα περίπου χρόνια η χώρα αυτή ζεί με δανεικά. Όπως όμως έχω ξαναγράψει το πάρτυ πλέον τελείωσε. Δεν είναι εύκολο πράγμα πλέον ο δανεισμός. Ανεξάρτητα από το μεγάλο spread που η χώρα αντιμετωπίζει στους (δυσμενείς) όρους του διεθνούς της δανεισμού όταν υπάρχει σήμερα πρόβλημα στην οικονομική της αξιοπιστία θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει εκ των πραγμάτων καινούργια δάνεια.

Ακούσθηκε όμως και η άποψη πως οι απολύσεις θα απαγορευθούν. Λησμονούν όμως οι αρχιτέκτονες τέτοιων προτάσεων πως για να μην γίνουν απολύσεις πρέπει να έχουν γίνει προσλήψεις προηγουμένως (!). Και με ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο ουδείς θα προχωρήσει σε καινούργιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και νέες προσλήψεις. Ουδείς επιθυμεί να προσλαμβάνει εργαζόμενους τους οποίους και θα παντρεύεται. Οπως επίσης μοναχά ψυχασθενείς προσλαμβάνουν εργαζόμενους με σκοπό να … τους απολύσουν!! Γενική απαγόρευση όμως των απολύσεων θα οδηγήσει σε οικονομική αποτελμάτωση και έκρηξη της ανεργίας. Διότι ουδείς θα προσλαμβάνει. Η πρόσκαιρη κάμψη λ.χ. της οικονομικής δραστηριότητας επιβάλλει την δυνατότητα επί μέρους απολύσεων για την αποτροπή της χρεωκοπίας της επιχείρησης και το χάσιμο της δουλειάς όλων των εργαζομένων. Επίσης η δυνατότητα απολύσεων είναι απαραίτητη για την γρήγορη προσαρμογή της επιχείρησης σε μεταβολές της αγοράς.

Άλλο βέβαια πράγμα είναι η δυνατότητα απολύσεων από την κοινωνική προστασία των εργαζομένων. Και την προετοιμασία τους για άλλες ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό αποτελεί πραγματικά ευθύνη του κράτους.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

22 σχόλια
Leave a comment »

  1. Ναι και για να ακριβολογούμε, άλλα μικρότερα κόμματα είναι αδύνατον να πάρουν την εξουσία, διότι υπάρχει αυτή η πολιτισμένη δικτατορία που επιτρέπει μόνο σε δύο κόμματα εξουσίας, όπως μας συνήθισαν να τα λέμε, να κυβερνούν την χώρα.
    Τώρα πως μετά από 35 χρόνια διακυβέρνησης των δύο μεγάλων σοβαρών αυτών κομμάτων εξουσίας, η Ελλάδα έχει αυτά τα χάλια όπως και εσείς ο ίδιος παραδέχεστε, τι να πω είναι πραγματικά περίεργο!
    Και άλλος προσδιορισμός βλέπω στον καπιταλισμό για να τον ομορφύνουμε λιγάκι, ‘Δημοκρατικός Καπιταλισμός’, τελικά το προνόμιο με τους προσδιορισμούς δεν το έχει μόνο ο κομμουνισμός.

  2. “Οσο αριστερότερα αναζητά κανείς προτάσεις στην πολιτική σκηνή τόσο περισσότερο εξωφρενικές και εξωπραγματικές είναι οι ιδέες που ακούγονται…Δεν μπορεί ποτέ να διαψευσθεί. Διότι το κόμμα είναι γνωστό πως δεν έχει τις δυνατότητες να φθάσει στην εξουσία.”

    όσο δεξιότερα και περισσότερο νεοφιλελεύθερα αναζητά κανείς προτάσεις στην πολιτική σκηνή τόσο περισσότερο εξωφρενικές και εξωπραγματικές είναι οι ιδέες που ακούγονται. Όσο για το δεύτερο σχόλιο, μήπως θα μπορόυσε να ισχύει ως έχει και για την φιλελεύθερη συμμαχία???

  3. Όντως το πάρτυ τελείωσε! Στο εξής ανεύθυνες επιλογές πολιτικών και πολιτών θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας. Χωρίς να μπορούμε πλέον να ζούμε με δανιεκά, φοβάμαι πως θα χρειαστεί να δουλέψουμε. Όσο θα καθόμαστε με το φραπέ στο χέρι, τις εθνικιστικές μας εξάρσεις στην καρδιά και τις κρατικίστικες αντιλήψεις κατά νού, μόνο δυσσάρεστες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το μέλλον.

  4. “η πολιτισμένη δικτατορία που επιτρέπει μόνο σε δύο κόμματα εξουσίας, όπως μας συνήθισαν να τα λέμε, να κυβερνούν την χώρα.”

    Θα ανατραπούν αυτά με την επερχόμενη δικτατορία του προκεταριάτου:
    Θα έχει ένα κόμμα εξουσίας και δε θα είναι και ιδιαίτερα πολιτισμένη.

  5. Καλά προλετάριε, εγώ δεν είμαι υπέρ ούτε της προλεταριακής δικτατορίας, ούτε της καπιταλιστικής δικτατορίας, ούτε στρατιωτικής δικτατορίας, ούτε οποιασδήποτε δικτατορίας. Και δεν καταλαβαίνω γιατί όταν λες την αλήθεια πρέπει να είσαι κομμουνιστής;
    Εγώ είμαι υπέρ της δημοκρατίας, έννοιας που προφανώς αδυνατούν να καταλάβουν οι λάτρεις του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

  6. Το άρθρο στέκεται στις λαϊκιστικές, αβάσιμες, και ανεδαφικές υποσχέσεις των Αριστερών κομμάτων που έχουν μάθει να ζητάνε ότι τους κατέβει στο κεφάλι περιμένοντας να τα πληρώνουν οι άλλοι.
    Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι’αυτό απο τους ‘αριστερίζοντες’ σχολιαστές;
    …..Μάλλον όχι.
    Υπάρχει κανείς εδώ που να πιστεύει ότι μπορεί το Ελληνικό κράτος να διορίσει 500,000 ακόμα δημοσίους υπαλλήλους και να μην χρεοκωπήσει σε μερικά χρόνια;
    Είναι αξιόλογο το πόσο έχει ρίζωσει ο λαϊκισμός στην Αριστερά, κομμουνιστική και μη. Δεν ήταν πάντα έτσι…
    Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει παροχές λές και είναι τοπικός κομματάρχης της δεκαετίας του 50. Λές και έχει ανακαλήψει το ‘χρηματόδεντρο’
    Το ΚΚΕ μιλά για συμμαχία εργαζομένων, αγροτών και (άκουσον άκουσον) αυτοαπασχολούμενων, και προσθέτει ότι ‘ακόμα και αν δεν συμφωνείτε μαζί μας, ψηφίστε μας για να χτυπηθεί ο δικοματισμός. Όχι για να έρθουν αυτοί στα πράγματα αλλά για να υπαγορεύουν την πολιτική που θα υλοποιούν τα άλλα κόμματα.

    Και μετά σου λένε ότι έχει πρόβλημα ο Καρατζαφέρης με τον Ψινάκη 🙂

  7. ναι ωραίες απόψεις ειδικά αυτές που αφορούν το ΚΚΕ γεμάτες επιχειρήματα και αποδείξεις. Προφανώς ο κύριος Ανδριανόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις που έχει η κεντρική επιτροπή του περισσού και φυσικά θα μας δείξει τον τρόπο που τρέφουμε αυταπάτες όλοι οι “κολλήγοι” και οι μοντέρνοι δουλέυω-12ωρα-χωρίς-να-πληρώνομαι εθνικά υπερήφανοι έλληνες. Χωρίς να θέλω να χρωματιστώ θα ήθελα να θυμήσω οτι τουλάχιστον το ΚΚΕ έχει δείξει μια πολιτική υπεθυνότητα στις απόψεις τουτα τελευταία 90 χρόνια. όσον αφορά τα έξοδα και τον δανεισμό είναι τουλάχιστον αστεία. με το φτωχό μου το μυαλό κάνω τρεις απλές σκέψεις

    1. Γιατί δεν έχει αναφέρει κανείς τη μείωση των αμυντικών δαπανών. ένα f-16 κοστίζει μεταξύ 25-40 εκατομμυρίων ευρώ. Ερώτηση: θα μας κατακτήσουν οι αμοσταγείς τούρκοι αν πάρουμε 10 σκαφάκια λιγότερα; το μόνο που ακούω είναι που θα βρούμε τα λεφτά. Α! Να μην ξεχάσω και τα τελευταία εκθέματα του πολεμικού ναυτικού μουσείου τα καινούρια υποβρύχια του ΠΝ γερμανικής προέλευσης τα οποία έχουμε πληρώσει “μπροστάτζα” αλλά δεν παραλαμβάνουμε γιατί…γέρνουν (είναι σε ελεύθερη θέα στα ναυπηγεία σκαραμανγκα)

    2. Γιατί ψυχανεμίζεται κόσμος και κοσμάκης οτι δεν υπάρχουν χρήματα. Το χρήμα όπως και ο έρως δεν κρύβονται. Είμαι ο μόνος που ανατριχιάζει διαβάζοντας τα κέρδη που ανακοινώνουν τράπεζες και ΣΕΒ κάθε τετράμηνο; και εν μέσω κρίσης μάλλιστα. Χρήμα υπάρχει και το βλέπει κανείς καθημερινά. Έχει κανείς την πολιτική βούληση να τους τραβήξει το αυτί επιτέλους; που ναι τα 20 δις οέο που βγήκαν την επόμενη μέρα απο τα άδεια κατα τα άλλα ταμεία του κράτους του οποίου καμμία τράπεζα ούτε έβηξε απο την κρίση. Δηλαδή στα κέρδη μόνοι τους στη χασούρα όλοι παρέα; Ένας απο τους πελάτες του αγαπημένου μου εργοδότη πάει να χτυπήσει τον μαγικό αριθμό των 100 πλοίων κόστους απο 20 εκατομμύρια δολλάρια για τους σκυλοπνίχτες μέχρι 180 μύρια δολλάρια που κοστίζει ένα καινούριο cape size φορτηγό. Και αυτός είναι ένας απο τους χιλιάδες εφοπλιστάδες. Χωρίς καν να θέσω το ζήτημα της δίκαιης φορολογίας (εδώ γελάμε)

    3.Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε ευκαιρία και στα λίγο πιο κόκκινα χρώματα να πάρουν την κουτάλα και να ανακατέψουν τη σούπα που λέγεται ελλαδιστάν αντί να τους κρίνουμε προκαταβολικά για τη μηδενική εξουσία που έχουν ασκήσει ενώ δίνουμε ψελλίζοντας συγχοροχάρτι στους γαλαζοπράσινους μετά απο κάθε θουκηδίδειο λόγο τους την εκλογική περίοδο.

    Θα ήθελα μια απάντηση λοιπόν έχοντας αυτές τις απορίες να μου τριβελίζουν το μυαλό και να μου γρατζουνάνε τον νοτιαίο μυελό σκέφτομαι σοβαρά (και μάλλον θα το πράξω) να ενισχύσω το μόνο κόμμα που μιλάει για ντεμοντέ πράγματα όπως μισθούς συντάξεις ασφάλιση. Γυρεύω αυταπάτες η διψάω να αγοράσω αριστερότητα; Και αν εγώ μπορώ να κάνω αυτές τις απλές σκέψεις τι άλλες σκέψεις μπορεί να κάνει ένα ολόκληρο οικονομικό επιτελείο για να κατορθώσει να έχει υγιή κράτος και πολίτες που ζουν ποιοτικά

    Ευχαριστώ,
    PaladinIV 1st company Ultramarines

  8. PaladinIV
    Να σε γλυτώσουμε απο τα τριβελλίσματα και γρατζουνίσματα που σε βασανίζουν:
    1. Οι φιλελεύθεροι γενικά, απο αυτό το ιστολόγιο, μέχρι το πρόγραμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας υποστηρίζουν την μείωση των αμυντικών δαπανών και μία εξωτερική πολιτική βασισμένη στην συνεργασία και στην επιδίωξη της ειρήνης στην περιοχή μας και στην Ευρώπη γενικότερα.
    2. Οι φιλελεύθεροι πιό εντονα απο πολλούς στιγματίζουν τον καπιταλισμό του στύλ : κορώνα κερδίζω-γράμματα χάνεις, που επιδιώκουν κάποιοι υψιλά ιστάμενοι στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Αν ρίξεις μιά ματιά σε παλαιότερες αναρτήσεις θα δείς ότι κανείς δεν υποστηρίζει την διάσωση των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρήσεων, τις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Υποστηρίζουμε την χαμηλή φορολογία για όλους αλλά όχι τις στρεβλώσεις και τις πολύπλοκες τακτικές που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων.
    Γενικά το καλύτερο εργαλείο για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας του ιδιωτικού τομέα είναι ο ανταγωνισμός και όχι οι κρατικοί νόμοι και κανόνες.
    Περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα εδώ
    http://hpeiros.greekliberals.net/0010000004

    3. Αντίθετα θα πρέπει να αφαιρεθεί η κουτάλα απο τα ‘πιό κόκκινα χρώματα’, μια κουτάλα που την έχουν εδώ και 30 χρόνια. Διότι μπορεί να κυβερνά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απο το 75, όμως η Αριστερά , έχει καταλάβει τα κατώτερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης, της ΕΡΤ, των πανεπιστημίων, των Υπουργείων, των συνδικάτων, των κρατικών επιχειρήσεων και τρώνε, PaladinIV, με χρύσα και όχι κόκκινα κουτάλια.

    Ελπίζω να σε ανακούφησα

  9. ” Αριστερά , έχει καταλάβει τα κατώτερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης, της ΕΡΤ, των πανεπιστημίων, των Υπουργείων, των συνδικάτων, των κρατικών επιχειρήσεων και τρώνε, PaladinIV, με χρύσα και όχι κόκκινα κουτάλια.”
    μλκιες… μάλλον ζεις σε άλλη χώρα… Το λέω αυτό επειδή όλοι αυτοί οι χώροι είναι γεμάτοι από Πασόκους και νεοδημοκράτες. Σόρρυ κιόλας… αλλά να έχουμε μια επαφή με την πραγματικότητα.

  10. χαμόγελο, να αποκτήσεις εσύ μία επαφή με την πραγματικότητα.
    Αν νομίζεις ότι στα συνδικάτα, και στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν αριστεροί που μπλοκάρουν τα πάντα, τότε δεν έχεις καταλάβει τί σου γίνεται.
    Δεν λέω κυριαρχούν. Δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αλλά μπορούν να εμποδίσουν, και να μπλοκάρουν. Γι’αυτό και τα πανεπιστήμια είναι σε τέλμα. και τα σχολεία, και τα νοσοκομεία, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και στην δημόσια διοίκηση….

  11. “Γι’αυτό και τα πανεπιστήμια είναι σε τέλμα. και τα σχολεία, και τα νοσοκομεία, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και στην δημόσια διοίκηση”

    απίστευτη διαστροφή της πραγματικότητας από χαραλάμπους…40 χρόνια διακυβέρνησης από πασοκ και νδ και για τα χάλια που έχουμε φταίει η αριστερά!

  12. όλοι φταίνε, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με την δειλία τους και η Αριστερά πάλεψε για να καταργηθεί η αξιολόγηση και ο ανταγωνισμός. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν τις καταλήψεις και τις πορείες;

  13. H πολιτική δεν είναι ζήτημα λογικής ,είναι ζήτημα επιθυμίας. Αν κανένας τελικά δεν έχει δίκιο, είναι γιατί όλοι επιθυμούν!

    Το πολιτικό προσωπικό,νιώθοντας (αλλά χωρίς να είναι ) έτοιμο, ξαναγινεται πάλι τελικά αυτό που δεν έπρεπε να γίνει:αίθουσα κατόπτρων για τίς ψευδαισθήσεις, με χωνευτήρι τον χρόνο.

    Ενα κόμμα, εκτός απο συλλογικός οραματιστής,καλείται να λειτουργήσει και ως συλλογικός τεχνοκράτης.

    Το ερώτημα είναι αν μπορεί η σημερινή κοινωνική βάση των κομμάτων εξουσίας, να κατανοήσει οτι η τεχνογνωσία της οικονομικής διαχείρισης δεν είναι ψυχρή αριθμητική, νεοφιλελέυθερη εφαρμοσμένη πολιτική( δυστυχώς ο Σημίτης πλανάται ακόμη ως το φάντασμα του λογιστή που μας έβαλε, σαν κοινωνία,να ανοίξουμε τους λογαριασμούς μας με το μέλλον)

    Ας κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στις δυνάμεις της ανακατανομής.

    Μια κυβέρνηση πρέπει να αγωνίζεται ωστε η τράποuλα να ανακατεύεται συνέχεια,για ισχυρές συνοδευτικές στρατηγικές στην διαχείριση των παγκόσμιων αλλαγών και να πεί οτι το κράτος δεν είναι τα πάντα, ωστε να κινήσει, με ασφάλεια και εποπτεία,την μηχανή ανάπτυξης και ταυτόχρονης προόδου.

    Δεν με πέιθει πχ ο Γ.Παπανδρέου οτι γνωρίζει πως να διαχειριστεί τις λεπτες ισορροπίες μεταξύ δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικής μέριμνας .

    Δεν απαιτώ να τα βάλει με τις τράπεζες( γιατί δεν μπορεί) ουτε με το γονίδιο της ελληνικής ροπής για απάτη( η αλήθεια είναι οτι ο άνθρωπος αυτός δεν φαίνεται να έχει ίχνός γονιδιακής σχέσης με την ελληνική παγαποντιά και απορώ πως θα μυρίζεται τους μακρυχέρηδες δίπλα του,και γιατί δεν το έκανε ως υπουργός κυβερνήσεων! Βεβαια και ο Καραμανλής που ξέρει απο ελληνική μέθοδο σκέπτεσθαι και εργάζεσθαι, κοιμήθηκε όρθιος και κάποιο πλούτισαν…)

    Το όραμα της Αλλαγής όμως περνάει μεσα απο επώδυνες συγκρούσεις με τα διλήμματα των καιρών: η ανάπτυξη, δεν διατάζεται ποτέ,αλλά απαιτεί σχέδιο και μίγμα οικονομικής/δημοσιονομικής πολιτικής

    Οσον αφορά το σύμπτωμα της κατατονικής μας οικονομίας ,δεν είναι τίποτα άλλο,παρά το σύμπτωμα της νευρωτικής συλλογικής μας ταυτότητας.

    Η ελληνική οικονομία, δεν πέρασε ποτέ απο το βρεφικό σταδιο του καθρέφτη,ωστε να τρομάξει μπροστα στον μεγάλο Αλλο.(παγκοσμιοποιηση).

    Στέκομαι στις γνωστές παθήσεις, στην έλλειψη συλλογικών συμφωνιών,συναινετικών μέτρων, δημοσιονομικών ισορροπιών, μιας και δεν έχει η νεοελληνική ιδιοσυγκρασία καμία σχέση με την κοινή προσπάθεια αλλά με την εξατομικευμένη-οχι ατομική-επιχειρηματικότητα ( είναι πολύ νοσηρό το φαινόμενο της μανιακής ιδρυσης επιχειρήσεων απο όλους για όλα…)

    Η ελληνική οικονομία δεν είναι ο μεγάλος ασθενής: είναι το φυσιολογικό σύμπτωμα της νευρωτικής νεοελληνικής κοινωνίας.Η υψηλή διαφθορά, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα ,το ΑΕΠ, η ανάπτυξη, αποτελούν τα τελευταία ζητουμενα στο μυαλό όλων.

    Η χώρα δεν είναι αυτό που μας δείχνουν τα ΜΜΕ: η Ελλάδα , πάσχει απο νεύρωση επιτυχίας και σχεδόν όλοι, ζουν για να συμμετέχουν στο σύμπτωμα!

    Στις εκλογές του καναπέ, θα ξανακαθήσουμε κάπως ψευδαισθητικά πάλι, στο ντιβάνι της μεταβίβασης : οι ισχυροι νευρωτικοί της εξουσίας θα μας φλομώσουν με τα συμπτώματα της μαζικής προσπάθειας…

    Το απέραντο φρενοκομείο, δεν πεθαίνει ποτέ…

  14. δεν πιστεύω να νομίζεις οτι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελλάδα φταίνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που κάνουν πορείες διεκδικώντας το αυτονόητο….??? και αναφορικά με τις καταλήψεις, δεν πιστεύω να νομίζεις ότι αυτές ευθύνονται για τη κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων….???? Γνωρίζεις για παράδειγμα ότι φοιτητές και ερευνητες στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά επειδή η πολιτεία δεν έχει ανανεώσει τις συνδρομές????

  15. @Νίκος Χαραλάμπους
    “Αν νομίζεις ότι στα συνδικάτα, και στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν αριστεροί που μπλοκάρουν τα πάντα, τότε δεν έχεις καταλάβει τί σου γίνεται.”
    Α καλά εσύ έχεις χάσει τελείως την μπάλα….
    Την πλειοψηφία την έχει η ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα σωματεία τουλάχιστον.
    Και στην τελική για να μιλάμε με στοιχεία ποιο κεντρικό νομοσχέδιο μπλόκαραν τα τελευταία χρόνια?
    αντε να πεις για το άρθρο 16 αλλά και πάλι δεν έχουν τα χάλια τα πανεπ επειδή δεν υπάρχουν ιδιωτικά.
    Για τα 1000δυο άλλα προβλήματα που υπάρχουν είναι καθαρά αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

  16. @alex

    “Γνωρίζεις για παράδειγμα ότι φοιτητές και ερευνητες στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά επειδή η πολιτεία δεν έχει ανανεώσει τις συνδρομές????”

    Αν τα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν την ελευθερία να προσελκύσουν χρηματοδότηση απ’όπου επιλέξουν, να ορίσουν τα δίδακτρα τους, τότε να είσαι σίγουρος πως θα είχαν χρήματα όχι μόνο για συνδρομές, αλλά και για κτίρια, υπολογίστές, γυμναστήρια κ.α. Δυστηχώς τα ελληνικά πανεπιστήμια έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια, με τις ευλογίες των αριστερών, να βυζαίνουν απο το κράτος και ορίστε τα αποτελέσματα.

  17. αλεξ, χαμογελο
    Δεν διαφωνώ ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης, συντριπτικά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης
    Ομως απέναντι στην ανευθυνη διαχείρηση δημοσίου χρήματος και στο γιγαντωμένο κράτος που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας, τί έχει να αντιτάξει η Αριστερά;
    Περισσότερες παροχές και περισσότερο κράτος;
    Δηλαδή με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα θα τον συνεχίσουμε και θα τον εντείνουμε;.
    Η Αριστερά πλειοδοτεί σε παροχές και λαϊκισμό. Καμία ουσιαστική προταση για την οικονομική ανάπτυξη, δεν θέλει να συνεργαστεί με κανένα, και οποιαδήποτε κίνηση ενάντια στον κρατισμό, δηλαδή οποιαδήποτε αποδυνάμωση του ‘αστικού’ κράτους συναντάται με λυσσαλέα αντίδραση απο την Αριστερά.
    Πιάστε το αυγό και κουρεύτε το.

  18. @Νίκος Χαραλάμπους
    “Περισσότερες παροχές και περισσότερο κράτος;”
    κοινωνικοποίηση και όχι κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτό προτείνει η αριστερά που όντως έιναι αριστερά και επιθυμεί την ανατροπή του παρόν συστήματος.

  19. χαμόγελο:
    Κοινωνικοποίηση πήγε να κάνει και ο Αντρέας, και θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα.
    Εδώ και χρόνια, ρωτώ τί ακριβώς σημαίνει αυτό; που έχει εφαρμοστεί και έχει πετύχει, και γιατί δεν οργανώνονται οι αριστεροί να το κάνουν.
    Όταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ λεέι ότι στην Τυποεκδοτική οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τα 1400 βασικό μισθό που ζητά για όλους τους εργαζόμενους, γιατί ‘ δεν γίνεται να κάνει κάποιος καριέρα απο το κόμμα’, τότε να ρωτήσω, κοινωνικοποιήση σημαίνει να δουλεύεις με τον ίδιο χαμηλό μισθό που θα δούλευε και σε μια ιδιωτική εταιρεία μόνο που αντί να λές οτι μου κλέβουν την υπεραξία, δεν υπάρχει υπεραξία;

    Τι μου το λές χαμόγελο;, Φτιάχτε έναν συναιτερισμό, μία εταιρεία λαικής βάσης. Δώστε μισθούς που πιστεύετε ότι θα έπρεπε να παίρνουν οι εργαζόμενοι και τα κέρδη να τα μοιράζονται.
    Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι χαζοί για να δουλεύουν για 700 ευρώ σε έναν βρυκόλακα καπιταλιστή, ενώ θα μπορούσαν να δουλεύουν σε μία λαική αριστερή επιχείρηση, και να βγάζουν πολύ περισσότερα λεφτά.

    Το ΚΚΕ ήδη έχει επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περίπου 200,000 ψηφοφόρους. Αν ο κάθε ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν μέτοχος σε έναν όμιλο εταιρειών λαικής βάσης (που θα είχε και ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο) και έβαζε 100 ευρώ, ο όμιλος θα ξεκινούσε με 20,000,000 ευρώ.

    Αγοράστε τα μέσα παραγωγής και κοινωνικοποιήστε τα για χάρην των αδύνατων και κατατρεγμένων εργαζόμενων.
    Αλλά ξέχασα…τα παραπάνω χρειάζονται σκληρή δουλειά , την δουλεία που κάνουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, …καλύτερα να κάνουμε μία βολτίτσα στο κέντρο να πάμε πορεία, να λέμε ότι κινητοποιηθήκαμε., ότι κάναμε κάτι….

  20. Καταρχην να διευκρινισω οτι δεν συμφωνω με τις περισοοτερες απο τις θεσεις της Αριστερας σημερα γιατι θεωρω οπως και ο αρθογραφος οτι δεν εχουν επαφη με την παραγματικοτητα οποτε αν υλοποιηθουν δε θα οδηγησουν στην επιλυση των προβληματων.Για παραδειγμα αν αποδεχτουμε την προταση του ΚΚΕ να μην πληρωνει τιποτα ο μεσος φοιτητης απο τη τσεπη του τοτε το Κρατος θα επωμιστει εξ ολοκληρου τις δαπανες για στεγαση,σιτιση και γενικοτερα για τις σπουδες εκατονταδων χιλιαδων νεων.Επιπλεον ποσο κοινωνικα δικαιο ειναι ενας φοιτητης απο την Εκαλη να σπουδαζει με το ιδιο οικονομικο κοστος που σπουδαζει ενας φοιτητης απο το Περαμα η απο το χ,ψ χωριο της Βοιωτιας?Τελος παντων αυτο που θελω να πω ειναι το εξης.Ναι μεν η Αριστερα σημερα δεν μπορει να κυβερνησει ομως το ζητημα ειναι πως οι συσχετισμοι δεν της επιτρεπουν τετοιες βλεψεις.Καλως η κακως αυτη παραταξη και ιδιως η κομμουνιστικη αριστερα δεν μπορει να αναλαβει την εξουσια σε ενα καπιταλιστικο κρατος μεσα απο τη διαδικασια των εκλογων και να εφαρμοσει το προγραμμα χωρις καν να ριξει νερο στο κρασι της.Το ζητημα λοιπον ειναι τι προτεινουν οι αμεσοι διεκδικητες της εξουσιας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τι εχουν κανει μεχρι στιγμης.Ο κυριος Ανδριανοπουλος περασε και απο τα δυο κομματα και συνεπως ως ατομο της κεντρικης πολιτικης σκηνης επρεπε να αναφερεται στην πολιτικη που ασκουν τα δυο κομματα και οχι να επιλεγει τον ευκολο δρομο να κριτικαρει κομματα χωρις κυβερνητικη προοπτικη.Και μια απαντηση στον κυριο Χαραλαμπους.Με καποιες απο τις αλλαγες που αποπειραθηκε η απερχομενη κυβερνηση να περασει ημουν σφοδρα αντιθετος,βεβαια δεν θα το λυσουμε εδω αυτο.Απλα ηθελα να σας πω πως σημερα στα πανεπιστημια,στο εργατικο κινημα κλπ κυριαρχουν οι δυναμεις του δικομματισμου.Μην καταφευγετε σε μια λογικη”οι κακοι αριστεροι ελεγχουν τα παντα και συνομωτικα φροντιζουν να παρεμποδιζουν το εργο της Κυβερνησης”,ουτε οι απεργιες απο οποιον και αν προκηρυσσονται ειναι ανασχετικος παραγοντας προοδου αντιθετα πολλες φορες οδηγουν στο αντιθετο αποτελεσμα γιατι πχ με την αυξηση των μισθων οδηγουμαστε σε μια αυξηση της καταναλωσης και της αναπτυξης αρα αν σημερα η χωρα αντιμετωπιζει προβληματα δε φταινε οι κακοι απεργοι οι κακοι πολιτικοι φταινε.

  21. marios,
    Το θέμα δεν είναι αν μπορεί να κυβερνήσει αλλά ότι έχει επιβάλει μια συγκεκριμένη λογική σε μια σειρά από ζητήματα προς την οποία ουσιαστικά δεν επιτρέπεται αντίλογος. Και η οποία λογική διέπει και τις προτάσεις σου, συνειδητά ή μη. Και το γεγονός ότι ακριβώς δεν μπορεί να κυβερνήσει, επειδή δεν έχει την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση, την κάνει ακόμη πιο φανατική και αδιάλλακτη. Δημιουργεί μάλιστα την εντύπωση ότι σε μια δημοκρατία μόνο η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και όλοι οι άλλοι είναι ανεύθυνοι.
    Στα πανεπιστήμια κυριαρχούν οι “δυνάμεις του δικομματισμού”; Οι δυνάμεις του δικομματισμού κάνουν καταλήψεις, σπάνε, καίνε και καταστρέφουν δημόσια περιουσία, ξυλοκοπούν φοιτητές, καθηγητές και πρυτάνεις κ.ά.?
    Οι απεργίες είναι πάντοτε καλές από όποιον κι αν προκηρύσσονται και για όποιον λόγο?
    Η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι και για τους οποίους το κράτος προσφεύγει σε εξωτερικό δανεισμό με επαχθείς όρους είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας?
    Αυτό είναι το οικονομικό όραμα, πώς θα κάνουμε απεργία για να εκβιάσουμε την αύξηση?

    Πώς να περάσει η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση όταν σταθερά οι συγκεκριμένες δυνάμεις μπλοκάρουν την εφαρμογή τους; “Ανυπακοή” λέει ο ένας, “αντεπίθεση” ο άλλος, “στο δρόμο θα ανατρέψουμε το νόμο”, αυτή είναι η μόνιμη συνθηματολογία τους που κινείται στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας.
    Πάρε παράδειγμα την παιδεία: κάποιες δειλές αλλαγές πήγε να κάνει η Γιαννάκου (να μην υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές στις πρυτανικές εκλογές κ.ά.) κι επί μήνες παρέλυε κάθε εβδομάδα το κέντρο της Αθήνας από διαδηλώσεις “αγανακτισμένων (κομματικών) νεολαιών”, με σταθερή συνοδεία κουκουλοφόρων που έκαιγαν και ρήμαζαν. Ενώ ήταν μειοψηφία στο σύνολο των φοιτητών κατόρθωναν να περνάνε ως εκφραστές ενός “φοιτητικού κινήματος” με τους οποίους θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να συνδιαλλαγεί -και να υποχωρήσει.
    Πώς να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος σε οποιονδήποτε τομέα όταν η κάθε συντεχνία που θεωρεί ότι θίγεται ξέρει ότι θα βρει εκεί πάντοτε ευήκοον ους και ότι θα μπορεί να κάνει χρήση της εκβιαστικής τους δύναμης για να τη σταματήσει;

  22. Κωνσταντινε δεν προσπαθω να δειξω οτι η Αριστερα ειναι τελεια και αλανθαστη,απλα κανω κριτικη στο αρθρο του κυριου Ανδριανοπουλου ο οποιος ευσχημα χυνει το δηλητηριο του απεναντι σε ενα χωρο και του αποδιδει περισσοτερες ευθυνες απο οτι εχει για προβληματα της κοινωνιας μας.Συμφωνω εν μερει με εσενα οτι η Αριστερα εχει ενα αδιαλλακτο προσωπο που κινειται στα ορια του σημερινου εγκαθιδρυμενου πολιτευματος κατι που η ιδια δεν αρνειται,εξαλλου διακηρυσσει σε ολους τους τονους οτι σαν στοχο εχει την ανατροπη του συστηματος.Για τα πανεπιστημια τωρα δεν ξερω αν εισαι καθηγητης η φοιτητης εγω παντως που ανηκω στην ακαδημαικη κοινοτητα μπορω να σου πω οτι σημερα στις φοιτητικες εκλογες κυριαρχουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ,επομενως και στα οργανα συνδιοικησης του πανεπιστημιου.Αυτο σημαινει οτι εχουν το μαχαιρι και το πεπονι καθως οι επιλογες τους που τυγχανουν αποδοχης απο την πλειοψηφια των πανεπιστημιακων καθοριζουν την πορεια των πραγματων.Η αριστερα μπορει να εχει μια δυναμικη μεσα στα πανεπιστημια αλλα οχι τοση ωστε να καθορισει εν τελει τις εξελιξεις.Και ισως ξερεις οτι διπλα σε εναν βανδαλισμο πανεπιστημιακου χωρου υπαρχει παντα μια ιστορια διαφθορας.Οσο για τα εργασιακα δεν υποστηριζω την απεργια για την απεργια.Υποστηριζω ομως την απεργια ως ενα οπλο των εργαζομενων το οποιο θα χρησιμοποιουν οταν κρινεται οτι δεν μπορουν να επιτευχθουν οι στοχοι τους με αλλο τροπο.Για την απαντηση στο ερωτημα ποια μπορει να ειναι τα αποτελεσματα μιας απεργιας ας δουμε ποια ηταν τα αποτελεσματα της δρασης του εργατικου κινηματος στην Ευρωπη τον προηγουμενο αιωνα.Και τελος δε νομιζω οτι οι εργαζομενοι του ιδιωτικου τομεα εργαζονται για χαρην των δημοσιων υπαλληλων.Μαλλον για καποιους “επιχειρηματιες” δουλευουν…

Σχολιαστε