- e-rooster.gr - http://e-rooster.gr -

Η ήττα και οι «στροφές»

του Τάκη Μίχα1 [1] ,2 [2]

Δεν είχαν προλάβει να κλείσουν οι κάλπες στις εκλογές του 2004 και οι αριστερογενείς «αναλυτές» είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους: Η ήττα του ΠΑΣΟΚ οφειλόταν στη «νεοφιλεύθερη» στροφή του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε από την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να συμπεριλάβει τους Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η γλώσσα της ατομικής υπευθυνότητας, των επιλογών, της επιχειρηματικότητας -όλα αυτά διαγράφησαν μονοκονδυλιά στο όνομα της διόγκωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης των κρατικών μονοπωλίων

Και ερχόμαστε στις εκλογές του 2007. Οι Μάνος και Ανδριανόπουλος αποτελούν μακρινό παρελθόν όπως μακρινό παρελθόν αποτελεί και το οποιοδήποτε φλερτάρισμα του Γ. Παπανδρέου με τις ιδέες του «Τρίτου Δρόμου» των Μπλερ και Γκίντενς. Αντίθετα η πορεία του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ κατά τα 3 έτη της παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος αποτελεί ένα σταθερό πισωγύρισμα στην «ξύλινη» αριστερή γλώσσα του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Η γλώσσα της ατομικής υπευθυνότητας, των επιλογών, της επιχειρηματικότητας -όλα αυτά διαγράφησαν μονοκονδυλιά στο όνομα της διόγκωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης των κρατικών μονοπωλίων. Αντί να επισημαίνει την ανεπάρκεια των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» που πρότεινε η Ν.Δ. και να ζητεί βαθύτερες, το ΠΑΣΟΚ αναλωνόταν σε μια υποστήριξη του στάτους κβο και των προνομίων των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων.

Θα περίμενε κανείς λοιπόν, στη βάση των προαναφερθεισών αναλύσεων, ότι το ΠΑΣΟΚ θα θριάμβευε σε αυτές τις εκλογές. Ομως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα έπαθε μια από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της ιστορίας του αντιμετωπίζοντας τη «χειρότερη κυβέρνηση από την περίοδο της Μεταπολίτευσης»!

Παρ όλα αυτά και σε πείσμα της πραγματικότητας οι αριστεροί αναλύτες επιμένουν να αποδίδουν την ήττα του ΠΑΣΟΚ στη… «νεοφιλελεύθερη» στροφή του και να ζητούν πιο αριστερή πολιτική!

«Είναι απίστευτο πως ορισμένοι αναλυτές αρνούνται να δουν τα εμπειρικά δεδομένα» μας λέει ο Α. Ανδριανόπουλος. «Οταν ο ΓΑΠ ανακοίνωσε τη συμμετοχή μας το 2004 η ψαλίδα της διαφοράς του με τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε. Αρχισε πάλι να διευρύνεται όταν ο ΓΑΠ σήκωσε τη συνθηματολογία τού “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”. Αυτό έγινε και σήμερα. Η καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται ασφαλώς στην επιστροφή του στην “ξύλινη” γλώσσα του παλαιού ΠΑΣΟΚ -με αποκορύφωμα την θριαμβευτική επανάκαμψη του Κώστα Λαλιώτη κατά την προεκλογική περίοδο που πλέον έπεισε οποιονδήποτε μετριοπαθή κεντροδεξιό που σκεφτόταν να ψηφίσει τον Γ. Παπανδρέου να ακούει ΠΑΣΟΚ και να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση»!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να προσελκύσει το εξοργισμένο απογοητευμένο τμήμα -10%-15%- της κεντροδεξιάς που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν Ν.Δ. επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν τους άφηνε άλλη επιλογή

Αναμφίβολα υπήρξαν διαρροές προς την Αριστερά. Ομως αυτή η μονομερής επικέντρωση σε αυτές τις διαρροές σημαίνει επικέντρωση στο δένδρο που κρύβει το δάσος. Και στην προκειμένη περίπτωση το «δάσος» είναι ο τεράστιος όγκος της μεσαίας τάξης που εγκλωβίζεται στη Νέα Δημοκρατία. «Το πρόβλημα» μας λέει ο Στέφανος Μάνος «δεν είναι τόσο οι διαρροές τού 3-4% προς της αριστερά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να προσελκύσει το εξοργισμένο απογοητευμένο τμήμα -10%-15%- της κεντροδεξιάς που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν Ν.Δ. επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν τους άφηνε άλλη επιλογή».

Αναμφίβολα για όλες αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις ο Γ. Παπανδρέου φέρει ένα τεράστιο μέρος της ευθύνης. Ομως από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει να επισημανθούν.

Ενα αφορά την επικοινωνία του κόμματος προς τα έξω τα τελευταία 3 έτη. Ακόμα και όταν μια ομιλία του Γ. Παπανδρέου περιείχε νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ φρόντιζε στα δελτία Τύπου να αποσιωπώνται αυτά τα σημεία και αντιθέτως να προβάλλονται όλες εκείνες οι κοινοτοπίες που υπογράμμιζαν την ταύτιση του «παλαιού» με το «νέο» ΠΑΣΟΚ. Ο δημοσιογράφος θα έπρεπε από μόνος του να ψάχνει στις ομιλίες του Γ. Παπανδρέου να βρίσκει τα νέα σημεία, κάτι φυσικά που ελάχιστοι είχαν το χρόνο να κάνουν. Αυτό φυσικά είχε αποτέλεσμα ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εικόνα του Γ. Παπανδρέου ως του φορέα του «νέου» είχε εξανεμιστεί τελείως.

Εν κατακλείδι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθεια επανεκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι να πείσει μέλη και συμπαθούντες ότι εξακολουθεί να ισχύει ο λόγος για τον οποίο τον εξέλεξαν ηγέτη του ΠΑΣΟΚ το 2004: Οτι δηλαδή είναι ο φορέας ενός νέου πολιτικού λόγου και νέων αντιλήψεων.

  1. www.tmichas.wordpress.com [ [3]]
  2. Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 21/9/2007 [ [4]]