Τι θα έπρεπε να πει ο Καραμανλής στη συμπρωτεύουσα: Δ(εν) Ε(ίμαι) Θ(εομπαίχτης)

Αυγ 25th, 2009 | | Κατηγορία: Μάρκος Δραγούμης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ο Θεός, λέγεται, έδωσε στον Έλληνα τρία δώρα από τα οποία μπορούσε να διαλέξει μόνο τα δύο 1) Εξυπνάδα. 2) Τιμιότητα. 3) Μια θέση στο Δημόσιο. Έτσι ο ευτυχής κάτοικος αυτής της χώρας μπορούσε να είναι έξυπνος και τίμιος (αλλά όχι Δημόσιος Υπάλληλος), έξυπνος και Δ.Υ. (αλλά όχι τίμιος) η τίμιος και Δ.Υ. αλλά όχι έξυπνος. Στην προσεχή του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Καραμανλής θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει ότι στο μέλλον οι Έλληνες θα μπορούν να είναι και τα τρία.

Ήρθε πια η στιγμή ο Πρωθυπουργός να εξηγήσει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η Κυβέρνηση (Government) υπό την έννοια της συγκρότησης μιας ομάδας υπουργών οι οποίοι να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όσο η Διακυβέρνηση (Governance) δηλαδή η υλοποίηση ενός προγράμματος στην πράξη με τη μέγιστη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία των πολιτών.

Ήρθε πια η στιγμή να μιλήσει ο Καραμανλής για τον μείζονα βραχνά της κυβέρνησής του: τον κρατικό μηχανισμό. Στην Δυτική Ευρώπη, στόχος του κρατικού μηχανισμού είναι να οργανώνει την παραγωγή. Στην Ελλάδα είναι να παράγει «οργάνωση». Στη Δυτική Ευρώπη η διοίκηση είναι μέσο το οποίο αξιολογείται από τα αποτελέσματα. Σε μας είναι σκοπός που επιτυγχάνεται με «μέσο» και θάλλει στην σπατάλη. Πετυχημένος, θεωρεί ότι είναι ο διοικητικός που θα καταφέρει να στήσει έναν πολυάνθρωπο οργανισμό πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των υφισταμένων του και τις υπερωρίες τους. Αυτός που πετυχαίνει ελάχιστα χρησιμοποιώντας πολλούς επικρατεί έτσι του εξευρωπαϊσμένου συναδέλφου του πού πασχίζει να πετύχει πολλά με λίγους.

Στην Δυτική Ευρώπη, στόχος του κρατικού μηχανισμού είναι να οργανώνει την παραγωγή. Στην Ελλάδα είναι να παράγει «οργάνωση». Στη Δυτική Ευρώπη η διοίκηση είναι μέσο το οποίο αξιολογείται από τα αποτελέσματα. Σε μας είναι σκοπός που επιτυγχάνεται με «μέσο» και θάλλει στην σπατάλη

Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Στις εκλογές της 30ής Αυγούστου απειλείται στην Ιαπωνία η πολύχρονη εξουσία του ‘Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος’ από ένα νέο κόμμα, το ‘Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας’ το οποίο υπόσχεται ‘διακυβέρνηση από πολιτικούς και όχι γραφειοκράτες’. Το νέο αυτό κόμμα εξαγγέλλει μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι . όπως καταγγέλλει, έχουν στην Ιαπωνία το επάνω χέρι εξυπηρετώντας, με το αζημίωτο, τα μεγάλα συμφέροντα και χειραγωγούν με διάφορους τρόπους ‘ομάδες πολιτικών’ έτσι ώστε να γίνεται κάθε φορά αυτό που συμφέρει τους ίδιους και τους ‘νονούς’ τους και όχι αυτό που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση. Στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι διαφέρουν κατά τούτο: είναι κυρίως δύναμη αδρανείας καθώς προτιμούν να πατάνε φρένο μάλλον παρά να αλλάζουν κατεύθυνση στο όχημα.

Καιρός να τα πει αυτά ο Καραμανλής ανοιχτά, τεκμηριωμένα, σταράτα. Θα πρέπει να προβάλλει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο το οποίο εξήγγειλε και που βασίζεται στην επίτευξη στόχων, μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Σπουδαίο είναι επίσης το πρώτο βήμα για κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων. Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να τους πει καθαρά: Βοηθείστε να διακυβερνηθεί η Ελλάδα γιατί αν δεν πετύχουμε αυτό, κανείς μας δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμόσει το όποιο πρόγραμμά του. Δείχνοντας την καλή του θέληση θα μπορούσε να συμφωνήσει δημόσια με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει το εκλογικό σύστημα επί το Γερμανικότερον με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και περισσότερους βουλευτές επικρατείας έτσι ώστε να μην πρέπει τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους να αναζητούν ‘μαύρο΄ χρήμα καθώς αναγκάζονται να ξοδεύουν προεκλογικώς μια περιουσία σε αχανείς και ‘ευρωβόρες’ εκλογικές περιφέρειες όπως είναι η Β΄Αθηνών .

Για πρώτη φορά στη ιστορία της η Ελλάδα έχει την πολύτιμη συμπαράσταση της Ευρώπης για την εξυγίανση (η επανίδρυση έχει πάει περίπατο) του κράτους. Κρίμα δεν είναι να την αντιμάχεται και να προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την εποπτεία της αντί να την αξιοποιεί για να προωθήσει τον εξευρωπαϊσμό της;

Μάρκος Δραγούμης

4 σχόλια
Leave a comment »

  1. Και δεν πα να το πει ! Το βασικό είναι ότι είναι, μεταξύ πολλών άλλων, και θεομπαίχτης.
    Τώρα, εξυγίανση του κράτους με την πλειοψηφία να μην θέλει την εξυγίανση αυτή, πώς μπορε[ι να γίνει ;
    Μόνον με προηγουμένη κατάρρευση και απελπισμό της πλειοψηφίας των παρασίτων. Μέχρι σήμερα οι καταρρεύσεις είχαν την μορφή εξωτερικής καταστροφής (πόλεμος) ή εσωτερικής ανωμαλίας (εμφύλιος πόλεμος, δικτατορία). Τώρα, το πιθανώτερο είναι να δούμε χρεωκοπία του ασφαλιστικού. λεγομένου, συστήματος, όπως συνέβη στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού.

  2. O Karaman Ali meta tis ekloges tha paei monima stin Rafina na afierothei sto playstation kai sta kodosouvlia.
    Min fadasioneste metarithmiseis kai tomes apo ton Ali.

  3. Ευτυχώς που έχει μείνει ο Δραγούμης να στηρίζει Καραμανλή γιατί στις επόμενες θα έχει σίγουρες δυο ψήφους θα έχει προλάβει να αποτεφρώσει τους υπόλοιπους έλληνες και έτσι θα κερδίσει την αυτοδυναμία για μια ακόμα φορά Καταααααακαημέεεεεενηηηηη Αράχωβααααα Νταβέεεεεελη Νταβέεεεληηηη και Ζέμενο και Δαύλειαααααααα Καραμανλήηηηηηηηης την πολεμεί Νταβεεεεεεεεεεεέλη Νταβεέεεεεελη

  4. Τι θα πει ο Καραμαναλής στην Θεσσαλονίκη, οεέο; Εεεεεε, τι θα πει;

Σχολιαστε