- e-rooster.gr - http://e-rooster.gr -

Διαφθορά: Από τη διάγνωση στη θεραπεία είναι μακρύς ο δρόμος

Η συζήτηση στην παρέα είχε ανάψει για τα καλά. όταν μια κυρία δικηγόρος είπε:

-– Ωραία τους τα είπε ο Παπούλιας, στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας και κάθε είδους διευκολύνσεις και συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί». Γεια στο στόμα του! Ελπίζω να τον έχουμε και πάλι Πρόεδρο να τα λέει έτσι σταράτα.

Ένας φοιτητής της Νομικής παρενέβη τότε λέγοντας.

-– Καλώς. Στη διάγνωση παίρνει άριστα καθώς και στο θάρρος του να μιλάει ξεκάθαρα. Ωστόσο το πρόβλημα ωρίμασε τόσο ώστε να απαιτούνται τώρα πια λύσεις όχι απλώς διαπιστώσεις. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπως η Β΄Αθηνών που απαιτούν από τους υποψήφιους μια περιουσία σε κάθε εκλογή. Όταν για να μαζέψεις τους σταυρούς που σου χρειάζονται είσαι αναγκασμένος να προσφύγεις στο πουγκί πλουσίων όλο και κάποιος από αυτούς θα σου ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα όταν με το καλό εκλεγείς. Ενώ αν είχαμε μονοεδρικό σε όλη τη χώρα και ο βουλευτής θα ήταν πιο κοντά στους ψηφοφόρους του και οι πλούσιοι χορηγοί δεν θα του ήσαν απαραίτητοι.

Ένας πολύπειρος δικηγόρος, βαθύς γνώστης της Νεοελληνικής «πιάτσας» συμπλήρωσε:

«με όποιον και αν κουβεντιάσω η Ελλάδα με πληγώνει»

-– Το θέμα δεν είναι η «μεγάλη διαφθορά» όπως η Siemens αλλά η τρέχουσα, η καθημερινή σε θέματα ρουτίνας. Με τον ερχομό αυτής της Κυβέρνησης π.χ. απομακρύνθηκε, ύστερα από χρόνια όμως, ένας διεφθαρμένος επικεφαλής μιας πολεοδομικής υπηρεσίας. Όπως ξέρετε κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει και τα υπηρεσιακά συμβούλια καλύπτουν όσο μπορούν τους συναδέλφους τους ό,τι και αν έχουν κάνει. Όσo λοιπόν διαρκούσε αυτή η παρατεταμένη διαδικασία απομάκρυνσης, οι δουλειές του συγκεκριμένου πολεοδομικού γραφείου είχαν σχεδόν σταματήσει και οι πελάτες μου βρίσκονταν σε απόγνωση. Οι λίγες δουλειές που προωθούνταν κόστιζαν πολύ παραπάνω διότι η «ταρίφα» αυτού του λαμόγιου είχε σκαρφαλώσει στα ύψη λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί εναντίον του. Η καταπολέμηση της διαφθοράς– που είναι δυστυχώς ευρύτατα διαδεδομένη – είναι δύσκολη χωρίς ριζική μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού, δυνατότητα απολύσεων χωρίς παραπομπή σε υπηρεσιακά συμβούλια και χωρίς αστραπιαία ταχύτητα στη εφαρμογή των αποφάσεων.

Ένας συνάδελφός του συμπλήρωσε την εικόνα.

-– Εγώ έχω την εξής περίπτωση. Ένας πελάτης μου χρειάζεται μια γνωμάτευση της πολεοδομικής υπηρεσίας για να χτίσει ένα σπίτι στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ο αρμόδιος που πρέπει να τη δώσει δεν έχει καταγγελθεί για διαφθορά αλλά δεν ανήκει και στη Νέα Δημοκρατία. Ενάμισι χρόνο λοιπόν έχει τον φάκελο του πελάτη μου στα χέρια του και δεν κάνει τίποτε. Δοκίμασα να τον δελεάσω με ένα ποσό και απείλησε ότι θα με καταγγείλει. Υπαινίχθηκα ότι θα επιδιώξω δικαστικώς να τον υποχρεώσω να βγάλει απόφαση και μου είπε σε μια τέτοια περίπτωση η απόφασή του μπορεί και να μη μου άρεσε καθόλου. Δεν ξέρω πια τι να κάνω…

Στην κουβέντα μπήκε τότε ορμητικά ένας εργολάβος:

-– Την παλιά του ΠΑΣΟΚ εποχή, ξέραμε που πατάμε και πως να προχωρήσουμε. Ήξερες σε κάθε υπουργείο, σε κάθε υπηρεσία με ποιόν είχες να κάνεις για να τελειώσει η δουλειά σου γρήγορα, και πόσο έπρεπε κάθε φορά να τον πληρώσεις. Οι τιμές ήταν λογικές διότι υπήρχε ως ένα σημείο συναγωνισμός. Η ατιμωρησία ήταν εξασφαλισμένη μια και ο υπουργός είτε μετείχε είτε απλώς σιωπούσε. Έτσι εμείς οι επαγγελματίες είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο ενώ σήμερα αγωνιούμε. Νοσταλγώ αφάνταστα εκείνη την εποχή της οργανωμένης και αξιόπιστης διαφθοράς. Γι’ αυτό και θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας ότι αρκετοί από εκείνους που είχαν οργανώσει αυτό το σύστημα τότε θα το επαναφέρουν σε λειτουργία

Όταν ρωτήθηκα για τη γνώμη μου είπα:

-– Παραφράζοντας τον θείο μου Γιώργο Σεφέρη, το μόνο που έχω να πω είναι ότι «με όποιον και αν κουβεντιάσω η Ελλάδα με πληγώνει»

Μάρκος Δραγούμης