Ο Μπάιντεν, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα

Αυγ 28th, 2008 | | Κατηγορία: Τάκης Μίχας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Η επιλογή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζόζεφ Μπάιντεν ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Τα Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Μπάιντεν και οι απόψεις του αναμένται ότι θα επηρεάσουν την πολιτική μιας κυβέρνησης Ομπάμα για την ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Εκεί που θα βρει μεγάλη συμφωνία με τους Ελληνες συνομιλητές του είναι στη γενικότερη εικόνα την οποία έχει για τα Βαλκάνια. Σε παλαιότερο άρθρο του στο περιοδικό «Washington Quarterly» ο Μπάιντεν απέρριψε την εικόνα που έχουν πολλοί για τα Βαλκάνια ως ένα πρωτόγονο μέρος στο οποίο επικρατούν «αρχέγονα μίση». «Οι λαοί των Βαλκανίων», έγραφε, «αποτελούνται από ανθρώπους με αισθήματα, που όπως και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους αν τους δοθεί ένα σταθερό πλαίσιο που θα τους το επιτρέψει».

Ομως, σε άλλα θέματα που αφορούν την πιο άμεση βαλκανική επικαιρότητα, οι απόψεις του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες ελληνικές. Τα θέματα αυτά είναι το Κόσοβο, η «Μακεδονία» και ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

οι απόψεις του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες ελληνικές. Τα θέματα αυτά είναι το Κόσοβο, η «Μακεδονία» και ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Οσον αφορά το Κόσοβο, ο Μπάιντεν υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία της περιοχής. «Το Κόσοβο», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του, «δεν μπορούσε να παραμένει ένα εδαφικό σουβενίρ της παλαιάς αυτοκρατορικής δόξας της Σερβίας. Ετσι, παρ’ όλο που η επίλυση του προβλήματος μέσω της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας δεν ήταν η ιδεώδης λύση, ήταν αναγκαία. Είμαι υπερήφανος που οι ΗΠΑ ήσαν μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισαν το ανεξάρτητο Κόσοβο». Επιπλέον, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times πρόσφατα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε αυτούς που εναντιώνονται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου». Παρ’ όλο που το άρθρο έκανε ρητή αναφορά μόνο στη Σερβία και τη Ρωσία, μπορεί κανεις εύκολα να συμπεράνει ότι αφορούσε και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, που έχουν επίσης επιφυλάξεις για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της πρώην περιοχής της Σερβίας.

Οσον αφορά τη «Μακεδονία», όπως την αποκαλεί, ο γερουσιαστής Μπάιντεν θεωρεί πρωταρχικής σημασίας το θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σε μια πρόσφατη συζήτηση στο Κογκρέσο με θέμα την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Μακεδονίας», ο Μπάιντεν τόνισε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ των χωρών αυτών θα συμβάλει στο «ρίζωμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την επίλυση των περιφερειακών διενέξεων. Μοναδική προϋπόθεση την οποία έθεσε, ήταν, αν η χώρα ικανοποιεί τα κριτήρια ένταξης, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα της «ονομασίας».

Ομως αν οι διαφοροποιήσεις του Μπάιντεν στα θέματα του Κοσόβου και της «Μακεδονίας» από τις αντίστοιχες ελληνικές είναι θέμα αποχρώσεων, εκεί που επικρατεί χάσμα είναι η εικόνα που έχουν τα δύο μέρη για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90. Ο Αμερικανός γερουσιαστής θεωρεί ότι την κύρια ευθύνη για την τραγωδία φέρει η «πολιτική γενοκτονίας» της σερβικής ηγεσίας. Υποστήριξε πολύ νωρίς ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο των όπλων για τους Βόσνιους μουσουλμάνους, κάτι που τον έφερε σε αντίθεση πρώτα με τον πατέρα Μπους και μετά με τον Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να αναλάβει ενεργό ρόλο για να σταματήσει τις «εθνικές εκκαθαρίσεις» των Βόσνιων από τους Σέρβους -μια θέση με την οποία πάντοτε η ελληνική πλευρά διαφωνούσε. Στην αυτοβιογραφία του «Υποσχέσεις που θα τηρηθούν», ο Αμερικανός γερουσιαστής περιγράφει τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι το 1993. Αφού αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση, ο Μιλόσεβιτς γύρισε και τον ρώτησε: «Τι πιστεύεις για μένα;» και ο Αμερικανός γερουσιαστής του απάντησε: «Πιστεύω ότι είσαι ένας εγκληματίας πολέμου και θα πρέπει να δικαστείς γι’ αυτό!».

Οι απόψεις της πολιτικής ελίτ στην Ελλάδα για τον Μιλόσεβιτς ήταν (και είναι) μάλλον διαφορετικές…

——————————————————————————–

Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 25/8/2008

2 σχόλια
Leave a comment »

  1. […] Διαβάστε το άρθρο στους e-roosters: Ο Μπάιντεν, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα […]

  2. Φυσικά και είναι διαφορετικές.Οι Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρίζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ ενώ οι Έλληνες της Ελλάδος.Όπου τα συμφέροντα είναι διαφορετικά εχουν διαφορετικές απόψεις.
    Όσο για το Κόσοβο η νομική του κατάσταση είναι η ίδια ακριβώς με της Νοτίου Οσσετία και της Αμπχαζίας στη Γεωργία.Ήταν αυτόνομη περιοχή χωρίς δικαίωμα απόσχισης-δικαίωμα που είχαν οι ιδρυτικές Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας και της Σ.Ένωσης.Φυσικά ο Μπάιντεν όπως και όλοι οι Αμερικανοί πολiτικοί είναι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αλλά εναντίον των άλλων δύο οι οποίοι οφείλουν να υποταχθούν στους Γεωργιανούς θέλουν δε θέλουν.Επίσης είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας αλλά όχι της Σερβίας.
    Μερικοί έχουν δικαίωμα εδαφικής ακεραιότητας και άλλοι όχι.Το έχασαν επειδή φέρθηκαν σκληρά στους Κοσοβάρους.Αυτό όμως λέει και ο Πούτιν για τους Γεωργιανούς : Έχασαν το δικαίωμα επειδή εξαπέλυσαν επίθεση τη νύκτα της 8ης Αυγούστου.
    Τώρα αν με ρωτήσετε εμένα πότε χάνεται και πότε κερδίζεται ενα δικαίωμα ανεξαρτησίας ή εδαφικής ακεραιότητας η απάντησή μου είναι όταν υπάρχει στρατός που μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή του.Αυτό το ξέρουν καλά όλοι.
    Όσο για τα δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου και αυτά δικάζουν όταν υπάρχει στρατός που μπορεί να συλλάβει τους υποδίκους.Γιατί ο Μπάιντεν δε ζητεί τη σύλληψη του Πούτιν; Έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους Τσετσένους απ όσους Κοσοβάρους ο Μιλόσεβιτς.Το ρεκόρ του Πούτιν στην Τσετσενία μόνο οι Αμερικανοί στο Ιράκ -υπέρ της επέμβασης των οποίων ψηφισε ο Μπάιντεν-το συναγωνίζονται.

Σχολιαστε