- e-rooster.gr - http://e-rooster.gr -

Συνοπτική αναφορά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην λωρίδα της Γάζας

Γίναμε μάρτυρες πρόσφατα της προσπάθειας μερικών ακτιβιστών «να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας» [1], μεταβαίνοντας στην Γάζα με πλοίο που κουβαλά ανθρωπιστική βοήθεια, ένας από τους μεταβαίνοντες μάλιστα είναι και βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι αλήθεια, οτί εδώ και αρκετούς μήνες γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην Γάζα. Από το ταξίδι αυτό γεννώνται ερωτήματα, όπως πώς με την ενέργεια αυτή θα βοηθηθεί ανθρωπιστικά ο Παλαιστινιακός λαός της Γάζας, γιατί είναι φανερό στον καθένα πως με το πλοιάριο αυτό που πηγαίνει στην Γάζα δεν μπορεί να μεταφερθεί σοβαρή ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των ανθρωπιστικών αναγκών του 1,500,000 ψυχών που κατοικούν στην Γάζα. Η πολιτική στόχευση των επιβαινόντων πρέπει να είναι λοιπόν άλλη.

Μακρινό φαντάζει σήμερα το 2005, όταν ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με τους Παλαιστινίους, έκανε σχέδια για δημιουργία συμβουλίου ναυτιλίας στην Γάζα [2]! Φυσικά, για κάτι τέτοιο χρειαζόνταν πόροι και η ΕΕ ήταν έτοιμη να δώσει €700,000 – εξάλλου μόνο το 2005 η αναπτυξιακή βοήθεια από την ΕΕ προς τους Παλαιστινίους έφτασε τα €250,000,000 [3] – και για τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου των συνόρων με την Αίγυπτο στην Ράφα, έλεγχος που διενεργούνταν από τους ίδιους τους Παλαιστινίους σε συνεργασία με την ΕΕ [4] μέχρι τον Ιούλιο του 2007, όταν η Χαμάς αποφάσισε ότι είναι η μόνη αρχή στην Γάζα και όλοι οι Παλαιστίνιοι που έχουν αντίθετα πολιτικά φρονήματα πρέπει να παταχθούν βιαίως [5].

Βέβαια το να ελέγχεις ο ίδιος τα σύνορά σου δεν ακούγεται το ίδιο ηρωικό με το να εξαρτάσαι από ξένους για να σπάσουν με φελούκες τον Ισραηλινό αποκλεισμό των συνόρων που παλιά ήλεγχες ο ίδιος. Δεν ακούγεται επίσης το ίδιο ηρωικό με το να ρίχνεις με δυναμίτη τον φράχτη των συνόρων σου [6] με το γειτονικό σου κράτος ή το να στοχεύεις με κάτιουσες κατοικημένες περιοχές [7], ακόμα και αν ξέρεις ότι τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν χειρότερα αντίποινα. Όπως, από το να μην κλέβεις από τα καύσιμα που σου δίνει η ΕΕ για τον πληθυσμό σου – μόνο όμως με την προϋπόθεση να μην κλέβεις από αυτήν την βοήθεια [8]! – είναι πολύ πιο εύκολο να ρίχνεις όλο το φταίξιμο για την έλλειψη καυσίμων στην αγορά στον Ισραηλινό αποκλεισμό.

στο μονοκομματικό κράτος της Γάζας υπάρχει ένας συστηματικός παραβάτης των ανθρωπίνων/πολιτικών δικαιωμάτων των ιδιών των Παλαιστινίων και λέγεται Χαμάς

Τούτων λεχθέντων, αποκλείουμε οι ακτιβιστές να πήγαν στην Γάζα για να βελτιώσουν το θέμα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό, αφού, όπως είδαμε, και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους της Γάζας παραδίδεται μέσω των αρμοδίων καναλιών της ΕΕ, του ΟΗΕ, αλλά και πολλών άλλων οργανισμών, και είναι αξιολογότατη σε όγκο. Σίγουρα πολύ πιο αξιόλογη από αυτή που θα μπορούσε να μεταφέρει η φελούκα των ακτιβιστών! Πιθανολογούμε λοιπόν, ότι οι ακτιβιστές πήγαν στην Γάζα γιατί θεωρούν ότι η ελευθερία μετακίνησης είναι ανθρώπινο δικαίωμα των Παλαιστινίων – αν και στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη ελευθερία μετακίνησης αφορά σε μετακίνηση προς τρίτο κράτος και άρα μάλλον πολιτικό δικαίωμα είναι και όχι ανθρώπινο – και θέλουν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν στην εμπέδωση της ελευθερίας αυτής στον Παλαιστινιακό πληθυσμό.

Αφού λοιπόν το θέμα στην Γάζα είναι τα ανθρώπινα/πολιτικά δικαιώματα, να πούμε το εξής: ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι μόνο η ελευθερία μετακίνησης. Είναι και η ελευθερία του συναθροίζεσθαι, η ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πιστεύω του καθενός, η ελευθερία στην απόλαυση της περιουσίας, η ελευθερία της αυτοδιάθεσης και συνακόλουθα η προστασία από άδικη φυλάκιση, φόνο, διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας και η προστασία γενικότερα από κάθε είδους καταπίεση. Κι επειδή στην πολιτική δεν έχει δικαίωμα κανείς να ισχυρίζεται ότι είναι αφελής, θα δώσουμε παρακάτω λίγα περιστατικά για να δείξουμε ότι στο μονοκομματικό κράτος της Γάζας υπάρχει ένας συστηματικός παραβάτης των ανθρωπίνων/πολιτικών δικαιωμάτων των ιδιών των Παλαιστινίων και λέγεται Χαμάς:

• Τον Νοέμβριο του 2007 ελεύθεροι σκοπευτές ελεγχόμενοι από την Χαμάς πυροβόλησαν και σκότωσαν άοπλους Παλαιστινίους [9] που είχαν μαζευτεί στο ετήσιο μνημόσυνο του Αραφάτ. Στο μνημόσυνο είχαν μαζευτεί δεκάδες χιλιάδες κόσμου και 5 άνθρωποι πέθαναν από τους αδιάκριτους πυροβολισμούς των ελεύθερων σκοπευτών της Χαμάς στο πλήθος. Επειδή πάντως, πολλοί από τους ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο που πήγε αυτές τις μέρες στην Γάζα είναι αριστερών πολιτικών φρονημάτων, να τους θυμίσω τα αντίστοιχα – τραυματικά για την αριστερά – γεγονότα στην Αθήνα του Δεκεμβρίου του 1944, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες άοπλους διαδηλωτές, ενέργεια που ξεκίνησε τον ελληνικο εμφύλιο.
• Οι ενέργειες της Χαμάς εναντίον των Παλαιστινίων είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Στις 24 Ιουλίου 2007, η Χαμάς επικαλούμενη την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι βουλευτή της, απέκλεισε την Ανατολική Γάζα και συνέλαβε μαζικά Παλαιστινίους που θεωρούσε ότι πρόσκεινται στην Φατάχ και κατοικούσαν στις περιοχές Τζεμπελίγια, Ράφα, Ντείρ-αλ-Μπαλάχ, Σατζα’ίγια και Μπέιτ Λάχια. Η Χαμάς απέκλεισε τις περιοχές που κατοικούσε η φυλή Χιλές και στην συνέχεια χρησιμοποιήσε όλμους και αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον των σπιτιών που κατοικούσαν μέλη της φυλής. Αποτέλεσμα: 9 νεκροί και 90 τραυματίες, ανάμεσά τους 12 παιδιά. Για το δικαίωμα της μετακίνησης των αποκλεισμένων από την Χαμάς Παλαιστινίων στην ανατολική Γάζα κανένα πλοίο δεν πήγε για βοήθεια.
• Οι μειονότητες και όσοι θεωρείται ότι «προσβάλλουν» τα ισλαμικά ήθη υποφέρουν ιδιαίτερα στην Γάζα. Έτσι, στις 15 Απριλίου 2007 βόμβες εξερράγησαν σε 2 internet café και σε βιβλιοπωλείο που πουλούσε χριστιανικά βιβλία. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «τα ξίφη της αλήθειας στην γη του Ριμπάτ». Οι δράστες της ενέργειας έκτοτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.
• Στις 21 Απριλίου 2007 επίθεση δέχτηκε η αμερικάνικη διεθνής σχολή. Οι δράστες της ενέργειας έκτοτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.
• Στα επεισόδια κατά την διάρκεια των οποίων η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στην λωρίδα της Γάζας, καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν από μέλη της Χαμάς ένα μοναστήρι και μια από τις παλιότερες εκκλησίες στην Παλαιστίνη.
• Στις 6 Οκτωβρίου 2007 ένοπλοι απήγαγαν και δολοφόνησαν στην συνέχεια έναν Χριστιανό Παλαιστίνιο, τον Ραμί Χαντρ Αγιάντ, που δούλευε για την Διεθνή Βιβλική Εταιρεία. Η Χαμάς καταδίκασε τον φόνο και υποσχέθηκε να βρεθούν οι ένοχοι. Παρολαυτά, οι δράστες της ενέργειας έκτοτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.
• Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 η οργάνωση «φίλοι της Σούνα Μπεϋτ-αλ-Μαγκντύς» έβγαλαν ανακοίνωση που απειλούσε όλους όσοι συμμετείχαν στον εορτασμό του νέου έτους. Η υπεύθυνη για την ασφάλεια των κατοίκων της λωρίδας της Γάζας Χαμάς δεν αντέδρασε.
• Στις 10 Ιανουαρίου 2008 η οργάνωση «στρατός των πιστών – η αλ-κάιντα στην Παλαιστίνη» επιτέθηκε δυο φορές στο Διεθνές Σχολείο στην Μπεΐτ Λάχια. Κάηκαν τα οχήματα του σχολείου και κλάπηκε υλικό από το σχολείο. Το σχολείο κατηγορήθηκε ότι διέδιδε την «πολυθεΐα» και το «μίσος προς το Ισλάμ». Οι δράστες της ενέργειας έκτοτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.
• Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 η οργάνωση «τα ξίφη της αλήθειας στην γη του Ριμπάτ» εισέβαλλε στην βιβλιοθήκη της YMCA στο κέντρο της Γάζας και έβαλλε βόμβα που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Η αστυνομία της Χαμάς καταδίκασε το γεγονός ως εγκληματική ενέργεια και συνέλαβε μέλη της οργάνωσης που πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την ενέργεια, για να τους ελευθερώσει μετά από λίγο με την δικαιολογία ότι δέχτηκε απειλές από την οργάνωση ότι θα χρησιμοποιούνταν βία για την απελευθέρωσή τους… Μέλη της Χαμάς συναντήθηκαν με μέλη χριστιανικών οργανώσεων μετά από αυτό για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
• Στις 3 Απριλίου 2008 ένα μνημείο στο νεκροταφείο των αλλοδαπών ανατινάχθηκε. Η Χαμάς υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα. Οι δράστες της ενέργειας έκτοτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.
• Στις 16 Μαΐου 2008 αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγει στο σχολείο Ραχαμπάτ-αλ-Ουάρντια, σχολείο που διευθύνεται από καλόγριες στην συνοικία Τελ αλ-Χάουα, στην πόλη της Γάζας. Την προηγούμενη χρονιά, όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία, το σχολείο έπεσε θύμα εμπρησμού και κλοπών. Η Χαμάς καταδίκασε την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού και υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα. Οι δράστες της ενέργειας έκτοτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.
• Στις 18 Μαΐου 2008 μεγάλος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγει σε φαστφουντάδικο κοντά στο πανεπιστήμιο αλ-Κουντς, στο κέντρο της Γάζας. Το φαστφουντάδικο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ήταν η δεύτερη φορά που συνέβαινε επίθεση ενάντια στο εστιατόριό του. Η Χαμάς δεν αντέδρασε.

————————————————————————-

Σημειώσεις:
Ευχαριστώ τον κ.Ζαν Κοέν για τα στοιχεία που μου παρείχε για τις επιθέσεις εναντίον χριστιανικών/δυτικών ιδρυμάτων στην λωρίδα της Γάζας. Οποιαδήποτε λάθη υπάρχουν στην μεταφορά των στοιχείων βαραίνουν εμένα και κανέναν άλλο