Η ελευθερία των δικτύων

Ιούλ 13th, 2009 | | Κατηγορία: Πάσχος Μανδραβέλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Το athens. indymedia είναι ένας δικτυακός τόπος όπου συχνάζουν αναρχικοί, αριστεριστές και άλλοι πικραμένοι (συνήθως από τη ζωή, αλλά οι ίδιοι λένε από το σύστημα). Κατηγορήθηκε πολλάκις ότι είναι το κέντρο συντονισμού των εκδηλώσεων οι οποίες μονίμως καταλήγουν σπασίματα, εμπρησμούς κ. λπ., κάτι που είναι ανόητο: σιγά μη γίνεται ο συντονισμός σε δημόσια θέα, όταν μάλιστα υπάρχουν πιο πρόσφορα και πιο φορητά μέσα, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα. Στον εν λόγω δικτυακό τόπο κυκλοφορεί σε μεγάλες δόσεις η συνήθης ανοησία των δικτυακών καφενείων, πασπαλισμένη με «επαναστατική» ρητορική. Πύρινος λόγος, πολλάκις υβριστικός (ο γράφων, ως «νεοφιλελεύθερος», έχει «τιμηθεί» δεόντως) αλλά και κάποια ενδιαφέροντα κείμενα· συνήθως μεταφράσεις δοκιμίων που αλλιώς δεν θα υπήρχαν στην Ελληνική.

Υπάρχει, όμως, ένα «αγκάθι». Το indymedia «στεγάζεται» στους υπολογιστές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι χρήστες του, δηλαδή, χρησιμοποιούν δημόσια περιουσία για να εκτονώνονται επαναστατικά. Πάνω σ’ αυτό στήθηκε μια ολόκληρη φασαρία από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) ο οποίος έφερε το θέμα στη Βουλή.

Ο βουλευτής του κ. Ηλίας Πολατίδης, αφού επιχείρησε να θέσει σε διαθεσιμότητα μια καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης από την περιοχή του διότι αναφέρθηκε απαξιωτικά στον ΛΑΟΣ, αποφάσισε να ασχοληθεί και με το Διαδίκτυο. Κατέθεσε πλείστες όσες ερωτήσεις για το γεγονός ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο indymedia και ουδείς (όπως είναι λογικό) τον πήρε στα σοβαρά. Χτύπησε, όμως, διάνα με την τελευταία του ερώτηση, αυτή για την οποία ο «Ελεύθερος Κόσμος» πανηγύριζε με τίτλο «Ο Πολατίδης κλείνει το indymedia».

κάθε εξέλιξη στον χώρο του Διαδικτύου έγινε με κατάχρηση των «εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών» που προέβλεπαν οι αρχικές συμβάσεις. Αυτό καθ’ αυτό το Ιnternet υπάρχει λόγω της κατάχρησης του δικτύου που έκαναν κάποιοι

Σύμφωνα με την ερώτηση, που δυστυχώς υιοθέτησε και ο ΟΤΕ, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διασυνδέει το ΕΜΠ, το οποίο με τη σειρά του «φιλοξενεί την γνωστή για υπόθαλψι (sic) παρανόμων πράξεων ιστοσελίδα, Indymedia Athens». Αυτό «παραβιάζει την σύμβαση ΟΤΕ – Δημοσίου» η οποία «μέ τήν παρ. 1 τού άρθρου 3 τής συμβάσεως, η ΕΔΕΤ δεσμεύεται ότι η χρήσι τού δικτύου θά γίνεται αποκλειστικά καί μόνον γιά σκοπούς έρευνας καί εκπαιδεύσεως καί σύμφωνα μέ τήν παρ. 4 τού ιδίου άρθρου, η ΕΔΕΤ θά αναλάβη τήν υποχρέωσι νά δεσμεύση μέ τόν πιό πρόσφορο τεχνικά καί νομικά τρόπο, ότι οι φορείς πού προβλέπονται από τήν παρούσα σύμβασι δέν θά χρησιμοποιούν τίς παραχωρηθείσες ίνες γιά σκοπούς άλλους πέραν τών εκπαιδευτικών καί ερευνητικών».

Η προβληματική αυτή υιοθετήθηκε από τον ΟΤΕ, ο οποίος έστειλε εξώδικο με πανομοιότυπο περιεχόμενο στη δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται το ΕΔΕΤ απειλώντας καταγγελία της σύμβασης.

Το εξώδικο αυτό εγείρει πολλά ζητήματα. Το πρώτο είναι κόστους. Η λειτουργία του indymedia επιβαρύνει το ΕΔΕΤ ελάχιστα. Η πληροφορία που διακινεί είναι ένα μηδαμινό ποσοστό της συνολικής κίνησης στο ΕΔΕΤ. Θα μπορούσε να στεγάζεται σε ιδιωτικό χώρο με λιγότερο από 80 ευρώ τον χρόνο. Το δεύτερο θέμα είναι πολιτικό: δεν φτάνει που ο ΛΑΟΣ σέρνει την πολιτική ζωή σε ζητήματα μετανάστευσης, πρέπει να καθορίζει και την πολιτική σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας;

Τα υπόλοιπα ζητήματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Πρώτον: κάθε εξέλιξη στον χώρο του Διαδικτύου έγινε με κατάχρηση των «εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών» που προέβλεπαν οι αρχικές συμβάσεις. Αυτό καθ’ αυτό το Ιnternet υπάρχει λόγω της κατάχρησης του δικτύου που έκαναν κάποιοι· το οποίο -ας μην ξεχνάμε- φτιάχτηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Κάποιοι «καταχρώμενοι» το δίκτυο εφηύραν το email, άλλοι τη συμπύκνωση μεγάλων αρχείων, μέχρι και video-games φτιάχτηκαν παράπλευρα των ερευνητικών και εκπαιδευτικών σκοπών. Ο Tim-Berns Lee «εκμεταλλεύτηκε» το δίκτυο του CERN (φτιάχτηκε για την έρευνα προκεχωρημένης Φυσικής) για να μας δώσει το World Wide Web. Το Google, το Facebook και χιλιάδες άλλοι επιτυχημένοι δικτυακοί τόποι γεννήθηκαν επειδή οι «παραχωρηθείσες ίνες χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους πέραν των εκπαιδευτικών και ερευνητικών».

Τα καλόπαιδα από τ’ αριστερά που σήμερα φωνάζουν για το δικαίωμα της δικής τους έκφρασης (χρησιμοποιώντας έστω κατ’ ελάχιστον την περιουσία του ΕΜΠ) θα χρησιμοποιούσαν το άσυλο και έσπαζαν με βαριοπούλες οποιονδήποτε υπολογιστή που θα στέγαζε περιεχόμενο του ΛΑΟΣ. Αλλά ποιος είπε ότι ο φασισμός έχει μόνο ένα χρώμα;

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι άλλο το indymedia κι άλλο το Facebook. Σωστό, αλλά όταν το Facebook πρωτοστεγάστηκε στους υπολογιστές του Harvard, ήταν χειρότερο: ένα ανόητο παιχνιδάκι γνωριμίας των φοιτητών που κατηγορήθηκε μέχρι και ως εργαλείο εξώθησης σε πορνεία. Μετά έγινε το Facebook που όλοι ξέρουμε. Δεύτερον, δεν θα μάθουμε ποτέ τις προσπάθειες που έγιναν «κατά κατάχρηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών σκοπών» και κατέληξαν απλώς ενοχλητικές χωρίς να προσφέρουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό η έρευνα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι ελεύθερη από ξένες επιρροές και δεσμεύσεις. Στα εκατομμύρια ανόητες προσπάθειες που θα γίνουν, δύο-τρεις θα επιτύχουν και θα αποπληρώσουν όλες τις προηγούμενες αποτυχίες.

Βεβαίως, στην Ελλάδα ο περιορισμός που προσπαθεί να επιβάλει ο ΛΑΟΣ ισχύει από την ανάποδη. Τα καλόπαιδα από τ’ αριστερά που σήμερα φωνάζουν για το δικαίωμα της δικής τους έκφρασης (χρησιμοποιώντας έστω κατ’ ελάχιστον την περιουσία του ΕΜΠ) θα χρησιμοποιούσαν το άσυλο και έσπαζαν με βαριοπούλες οποιονδήποτε υπολογιστή που θα στέγαζε περιεχόμενο του ΛΑΟΣ. Αλλά ποιος είπε ότι ο φασισμός έχει μόνο ένα χρώμα;

Στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή;

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεινοπάθησαν από τον αριστερίστικο φασισμό. Τώρα προσπαθεί να στήσει προγεφύρωμα και ο ακροδεξιός. Αν ο ΛΑΟΣ επιτύχει να κλείσει το indymedia, ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα θελήσει να ελέγξει και την διακίνηση εργασιών ή πορισμάτων έρευνας μέσω του ΕΔΕΤ που θα θεωρήσει «αντεθνικές»;

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να επιτύχουμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή ελευθερίας στα δίκτυα, αλλά τον μέγιστο. Η βασική απειλή σήμερα δεν είναι ότι μπορεί να κλείσει το indymedia. Δεν θα κλείσει, θα μεταφερθεί κάπου αλλού. Το σημαντικό ζήτημα είναι ότι ένα πολιτικό κόμμα προσπαθεί να ελέγξει το περιεχόμενο που μεταφέρεται στα ερευνητικά δίκτυα. Είναι το ίδιο κόμμα που σήμερα με συκοφαντίες, απειλές και ερωτήσεις στη Βουλή προσπαθεί να εμποδίσει την εκλογή μη αρεστών του καθηγητών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ετερος βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Παιδείας ζητώντας να εμποδίσει μια ακαδημαϊκή διαδικασία και προειδοποιώντας τον ότι «αν τυχόν, από άγνοια ή άλλο τι, διορισθούν (sic: ο ευαίσθητος εθνικά βουλευτής δεν γνωρίζει ότι οι καθηγητές δεν διορίζονται, αλλά εκλέγονται) οι ανωτέρω δύο (σ. σ.: υποψήφιοι για τη θέση καθηγητές), θα δημιουργηθεί στο ευαίσθητο αυτό τμήμα ένα σκληρό προγεφύρωμα της σκοπιανής προπαγάνδας στην καρδιά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεινοπάθησαν από τον αριστερίστικο φασισμό. Τώρα προσπαθεί να στήσει προγεφύρωμα και ο ακροδεξιός. Αν ο ΛΑΟΣ επιτύχει να κλείσει το indymedia, ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα θελήσει να ελέγξει και την διακίνηση εργασιών ή πορισμάτων έρευνας μέσω του ΕΔΕΤ που θα θεωρήσει «αντεθνικές»; Το τι διακινείται στο ΕΔΕΤ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΑΕΙ που διασυνδέονται. Ούτε τα κόμματα ούτε ο ΟΤΕ έχουν καμιά δουλειά να ανακατεύονται. Οι ένθεν αθλιότητες δεν δικαιολογούν τις αντίθετες. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα πανεπιστήμια να κάνουν την δουλειά τους και στο τέλος θα κριθούν.

Πάσχος Μανδραβέλης

——————————————————-

Σημειώσεις:
– Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 12/7/2009

Ιnfo:
– Κέιτι Χάφνερ, Μάθιου Λάιον, «Πώς ξεκίνησε το Ιντερνετ. Οταν ξαγρυπνούν οι ιδιοφυΐες», εκδ. ΡΕΩ
– Νίκος Αλιβιζάτος, «Πέρα από το 16. Τα πριν και τα μετά», εκδ. Μεταίχμιο

22 σχόλια
Leave a comment »

  1. Την απαντηση την δινει ο ιδιος ο συγγραφεας, αλλο το φεισμπουκ αλλο το ιντιμεντιια. Διοτι αν ισχυει η λογικη του ΠΜ τοτε κανεις δεν θα επρεπε να λεει τιποτα αν το μπουρδελα.κομ στεγαζοταν σε σερβερ του πολυτεχνειου

  2. H κίνηση του ΟΤΕ μπορεί να είναι τραβηγμένη αλλά σίγουρα ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα να επικαλεσθεί τους όρους της σύμβασης του με το ΕΔΕΤ. Υπάρχουν για κάποιοι λόγο εκεί. Όποιος θέλει “ελεύθερα δίκτυα” τα πληρώνει στη σωστή τιμή τους.

    Το οποίο ιντιμίντια καλούσε τους αναγνώστες του για οικονομική υποστηρίξη δηλώνοντας ψευδώς οτί δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους: “Tο Ιndymedia Aθήνας είναι ένα εγχείρημα που στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική συνεισφορά των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό. Δεν έχουμε (ούτε ψάχνουμε) χορηγούς, δεν δεχόμαστε επιχορηγήσεις από κρατικούς και εμπορικούς φορείς και διαφημίσεις ποτέ δεν θα εμφανιστούν στο indy.”

    Στο οποίο ιντιμίντια πουθενά δεν δηλώνεται ο ερευνητικός σκοπός του εγχειρήματος για να πείσει και εμάς τους κακοπροαίρετους για την αξία του. Ερευνητικό πρότζεκτ χωρίς προσανατολισμό. Ούτε φυσικά το τμήμα που το υποστηρίζει. Προφανώς πρόκειται για μυστικό-μαύρο πρότζεκτ του ΕΜΠ. Για να μην μιλησουμε για τα λογικά άλματα που γίνονται για να επιτευχθεί η σύγκριση με το ιντερνετ, φειςμπουκ κλπ.

    Πάντως το τραγικότερο σημείο του άρθρου του μανδραβέλη είναι ότι χρησιμοποιεί σαν πρώτο του επιχείρημα το μικρο κόστος που έχει για το ΕΔΕΤ η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

  3. Και όμως, το μόνον πραγματικό δίλημμα είναι :
    – Πληροφόρηση ή ΜΗ πληροφόρηση ??
    – Κάποιο Indymedia, κάπου , πάντοτε θα υπάρχει, – παρά τις απεγνωσμένες γκεμπελοειδείς προσπάθειες.
    – Οχι, δεν μου αρέσει και δεν συμφωνώ, γενικώς , με το περιεχόμενό του, αλλά, προτιμώ την ελεύθερη πληροφόρηση, ανάκατη καλη/κακή, ακόμη και από περιφρονητέα μαθητευόμενα “δημοσιογραφάκια” (με συγχωρείτε για την υπερβολή), παρά την μη-πληροφόρηση, ή -ακόμη χειρότερα- την κατευθυνομένη, “πρέπουσα” πληροφόρηση.
    – Ο κάθε “ΟΤΕ”, δημόσιος ή ιδιωτικός, απλώς και μόνον για να δείχνει οτι με σέβεται ως άνθρωπο (οχι ως αριθμό του Νταχάου) θα έπρεπε να προσφέρει μια “ελεύθερη” ιστοσελίδα !!!!!
    – Αλλά, είπαμε, και αν ακόμη δεν προσφέρει, κάπου, πάντοτε, θα υπάρχει ένα “indymedia” ………………….

  4. …κοίτα να δεις ποιους βρήκαν για υποστηρικτές οι συντάκτες του Indymedia. Αυτούς που ενδεχόμενα στην πρώτη ευκαιρία και με την επόμενη “εξέγερση” θα τους έκαιγαν ευχαρίστως τους δικούς τους servers.

    Αλήθεια, θα συμφωνούσατε αν είναι έτσι, να διατηρήσει ΚΑΙ το ΛΑΟΣ δικό του κόμβο στο ΕΜΠ; Διότι για μένα η φάση του Indymedia είναι preferential treatment. Και το ΛΑΟΣ, και η Χρυσή αυγή, και οι Οικολόγοι, και ο κάθε πικραμένος στον κόμβο του ΕΜΠ, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι μαζί του. .

    Έτσι πάει.

  5. …και συμφωνώ ότι τα αίτια ύπαρξης του Ιndymedia είναι οι επικίνδυνοι και τρομερά ξενέρωτοι πολιτικοί μας. Εφόσον υπάρχει Παυλόπουλος, Κωστάκης και Γιωργάκης, θα ήταν παράξενο να μη υπάρχει και ένα Indymedia.

  6. Εγώ θα συμφωνούσα να κρατήσει και το ΛΑΟΣ τα “στοιχεία” στο ΕΜΠ. Αν αυτό θα τους έκανε να σταματήσουν να κλαψουρίζουν. Και τα δύο το “ίδιο μου είναι”. FUD ο ένας FUD ο άλλος, ως επί το πλείστων.

    Αν τα 80 € / έτος σώσουν την Ελλάδα τότε μέσα, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού, όχι στα 80 €. Λύσαμε όλα τα άλλα κι ασχολούμαστε με τέτοιες ανοησίες, είναι δυνατόν;

    Aπλά όποιος δεν συμφωνεί με το ΛΑΟΣ πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει να “εκπέμπει”. Τα περί “ελευθερίας” είναι ανοησίες γι αυτήν την παράταξη, φυσικά αυτά είναι που τους επιτρέπουν να φτάσουν εκεί που φτάνουν, αλλά ας όψεται, πρέπει να το φάμε κι αυτό το παλούκι για να μάθουμε εδώ, ειδικά στην Β. Ελλάδα γίνεται ένας χαμός από ακρό-δεξιούς…

  7. Κυριε Ατματζιδη να χρησιμοποιησω δωρεαν το τηλεφωνο σας, 80 το μηνα δεν σας πεφτουν πολλα

  8. Ο κάθε “ΟΤΕ”, δημόσιος ή ιδιωτικός, απλώς και μόνον για να δείχνει οτι με σέβεται ως άνθρωπο (οχι ως αριθμό του Νταχάου) θα έπρεπε να προσφέρει μια “ελεύθερη” ιστοσελίδα !!!!!

    Κοιτα φασισμος, ειναι υποχρεωμενος ο ΟΤΕ να σου δωσει τζαμπα πραγμα, ελεος πια αντε γραφτε στο Συριζα καποιοι

  9. asd

    Δεν ήμουν και τόσο σαφής – δεν εννοούσα ιδιωτική ιστοσελίδα -μάλλον σαν blog-
    – Εχω παρατηρήσει οτι πολλές Δημόσιες υπηρεσίες δεν σου δίνουν κάν την δυνατότητα να επικοινωνήσεις μαζί τους !!!! – Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα –
    (Συγκεκριμμένα , ο ΟΤΕ νας έγδερνε επί χρόνια….)
    – Απο τεχνικής απόψεως, μήπως θα ήταν συμφερόυρτο να δίνει γραμμή ADSL σαν standard ?????

    – Περί εγγραφής σε κόμμα – θα ήθελα να μου ζητήσεις συγνώμην.

  10. ti sxesh exei me to indymedia. einai aplo afou to ka8orizei h sumbash den peftei logos se kanenan

  11. Συμφωνώ απόλυτα με το gm263. Και, πέρα από όλα τα άλλα, ακόμα κι αν το Indymedia ασχολείτο με συνταγές μαγειρικής, και πάλι θα είχε δικαίωμα ο ΟΤΕ να ζητήσει την έξωσή του. Γιατί απλά η φιλοξενία του δε εμπίπτει στους όρους λειτουργίας του server. Καιρός είναι τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ως Πανεπιστήμια, και όχι ως το στέκι του κάθε πικραμένου…

  12. Αν και διαφωνώ και εγώ με το να κλείσει το indymedia από διαφορετική σκοπιά… δεν βλέπω να απασχολεί κανέναν ότι υπάρχουν χιλιάδες σελίδες άσχετες με την έρευνα στα πανεπ. και ο ΟΤΕ επικεντρώνεται μόνο στο indymedia. Σήμερα στα δίκτυα το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης είναι p2p κτλ στην πλειοψηφία τους άσχετα με εκπαιδευτικούς σκοπούς. και ο ΟΤΕ ασχολείται την κίνηση του indymedia που είναι μικρότερο από το 0.001% της κίνησης…

    Από εκεί και μόνο φαίνεται η υποκρισία…. δεν είναι θέμα κανονισμών και συμβάσεων αλλά είναι θέμα λογοκρισίας.

  13. XAMOGELO – ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ – ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ……..

  14. αυτό το όπου μπορούν δεν το έπιασα…
    φαντάζομαι τα σιτε της δαπ πασπ κτλ στα πανεπ. είναι πολύ μακριά και δεν μπορούν.

  15. Οπου μπορουν κάνουν λογοκρισία,-ευτυχώς,με το διαδίκτυο οι δυνατότητες λογοκρισίας μειώνονται.
    – Αν και κάπως με έχουν πονηρέψει τα διάφορα εθνικά καταληκτικά (.gr, .it,. eu, klp) – λες, στο μέλλον, να μπορούν να αποκλείουν ολόκληρα Κράτη απο πληροφόρηση ??????

  16. e, re sunwmosiologia

  17. ασδ,

    Γιατί ??? – με την Κίνα τί γίνεται????

  18. Κάποιος υπάλληλος του ΟΤΕ θεωρεί ότι το Athens Indymedia δεν έχει επιστημονικό χαρακτήρα ως εγχείρημα. Από πότε ο ΟΤΕ έγινε κριτής της επιστημοσύνης; Ο ΟΤΕ καθορίζει ποια projects του πανεπιστημίου έχουν επιστημονικό χαρακτήρα και αν ναι, από πότε; Πόσες εργασίες έχει δημοσιεύσει ο ημιμαθής που επικαλέστηκε το επιστημονικό του εγχειρήματος ή όχι σε peer-reviewed περιοδικά και αν ναι, σε ποια, πότε και με ποιο αντικείμενο; Και μια που αναφέρθηκαν και τα bourdela, να πω ότι το fb και τα bourdela είναι κερδοσκοπικά εγχειρήματα, που σαφώς καταχρώνται τους όρους φιλοξενίας, ενώ αν το θέμα είναι από που μπορείς να πάρεις υλικό, επιστημονικές εργασίες έχει γίνει ακόμα και σε sites για αναβολικάκηδες, όπως εδώ. Έξω οι αγράμματοι από την Βουλή ΤΩΡΑ!

  19. Γιατι ρε ανόητε δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας να καταλάβεις πως τα Ιντυμέντια δεν είναι επιστημονικό εγχείρημα. Να βάλει και η ΝΔ τότε στο σέρβερ του πολυτεχνείου το σαίτ της ως επιστημνικό εγχείρημα, στόκε

  20. Ο “ασδ” έχει δίκιο όταν γράφει:

    “Ο κάθε “ΟΤΕ”, δημόσιος ή ιδιωτικός, απλώς και μόνον για να δείχνει οτι με σέβεται ως άνθρωπο (οχι ως αριθμό του Νταχάου) θα έπρεπε να προσφέρει μια “ελεύθερη” ιστοσελίδα !!!!!”

    Έτσι είναι. Απλά, επειδή η “πραγματικότητα” είναι πολύ μικρή για χωρέσει μέσα της η αλήθεια, έχουμε τα δικαστήρια στα οποία δικάζουν άνρθωποι. Δεν έχουμε προκαθορισμένες ποινές για κάθε έγκλημα.

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση στηρίζω την άποψη του κ. Μανδραβέλη γιατίη αλήθεια είναι ότι στο ΛΑΟΣ δεν καίγεται καρφί για τα 80-100 € το μήνα. Το ποσό είναι ευτελές για έναν κρατικό προϋπολογισμό.

    Η όλη διαμαρτυρία ξεκινά με πονηρές προθέσεις. Το δίλημμα όπως έγραψε ποιο πάνω είναι “Πληροφόρηση ή μη Πληροφόρηση“. Τέτοιες κινήσεις έχουν κάνει μόνο ο Berlusconi [1] στην Ευρώπη. Ένας έμμεσος δικτάτορας.

    Οπότε από τεχνικής απόψεως έχεις δίκιο. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε όλοι για κάτι ένα website οποιουδήποτε κι αν είναι αυτό, αφού δεν είναι επίσημου κόμματος. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση επιλέγω να δω το “δάσος” κι όχι το “δέντρο”.

    Η απάντηση σου στο ειρωντικό ερώτημα σου είναι: Δώσε μου τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθό και θα σου δώσω όχι 80, αλλά 100 € το μήνα!

    Am I something or what? 🙂

    [1] Ο Berlusconi έβγαλε από την κρατική τηλεόραση τους Santoro, Biagi. Ο δεύτερος έχει πάρει ΝΟΜΠΕΛ δημοσιογραφίας.

  21. πούσκας: Γιατί κύριε (εσείς που δεν είστε στόκος αλλά “έξυπνος”) ποιος νομίζετε ότι το πληρώνει το site της ΝΔ ο Καραμανλής; Στα “έξοδα” περνάει κι αυτό, και στοιχηματίζω ότι για έξοδα συντήρησης γράφονται πάνω από 2.500 € το μήνα.

  22. Παναγιώτης Ατμαζίδης

    Αυτά που σχολιάζεις (20), τα έγραψα εγώ, αν και νομίζω-οτι ο ασδ δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις

Σχολιαστε