- e-rooster.gr - http://e-rooster.gr -

Ποινικοποιώντας τον ανταγωνισμό

Εννέα στις δέκα (μην πω εννενηνταεννιά στις εκατό) περιπτώσεις που ακούμε από πολιτικούς ή τα ΜΜΕ να καταγγέλεται η ακρίβεια στην αγορά, ο προφανής στόχος είναι οι ασυνείδητοι κοινωνικά κερδοσκόποι που χρεώνουν υπέρογκα τα αγαθά που πωλούν ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Για την ευκολία της κουβέντας ας αγνοήσουμε την πραγματικότητα και ας υποθέσουμε ότι αυτή η παραπληροφόρηση συνιστά πραγματική αποτύπωση της κατάστασης στην αγορά. Υποθέστε τώρα ότι εσείς είστε επιχειρηματίας σε μια αγορά σαν την ελληνική, όπου όλοι γύρω σας είναι ασυνείδητοι και πωλούν ακριβά, και σεις αποφασίζετε να ακούσετε την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, τους λοιπούς πολιτικούς και τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι και να μειώσετε τις τιμές σας.

Φυσικά, για να μειώσετε τις τιμές σας, ώστε και καλό επιχειρηματία να σας πουν και να ανταγωνιστείτε επικερδώς τους υπόλοιπους στην αγορά που παρέχουν παρόμοια προϊόντα με σας, χρειάζεστε να μειώσετε όσο μπορείτε το κόστος λειτουργίας σας. Αλλιώς θα βρεθείτε είτε στο δρόμο, είτε στη φυλακή για χρέη. Είναι λοιπόν λογικό να ψάχνετε να αγοράσετε τις φτηνότερες δυνατές υπηρεσίες που χρειάζεστε προκειμένου με την σειρά σας να προσφέρετε ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες σας. Ας υποθέσουμε ότι χρειάζεστε μεταφορικές υπηρεσίες, για να μεταφέρετε γρήγορα και φτηνά τις πρώτες ύλες που παράγουν τα προϊόντα σας.

Ενώ λοιπόν ψάχνετε να βρείτε τον φτηνότερο μεταφορέα βλέπετε ότι κανείς δεν προσφέρει υπηρεσίες του κάτω από μία ορισμένη τιμή. Ρωτάτε γιατί και σας λένε ότι αυτό λέει ο νόμος! Ψάχνετε λίγο και τον βρίσκετε [1]: ΦΕΚ B 856/12.5.2008, Αριθμ. Κ/26147/2169,

6. Η παρέκκλιση από τα καθοριζόμενα στην παρ. 1 της απόφασης αυτής κόμιστρα τιμωρείται, για μεν υπέρβαση των ανωτάτων ορίων και του παγίου, με τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα, για δε μείωση των κατωτέρων ορίων και του παγίου, με τις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 385 και επομένων του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες διώκεται και αυτός που καταβάλλει το μειωμένο κόμιστρο, δηλαδή οποίες διώκεται και αυτός που καταβάλλει το μειωμένο κόμιστρο, δηλαδή φορτωτής και κάθε άλλο πρόσωπο που μεσολαβεί.
Τα πάγια και τα κόμιστρα των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων, που καθορίζονται με την παρούσα, ισχύουν για κάθε περίπτωση μεταφορών εντός της Χώρας (μεταφορές ιδιωτών, Επιχειρήσεων, ή Οργανισμών Δημοσίου Τομέα κλπ.).

Δηλαδή αυτό που αλλού θα το ονόμαζαν εναρμονισμένη πρακτική, που καταργεί τον ανταγωνισμό, και θα επενέβαιναν οι αρχές προστασίας του, εδώ όχι μόνο θεσμοθετείται αλλά ποινικοποιείται ο ανταγωνισμός στις τιμές ως εκβίαση (άρθρο 385 του ΠΚ [2], και ποιός ξέρει τί άλλο παρακάτω), τιμωρούμενος με φυλάκιση! Μάλιστα δεν διώκεται μόνο ο μεταφορέας που σας πρόσφερε χαμηλότερη τιμή από το νομοθετημένο αυτό καρτέλ, αλλά και εσείς που αγοράσατε την φτηνότερη υπηρεσία που εντοπίσατε, προκειμένου να μειώσετε και τις δικές σας τιμές. Με τις υπογραφές μάλιστα των φιλελεύθερων, κατά τα άλλα, υπουργών κ.κ. Αλογοσκούφη και Χατζηδάκη. Φανταστείτε να μην ήταν δηλαδή και φιλελεύθεροι!

Οι ίδιοι που σας κατηγορούν ουσιαστικά ότι είστε κερδοσκόπος, σας εμποδίζουν με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με την απειλή φυλάκισης, να ρίξετε τα κόστη σας και τις τιμές σας. Τέτοιες κρατικές ρυθμίσεις σαρώνουν την αγορά, καταργώντας κάθε έννοια οικονομικής ελευθερίας, καθιστώντας αδύνατη την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και εμποδίζοντας το καταναλωτικό κοινό να δει τα οφέλη του ανταγωνισμού (μετατρέπoντάς το σε ευήκοο πολιτικό κοινό για τον κάθε λαϊκιστή).

Κάπου εδώ διαπιστώνετε ότι δεν αξίζει να καταλήξετε στα ψυχοφάρμακα, για να αντιμετωπίσετε την σχιζοφρένεια του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα, από τους πολιτικούς και τα παπαγαλάκια τους.

———————————————————————-

Διαβάστε:

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση Αλογοσκούφη-Χατζηδάκη-Βλάχου για τα κόμιστρα των ΔΧΦ [1]
Ο Ποινικός Κώδικας [2]