ΕΛΑΣ και ευαισθησία

Ιούν 19th, 2007 | | Κατηγορία: Ελλάδα | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Πάσχου Μανδραβέλη*

Η δημοκρατική ευαισθησία μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από το θλιβερό συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Δεν κρίνεται καν από το βαρύτερο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, όπου μια χούντα νταήδων της ΕΛ.Α.Σ έδερναν έναν ανυπεράσπιστο φοιτητή. Αυτού του τύπου τα περιστατικά συμβαίνουν και στις καλύτερες αστυνομίες του κόσμου. Πάντα θα βρίσκονται κάποιοι ανώριμοι συναισθηματικά («κομπλεξικοί» είναι ο πολιτικά μη ορθός όρος) που θεωρούν ότι η στολή ή η ιδιότητα του αστυνομικού τούς δίνει το ελεύθερο να βασανίζουν συλληφθέντες. Πάντα θα βρίσκονται επίορκοι αστυνομικοί που με το έργο τους θα καταπατούν την έννομη τάξη.

Δυστυχώς εδώ η δημοκρατική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης εμετρήθη και βρέθηκε ελλιπής. Όποτε εξεφράσθη, διήρκησε όσο κρατούσε η τηλεοπτική κάλυψη αυτών των θλιβερών συμβάντων

Η δημοκρατική ευαισθησία μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από το απεχθές έργο κάποιων οργάνων της. Κρίνεται την επόμενη μέρα. Από την αντίδρασή της σ’ αυτά τα φαινόμενα. Όχι τη ρητορική, αλλά την πραγματική: Όταν η αντίδραση δεν βασίζεται σε επίθετα τύπου «αχρείος», αλλά στα ουσιαστικά. Σε μέτρα και παρεμβάσεις που σκοπό έχουν τη μη επανάληψη τέτοιων θλιβερών φαινομένων.

Δυστυχώς εδώ η δημοκρατική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης εμετρήθη και βρέθηκε ελλιπής. Όποτε εξεφράσθη, διήρκησε όσο κρατούσε η τηλεοπτική κάλυψη αυτών των θλιβερών συμβάντων. Μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας εξαφανίστηκε και η ευαισθησία.

Τρανταχτό παράδειγμα το συμβάν στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο επίσης εξέφρασε την οργή του ο πρωθυπουργός. Έγιναν δηλώσεις απέχθειας, εκστομίσθηκαν φιλιππικοί κατά της αστυνομικής βίας και τελικά όπως κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανέθεσε διευθυντικά καθήκοντα στον πρωταίτιο των επεισοδίων του Νοεμβρίου 2006, τότε διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ενώ εκκρεμεί παραπομπή εναντίον του, με το ερώτημα της αργίας με απόλυση, για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, ο εν λόγω ανώτερος αστυνομικός μετατέθηκε κατά τις τελευταίες ετήσιες κρίσεις στη θέση του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, προκαλώντας ήδη μεγάλη αναταραχή στην κοινή γνώμη της πόλης.»

Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ο Συνήγορος του Πολίτη εκδίδει κάθε χρόνο ογκώδη αναφορά για τα πεπραγμένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ουδείς ευαισθητοποιήθηκε. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η «Διεθνής Αμνηστία» και το «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» δημοσιοποιούν συχνά πυκνά ανακοινώσεις για κρούσματα βίας στα αστυνομικά τμήματα. Και πάλι η ηγεσία του υπουργείου αδιαφορεί, αν δεν επιβραβεύει τους επίορκους.

Αυτή η επιβράβευση είναι πράσινο φως για περισσότερα κρούσματα βίας

Αυτή η επιβράβευση είναι πράσινο φως για περισσότερα κρούσματα βίας. Γι’ αυτό και βιντεοσκοπήθηκε ο βασανισμός, γι’ αυτόν τον λόγο το υλικό κυκλοφορούσε μεταξύ των αστυνομικών ένα χρόνο τώρα, χωρίς να ντραπεί κανείς. Θα μπορούσε κάποιος να σαρκάσει ότι με την ανοχή που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ένα τέτοιο βίντεο είναι τεκμήριο προαγωγής.

Πλήθυναν επικίνδυνα τα κρούσματα αστυνομικής βίας τον τελευταίο καιρό. Και όχι μόνο εναντίον των μεταναστών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ρηχής πολιτικής επιλογής, που θέλει την ατιμωρησία μέσο ενίσχυσης του ηθικού των αστυνομικών. Μόνο που αυτή η κοντόθωρη πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τον διασυρμό της χώρας και την αύξηση των κρουσμάτων βίας. Εντός και εκτός των αστυνομικών τμημάτων. Μαζεύτηκαν πολλά για την ΕΛ.ΑΣ. τελευταία. Κάποια τα είδαμε, κάποια τα ακούσαμε και τα περισσότερα έμειναν στα συρτάρια. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα, αν δεν εξετάσει και αν δεν τιμωρήσει κάθε κρούσμα αστυνομικής βίας, θα παραμείνει έκθετη στα μάτια των δημοκρατικών πολιτών. Και θα δούμε περισσότερα απεχθή συμβάντα στις οθόνες μας.

—————————————————————————-
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.6.2007

13 σχόλια
Leave a comment »

 1. Ωραία το άρθρο. Καλό θα ήταν όμως κάποια στιγμή να μιλήσουμε για τις ΜΚΟ και ειδικότερα για το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Ποιοι τους δίνουν χρήματα, τι πολιτικές προωθούν και αν όντως είναι ανεξάρτητες. Γιατί δυστυχώς περνάει στον πολύ κόσμο ότι οι συγκεκριμένες οργανώσεις όντως είναι ανεξάρτητες, φιλελεύθερες ομάδες πολιτών που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα…κάτι που -κατά την ταπεινή μου άποψη- απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα (ειδικά για το παρατηρητήριο…).

 2. Θεωρώ πως το ποιο πιθανό είναι, το βίντεο αυτό, να αποτελούσε στάση προς παραδειγματισμό των νέων αστυνομικών για το πως πρέπει να φέρονται.
  Είναι πολύ λίγοι οι αστυνομικοί που θεωρούν πως το καθήκον τους είναι να προασπίζουν τον πολίτη. Την όποια δημοκρατική ατάκα ακούσω από αστυνομικό την θεωρώ παραπλανητική για το τι πραγματικά πιστεύει. Είναι συνηθισμένο να ξεκινούν να λένε κάτι από την δημοκρατική πλευρά και αν τους δώσεις αέρα να σου τα γυρίζουν. Δοκιμάστε το, πείτε σε Αστυνομικό, με αφορμή το βίντεο, καλά έκανε , τα τσογλάνια τα κλεφτρόνια, να δείτε τι θα σας πει. Και αυτά ισχύουν για όλων των πολιτικών παρατάξεων αστυνομικούς.

  Δεν θέλω να τους κατηγορήσω γιατί δεν θεωρώ ότι φταίνε αυτοί. Η οργάνωση της αστυνομίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε διαφορετικές νοοτροπίες να λειτουργήσουν. Έντονη ιεραρχία στρατιωτική πειθαρχία και επιπλέον, εξέλιξη βάση πολιτικού ή άλλου γλειψίματος. Ταυτόχρονα γνωρίζουν όλοι ότι ούτε καλά αμείβονται και ότι σε περίπτωση που πάθουν κάτι θα τους εγκαταλείψει η πολιτεία. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι με το πρώτο στραβοπάτημα ή θα την γλυτώσουν αλλά θα χρωστάνε μεγάλες χάρες ή θα γίνουν το εξιλαστήριο θύμα.

  Φυσικά η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή αφού μια σωστή αστυνομία δεν θα μπορούσε να γίνει υποχείριο κανενός.

 3. Αν είναι να μιλήσουμε την κυνική γλώσσα θα πούμε απλά ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση των αιώνιων γκαφατζήδων έχει μια στεγανότητα όσο το ελβετικό τυρί.

  Είναι κατάπτυστη και η τακτική της ΝΔ και η τακτική του ΠΑΣΟΚ, Της μεν ΝΔ διότι διασύρεται για να μη δυσαρεστήσει μερικά “σταγονίδια” και χάσει τις ψήφους τους, του δε ΠΑΣΟΚ διότι έχει ξεπεράσει σε υποκρισία και θράσος ακόμα και τις σκοτεινότερες εποχές της δεκαετίας ΤΟΥ 80.

  Αλήθεια οι αστυνομικοί αυτοί των 30 και 25 χρονών στο βίντεο σε… θάλαμο ταχείας κλωνοποίησης μεγάλωσαν; Δεν στρατεύθηκαν, δεν έκαναν την εκπαίδευση τους ΄την εποχή του ΠΑΣΟΚ έστω και στην “εκσυγχρονιστική” version του; Τι στο διάολο πια θέλουν να μας πουν ότι επί ΠΑΣΟΚ (και επί Αρκουδέα) οι αστυνομικοί μοίραζαν γαρύφαλλα; Δεν είναι κοινό μυστικό σε αυτή τη χώρα ότι όποιος έχει λίγο μακρύ μαλλί, είναι νεαρός και ντυμένος με μπλούζα μαύρη, έτσι και τον σταματήσουν οπουδήποτε θα έχει πρόβλημα; Ότι η Ελληνική Αστυνομία όπως όλες οι αστυνομίες ακολουθεί τέτοιες πρακτικές τώρα το καταλάβαμε; Φταίει ο γκαφατζής και ανίκανος Πολύδωρας που δεν μπορεί όχι να τους “μαζέψει” αλλά να τους κάνει να φέρονται πιό επαγγελματικά;

  Αλλά μην βιαστείτε να απαντήσετε γιατί δυστυχώς εναλλάσσεται η αστική βία των πραιτόρων με εκείνη των αστικών ανταρτών. Και όλοι μαζί όποιον βρουν μπόσικο του σκίζουν τα ράμματα. Άρα, πολύ φοβούμαι ότι δεν φταίνε κάποιοι μπάτσοι ή κάποια κωλόπαιδα αλλά όλο το σύστημα μας που επιβραβεύει την άνανδρη βία των πολλών -ένστολων και μη- εναντίον των υπολοίπων και τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα.

  Αυτό που βλέπω να χρεοκοπεί κάθε μέρα είναι ο πολιτισμός μας και αυτόν πρέπει να προστατέψουμε και από τους σωτήρες και από τους αντάρτες και από τους αυτόκλητους προστάτες της ηθικής μας, όπως και από τους καταγραφείς των γεγονότων οι οποίοι λόγω εμμίσθων συμφερόντων διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.

  Ρε ουστ από εκεί όλοι σας!!!

 4. …και για να μην παρεξηγηθώ, το “ούστ” δεν απευθύνεται στον κο Μανδραβέλλη ο οποίος αποτελεί φάρο λογικής στην ξηρασία των ημερών μας.

 5. Ksexname to poso ratsistes einai oi ellines. Ayti i antidrasi apo toys astinomikoys antikatoptrizei megalo meros tis ellinikis koinwnias.

 6. Όποιος γνωρίζει προσωπικά μετανάστες έχει ακούσει αρκετά παραδείγματα βάρβαρης βίας κι απάνθρωπης συμπεριφοράς από αστυνομία κι όχι μόνο. Όποιος κυκλοφορεί αρκετά στην Αθήνα θα έχει δει αρκετές φορές αστυνομικούς να ¨πλακώνουν” μικροπωλητές (όχι μόνο ξένους), νεαρούς με σκουλαρίκια ή φοιτητές και συνταξιούχους που έκαναν ένα βήμα παραπάνω από κει που έπρεπε…

  Γιατί τόσο καιρό δεν ακούτε τις οργανώσεις που καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά ιδιαίτερα με μετανάστες; Κι αν δεν πιστεύουν κάποιοι τις ΜΚΟ, τότε ας πιάσουν κουβέντα με αλλοδαπούς ή τοξικομανείς να ακούσουν ωραίες ιστορίες!

  Απλά τώρα υπάρχει κι ένα βίντεο. Μια απόδειξη ότι κάποιοι δεν φωνάζουν άδικα τόσο καιρό…

 7. Θέλω να παραθέσω απλώς δύο συνδέσμους προς το notorious Stanford prison experiment. Ελεγχόμενο πείραμα, σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπου κάποιοι φοιτητές τυχαία επιλεγμένοι παίζουν τον ρόλο του φύλακα και κάποιοι του φυλακισμένου.

  http://www.prisonexp.org/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment

  Το πράγμα ξέφυγε τόσο πολύ, που κι ο ίδιος ο καθηγητής είχε εγκλωβιστεί στο σενάριο του πειράματος. Τελικά αναγκάστηκε να το διακόψει πρόωρα, όταν οι “φυλακισμένοι” ετοιμάζονταν για απόδραση!

  Όσοι κάνουν τον κόπο και το διαβάσουν θα δουν πως ένας απο τους φύλακες που έτυχε να είναι αυταρχικός χαρακτήρας κατάφερε να επιβληθεί στους ήπιους χαρακτήρες. Πώς όλοι μπλέχθηκαν στους ρόλους τους παρόλο που γνώριζαν ότι επρόκειτο για ακαδημαϊκό ελεγχόμενο πείραμα. Πώς άρχισαν να καταρρέουν ψυχολογικά οι κρατούμενοι και άλλα πολλά ενδιαφέροντα για την ανθρώπινη συμπεριφόρα και τους ρόλους που καλούμαστε να παίξουμε.

 8. Η κολοσιαια διαφορα νοοτροπιας μεταξυ πασοκ και ΝΔ καταγραφεται στη νεοτερη Ελληνικη ιστορια , με τη διαλυση της Χωροφυλακης και την ιδρυση της Ελλας το 1984…Οι παλαιοτεροι γνωριζουν οτι η Αστυνομια ηταν εργο προοδευτικων κυβερνησεων και η αγριοτητα που συχνα γινοτανε αντικειμενο εκφοβισμου των αριστερων πολιτων και καταδιωξης απο τους χωροφυλακες , φαινεται οτι αυτη τη φορα ξαναγινεται οργανο καταστολης στα χερια της δεξιας!
  Η ειδοποιος διαφορα ακριβως εκει βρισκεται!
  Ο ρολος της Αστυνομιας σε ενα ευνομουμενο και ποοδευτικο κρατος δεν ειναι να γινεται δεκανικι της καθε κυβερνησης με την καταστολη , αλλα αντιθετα , συμμαχος των λαικων συμφεροντων και της λαικης κυριαρχιας και εθνικης ασφαλειας με την προληψη του εγκληματος…
  Τι να πρωτοθυμηθω…
  Την συλληψη και τη διαλυση της 17 Νοεμβρη , την προληψη των βιαιων επεισοδιων σε απεργιες και τα γηπεδα, την φυλαξη και την προστασια της δημοσιας και ιδιωτικης περιουσιας κλπ
  Κανενα αλλο παραδειγμα νομιζω δεν εκφραζει καλυτετρα την αναγκη ενος κρατους δικαιου απο εκεινο που η Αστυνομια , ελευθερη και ανεξαρτητη απο πολιτικη νουθεσια υπηρετει τον σκοπο για τον οποιο ιδρυθηκε και οχι την τρομοκρατηση και τον ξυλοδαρμο των αντιφρονουντων οπως η ιστορια του τοπου μας με μαυρες κιλιδες γεματες απο το αιμα των αθωων απεργων, διαδηλωτων και φοιτητων εχει να δειξει οποτε και οπου η Αστυνομια κληθηκε να στηριξει το καθεστως της διαπλοκης και του παρακρατους που κρατα μονιμως την δεξια σε αποσταση βολης απο τα λαικα συμφεροντα στον τοπο μας!

 9. Ο ΥΑΝΝΟΣ είναι ο μόνος που εντόπισε την ουσία του προβλήματος…

  Ελπίζω όλοι οι υποκριτές και μη, οι ηθικολόγοι και μη, οι άσχετοι και μη, να κάνουν το κόπο να μελετήσουν το πείραμα γιατί έχει πράγματι ενδιαφέρον!

  Το πρόβλημα είναι πολιτικό, έχει να κάνει με τις δομές και την οργάνωση της Αστυνομιας, ο εμφανιζόμενος ως δράστης αστυνομικός είναι στην ουσία θύμα, θύμα του περιβάλλοντος του, της εργασίας του και των συνθηκών αυτής…

  Θα επανέλθω αναλυτικότερα…

 10. Ksexname to poso ratsistes einai oi ellines. Ayti i antidrasi apo toys astinomikoys antikatoptrizei megalo meros tis ellinikis koinwnias.

  Για την ακρίβεια το ίδιο περίπου μέρος που βλέπει και σκοτεινές ανθελληνικές συνωμοσίες πίσω από το Παρατηρητήριο Ελσίνκι, όπως το σχόλιο #1.

 11. Leei o Manousos:

  Καλό θα ήταν όμως κάποια στιγμή να μιλήσουμε για τις ΜΚΟ και ειδικότερα για το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.

  Kalo tha itan na skeftesai ligo – diaole, fileleutheros eisai, kati prepei na skampazeis apo stoixeiodi logiki. Exoume kai leme:

  A. To Paratiritirio xrimatodoteitai nomimos, oi piges einai faneres (des k to site tous kaimene). Den sou kathetai kala, to xero, opote pame sto B.

  B. To Paratiritio to xrimatodotoun anthellinikoi kikloi pou apergazontai ton diamelismo tis Ellados ktl. Edo se vlepo na endiaferesai ligo. Gia skepsou tora: an ontos einai etsi, giati i ELAS / EYP den tous exei sillavei olous na tous paei mesa? To gegonos oti kati tetoio den exei ginei, me ti seira tou odigei se 3 senaria:

  B.1. ELAS k EYP einai gia ta mpaza kai den mporoun na vroun kanena enoxopoiitiko stoixeio.

  B.2. i ELAS k i EYP elegxontai apo tous idious kiklous pou xrimatodotoun to paratiritirio k os gnoston korakas korakou mati den vgazei.

  B.3. ta stoixeia iparxoun alla oi xenoi kikloi (pou apergazontai ktl) exoun apeilisei tin Ellada oti an kanei kammia kinisi kata tou paratiritirou, tha rixoun atomiki vomva ston Pirgo Ileias.

  Me to xeri stin kardia, pes mou pio senario einai pio pithano:

  To A?
  To B1?
  To B2?
  To B3?

  Analogos tis apantiseos sou, tha sou kano kai e-psycho profile

 12. Τελικά αυτή είναι η Ελληνική δικαιοσύνη; Αυτή είναι η Ελληνική αστυνομία;
  Είναι δυνατόν, την στιγμή που στην χώρα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους εμπόρους ναρκωτικών που σκοτώνει την νεολαία μας, την στιγμή που οι μαστροποί, οι έμποροι λευκής σαρκός εκπορνεύουν φτωχές, ορφανές, παγιδευμένες γυναίκες θύματα, και τις περνούν με παράνομο τρόπο (με τίνος την ενοχή άραγε;) στην χώρα μας, προκειμένου να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την γυναικεία σάρκα, την στιγμή που οι προβοκάτορες κουκουλοφόροι οργιάζουν ανενόχλητοι, την στιγμή που η εγκληματικότητα αυξάνεται, η Ελληνική αστυνομία αντί να κάνει την δουλεία της, κοιτάει πως θα βασανίσει μετανάστες, πως θα ποδοπατήσει τους περιθωριακούς, πως θα ασελγήσει σε ιερόδουλες, πως θα ξυλοκοπήσει διαδηλωτές.
  Και φυσικά η ευθύνη για όλα αυτά, ανήκει στον σημερινό υπουργό δημοσίας τάξη, και πρέπει να παραιτηθεί, αλλά νομίζω ότι αυτή η χώρα έχει και πρωθυπουργό, και φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός, που δεν απολύει έναν αποτυχημένο (με την λογική του δημοκρατικού μας πολιτεύματος) υπουργό.

 13. Να θυμήσω μοναχα στον κ Κανελλοπουλο το ξύλο που ετρωγαν αδιάλλειπτα οι συνταξιούχουχοι σε κάθε βήμα και να του θυμήσω όλα έκείνα τα οποία συνέβησαν σε όλους τους δημόσιους τομείς αλλά ποτέ δεν προωθήθηκαν στην επικαιρότητα και δεν έγιναν καραμέλααααααααααααα!!!! Τουλαχιστον τώρα βγαίνουν τα άσχημα προς τα έξω,δεν κουκουλώνονται βρε!! Επίσης να του διαλαλείσω οτι τα δεξιά και τα αριστερά εχουν αρχίσει να σκορπάνε δεξιά και αριστερά, κατάλοιπα ξεπεράσμένα για όσους θέλουν να ξεκολλήσουν και να πάνε ένα βήμα παραπέρα…

Σχολιαστε