Η πατρίδα στα χέρια μας

Μάι 2nd, 2010 | | Κατηγορία: Γιώργος Παγουλάτος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Παγκόσμιο υπερθέαμα, σαν τις σφαγές των πρώτων χριστιανών στην αρένα, το ελληνικό δράμα συνεπαίρνει πλήθος διεθνών και εγχώριων παρατηρητών. Ορισμένοι έχουν μεταφέρει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό και απολαμβάνουν το ματς από την κερκίδα των επισήμων. Για ορισμένες «ελίτ» της χώρας, η κρίση συνιστά ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο. Μεγάλα στοιχήματα εξουσίας παίζονται, η τράπουλα ξαναμοιράζεται, προσωπικές στρατηγικές οικοδομούνται. Ορισμένα από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην εθνική κατάντια ποντάρουν ξανά τα περισσεύματά τους στη ρουλέτα που γυρίζει.

Ατρωτοι μέσα στον χρόνιο κυνισμό τους, οι γνωμηγήτορες παρακολουθούν με τους φακούς της μικροπολιτικής. Πέφτει η δημοτικότητα Παπανδρέου; Θα ισχυροποιηθεί ο Σαμαράς; Θα επανακάμψουν οι Καραμανλικοί; Θα φαγωθεί ο τάδε για να έρθει ο δείνα; Διευθέτηση των θέσεων στο κατάστρωμα του Τιτανικού, από εκείνους που συνήθισαν να τα δίνουν όλα για ένα πρώτο τραπέζι πίστα.

Στο βάθος, η μεγάλη πλειονότητα των καθημερινών ανθρώπων, βουβοί, οργισμένοι, αγωνιούντες, υποψιάζονται ότι η πατρίδα τους δίνει ύστατη μάχη σωτηρίας. Αγρυπνοι στριφογυρίζουν στα κρεβάτια τους, ανίσχυροι παραδίδονται σε εξωφρενικές φήμες, απελπισμένοι συναισθάνονται το μέλλον να βουλιάζει κάτω από τα πόδια τους. Ψάχνουν κάτι να πιστέψουν, από κάπου να πιαστούν.

Κι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας για μια ακόμα φορά τους προδίδουν. Βουλευτές που σφυρίζουν αδιάφορα στην κατανομή των θυσιών, συνεχίζουν σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει. Βολεμένοι συνδικαλιστές απεργούν εβδομαδιαίως, παραλύοντας την οικονομία της χώρας. Εναντίον τίνος; Δανείζομαι τα λόγια του καλού συναδέλφου Μάνου Ματσαγγάνη:

«Δεν πιστεύω ότι θα βγούμε από την κρίση απεργώντας αλλά δουλεύοντας. Αλλωστε στη χώρα μας, εκείνοι που έχουν σοβαρούς λόγους να απεργήσουν συνήθως δεν μπορούν, οπότε απεργούν κυρίως όσοι το κάνουν εκ του ασφαλούς. Το θέαμα των συντεχνιών που διέλυσαν το Δημόσιο και μπλόκαραν κάθε μεταρρύθμιση τότε που είχαμε ακόμη καιρό, ενώ τώρα (ξανα)κατεβαίνουν στους δρόμους γιατί ”δεν φταίνε σε τίποτε για την κρίση”, μου είναι ειλικρινά απεχθές. Δεν θα ήθελα να είμαστε και εμείς ανάμεσά τους».

Μεγάλη φασαρία, ωραία κατάσταση. Τραμπούκοι του ΚΚΕ κρατούν ομήρους ξένους επιβάτες, μπλοκάρουν ξενοδοχεία διώχνοντας όσους τουρίστες έχουν απομείνει, στραγγαλίζουν επιχειρήσεις που αγωνιούν για την τουριστική περίοδο, αφήνοντας εργαζόμενους σε απόγνωση.

Το σοβαρό τμήμα της Αριστεράς απαντά στην κρίση με αγωνιστικές επικλήσεις στις δυνάμεις της κοινωνικής και ριζοσπαστικής Ευρώπης. Ανέξοδη φυγή στην ανεύθυνη παραμυθία της ουτοπίας. Δεν εξηγεί πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όταν τα ξένα κεφάλαια εγκαταλείψουν τη χώρα

Από την άλλη μεριά, η Ν.Δ. κάνει την προσχηματική της αυτοκριτική. «Πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειριστήκαμε απλώς το σύστημα αντί να το αλλάξουμε», είπε ο κ. Σαμαράς. Ετσι απλά συνόψισε τον απολογισμό μιας κυβέρνησης που μέσα σε 5 χρόνια φόρτωσε 80.000 ακόμα δημόσιους υπαλλήλους, 120 δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος, και μερικά από τα χειρότερα σκάνδαλα, πριν τελικά εγκαταλείψει κακήν κακώς μισοβυθισμένο το πλοίο. Από τότε που ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωσε τη συντριβή της Ιαπωνίας με τη φράση «η εξέλιξη του Πολέμου δεν απέβη κατ’ ανάγκην επωφελής», ποτέ η αλήθεια δεν διατυπώθηκε με οικονομικότερο τρόπο. Υποσχέθηκε να βάλει πλάτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μόνο που έχουμε δει είναι οι πλάτες ενός ικανού νέου ηγέτη που απομακρύνεται από τις εθνικές του ευθύνες.

Το σοβαρό τμήμα της Αριστεράς απαντά στην κρίση με αγωνιστικές επικλήσεις στις δυνάμεις της κοινωνικής και ριζοσπαστικής Ευρώπης. Ανέξοδη φυγή στην ανεύθυνη παραμυθία της ουτοπίας. Δεν εξηγεί πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όταν τα ξένα κεφάλαια εγκαταλείψουν τη χώρα, σε μια οικονομία με αρνητική εθνική αποταμίευση και ισχνές παραγωγικές δυνατότητες. Αλλοι πάλι επιμένουν ότι το πρόβλημά μας είναι μια οφθαλμαπάτη. Και ΗΠΑ και Βρετανία έχουν δημόσιο έλλειμμα σχεδόν σαν της Ελλάδας, λένε, κι η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν παρόμοιο δημόσιο χρέος, κι η Ισπανία μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα. Ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν ότι μόνο η Ελλάδα τα έχει όλα αυτά μαζί, παρέα με το πιο χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα και τη χειρότερη δυναμική δημόσιου χρέους σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό μας γρονθοκοπούν οι αγορές.

Και ΗΠΑ και Βρετανία έχουν δημόσιο έλλειμμα σχεδόν σαν της Ελλάδας, λένε, κι η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν παρόμοιο δημόσιο χρέος, κι η Ισπανία μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα. Ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν ότι μόνο η Ελλάδα τα έχει όλα αυτά μαζί, παρέα με το πιο χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα και τη χειρότερη δυναμική δημόσιου χρέους σε όλη την Ευρώπη

Πολιτικές δυνάμεις εγωπαθείς και αυτιστικές, που περιφρονούν την αλήθεια, απεχθάνονται τις ευθύνες, υπηρετούν την ευκολία, αναπαράγουν τις αυταπάτες. Είναι ίσως τραγική ειρωνεία ότι η σημαντικότερη πολιτική ομιλία των τελευταίων ετών, δόθηκε από τον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του τη μαύρη Τρίτη 27 Απριλίου, μέρα υποβάθμισης του ελληνικού ομολόγου σε junk bond. Το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με προπατορικό αμάρτημα: εκτόξευσε το δημόσιο χρέος στη δεκαετία του ’80, κι έπειτα απέτυχε να το τιθασεύσει. Εισήγαγε κομματισμό και φαυλοκρατία στο Δημόσιο. Δημιούργησε πολλά από τα «κεκτημένα» που έστειλαν τα ασφαλιστικά Ταμεία στο κόκκινο και τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας σε απελπισία. Συνδέθηκε με τη διαφθορά και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Ομως η πατρίδα τώρα διεξάγει τη μάχη της επιβίωσης με την πολιτική ηγεσία που της έλαχε. Μια ηγεσία που, με όλα τα λάθη της, είναι έντιμη και αξιοπρεπής. Από κείνη εξαρτάται αν η μακρά πορεία οικονομικής σωτηρίας, που ξεκινά με θυσίες, ταπείνωση και πόνο, θα οδηγήσει σε μια νέα Ιθάκη ή σε μια νέα εθνική καταστροφή. Από κείνη, και από όλους εμάς.

Γιώργος Παγουλάτος

——————————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 1/5/2010

6 σχόλια
Leave a comment »

 1. Η πατριδα δεν ειναι στα χερια μας
  Η πατριδα βρισκται στα χερια της δοσιλογικης ψευδοπολυκομματικης συμμοριας που καταστρεψε και ακομη καταστρεφει την παραγωγικη φαση της χωρας. Με ταχα αντικαπιταλιστικα και αντιοικολογικα αλλοθι καταστραφηκαν και καταστρεφονται δεκαδες επενδυσεις που δεν γινονται απο τα ανατολικου τυπου κρατικοπαρασιτικα αρπαχτικα όπως ο Κοκκαλης και ο Μπομπολας. Το σαμποταζ του τουρισμου απο το ΚΚΕ στον Πειραια ειχε την στηριξη της κυβερνησης αφου ουτε ανοιχτη πολιτικη καταγγελια εγινε ουτε καμια ποινικη διωξη ασκηθηκε απο τον προστατη καθε πλιατσικολογου Χρυσοχοιδη και Βουγια.
  Η χωρα βρισκεται στα χερια δοσιλογων που την καταστρεφουν για να την ξεπουλησουν φθηνα στους κρατικοπαρασιτικους ολιγαρχες στους ”σωτηρες” Κινα Ρωσια, που το καθεστως θα εμφανισει σε λιγο ως ”Φιλελληνες”.
  Η χωρα εναι υπο κατοχη, οχι απο την ΕΕ οπως ψευδως μας λενε τα γκεμπελικα καθαρματα, αλλα απο τις αντιευρωπαϊκες δοσιλογικες και φασιστικες δυναμεις που ακομη κοροϊδευουν τον Ελληνικο λαο οτι το ΔΝΤ ηρθε λογω των κερδοσκοπων ενω ηταν αυτοι οι οποιοι ανεβαζαν τα spreads

  ”ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ Δ΄ Ακροτελεύτια διάταξη Άρθρο 120 1. 4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.” Κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθεί με κάθε μέσο στο φασιστικό ΚΚΕ και τους προστάτες του σε όλο το πολιτικό σύστημα που τους καλύπτουν…
  To θεμα βεβαια δεν ειναι μονο τ ΚΚΕ, αυτα που κανει το ΚΚΕ γινονται με την συμφωνη γνωμη του συνολου του πολιτικου συστηματος. Το ΚΚΕ κανει στον δρομο με την συνειδητη καλυψη του Χρυσοχοιδη οτι κανει η Μπιρμπιλο στην κορυφη με τους αντιαναπτυξιακους και ψευδοοικολογικους νομους. Καταστρεφουν την χωρα για να την ξεπουλησουν στα αφεντικα τους.

  Aυτά συμβαίνουν γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν 5 κοινοβουλευτικά κόμματα. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα κόμμα (το αντιευρωπαϊκό, αντιδημοκρατικό δοσιλογικό κόμμα των Ρωσοκινεζοτσολιάδων), με 5 κοινοβουλευτικές οργανώσεις οι οποίες λειτουργούν ως αλληλοτροφοδοτούμενοι πόλοι -δίνοντας ο ένας πάσα στον άλλο- που ωθούν την χώρα συνειδητά στην ίδια κατεύθυνση.

  Η ιδεολογία κοινή:

  Επιλεκτικός αντικαπιταλισμός (μόνο των φιλoδυτικών κεφαλαίων)

  Eπιλεκτικά κρατικοπαρασιτικός προωθητισμός (Κόκκαλη Μπόμπολα Bγενόπουλου κλπ)

  Αντιδραστικός ψευτοοικολογισμός (ως πρόσχημα παραγωγικού σαμποτάζ)

  Οικονομικός σαμποταρισμός (ώστε οι πολίτες να είναι απόλυτα εξαρτημένοι και να κατηγορηθούν ως υπαίτιοι η ΕΕ και οι Εβραίοι…)

  Αντιφιλελευθερισμός

  Αντιευρωπαϊσμός

  Δοσιλογικός ψευδοπατριωτισμός (πατριωτισμός στα λόγια δοσιλογισμός στην πράξη)

  Σοσιαλοφασισμός (σοσιαλισμός στα λόγια φασισμός στην πράξη)

  Πρωτόγονος αντιαμερικανισμός

  Aντισημιτισμός

  Eπιλεκτικά εκκαθαριστική ψευτοηθικολογία έναντι φιλοευρωπαίων (πχ γίνεται για μήνες τεράστιο θέμα τα 100χιλιαρικα που ίσως πήρε ο Παυλίδης, αλλά δεν γίνονται θέμα τα 397 εκ ευρώ που χαρίστηκαν σε εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα στην πώληση των ορυχείων Κασσάνδρας)

  Kαραμπινάτος φιλοπουτινισμός (χωρίς κανένας να αντιδράει πχ για το ξεπούλημα του Πούτιν στο Θέμα των αγωγών, το Κυπριακό, το ΄΄Όνομα΄΄ της γείτονος…)

  Έτσι κατάφερε το διακομματικό καθεστώς να κάνει ένα κόμμα κατά βάση φιλοδυτικό (την ΝΔ), να έχει μετατραπεί σε αντιδυτικό

  Οι πολιτικές αψιμαχίες είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ανώδυνες αντιπαραθέσεις για το ξεκάρφωμα

  Φυσικά όλα αυτά τα πετυχαίνουν έχοντας μαζί τους το σύνολο των καναλιών και την συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων.

  Όποιος πει τα πράγματα με το όνομα τους, είτε χαρακτηρίζεται ΄΄γραφικός΄΄ είτε μαχαιρώνεται (πχ Συρίγος), είτε του ρίχνουν καμία βόμβα οι ΄΄επαναστάτες΄΄, είτε τoν πλακώνουν τα νεοαριστερά ταγματα εφόδου, είτε του στήνουν κανένα εικονικό σκάνδαλο (τα ίδια έκανε και ο Χίτλερ) είτε του στέλνουν το ΣΔΟΕ κλπ καθεστωτικές μεθοδεύσεις.

  Ο στόχος επίσης κοινός: H απομάκρυνση της χώρας πολιτικά από την Δύση (στα πακέτα φυσικά δεν θα πουν ποτέ όχι…) και η γεωπολιτική πρόσδεση της χώρας στην Ρωσία του Πούτιν και της Κίνας

  Στην προσπάθεια του να πνίξει και να τρομοκρατήσει τις δημοκρατικές και πραγματικά πατριωτικές φωνές της χώρας, το καθεστώς έχει φροντίσει να ελέγχει ασφυκτικά και την δικαιοσύνη.

  Η τακτική του εισοδισμού

  Αυτό που φοβάται το καθεστώς περισσότερο από κάθε τι είναι η δημιουργία ενός πραγματικά δημοκρατικού πόλου στην χώρα. Για αυτό προσπαθεί μεθοδικά να σαμποτάρει κάθε προοδευτική νέα πολιτική κίνηση.

  Για την άλωση κάθε πρωτοεμφανιζόμενης πολιτικής κίνησης, το καθεστώς χρησιμοποιεί την τακτική του εισοδισμού. Με την τακτική αυτή εισβάλουν σε μία νέα πολιτική κίνηση εγκάθετοι συριζοκνίτες σε διατεταγμένη υπηρεσία με την μάσκα του ”αγανακτισμένου ενεργού πολίτη”…

 2. “Το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με προπατορικό αμάρτημα: εκτόξευσε το δημόσιο χρέος στη δεκαετία του ’80, …”.

  Αυτά τότε, το ’80, τώρα όμως, ευτυχώς “… η πατρίδα … διεξάγει τη μάχη της επιβίωσης με … πολιτική ηγεσία … έντιμη και αξιοπρεπή.”

  Ναι, οι συνταξιούχοι με λιγότερα από δυόμιση χιλιάρικα το μήνα “στηρίζονται” με επιδόματα 200, 200 και 400 ευρά (Πάσχα, Καλοκαίρι, Χριστούγεννα). Ας τα βλέπει αυτά η “γενιά των 700 ευρώ.
  Ειπαμε, εντιμότητα και αξιοπρέπεια!

 3. Έβγαλε συμπέρασμα ο συγγραφέας..Έντιμη και αξιοπρεπής η κυβέρνηση..

  Επειδή η ανάλυση τραβάει πολύ, υπάρχουν αναλύσεις για όλα αντικρουόμενες και για χάρην της συζήτησης θα τις δεχτώ όλες γιατί είμαι κυβερνώμενος και όχι κυβερνών, θα τις δεχτώ ακόμα και χριστιανικά όπως αναφέρεται στις γραφές να υποτασσόμαστε δηλαδή στην εκάστοτε εξουσια, θα τις δεχτώ υποτελικά γιατί βαρέθηκα να αποδεικνύω όλα τα ύποπτα και αυτονόητα (ότι δηλαδή ο γιωργάκης είναι ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ) και επειδή σας βαρεθήκαμε όλους τους γραφιάδες (γιατί γραφιάδες απλοί είστε όταν γράφετε χωρίς να εφαρμόζετε στην πράξη τίποτα),διαχρονικοί έλληνες γραφιάδες και νούμερα που μαζεύεστε 2500 χρόνια με πάθος να πείτε ότι σας κατέβει σε αργόσχολους που βρίσκονται τριγύρω, θέλω να μου πει ο αντίστοιχος γραφιάς του παρόντος….(βασικά δεν θέλω να μου πει τιποτα αλλά έτσι το λέω)

  …….γιατί ο Παπανδρέου ο έντιμος κλπ θέλησε να πει την “αλήθεια” για το έλλειμα εν μέσω κρίσης αντίθετα με το ότι κάνουν οι άλλοι ηγέτες…
  Αν δεν μας έλαχε η κυβέρνηση τι θα γίνει; Θα περιμένουμε 30 χρόνια τα αρχεια του st department και του foreign office για να το μάθουμε ;

  Όταν θα μου απαντήσει αυτό τότε θα δεχτώ ότι λέει..

  Δεν κάνει κύριε αυτή η κυβέρνηση..ΤΕΛΟΣ…αν δεν το καταλαβαίνεις κάτι δεν πάει καλά με την σκέψη σου ή κάτι πάει καλά με το τηλεκοντρόλ που την κατευθύνει.

  Είναι πανεύκολο για κάποιον που σκεφτεται και δεν πιθηκίζει να δει τι γίνεται αυτή τη στιγμή..Μας επιτίθενται και εμείς απαντάμε με πιστόλια στο τραπέζι..

 4. Τώρα που η Ελλαδίτσα μας έπιασε πάτο, οι πολιτικοί μας συνεχίζουν το ίδιο άθλιο τροπάριο: την γελοία ιδιοτέλεια τους. Η ΝΔ δεν ψήφισε τον Νόμο για την χρηματοδότηση της χώρας, χωρίς όμως να προτείνει τίποτε, το ίδιο έπραξαν βέβαια και οι αρνητές των πάντων: ΚΚΕ και ΣΥΝ.

  Θεωρεί η αντιπολίτευση ότι είναι σημαντικότερο το όποιο χτύπημα στην κυβέρνηση παρά μια ισχυρή φωνή και εικόνα προς τους δανειστές μας. Είναι προτιμότερο για αυτούς να χρεοκοπήσουμε και να πέσει η παρούσα κυβέρνηση (καλή ή κακή δεν έχει απολύτως καμία σημασία) από το να σταθούμε με υπευθυνότητα μποστά στο μέγα οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει.

  Είναι άστοχη η καταψήφιση κυρίως από την ΝΔ, διότι η ίδια φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης ύστερα από μια υπερ-αποτυχημένη πενταετία διακυβέρνησης. Και για αυτό και μόνο τον λόγο θα έπρεπε να είχε ψηφίσει υπέρ αναγνωρίζοντας την ευθύνη της και αποδεικνύοντας και έμπρακτα ότι αγαπάει την Ελλάδα (περισσότερο από τους άλλους). Όμως δεν το έπραξε αποδεικνύοντας ότι παρά τα 30+ χρόνια της ως κόμμα, είναι ακόμη ανήλικη και ανεύθυνη.

  Η μυωπική στάση του ΚΚΕ και ΣΥΝ δείχνει επίσης ότι δεν ενηλικιώθηκαν ποτέ. Δεν αντιλήφθηκαν ότι κανείς δεν θα ξανασυζητήσει για το ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα: Καλπιταλισμό ή Κουμουνιμό. Αυτά αποφασίστηκαν πριν μισό και βάλε αιώνα. Δεν αντιλήφθηκαν ότι ο Νόμος δεν είναι-δεν ήταν και δεν θα είναι το δίκιο του εργάτη, αλλά Νόμος είναι αυτά που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή και ΜΟΝΟΝ. Δεν αντιλήφθηκαν ότι η χώρα χρεοκόπησε επειδή δεν είχε να πληρώσει τους εργάτες του Δημοσίου.

 5. […] / / Γιώργος Παγουλάτος / / e-rooster / / Filed under Ελλάδα, Σκέψεις Tags:Ελλάδα, Σκέψεις Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου → […]

 6. […] νέα εθνική καταστροφή. Από κείνη, και από όλους εμάς. / / Γιώργος Παγουλάτος / / e-rooster / / Share and […]