Η στρατιωτική «μεταρρύθμιση»

Μάι 5th, 2008 | | Κατηγορία: Πάσχος Μανδραβέλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Η στράτευση στα δεκαοχτώ είναι παλιό γινάτι των συντηρητικών. Είναι απότοκος μιας ρομαντικής άποψης που θέλει τη θητεία να φτιάχνει άνδρες και κατά –μια πιο προοδευτική άποψη– να διαπλάθει πολίτες. Αυτό στη θεωρία, διότι στον ελληνικό στρατό της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας οι νέοι εκπαιδεύονται στη λούφα και διαπρέπουν στην παραλλαγή. Στην ουσία η θητεία των κληρωτών δεν προσφέρει πλέον τίποτε στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Απλώς χρησιμεύει ως δωρεάν εργατική δύναμη σε ένα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος μάλιστα δεν παράγει πλέον κανένα κοινωφελές έργο, όπως για παράδειγμα αυτό που κάποτε έκανε η ΜΟΜΑ. Η μετά την εκπαίδευση υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι χρήσιμη μόνο για να διαιωνίζεται ένας παρασιτικός μηχανισμός, ο οποίος σημειωτέον παράγει χαμηλού τύπου διαφθορά όπως ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις για αξιωματικούς κάθε βαθμίδας. Αλλά ακόμη κι αν ο στρατός ήταν σήμερα όπως εθεωρείτο παλιά –σχολειό που κάνει άνδρες– οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι κοινωνίες έγιναν πολύ πιο σύνθετες και δεν χρειάζονται «μάτσο-άνδρες» με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Αντιθέτως χρειαζόμαστε σκεπτόμενους πολίτες και νουνεχείς παραγωγούς. Χρειάζονται παιδιά που μεγαλώνουν αντιλαμβανόμενα τον σύγχρονο κόσμο, που θα προσθέτουν αξία στο παραγόμενο προϊόν του τόπου, που θα προκόβουν στα γράμματα, στις τέχνες και στις επιστήμες για να προκόβει μαζί τους και ο τόπος.

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, το κατάλαβαν οι Αλβανοί! Η γείτων καταργεί τη στρατιωτική θητεία και προχωρά σε αμιγώς επαγγελματικό στρατό μέχρι το έτος 2010

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, το κατάλαβαν οι Αλβανοί! Η γείτων καταργεί τη στρατιωτική θητεία και προχωρά σε αμιγώς επαγγελματικό στρατό μέχρι το έτος 2010. Αντιθέτως, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας ξέθαψε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τη στράτευση στα δεκαοκτώ. Παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κόμματός του ότι η στρατιωτική θητεία θα μειωθεί στους έξι μήνες. Διαβεβαιώσεις που δόθηκαν το 2004! Το ζήτημα βέβαια δεν είναι ένα προεκλογικό πρόγραμμα που δεν τηρήθηκε. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια! Δεν είναι καν το θέμα της στράτευσης στα δεκαοκτώ, στα είκοσι ή στα τριάντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η προχειρότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η έλλειψη κάποιου σχεδίου για τις ένοπλες δυνάμεις. Διότι ενώ ολόκληρη η Ευρώπη προχωρά σε επαγγελματικό στρατό, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης πετά, διά των τηλεπαραθύρων, ιδέες για επιστροφή στο παρελθόν. Χωρίς καν να εξετάσει αν άλλες προτεραιότητες (όπως είναι η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Παιδείας διά της διαδικασίας της Μπολόνιας) επιτρέπει πλέον σε μια ευρωπαϊκή χώρα να προχωρήσει σε στράτευση στα δεκαοκτώ.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας χρειάζεται πλέον ταχύτατες και επαγγελματικά άρτιες επεμβάσεις σε σημεία κρίσης. Απαιτείται άρτιος σχεδιασμός που θα τον φέρει σε πέρας ένας καλά εκπαιδευμένος χωρίς δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στρατός. Δεν χρειάζονται κληρωτοί που θα σέρνουν τα χρόνια τους, αργόσχολοι σε στρατόπεδα που θα κοστίζουν πολλά περισσότερα στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν χρειάζεται σπατάλη παραγωγικών δυνάμεων που τελικά διαβρώνει ακόμη και το αξιόμαχο του στρατού. Το να γυρίσουμε πίσω –ακόμη και από το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.– δεν αποτελεί λύση. Ούτε καν για τις αμυντικές προκλήσεις της χώρας. Πόσω δε μάλλον για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

—————————————————————————-

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 4/5/2008

39 σχόλια
Leave a comment »

  1. Άψογο άρθρο! Οι ΕΔ της Ελλάδας έχουν αποτρεπτική ικανότητα επειδή ΠΝ και ΠΑ στηρίζονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες (οι κληρωτοί είναι διακοσμητικά βύσματα). Ο ΣΞ πρέπει να ακολουθήσει. Ο πλήρως επαγγελματικός στρατός είναι καλύτερη επιλογή για την ασφάλεια της χώρας μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

    Όσο για την χειραφέτηση των νέων μόνο μέσω της εισόδου τους στην αγορά εργασίας επιτυγχάνεται. Πρέπει επομένως να την επισπεύσουμε αντί να την αναβάλλουμε για 2 χρόνια (1 θητείας + 1 προσαρμογής/ανεργίας).

  2. Οφείλουμε να δούμε τα εξής:

    1. Η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία κυβερνώνται από ηλίθιους διότι διατηρούν ακόμα την υποχρεωτική θητεία; Ή η ΄Κύπρος; (όλες τους χώρες με ισχυρότερη και καλύτερα οργανωμένη οικονομία από την ελληνική).

    2. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στις ένοπλες δυνάμεις. Μόνο που αυτή η νοοτροπία (στο βαθμό που ισχύει ) ισχύει και για τους μόνιμους. Μήπως θα πρέπει να καταργηθούν και αυτοί; Τότε δεν θα υπάρχει στρατός.

    3. Ο στρατός όντως δε σε κάνει άντρα. Άντρας γίνεσαι εκτός στρατού. Αυτή η νοοτροπία ήταν και παραμένει λάθος. Παρόλα αυτά σε βοηθάει να γνωρίσεις καινούρια άτομα και να συνειδητοποιήσεις τις διαφορές στον τρόπο σκέψης μεταξύ των ανθρώπων που έχουν διαφορετικό υπόβαθρο από εσένα. (Στο πανεπιστήμιο που όλοι είναι απόφοιτοι λυκείου και όλοι σπουδάζουν το ίδιο αντικείμενο η διαφοροποίηση αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη). Επομένως η θητεία όντως έχει χρησιμότητα αν και μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν αφού δεν είναι πλέον η μόνη μορφή κοινωνικοποίησης.

    4. Η Αλβανία καταργεί την υποχρεωτική στράτευση. Ε και; Η Γερμανία την καταργεί; Όχι! Η Ελλάδα λοιπόν από ποια χώρα θα πρέπει να πάρει το παράδειγμα επομένως; Επίσης μήπως οι Αλβανοί καταργούν τη θητεία όχι γιατί θεωρούν τον κληρωτό στρατιώτη χειρότερο από τον επαγγελματία μαχητή αλλά γιατί οργανωτικά είναι τόσο χάλια που δεν ήξεραν ούτε καν πόσοι ήταν να υπηρετήσουν και αποφάσισαν τη γρήγορη και εύκολη λύση της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας (που όμως δεν είναι και απαραίτητα αποτελεσματικότερη);

    5. Μήπως εξιδανικεύεται ο επαγγελματικός στρατός; Κατά τη διάρκεια της θητείας μου γνώρισα αρκετούς ΕΠΟΠ. Κατά μέσο όρο δεν διαφέρανε σε επιδόσεις και ικανότητες από τους κληρωτούς ακόμα και σε αμιγώς στρατιωτικά ζητήματα. Ο Π. Μανδραβέλης στο άρθρο του κάνει το εξής μεγάλο λάθος: συγκρίνει τις πραγματικές συνθήκες του στρατού κληρωτών με τις ιδανικές συνθήκες ενός επαγγελματικού στρατού. Τι εγγύηση όμως υπάρχει ότι εάν η Ελλάδα καταργήσει και αυτή την υποχρεωτική στράτευση θα έχουμε στρατό από άριστα αφοσιωμένους και εκπαιδευμένους επαγγελματίες και όχι στρατό από χαραμοφάηδες ανίκανους και ανεκπαίδευτους; Αν κρίνουμε από τις επιδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου τα τελευταία 180 χρόνια μάλλον το δεύτερο. Άρα μήπως είναι καλύτερο να βελτιώσουμε την εκπαίδευση των φαντάρων αντί να καταργούμε έναν θεσμό για έναν άλλο που ενδεχομένως να είναι και χειρότερος; Ή μήπως η κατάργηση της θητείας θα σημαίνει και μείωση της διαφθοράς και του βύσματος;

    6. Γιατί καταργήθηκε η θητεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί διαπιστώθηκε η αποτυχία της σα θεσμός (και αν ναι με τι κριτήρια) ή γιατί τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και επομένως κάποια χρόνια μετά το τέλος του δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη και άρα δεν υπήρχε λόγος για τόσο μεγάλη δαπάνη χρόνου και χρημάτων; Η Ελλάδα που συνορεύει με μία χώρα (Τουρκία) που από το 1974 έχει εισβάλλει, έχει εποικήσει και έχει στρατό κατοχής σε γειτονικό της κράτος (Κύπρος) και εισβάλλει περιοδικά σε άλλη γειτονική της χώρα για να κυνηγήσει αντάρτες του ΡΚΚ (Ιράκ) έχει την πολυτέλεια να ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο ενδεχόμενο η Ελληνοτουρκική σύρραξη όπως μπορεί να το ισχυριστεί για παράδειγμα η Ιταλία;

    7. Μήπως η όλη συζήτηση περί κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας υποκρύπτει ένα βαθύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και παγκοσμίως; Μήπως δε θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη και το κόστος των προνομίων μας; Μήπως απλά θέλουμε να αναθέσουμε σε κάποιους τρίτους τα προβλήματά μας για να μη χρειάζεται να τα λύσουμε εμείς ή ακόμα και να σκεφτούμε για αυτά; Γκρινιάζαμε πέρυσι για τις ευθύνες του κράτους και της Πυροσβεστικής αλλά εμείς τι κάναμε για αυτό; Που πετάγαμε τα σκουπίδια μας. Γκρινιάζουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μειώσαμε τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης (που παράλληλα θα μείωνε και τα έξοδά μας και τους λόγους για να γκρινιάζουμε για την ακρίβεια); Γκρινιάζουμε για το στρατό αλλά μήπως απλά δε νοιαζόμαστε πραγματικά αλλά θέλουμε να αποφύγουμε τους 12 μήνες (αν είναι και τόσοι και δεν είναι μειωμένη η θητεία) στρατού με αντάλλαγμα να εμπιστευτούμε την άμυνα της χώρας μας σε άτομα που είναι αβέβαιο ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν καλύτερα από τους κληρωτούς (και επειδή θα είναι και λιγότεροι αφού δε θα υπάρχουν επίστρατοι και δε θα έχουν ούτε εφεδρείες) αντί να ζητάμε πιο σκληρή εκπαίδευση για εμάς;

  3. “Ο Π. Μανδραβέλης στο άρθρο του κάνει το εξής μεγάλο λάθος: συγκρίνει τις πραγματικές συνθήκες του στρατού κληρωτών με τις ιδανικές συνθήκες ενός επαγγελματικού στρατού.”

    Ας συγκρίνουμε τις ιδανικές συνθήκες του στρατού κληρωτών με τις ιδανικές συνθήκες ενός επαγγελματικού στρατού. Χρειάζεται εξήγηση γιατί το αξιόμαχο του δεύτερου είναι ασύγκριτα ανώτερο?

    Σε ποιά περίπτωση είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν ιδανικές συνθήκες? Όταν το προσωπικό αποτελείται από επαγγελματίες που α) Αν δεν αποδίδουν απολύονται και β) κοστίζουν άρα επιβάλλουν ορθολογική διαχείριση προσωπικού ή από κληρωτούς που δεν έχουν καμία διάθεση να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους?

    Στην επιχείρηση σας τι υπαλλήλους θα επιλέγατε?

    Οι ελλείψεις των ΕΠΟΠ οφείλονται εν μέρει τουλάχιστον στο γεγονός ότι ο στρατός δεν είναι πλήρως επαγγελματικός. Ένα παράδειγμα: Τη στιγμή που και το τελευταίο γκαράζ χρησιμοποιεί κάμερες για τη φύλαξη του, στα στρατόπεδα βάζουμε φαντάρους να φυλάνε σκοπιές. Για ποιό λόγο? Επειδή είναι τσάμπα. Το αποτέλεσμα είναι να μην αγοράζουμε κάμερες και οι ΕΠΟΠ να είναι υποχρεωμένοι να φυλάνε σκοπιές αντί να εκπαιδεύονται όπως οι συνάδελφοι τους σε Αμερική, Αγγλία, Γαλλία.

    Αν καταργηθεί η θητεία, νομοτελειακά θα προκύψουν αλλαγές που θα αναβαθμίσουν το αξιόμαχο των ΕΔ.

  4. Η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία κυβερνώνται από ηλίθιους διότι διατηρούν ακόμα την υποχρεωτική θητεία; Ή η ΄Κύπρος; (όλες τους χώρες με ισχυρότερη και καλύτερα οργανωμένη οικονομία από την ελληνική)

    Ενιδαφέρον: μια αράδα, δέκα ανακρίβειες. Παίρνουμε μόνο όσα συμφέρουν την εθνικιστική άποψη!

    Η Κύπρος δεν έχει καλύτερη οικονομία από την ελληνική και είναι εξίσου – αν όχι περισσότερο εθνικιστική από την Ελλάδα – είναι ελληνικό σε σύσταση πληθυσμιακή κράτος και έχουν ακριβώς την ίδια ηλίθια νοοτροπία με την Ελλάδα.

    Στην Ελβετία η θητεία είναι δυο εβδομάδες τον χρόνο. Καμιά σχέση με την ελληνική θητεία δλδ του ΚΨΜ και των +20 κιλών πάχος κατά μέσο όρο σε κάθε φαντάρο. Δεν κόβει δε την οικονομική ζωή του φαντάρου σε ζωή πριν και μετά θητείας.

    Σε Γερμανία και Αυστρία υπάρχει εναλλακτική κοινωνική θητεία την οποία την προτιμούν εξίσου πολλοί με αυτούς που προτιμούν τον στρατό. Άρα κάθε άλλο από θητεία που έχει σκοπό την επάνδρωση μονάδων για την εθνική άμυνα είναι, αφού όταν έχεις διαρροές σχεδόν τους μισούς φαντάρους, τότε δεν μπορείς να κάνεις ένα καλό πλάνο. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, υπάρχει εναλλακτική κοινωνική θητεία που είναι τιμωρητική, αφού και μεγαλύτερη σε διάρκεια είναι, και δεν εγκρίνεται σε όποιον θέλει, και έχει ένα κάρο άλλα τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

    Με αυτά βλέπουμε ότι μόνο χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως το Γιουνανιστάν, έχει υποχρεωτική θητεία με αυτά τα χαρακτηριστικά.

  5. Η Αλβανία καταργεί τη θητεία για 3 λόγους,
    1) Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινήθηκαν δυναμικά για τον σκοπό αυτό. Αντίθετα στην Ελλάδα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τρέχουν να βυσματωθούν.
    2) Οι νέοι Αλβανοί την κοπανούσαν μαζικά σε μια γειτονική χώρα και έμεναν εκεί. Ολοι αυτοί ή εξαγόραζαν τη θητεία ή δεν ασχολιόντουσαν με το θέμα και παρέμεναν στις χώρες που ήταν. Σε μια χώρα με 3,5 εκατομύρια πληθυσμό το να υπάρχουν 1 εκατομύριο σχεδόν μετανάστες σημαίνει ό,τι οι περισσότεροι Αλβανοί δεν θα έκαναν θητεία με ό,τι κίνητρα έδινε αυτό προς τους υπόλοιπους. Στην Ελλάδα όσοι πήγαιναν Αγγλία για σπουδές (ή μεταπτυχιακά στο εξωτερικό) μετά παρέμεναν εκεί και γι’αυτό θέλουν να τους μαζέψουν από τα 18 για να μην τους χάνουν.
    3) Ε ακόμα και στην Αλβανία κατάλαβαν ό,τι δεν χρειάζεται η θητεία. Στην Ελλάδα το ποσοστό που το πιστεύει αυτό είναι κάπου στο 1% σε όσους έχουν κάνει θητεία ή δεν τους απασχολεί το θέμα προσωπικά (γυναίκες). Αντίθετα όσοι δεν έχουν κάνει θητεία που είναι υπέρ της κατάργησης της μέχρι να απολυθούν και αυτοί που τότε γίνονται αδιάφοροι για το θέμα ή ζητάνε τη συνέχιση του θεσμού.

    George
    H Γερμανία έχει θητεία για να καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων. Οταν είχαν κάνει συζήτηση για την κατάργηση της εκεί έβλεπαν ό,τι θα κατέρρεε το σύστημα υγείας τους. Τώρα αν για στρατιωτικούς λόγους απαιτείται η ύπαρξη θητείας ή αν η κατάργηση της θα βελτιώσει το αξιόμαχο του στρατού δεν μπορώ να γίνω στρατιωτικός αναλυτής για να το απαντήσω. Το ζήτημα είναι ό,τι για οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους είναι περιττή η ύπαρξη της και θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο σχήμα.

  6. Εγω προσωπικα ειμαι αντιθετος στην υποχρεωτικη στρατευση στα 18 και θα χαιρομουνα αν ο στρατος γινοταν επαγγελματικος.ομως δυστυχως για να γινει κατι τετοιο πρεπει να υπαρχουν καποιες συνθηκες που στην ελλαδα προς το παρον δεν υπαρχουν ακομα. Δεν μπορουμε π.χ να συγκρινουμε τις συνθηκες στις ηπα ή στην αγγλια ή σε αλλες χωρες που εχουν εθελοντικο στρατο σε ολη σχεδον την ιστορια τους. παιζουν ρολο ακομα και γεωγραφικες συνθηκες αλλα και θεματα κουλτουρας. θα συμφωνησω με τον George οτι η τουρκια ειναι πολυ μεγαλος κινδυνος για να αφησουμε τον πολεμο στα χερια των ΕΠΟΠ ή των ΕΜΘ και ΕΠΥ. απλα το επιπεδο ειναι πολυ χαμηλο.επαγγελματιες πηγαινουν αυτην τη στιγμη ατομα που δεν ενδιαφερονται για τον στρατο και απλα θελουν να βολευτουν.καποιοι απο αυτους μαλιστα τα παρατανε. πιστευω ενας λογος που η ΝΔ δεν πραγματοποιησε την δεσμευση για εξαμηνο ηταν η συνειδητοποιηση οτι αν μειωθει και αλλο η θητεια δεν θα εχουμε σχεδον καθολου στρατο.για αυτο και το πασοκ οσο ηταν στην εξουσια δεν ειχε υποσχεθει ποτε κατι τετοιο. Μια σοβαρη λυση θα ηταν τουλαχιστον οι φανταροι να κανουν πληρη και σοβαρη εκπαιδευση.κατι που στην πραξη δεν γινεται και κανουν μονο καθαριοτητες και υπηρεσιες.αυτος ειναι και ενας σημαντικος λογος που οι φανταροι πια απεχθενονται τη θητεια
    Εγω θα διαφωνησω με τον κ Πολυμεροπουλο.δεν ειναι απαραιτητα εθνικιστικη η αποψη υπερ της υποχρεωτικης θητειας.ειναι ευκολο να κολλαμε ταμπελες.εγω θα την ελεγα απλα αποψη πραγματιστικη με τις παρουσες συνθηκες. θα διαφωνησω και για την Κυπρο. η Κυπρος εχει καλυτερη οικονομια απο εμας οπως επισης και καλυτερη νοοτροπια και καλυτερο πολιτικο συστημα. αυτο το βλεπω και απο τη σχολη μου στην οποια η κυπριοι ειναι πολυ καλυτεροι απο τους ελληνες φοιτητες και επιπλεον ειχα γνωστους στην ΕΛΔΥΚ που μου ειπαν οτι ο στρατος της κυπρου ειναι πολυ πιο οργανωμενος απο τον ελληνικο συν οτι παιρνουν και παραπανω λεφτα.
    Τελος θα αναφερω το παραδειγμα τηε Φινλανδιας που εχει αρκετους μηνες υποχρεωτικη θητεια (αν και δεν θυμαμαι ποσο νομιζω 12 μηνες).ενας λογος ειναι οτι ειχαν απο το παρελθον εναν επικινδυνο γειτονα τη ρωσια.το τονιζω για να αναφερω ποσο ρολο παιζει η γεωγραφια και οπι γειτονες μιας χωρας στο αν θα εχει υποχρεωτικη στρατευση η οχι.
    Αρα αναγκαστικα πρεπει να συνεχισουμε προς το παρον με την υποχρεωτικη στρατευση και να την βελτιωσουμε.αυτο δεν σημαινει ομως οτι πρεπει να μπαινουμε υποχρεωτικα απο τα 18!!!Αυτα ειχα να πω με βαση την 17μηνη εμπειρια μου στο στρατο σαν Δοκιμος Εφεδρος Αξιωματικος.

  7. Επειδη κατοικω στην Αυστρια, ναι στο συγκεκριμενο θεμα οι περισσοτεροι Αυστριακοι λενε οτι ηλιθιοι τους κυβερνανε οσον αφορα την θητεια. Στην Ελβετια επειδη εχω μεινει και εκει ειναι ετσι οπως τα λεει ο Νιεφκσι συν οτι αποζημιωνονται πληρως για το χρονο τους.

  8. Κύριε Μανδραβέλη, και εγώ είμαι εναντίων της υποχρεωτικής στράτευσης από τα 18. Οι συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες του τόπου θέλουν, οι νέοι μετά τα μαθητικά θρανία να γνωρίσουν την διαταγή, την τυφλή υπακοή, την στρατιωτική πειθαρχία, τον σεβασμό στους ανώτερους, την αγγαρεία, το χακί. Οι συντηρητικοί αυτό που θέλουν είναι, οι νέοι πρώτα να τριφτούν με το πνεύμα του στρατού και όχι με την μόρφωση, την έρευνα, την αμφισβήτηση, την συμμετοχή, αξίες που τις προσφέρει το πανεπιστήμιο. Και αυτό οι συντηρητικοί κύκλοι το θέλουν με σκοπό να κάνουν τους νέους άβουλα στρατιωτάκια και όχι σκεπτόμενους μορφωμένους νέους, όπως πρέπει να έχει μια δημοκρατική χώρα.
    Όμως η συζήτηση για τον μισθοφορικό στρατό και που προωθείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνετε πιστεύω εκ του πονηρού, για να μπορεί η Ελλάδα να στέλνει μισθοφορικό Ελληνικό στρατό σε αποστολές τύπου Ιράκ, Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο κ.λ.π.
    Πάμε δηλαδή να φτιάξουμε έναν στρατό μισθοφορικό ο οποίος δεν θα υπηρετεί την Ελλάδα, αλλά τον Αμερικάνικο και Νατοϊκό ιμπεριαλισμό.

  9. Η θητεία είχε χρησιμότητα όσο υπήρχε ενδεχόμενο πολέμου φθοράς στον οποίο τη διαφορά της νίκης απ’ την ήττα θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των αντίπαλων στρατών. Η τεχνολογική εξέλιξη των οπλικών συστημάτων έχει βάλει τους πολέμους φθοράς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όλοι μοντέρνοι στρατοί μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού ενώ επενδύουν σε ανθρώπινο και σταθερό κεφάλαιο.

    Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας το απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση σύγχρονων στρατιωτικών πρακτικών, άψογης οργάνωσης και διοίκησης, άρτιας εκπαίδευσης και υψηλής ετοιμότητας. Σε μια ενδεχόμενη κρίση δεν πρόκειται να στείλουμε κληρωτούς γιατί απλά δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

    Συχνά ακούγονται απόψεις για εντατικότερη εκπαίδευση των κληρωτών. Όμως όσο και να εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση όταν ο στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με αυστηρότητα ποιούς θα εντάξει στις τάξεις του, αν αυτοί δεν έχουν κίνητρα και αίσθημα καθήκοντος και όταν η παραμονή τους στο στράτευμα δεν είναι πολυετής ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία, η όποια προσπάθεια εντατικοποίησης δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Πέρα από τη βασική εξοικείωση με τα όπλα ο στρατός δε μπορεί να προσφέρει τίποτα παραπάνω σε έναν στρατευμένο νέο. Αν οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται το μέγιστο δυνατό αριθμό στρατιωτών που η μόνη τους δεξιότητα θα είναι η βασική εξοικείωση με τα όπλα, τότε η θητεία θα πρέπει να περιοριστεί σε 45 ημέρες βασικής εκπαίδευσης. Αν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, η θητεία θα πρέπει να καταργηθεί τελείως.

    Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει διάφορες σκέψεις μου για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το άρθρο: http://www.omhroi.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=3082

    @Isidoros

    Όμως η συζήτηση για τον μισθοφορικό στρατό και που προωθείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνετε πιστεύω εκ του πονηρού, για να μπορεί η Ελλάδα να στέλνει μισθοφορικό Ελληνικό στρατό σε αποστολές τύπου Ιράκ, Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο κ.λ.π.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας σε νατοϊκές αποστολές είναι πολιτική απόφαση που δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη υποχρεωτικής θητείας. Για παράδειγμα η Τουρκία που δεν έχει καθόλου Επαγγελματίες Οπλίτες συμμετέχει σε νατοϊκές αποστολές με πολλαπλάσιο αριθμό δυνάμεων από εμάς.

    Αν αποκτήσουμε σύγχρονο επαγγελματικό στρατό δε νομίζω ότι θα μας περισσεύουν περισσότεροι στρατιώτες για αποστολές στο εξωτερικό.

  10. Κύριε Μανδραβέλη, η ανάγνωση των απόψεών σας αποτελεί όαση στον παραλογισμό και την παραπληροφόρηση που επικρατεί.
    Πάντα μου προξενούσε εντύπωση η “εμπιστοσύνη” που δείχνουν οι Έλληνες στις ένοπλες δυνάμεις σε διάφορες δημοσκοπήσεις, αν και η πλειονότητα έχει υπηρετήσει και έχει διαπιστώσει ιδίοις όμασι το τι συμβαίνει εκεί. Πιστεύω ότι η “εκπαίδευση” στη λούφα και στην παραλλαγή επηρεάζει όλη την κοινωνία, καθώς οι πρωην στρατιώτες μεταφέρουν αυτή τη νοοτροπία στην οικογένεια και στη δουλειά τους.
    Όσον αφορά την αμυντική θωράκιση, δε νομίζω ότι απασχολεί σοβαρά. Πιό σοβαρό είναι το θέμα των μεταθέσεων των οπλιτών (στην Κύπρο οι αθεόφοβοι έφτιαξαν και ειδικό λογισμικό για να μετατίθενται λέει δίκαια οι έφεδροι, λες και αν κάποιος από τη Λεμεσό υπηρετήσει στην Πάφο θα πάθει τίποτα, αλλά ας είναι καλά η ρουσφετολογική αντίληψη), των προσλήψεων ΕΠΟΠ (ξανά ευκαιρία για ρουσφέτι), της διατήρησης άχρηστων στρατοπέδων για χάρη τοπικών αρχόντων και ενίσχυσης έτσι της παραασιτικής οικονομίας που ζεί από τους στρατευμένους (σουβλατζίδικα, ενοικοιαζόμενα αχούρια, ξενυχτάδικα, καφετέριες), και φυσικά των προμηθειών (για τους γνωστούς λόγους).
    Πάντως κάποιοι μόνιμοι στρατιώτες που έτυχε να γνωρίσω ήταν εκπληκτικοί επαγγελματίες, κάποιοι ήταν μέτριοι, και κάποιοι άχρηστοι. Σε γενικές γραμμές όμως ήξεραν τη δουλειά τους και ήξεραν πως να χειριστούν τα οπλικά συστήματα. Αν οι λοιποί (εμείς) αντί να σπαταλάμε ένα χρόνο σε παρελάσεις, αγγαρείες, γόπινγκ, λούφα, άχρηστες σκοπιές, και ανιαρή εκπαίδευση είχαμε την ευκαιρία για 2 εβδομάδες το χρόνο να εκπαιδευόμαστε στα οπλικά συστήματα και τις μεθόδους του στρατού, νομίζω ότι το σύνολο (επαγγελματίες οπλίτες – δια βίου ακπαιδευόμενοι έφεδροι) θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστο. Στην εκπαίδευση αυτή των εφέδρων (τυπου Ελβετίας) θα μπορούσαν κάλλιστα να συμμετέχουν και οι γυναίκες συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική ισχύ (και κάνοντας την ισότητα πράξη).
    Τα περί εξυπηρέτησης Αμερικανικού και Νατοϊκού ιμπεριαλισμού τα βρίσκω αστειότητες.

  11. @Ευάγγελος Πολυμερόπουλος
    “Στην Ελβετία η θητεία είναι δυο εβδομάδες τον χρόνο.”
    Εγώ άλλα διαβάζω εδώ: “Boot camp lasts a minimum of 18 to 21 weeks, during which the initial four weeks are the same general basic instructions. […] Following boot camp, a conscript serves for three weeks a year, or more if their service would not be completed by 30 years of age at such a rate.” (http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_army#Army_service). Μήπως δεν είμαι εγώ ο ανακριβής τελικά;

    Επίσης η εναλλακτική θητεία δεν παύει να είναι υποχρεωτική θητεία, είτε είναι στρατιωτική είτε όχι. Ξοδεύει τον ίδιο χρόνο από τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, έχει την ίδια ακριβώς χρησιμότητα μετά την απόλυσή του και σε τελική ανάλυση ίσως δεν είναι πιο ωφέλιμη για αυτόν από ότι η στρατιωτική. Ο Π. Μανδραβέλης αναφέρεται εξάλλου στο άρθρο του υπέρ της πλήρους κατάργησης της θητείας και όχι στην αντικατάστασή της με εναλλακτική.
    Είναι η Κύπρος εθνικιστικό κράτος; Δεν ξέρω αλλά υποχρεωτική θητεία έχει. Άρα δεν είμαι ανακριβής που αναφέρω τη χώρα αυτή σαν κράτος με υποχρεωτική θητεία. Όσο για την οικονομία της με καλύπτει η ανάλυση και απάντηση του athanasios σχετικά. Αρά δεν είναι χειρότερη από εμάς οικονομικά.
    Σε τελική ανάλυση μόνο μία ανακρίβεια βλέπω (περί Ελβετικού στρατού) και αυτή δεν είναι δική μου.

    @SoGood

    Αν συγκρίνουμε ιδανικό στρατό κληρωτών με ιδανικό στρατό επαγγελματιών τότε ο στρατός των κληρωτών θα αποτελείται από φαντάρους γεμάτους όρεξη για εκπαίδευση, πρόθυμους να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, καλά εκπαιδευμένους και έτοιμους μέσα σε μερικές ώρες να επιστρατευτούν και να πάνε όπου χρειαστεί. Είναι πραγματικά χειρότερος αυτός ο στρατός από τον ιδανικό στρατό επαγγελματιών; Δεν είμαι ειδικός αλλά μήπως δεν είναι; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα.

    “Σε ποια περίπτωση είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν ιδανικές συνθήκες? Όταν το προσωπικό αποτελείται από επαγγελματίες που α) Αν δεν αποδίδουν απολύονται και β) κοστίζουν άρα επιβάλλουν ορθολογική διαχείριση προσωπικού ή από κληρωτούς που δεν έχουν καμία διάθεση να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους?”

    Αυτό δεν είναι σύγκριση ιδανικής κατάστασης με ιδανική κατάσταση αλλά ιδανικής στους επαγγελματίες με πραγματική στους εφέδρους. Στην ιδανική κατάσταση, οι έφεδροι θα είναι πολύ πιο πρόθυμοι και φιλότιμοι από όσο αναφέρεις.
    Είναι τόσο εύκολο να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι όπως είναι και θα είναι οι ΕΠΟΠ; Αν ναι γιατί δε γίνεται και αλλού (π.χ. ευρύτερο δημόσιο); Όσο για το ότι το κόστος επιβάλλει ορθολογική διαχείριση συμφωνώ. Αλλά μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο τα τελευταία 175 χρόνια περίπου δεν το έχω δει να συμβαίνει αυτό.
    Τι εγγύηση υπάρχει σε τελική ανάλυση πως δεν θα έχουμε το ακόλουθο σενάριο:
    1. Καταργείται η υποχρεωτική στράτευση. Οι ΕΠΟΠ αναλαμβάνουν πλήρη καθήκοντα.
    2. Οι ΕΠΟΠ κάνουν ακριβώς τις ίδιες περιττές αγγαρείες που έκαναν οι φαντάροι.
    3. Οι πιο ικανοί/φιλότιμοι από αυτούς φεύγουν γιατί για άλλα ήρθανε και άλλα είδαν. Μένουν οι πιο ανίκανοι και πιο χαραμοφάηδες.
    4. Και αυτοί οι τελευταίοι είναι κατά μέσο όρο χειρότεροι από ότι ο μέσος όρος των κληρωτών.

    Επισημαίνω πως ακόμα και οι επιχειρήσεις μεταβάλλουν το προσωπικό τους αν υπάρξει ανάγκη (π.χ. οι τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι). Με την ίδια λογική ένας στρατός είναι λογικό να αυξήσει το μέγεθός του όταν παραστεί κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη (π.χ. πόλεμος). Αυτό όμως ποιος στρατός μπορεί να το κάνει πιο εύκολα; Ο επαγγελματικός που θα βρει το επιπλέον προσωπικό; Μήπως κάνοντας επιστράτευση οπότε μετατρέπεται σε στρατό εφέδρων;

    Σε τελική ανάλυση: ένας φιλελεύθερος θα πρέπει να είναι υπέρ του επαγγελματικού στρατού των δημοσίων υπαλλήλων; (εξ ορισμού οι ΕΠΟΠ είναι δημόσιοι υπάλληλοι) Ή θα πρέπει να προτιμήσει έναν στρατό στον οποίο έστω και μία μειοψηφία έχει μη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία;

  12. Νομιζω οτι ο Τζωρτζ συγκρινει ανομια πραγματα. Στον Ελβετικο στρατο υπαρχει πληρης αποζημιωση χρηματικη παντα για τον χρονο που σπαταλαει ο πολιτης. Επιπροσθετα το κρατος στα πλαισια της παλλαικης αμυνας χορηγει οπλο στον καθε πολιτη ο οποιος με την σειρα του εχει την υποχρεωση της συντηρησης του.
    Απο την αλλη το επιχειρημα που ανεφερες πρωτα περι γνωριμιας με αλλους, ευχαριστω αλλα δεν θα παρω. Προτιμω τις επιστημονικες μου δημοσιευσεις παρα να γνωρισω τον καθε απιθανο. Αυτο ειναι επιχειρημα προ 20ετιας που ο νεος της ανω Κουτρουβαλας εβλεπε θαλασσα και ξενους μολις παταγε στο στρατο. Παρεπιπτοντως αυτο το επιχειρημα μου ανεφερε συναδελφος Τουρκαλα Κεμαλιστρια με μπαμπα στρατιωτικο, οτι ο στρατος για τους αλαμπουρνεζους της Ανατολιας εξυπηρετει να δουν ενα κοσμο περα απο τα γιδια τους. Δεν νομιζω οτι ειμαστε Ανατολια.
    Απο κει και περα μιας μορφης θητεια 2μηνη το πολυ θα ηταν συζητησιμη και απορω δηλαδη εσυ που εκανες θητεια να τα βλεπεις ροδινα. Εκτος και αν θεωρησες σπουδαιο χρονο τις γοπες που μαζεψες, τις χεστρες που καθαρισες και τα κρεατα γκοτζιλες που φαγες. Εγω σαν λιγο καλομαθημενος προτιμω να μην μαζευω γοπες αφου δεν καπνιζω, να μην καθαριζω τα σκατα των αλλων και να τρωω κρεας νορμαλ.
    Τωρα για μερικους αριστερους, Ειστε ναι η οχι υπερ της υποχρεωτικης θητειας? Τα περι ΝΑΤΟ, ΦΑΤΟ κλπ ειναι εκ του πονηρου. Εθελοντες να πανε σε Αφγανισταν, Κοσοβο και Ιρακ υπαρχουν και με καθεστως υποχρεωτικης θητειας, στην Κορεα στειλαμε με καθεστως υποχρεωτικης θητειας κλπ. Παρτε θεση λοιπον

  13. Επίσης η εναλλακτική θητεία δεν παύει να είναι υποχρεωτική θητεία, είτε είναι στρατιωτική είτε όχι.

    Για να καταλαβαινόμαστε: μιλάμε για την στρατιωτική θητεία. Εγώ υπηρέτησα ένα χρόνο ως αγροτικός ιατρός. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν υποχρεωτικό. Αυτό είναι υποχρεωτικό, αλλά δεν λέγεται στρατιωτική θητεία. Ακόμα και σε χώρες που αναφέρθηκαν – πλην Κύπρου και Ελβετίας – ως υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, υποχρεωτικός είναι ο χρόνος και όχι η θητεία στον στρατό. Αλλιώς και το αγροτικό είναι στρατιωτική θητεία…duh! – αφού είναι ή μάλλον ήταν υποχρεωτικό. Έτσι και στο αγροτικό προβάλλονταν διάφορα ωφελιμιστικά επιχειρήματα για την διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του – πώς θα υπάρχει περίθαλψη στην περιφέρεια κλπ. Ορθώς μίλησα για ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών:

    α) το κείμενο αναφέρει μια χώρα που είναι χειρότερα οικονομικά από την Ελλάδα ως καλύτερη – το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κύπρο είναι $27,327 ενώ στην Ελλάδα $34,814 – χωρίς να λογαριάσουμε το πραγματικό μέγεθος της οικονομίας που της Ελλάδας είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από της Κύπρου. Πάλι καλά που δεν αναφέρθηκε η εμπειρία και της Βενεζουέλας…

    β)το κείμενο θεωρεί ανακρίβεια το δυο εβδομάδες τον χρόνο στην Ελβετία; ωραία είναι τρεις – στην πραγματικότητα είναι τρεις εβδομάδες τον χρόνο αμοιβόμενες και με αυτήν την λογική που προβάλλεται από τους υπερασπιστές της θητείας εξομοιώνεται με μισθοφορικό στρατό. Πάντως και πάλι τρεις εβδομάδες αμοιβόμενες τον χρόνο δεν ξέρω τι σχέση έχουν με ένα χρόνο χωρίς καμιά αμοιβή ή μάλλον 3 ευρώ την ημέρα όπως δίνει ο Ελληνικός στρατός.

    γ) Μπερδεύει την υποχρεωτική κοινωνική ή στρατιωτική θητεία με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε αυτά τα δυο είναι τελείως διαφορετικά. Αλλιώς όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, ο,τιδήποτε υποχρεωτικό δεν είναι στρατιωτική θητεία! Αλλά αφού ο Μανδραβέλης προτείνει να καταργηθεί η υποχρεωτική κοινωνική ή στρατιωτική θητεία ας καταργηθεί από τους Γερμανούς. Μετά χαράς. Εμείς στην Ελλάδα πάλι είμαστε το τελευταίο κράτος της ΕΕ των 15 που έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  14. Παλι υπαρχει ανακριβεια κυριε Πολυμεροπουλε. Επαναλαμβανω οτι η Φινλανδια εχει υποχρεωτικη στρατιωτικη θητεια που φτανει τους 12 μηνες. Η Φινλανδια εχει εναν ιστορικα επικινδυνο γειτονα διπλα της για αυτο διατηρει αυτην την θητεια. Παρομοια και με εμας.Δηλαδη υπο τις παρουσες συνθηκες προτεινεται εναν πληρη επαγγελματικο στρατο με επαγγελματιες αμφιβολου ποιοτητας που σε μεγαλη πλειοψηφεια απλα εχουν γνωσεις λυκειου και απλα μπαινουν στο στρατο για να βολευτουν διοτι δεν εχουν κατι αλλο να κανουν.ενα ποσοστο απο αυτους επιπλεον τα παραταει. Απο την αλλη εχουμε την Τουρκια με εναν τεραστιο στρατο που αυτη τη στιγμη βομβαρδιζει το βορειο Ιρακ, κατεχει ενα μεγαλο τμημα της κυπρου εδω και 34 χρονια κτλ και εσεις λετε να κανουμε πληρως επαγγελματικο το στρατο με επαγγελματιες που στην τελικη ακομα και αψογοι να ητανε πολυ απλα δεν φτανουν διοτι δεν εκδηλωνουν πολλα ατομα ενδιαφερον. Δεν ειμαστε ουτε ΗΠΑ με το ακινδυνο Μεξικο και τον Καναδα στα συνορα ουτε ειμαστε σχετικα απομονωμενοι οπως η Αγγλια.
    Τωρα για την Κυπρο διαφωνω.Εχει πολυ καλυτερο πολιτικο συστημα, καλυτερη εκπαιδευση και πολυ πιο οργανωμενο στρατο. Τωρα πια ειναι η σχεση Κυπρου με την Βενεζουελα?Προφανως καμια δεν καταλαβαινω γιατι το αναφερετε. Οσον αφορα για το οτι η Ελλαδα εχει τοσο υψηλο κατα κεφαλην ΑΕΠ επιτρεψτε μου να αμφιβαλλω διοτι σε αυτην την περιπτωση εχουμε υψηλοτερο ΑΕΠ απο την Γαλλια και την Γερμανια και απο αλλες πολυ πιο ανεπτυγμενες χωρες απο την Ελλαδα. Μ ε βαση την εμπειρια μου στο εξωτερικο δεν υπαρχει περιπτωση να εχουμε ουτε καν ισαξιο κατα κεφαλην ΑΕΠ με αυτες τις χωρες. Τωρα πως βγαινουν ετσι αυτα τα επισημα στατιστικα για την Ελλαδα πργματικα δεν το κατανοω. Επιπλεον οι Κυπριοι εχουν 23 μηνες θητεια και υποχρεωτικα απο τα 18 και επιπλεον οταν ερχονται σαν φοιτητες στην Ελλαδα πολλοι απο αυτους εχουν ανωτερο επιπεδο απο τους Ελληνες φοιτητες.
    Γενικα οπως λεω και πιο πανω δεν ειμαι υπερ της υποχρεωτικης στρατευσης στα 18. Επιπλεον ειμαι υπερ ενος επαγγελματικου στρατου. αυτο πρεπει να γινει αφου φτιαξουμε σοβαρη φιλελευθερη οικονομια που θα κανουν καποιον να μπει εθελοντικα επαγγελματιας στο στρατο επειδη το θελει και οχι επειδη με τη σημερινη κατασταση μπαινει χωρις να το θελει απλα για να βολευτει. Συμφωνω οτι η θητεια ετσι οπως ειναι τωρα εχει πολυ σοβαρα μειονεκτηματα και για πολλους ειναι χασιμο χρονου.Αλλα δυστυχως το να προσπαθουσαμε αυριο ξαφνικα να φτιαχναμε επαγγελματικο στρατο θα δημιουργουσε πολυ σοβαρους κινδυνους.

  15. Επιπλεον υπαρχει ανακριβεια και για την Ελβετια. Η υποχρεωτικη θητεια στην Ελβετια ειναι 5 μηνες και μετα απο αυτην την εκπαιδευση κανουν 3 εβδομαδες καθε χρονο μεχρι την ηλικια των 26 χρονων(repetiton course)
    Φανταστειτε να ζουσαμε στο Ισραηλ που η θητεια ειναι 3 χρονια υποχρεωτικα και για αντρες και για γυναικες!!!!!

  16. Βασικα απο οτι βλεπω αλλες πηγες λενε αλλα πραγματα για την στρατιωτικη θητεια στην Ελβετια. Παντως φαινεται οτι η βασικη εκπαιδευση φαινεται να ειναι απο 2,5 μεχρι 5 μηνες(αναλογα πια πηγη ψαξεις στο ιντερνετ) και στη συνεχεια 3 εβδομαδες καθε χρονο μεχρι να συμπληρωθουν περιπου 300 μερες θητειας.Επισης με δημοψηφισμα εχουν αποφασισει να μην αναγνωριζουν αντιρρησιες συνειδησης.Επιπλεον καθε Ελβετος πρεπει να αρχισει τη θητεια το αργοτερο στα 20 χρονια.Και να σκεφτουμε οτι η Ελβετια δεν εχει εμπλακει σε πολεμο εδω και εκατονταδες χρονια!

  17. Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του κ.Μανδραβέλη. Από την εμπειρία της θητείας μου αλλά και της εργασίας μου σε άλλους φορείς, πιστεύω ότι κάνενας εθελοντής -όσο φιλότιμος και να είναι- δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει επαρκώς έναν επαγγελματία από πλευράς δέσμευσης, διατήρησης και εξέλιξης της τεχνογνωσίας και εν τέλει αποτελεσματικότητας. Ο προσανατολισμός των Ε.Δ. σε επαγγελματική κατεύθυνση εφόσον γίνει σταδιακά και σε ορθές βάσεις θα έχει μακροπρόθεσμα θετικότατα αποτελέσματα στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους και της αποτρεπτικής τους ισχύος.

  18. Ούτε η Ελβετία, ούτε η Αυστρία, ούτε οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ισχυρούς στρατούς. Οι ισχυρότεροι στρατοί στον κόσμο είναι επαγγελματικοί στρατοί.

  19. @ sardanapalos,

    First of all excuse me not using greek fonts- not provided in this japanese laptop-. Personally i believe 3 months of army are necessary when you are 18. No more no less. I guess a lot of young greeks would be more disciplined and not willing to throw away bombs and strike every now and then.

    The only reason to have an army is to teach young people(all at the age of 18), when the majority doesn’t have the necessary maturity about the issue or responsibility.

    I went to the army. I lost my time therefore i believe 3 months are more than enough. I went at an age which kept me back professionally- @ 18 it won’t cause such a big issue.

    The army can be a great place of learning, probably learn to obey(the greeks need that). All the other excuses at best are flawed.

  20. The only reason to have an army is to teach young people(all at the age of 18), when the majority doesn’t have the necessary maturity about the issue or responsibility.

    well taken

  21. ελπιζω παντως να το λετε ειρωνικα

  22. @sardanapalos

    Μπα, δεν τον κόβω να το λέει ειρωνικά..

  23. @

    i wish the greek youth would know about responsibility then they would try to work in the public sector, be eternal students and participate in strikes non-stop.

    ALways the truth is somewhere in the middle right? a small necessary training wouldn’t hurt anybody.

    It seems you had the good luck or the capability of “escaping” the responsibility doing your service so i can understand your reservations.

    2~3 months will be a good life lesson(not about cleaning toilets or gathering garbage, but having discipline). At least that is my personal opinion and i am not trying to impose. I wasn’t being ironic. Making fun of my position is not the right behavior from a scientist like yourself.

    And to further justify my position i, unlike you, had to go through what you described for 12 months, which is too long.

  24. Τι θα γίνει στην Κύπρο αν αποστρατικωποιηθεί πλήρως, με 40000 Τούρκους στρατιώτες να κατέχουν το 40% του νησιού; Με πείραξε πολύ αυτό το “ηλίθια νοοτροπία”. Είμαι κι εγώ φιλελεύθερος, αλλά σκεπτόμενος και δεν κάνω ταχείς συλλογισμούς…

  25. @Zanatos

    Greek constitution, article 5:

    “1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.”

    Δεν είναι η δουλειά του στρατού να διαμορφώνει προσωπικότητες, ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια και το σχολείο στο ρόλο της παροχής παιδείας.

  26. @Γιώτης

    Τι θα γίνει λοιπόν αν συμβεί αυτό? Για πες μας!

  27. @ Ευάγγελος Πολυμερόπουλος
    Όταν έκανα την αρχική αν΄άρτηση σκόπιμα χρησιμοποίησα τον όρο υποχρεωτική θητεία και όχι υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διότι και στις δύο περιπτώσεις ο πολίτης υποχρεούται από το νόμο να στερηθεί ένα μέρος της ζωής του για να υπηρετήσει με κάποιο τρόπο την πατρίδα του. Το να μπορεί να επιλέξει κανείς εαν θα είναι στρατιωτική ή όχι η θητεία δεν αναιρεί τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα ούτε μειώνει το στερηθέντα χρόνο και τις όποιες απωλεσθέντες ευκαιρίες. Και φυσικά αμειβόμενη ή μη είναι υποχρεωτική. Δεν βλέπω κάτι το ανακριβές σε αυτό. Ο μισθοφόρος επιλέγει το αν θα γίνει στρατιώτης και ποιον εργοδότη θα έχει, ο έφεδρος όχι είτε αμείβεται είτε όχι.
    Όσο για την Κύπρο τα αναφερθέντα νούμερα έχουν να κάνουν με ονομαστικά ποσά και όχι με πραγματική αγοραστική αξία (γιατί τότε έχουμε Κύπρος $46.865 και Ελλάδα $36.983) Επίσης η Ελλάδα είναι εδώ και 27 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Κύπρος 4 και παρόλα αυτά μας ξεπερνάει σε πολλούς τομείς.
    (athanasios Μαΐου 6th, 2008 10:59 μμ)

    @sardanapalos
    “Απο κει και περα μιας μορφης θητεια 2μηνη το πολυ θα ηταν συζητησιμη και απορω δηλαδη εσυ που εκανες θητεια να τα βλεπεις ροδινα”

    Δεν τα βλέπω ρόδινα. Χάλια είναι και το αναφέρω και στο αρχικό post που έκανα όταν ανέφερα πως ο Π. Μανδραβέλης συγκρίνει τις πραγματικές συνθήκες της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας (την οποία έζησα στο Στρατο Ξηράς) με τις ιδανικές του επαγγελματικού στρατού. Απλά λέω πως όλο και κάτι μένει από τη θητεία και σίγουρα οι πιο πολλοί φαντάροι δεν είναι παράξενοι αλλά άτομα που . Επίσης τα χάλια του στρατού σε πολύ μεγάλο βαθμό (ίσως στο μεγαλύτερο) οφείλονται στα μόνιμα στελέχη του τα οποία θα παραμείνουν και εφόσον καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση.
    Θεωρώ πως ένας φιλελεύθερος θα πρέπει να είναι γενικά καχύποπτος για την ικανότητα του Κράτους (ιδιαίτερα του Ελληνικού) να οργανώσει τις υπηρεσίες του και ο Στρατός δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Επομένως μην καταδικάζουμε τόσο εύκολα τη θητεία. Η συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης έχει νόημα μόνο εαν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Προσυπογράφω τις απόψεις του athanasios σε αυτό το ζήτημα (athanasios Μαΐου 6th, 2008 10:59 μμ)

  28. george

    αν τα χαλια του στρατου οφειλονται στους μονιμους ας τα λουζονται μονοι τους και να μην ταλαιπωρουν οσους απο μας εχουμε πολυ σοβαροτερες να κανουμε. Αν κατι εμεινε σε σενα απο την θητεια, επετρεψε μου εμενα να μην θελω να μου μεινει αυτο το τιποτα. Στο κατω κατω δικαιουμαι να κανω λαθη

  29. Μέτρο του πλούτου κάθε χώρας είναι το GDP ονομαστικό και τίποτα άλλο, όχι το καλάθι της νοικοκυράς που χρησιμοποιεί το ppp, ούτε ο δείκτης κοινωνικής ανάπτυξης, ούτε ο δείκτης ανθρώπινης ευτυχίας που χρησιμοποιεί το Μπουτάν κλπ. Σε λίγο θα συγκρίνουμε πλούτο και με τον δείκτη παιδικής θνησιμότητας ή με το ποσοστό της παχυσαρκίας. Έλεος!

    Είναι ενδιαφέροντες οι μύθοι για την Κύπρο που προβάλλει ο εθνικισμός: η Κύπρος, για όσους την ξέρουν, στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό, διεφθαρμένο κρατίδιο με άφθονους πολιτικούς λαμόγια που κάνουν τους Ελλαδίτες πολιτικούς να μοιάζουν με παρθενόπες μπροστά τους. Και τα λεφτά που έβγαζε η Κύπρος πριν μπει στη ΕΕ προέρχονταν από το ξέπλυμα του χρήματος των διεθνών παράνομων δραστηριοτήτων, όπως ναρκωτικά, εμπόριο όπλων και άλλα όμορφα πράγματα. Τώρα με την ΕΕ κόπηκαν τα πολλά, γιατί η ΕΕ έβαλε χέρι. Είναι ωραίος ο μύθος για την Κύπρο που είναι μπροστά κλπ. Αλλά είναι ένα ακόμα εθνικιστικός μύθος που βασίζεται στον μύθο του έλληνα που όταν θέλει, θαυματουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Το ίδιο είναι η στρατιωτική θητεία. Τα προηγμένα κράτη ή την καταργούν ή την έχουν καταργήσει. Η Ελλάδα την διατηρεί και η Κύπρος. Είναι δείγμα της καθυστέρησής τους. Τα άλλα κράτη έχουν τουλάχιστον την εναλλακτική της κοινωνικής θητείας. Στην Ελλάδα η θητεία υπάρχει μόνο και μόνο γιατί “απειλούμαστε”. Απόδειξη της καθυστέρησης της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι επί 25 χρόνια δεν είχε καταργήσει το καθεστώς επιστράτευσης. Σκεφτείτε ένα μέλος-χώρα της ΕΕ όπως η Ελλάδα, όπου με βάση το επίσημο καθεστώς επιστράτευσης επί 25 χρόνια μπορούσαν ομάδες πολιτών να εισβάλλουν νόμιμα σε σπίτια άλλων πολιτών όπου είχαν υποψίες ότι γινόντουσαν αντεθνικές συνωμοσίες. Αυτή είναι η ελληνική θεσμική μπανανία…

  30. Βασικα αν πιστευεις οτι η Ελλαδα ειναι πλουσιοτερη απο γαλλια γερμανια αγγλια κτλ εγω δεν εχω να πω τιποτα.εχεις δικαιωμα να πιστευεις και στα φαντασματα. Οσο για την Κυπρο τις αποψεις που εχεις εσυ τις εχουν οι εθνικιστες!!!!οι εθνικιστες ειναι αυτοι που λενε αυτα και αλλα πολλα οπως οτι ειναι αραβες και οχι ελληνες οτι ειναι φιλοι των αγγλων και κατι αλλα ωραια. Επιπλεον οι νεοι Κυπριοι εχουν πολυ ασχημη εικονα για την δικη μας νεολαια για αυτο ισως δεν κανουν παρεα με εμας και δυστυχως γκετοποιουνται οταν ερχονται στν Ελλαδα! Αυτο το μισος που εχει η πλειοψηφεια των Ελληνων για τους Κυπριους αδυνατω να το καταλαβω.
    Γενικα εχεις κολλησει με την αποψη οτι οποια χωρα εχει υποχρεωτικη θητεια ειναι εθνικιστικη.αγνοεις γεωγραφικους αλλα και ιστορικους παραγοντες. για την Φινλανδια που εχει υποχρεωτικη 12μηνη θητεια δεν λες τιποτα.για την Σουηδια που δεν την εχει καταργησει ακομα δεν λες τιποτα. για την Ελβετια που δεν εχει κανει πολεμο εδω και εκατονταδες χρονια και δεν κινδυνευει απο γειτονες αλλα διατηρει 3-4 μηνες υποχρεωτικη θητεια και 3 βδομαδες καθε χρονο μετα απο αυτη τη θητεια παλι δεν λες τιποτα. ΝΑΙ να γινει επαγγελματικος ο στρατος. Το θεμα ειναι με πιο τροπο και σε πια χρονικη στιγμη.

  31. Οσο για την Κυπρο τις αποψεις που εχεις εσυ τις εχουν οι εθνικιστες!!!!οι εθνικιστες ειναι αυτοι που λενε αυτα και αλλα πολλα οπως οτι ειναι αραβες και οχι ελληνες οτι ειναι φιλοι των αγγλων και κατι αλλα ωραια. Επιπλεον οι νεοι Κυπριοι εχουν πολυ ασχημη εικονα για την δικη μας νεολαια για αυτο ισως δεν κανουν παρεα με εμας και δυστυχως γκετοποιουνται οταν ερχονται στν Ελλαδα! Αυτο το μισος που εχει η πλειοψηφεια των Ελληνων για τους Κυπριους αδυνατω να το καταλαβω.

    Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα:
    α)η Κύπρος είναι φτωχότερο κράτος από την Ελλάδα – ipso facto – και κανένας από εσάς δεν έχει παραθέσει μέχρι τώρα ένα στοιχείο της προκοπής περί του αντιθέτου, μόνο κάτι στοιχεία για το καλάθι της νοικοκυράς στην Κύπρο και τον Νίκο Τσιαμτσίκα.
    β) η αντιπαράθεση ελλαδιτών-κυπρίων όπου υπάρχει είναι τοπικιστική και όχι εθνικιστική. Προσωπικά, δεν με αφορούν τα τοπικιστικά σας με την Κύπρο.
    γ) το νησί έχει πολλούς Άραβες από πάντα – 2% του πληθυσμού είναι Λιβανέζοι Μαρωνίτες ή βλ. τα τέκνα της Κύπρου στο εξωτερικό Παγδατής με πατέρα από Βαγδάτη, Σαρμπέλ από τον Λίβανο κ.ο.κ. Πρόβλημα με αυτό έχουν αυτοί που βλέπουν αρνητικά τους Άραβες και αυτοί είναι οι εθνικιστές που ονειρεύονται αρείους γαλανομάτηδες ελληνόψυχους ελληναίματους και όχι κοντούς μαυριδερούς όπως οι Κύπριοι. Να πάμε πιο πίσω με την Κύπρο στην αρχαιότητα μοιρασμένη μεταξύ ελληνικού και φοινικικού πληθυσμού; Στον μεσαίωνα με την Κύπρο μοιρασμένη μεταξύ ρωμαίικου πληθυσμού και αραβικού πληθυσμού; Στην Κρήτη, ας πούμε, οι Άραβες εκχριστιανίστηκαν επί Νικηφόρου Φωκά. Οι κάτοικοι που προέρχονταν από την απέναντι ακτή στην Κύπρο τι έγιναν; Εξατμίστηκαν;
    δ) οι Κύπριοι φοιτητές γκετοποιούνται όταν πάνε στις σχολές, για όποιον τέλος πάντων έχει πάει στο ελληνικό πανεπιστήμιο το έχει διαπιστώσει. Προσωπικά δεν το κατανοώ. Γιατί το κάνουν πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους.

    για την Σουηδια που δεν την εχει καταργησει ακομα δεν λες τιποτα
    Να πω λοιπόν για την Σουηδία

    Recruitment has generally shifted towards finding the most motivated recruits, rather than solely on the otherwise most fit for service, although there are exceptions. All soldiers serving abroad are by law required to be volunteers.

    After the Defence Proposition 2004, the number of troops in training will decrease even more to between 5,000 and 10,000 each year, which emphasizes the need to recruit only the soldiers later prepared to volunteer for international service. As of 2007, the government discussed dropping the peacetime draft altogether.

    Η Σουηδία πλέον παίρνει εθελοντές – και όχι όλους τους στρατεύσιμους! – και σύντομα μπορεί να καταργήσει τελείως την θητεία. Η Φινλανδία που αναφέρθηκε έχει εναλλακτική θητεία – δεν χρειάζεται να επαναλάβω τι διαφορά έχει αυτό από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

    Το νόημα όλων αυτών: όταν όλοι οι άλλοι προχωράνε μπροστά, ο ελληνικός εθνικισμός κατασκευάζει εχθρούς, ώστε να δικαιολογεί το να κρατά τους Έλληνες πίσω δια του φόβου που ενσπίρει, αφού ο εθνικισμός ποτέ δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα/ Παρεπιμπτόντως, η Αλβανία δεν απειλείται από την μεγαλύτερη Ελλάδα που έχει αλυτρωτικές βλέψεις σε εδάφη της και καταργεί την θητεία; Όταν όλοι οι άλλοι συζητάνε σοβαρά για τα θέματα αυτά και την κατάργηση της θητείας, στην Ελλάδα η μόνιμη επωδός είναι “απειλούμαστε”. Αντί να συζητάμε για την κατάργηση της θητείας, ή έστω μείζονες μεταρρυθμίσεις, όπως η αμοιβόμενη θητεία – όπως στην Ελβετία – και η ύπαρξη πραγματικής εναλλακτικής θητείας – όπως σε όλα τα προοδευμένα κράτη που διατηρούν – για λίγο – ακόμα την υποχρεωτική θητεία – μιλάμε το να γίνει υποχρεωτική η θητεία στα 18;!!;; Αυτό είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που αξίζει στην Ελλάδα. Δεκαετίες εθνικιστικής προπαγάνδας έχουν δηλητηριάσει το μυαλό των ελλήνων και τους έχουν κάνει ανίκανους για σοβαρό διάλογο. Αντί λοιπόν όλοι οι σοβαροί άνθρωποι στην χώρα να αρχίζουν να βρίζουν τον υπουργό που πρότεινε τέτοιες φαιδρότητες, για να πει μετά από λίγο ότι θα κάνει την θητεία στα…21, συζητάμε για το ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει στην θητεία στην Ελλάδα. Αυτό μας αξίζει πραγματικά.
    Υ.Γ. Επίσης δεν συζητήθηκε ότι η θητεία στα 18 είναι και πιθανότατα αντισυνταγματική. Γιατί το Σύνταγμα λέει ότι πρέπει να υπηρετήσεις, δεν λέει ότι πρέπει να υπηρετήσεις στα 18. Θα ήθελα να ακούσω γνώμες επ’αυτού πιο ειδικών από μένα..

  32. @ Ευάγγελος Πολυμερόπουλος.
    Δεν μπορώ να καταλάβω το παραλήρημα με τον Εθνικισμό και τις λοιπές ιστορίες.
    Η θητεία είναι υποχρεωτική βάση του εδαφίου του συντάγματος που λέει ότι καθέ έλληνας πολίτης που δύναται να φέρει όπλα υποχρεούται να συμβάλει στην άμυνα της χώρας. Εδάφιο που πηγάζει από τις αρχές και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν μέσα από τη δημοκρατία. Τη δύναμη την κατέχει ο λαός για να προστατεύει το πολίτευμα και τη χώρα. Δεν ανήκει η δύναμη σε κάποιο άρχοντα όπως πχ είναι her majesty’s forces ο οποίος τη χρησιμοποιεί κατά πως τον βολεύει. Είναι μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για το ποιές είναι οι υποχρεώσεις το πολιτη προς το πολίτευμα και εδώ θα συμφωνήσω με τον φίλο που δήλωσε παραπάνω για σταδιακή άρνηση των υποχρεώσεων μας σαν πολίτες. Το βλέπουμε με τις αντιδράσεις για την υποχρεωτική ψηφοφορία το βλέπουμε και σε πολλά άλλα.
    Παρεπιπτώντος βάση του εδαφίου του συντάγματος είναι αντισυνταγματικό να μην κατατάσεσαι στα 18. Διότι στα 18 γίνεσαι πολίτης και συνεπώς πρέπει να συμβάλεις στην άμυνα της πατρίδας. Εκεί πατάνε όσοι λένε ότι πρέπει η θητεία να ξεκινάει στα 18.
    Από την άλλη επειδή το σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει ο πολίτης να συμμετάσχει στην άμυνα της χώρας προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνική θητεία. Διότι η θητεία σύμφωνα με το σύνταγμα δεν είναι προσφορά άμμισθης υπηρεσίας στο κράτος. Είναι περίοδος εκπαιδεύσεως για να μπορεί ο πολίτης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να προστατεύσει τη χώρα από εισβολή. Άρα κοινωνική θητεία σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία δέν προσφέρει σε αυτό. Είναι απλά καταναγκαστικά έργα. Σύμφωνη με το σύνταγμα θα ήταν άοπλη θητεία σε εκπαίδευση πολιτικής αμύνης όπως δασοπυροσβέστες, συντηρητές εγκαταστέων κ.α που δίνουν ουσιαστική συμμετοχή στην άμυνα της χώρας όταν και όποτε χρειαστεί σε μία πολεμική αναμέτρηση.

    Αν και διαβάζεις κάποια κείμενα κάπου χάνεσαι στην μετάφραση.
    Ο όρος Draft σημαίνει κληρωτός και αποτελεί το σύστημα που είχαμε και στην Ελλάδα μέχρι που καταργήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου τη δεκαετία του 60 και έγινε καθολική η θητεία. Το αν θεσπίζει κάποια προσόντα για το ποιούς θα επιλέξει από κάποια κλάση δεν αλλάζει το υποχρεωτικό της θητείας. Αφού θα τους “τσιμπίσει” όπως λέγαμε και στο στρατό.
    Για την Ελβετία δεν έχω ακούσει ποτέ ότι είναι έμμισθη η θητεία. Ξέρω για τα υποχρεωτικά 15νθήμερα δικαιούσαι κάποια αποζημίωση όπως και στην Ελλάδα όταν καλείσαι σε άσκηση αλλά για το 4μηνο της θητείας δεν δικαιούσαι χρηματική αποζημείωση.

    Θα συμφωνήσω με τον φίλο παραπάνω που λέει ότι ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί επιχειρήματα υποθετικά που ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού για να τεκμηριώσει την άποψή του. Και για να εξηγηθώ.
    – Με το να γίνει αμιγώς επαγγελματικός ο στρατός δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνει δημοσιοϋπαλληλικός. Αντιθέτως γνωρίζουμε όλοι ότι το βόλεμα έστω και για 5 χρόνια με σταθερό μισθό προάγει αυτή τη νοοτροπία. Και όταν δεν έχουμε άμμεση επαφή σαν φορολογούμενοι πολίτες δεν θα μπορούμε να εκφέρουμε και γνώμη και να απαιτήσουμε βελτίωση.
    Από παραδείγματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας είδαμε επαγγελματίες οπλίτες με την κλασική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία σιγά μην πάω να κάνω την δουλειά μου (σιγά μη τρέχω σε Αφγανιστάν και άλλες αποστολές που έχω διαταχθεί).
    – Δεν αναφέρει τα παραδείγματα των χωρών που καίτι χώρες που δεν απειλούνται από πόλεμο, και που οι πολίτες τους όχι μόνο προοδεύουν στις δουλειές τους άλλα και αποτελούν και οικονομικά θαύματα της ευρώπης, διατηρούν την υποχρεωτική θητεία.
    – Μας τονίζει την “πολυπλοκότητα” των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και ότι χρειάζεται πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό και αφενώς υποτιμά την νοημοσύνη και την ευφυία του μέσου αποφοίτου λυκείου αφετέρου μου θυμίζει τον παππού μου που θεωρούσε ότι χρειάζεται ειδικός ηλεκτρολόγος να του ρυθμίσει τα κανάλια στην τηλεόραση και να συνδέσει το βίντεο.
    – Δεν αναφέρεται στο ότι ακόμα και οι χώρες που έχουν επαγγελματικούς στρατούς, διατηρούν παράλληλα και εφεδρικούς στρατούς.
    – Δεν αναφέρεται στο οτι οι επαγγελματικοί στρατοί απέτυχαν διεθνώς για πολλούς λόγους, που θέλει πολύ για να το αναλύσω, και αναγκάστηκαν χώρες με πολυάριθμους (πολλαπλάσιους του Ελληνικού) και άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματικούς στρατούς όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ να καταφύγουν σε επιστράτευση για να καλύψουν ειδικότητες στις πολεμικές τους επιχειρήσεις τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 35% του αμερικάνικου στρατού και το 40% του Βρετανικού στρατού στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιρακ αποτελούνταν από επίστρατους εφέδρους.
    – Τέλος δεν αναφέρει από που θα καλυφθεί το κόστος επαγγελματικού στρατού. Αυτή τη στιγμή το κόστος του στρατού είναι ήδη μεγάλο με τον κάθε στρατιώτη να κοστίζει περίπου 600 ευρώ πώς θα βρεθούν τα λεφτά να πληρωθούν έστω και το 70% του σημερινού στρατού (αριθμός που οριακά καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες) σε επαγγελματική βάση με κόστος ενδιαίτησης περίπου 200 ευρώ και μισθούς που θα αγγίζουν τα 1000 ευρώ τουλάχιστο.

  33. Η θητεία στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία ουσιαστικά αποτελεί ένα ιδιότυπο σύστημα στρατολόγησης επαγγελματιών. Οι αποδοχές των φαντάρων είναι πολύ υψηλές, η εναλλακτική θητεία ελκυστική και η διαδικασία επιλογής αυστηρή. Ως αποτέλεσμα αυτοί που υπηρετούν στις ΕΔ είναι μειοψηφία.

    Η Φινλανδία αμοίβει τους φαντάρους με 1500 ευρώ το μήνα (οι Έλληνες ΕΠΟΠ δεν παίρνουν ούτε 1000). Οι αντιρρησίες οδηγούνται σε ανοιχτές φυλακές για έξι μήνες. Αυτές οι φυλακές δεν έχουν κάγκελα και οι φυλακισμένοι, σε αντίθεση με τους φαντάρους, είναι ελεύθεροι να δουλεύουν, να σπουδάζουν και να βγαίνουν βόλτες.

    Στην Ελβετία και την Αυστρία η αποστολή του στρατού έχει να κάνει περισσότερο με την εσωτερική ασφάλεια. Στην Ελβετία δεν υπάρχουν μόνιμοι στις ένοπλες δυνάμεις και οι φαντάροι αμοίβονται με το 80% του βασικού μισθού. Όσοι επιθυμούν υπηρετούν κοινωνική θητεία τμηματικά δύο εβδομάδες το χρόνο. Το 40% απαλλάσεται από τη στράτευση.

    Γενικά θητεία “ελληνικού τύπου” έχουμε μόνο εμείς, η Κύπρος και η Τουρκία. Όσες δημοκρατικές χώρες επιθυμούν αυξημένη στρατιωτική ισχύ κάνουν το στρατό τους (πιο) επαγγελματικό.

  34. personal opinion(i have gone to the army)

    The army is a waste of time. 100%

    But it can be used at the right age to discipline young people instead of losing their time crashing cars…

  35. Ωραια λοιπον θα παρουμε τα επισημα στοιχεια του 2007 με βαση το IMF:KYΠΡΟΣ 28η στον κοσμο με 27,327 κατα κεφαλην και Ελλαδα 27η με 28273. Ας παρουμε και τα στοιχεια απο την παγκοσμια τραπεζα για το 2006: Κυπρος 26η στον κοσμο με 23827 κατα κεφαλην και Ελλαδα 27671 και 24η στον κοσμο. Αρα οι διαφορες ειναι ελαχιστες. Ας παρουμε και αλλα στοιχεια. Στον δεικτη perception of corruption h kyprow exei thn 39 θεση και η Ελλαδα 56η. Ανεργια στην Κυπρο 3,9% με στοιχεια του 2007 οταν στην Ελλαδα ειναι πανω απο 8%. Στον δεικτη quality of life εμεις ειμαστε στην 22η θεση και η Κυπρος ακριβως απο κατω στην 23η. επισης στην Κυπρο πληθωρισμος 2% και σε εμας πανω απο 4%.υπαρχουν και πολλα αλλα στοιχεια.Απο αυτα προκυπτει οτι η Κυπρος δεν ειναι φτωχοτερο κρατος απο εμας.σε καποιους τομεις ειμαστε εμεις καλυτεροι και σε καποιους αυτοι. Αν ομως η Κυπρος ηταν ενα εγκληματικο κρατος οπως το περιγραφεις δεν θα ειχε θεση ουτε στην ευρωζωνη ουτε στην ευρωπαικη ενωση και ιδιαιτερα οταν το προβλημα με την τουρκια δεν εχει λυθει.
    Για την Σουηδια εχεις δικιο σιγα σιγα την καταργει.Μα αυτο λεω και εγω να γινει οταν υπαρξουν οι απαραιτητες προυποθεσεις. Για την Φινλανδια δεν ξερω αν εχει εναλλακτικη θητεια αλλα συμφωνα με τα στοιχεια το 80% των στρατευσιμων κανει την 12μηνη θητεια. Για το Ισραηλ που εχει 3 χρονια θητεια για αντρες και γυναικες και μας ξεπερναει σε πολλους τομεις τι εχεις να πεις? Σου προτεινω να διαβασεις σχετικο αρθρο για το Ισραηλ στην κυριακατικη καθημερινη. Δηλαδη οταν οι ΗΠΑ για ενα χρονο στον Α παγκοσμιο ειχανε υποχρεωτικη θητεια ή για 30 χρονια απο το 1940 μεχρι την δεκαετια του 70 ηταν εθνικιστικες???
    Για τους Κυπριους δεν καταλαβες τι ειπα. ΟΙ εθνικιστες Ελληνες που λενε οτι οτι οι Κυπριοι ειναι Αραβες το λενε διοτι θεωρουν οτι εμεις ειμαστε οι ιδιοι Ελληνες απο την αρχαιοτητα(!) σε αντιθεση με αυτους που δεν ειναι γνησιοι Ελληνες αλλα θελουν απλα να λεγονται ετσι!Εμεις ειμαστε οι γνησιοι Ελληναρες και αυτοι απλα Αραβες με λιγη Αγγλικη νοοτροπια!!!!!
    Επιπλεον να διευκρινισω οτι ο φανταρος δεν κοστιζει σε εμας 600ευρω αλλα αμοιβεται δυστυχως με το φοβερο ποσο των 8,60! Μονο οι ΔΕΑ παιρνουν γυρω στα 650 ευρω. Σε τελικη αναλυση εγω δεν διαφωνω να γινει επαγγελματικος ο στρατος αλλα απλα περιμενω να πει καποιος ρεαλιστικες προτασεις για το πώς θα γινει αυτο την δεδομενη στιγμη.

  36. Κωσταντινε δεν νομιζω οτι εχουν αποτυχει οι επαγγελματικοι στρατοι. ακομα και οι επιστρατοι που αναφερεις οτι καλυπτουν μεγαλες αναγκες ειναι ατομα που εθελοντικα ειχαν κανει την επαγγελματικη θητεια τους και απλα μετα ποα 5-6 χρονια περασαν στην εφεδρεια. αυτους καλουν για να συμπληρωσουν κενα στο Αφγανισταν και στο Ιρακ και οχι ατομα που εκαναν καταναγκαστικη θητεια.

  37. Αθανάσιε,
    Νομίζω ότι ήμουν σαφής όταν είπα για κόστος ενδιαίτησης. Σε αυτό περιλαμβάνει τα πάντα που κοστίζει ένας στρατιώτης στο κράτος και περιλαμβάνει το καθημερινό φαγητό, έξοδα μετακίνησης, ΙΚΑ, κόστος ένδυσης, διαμονής και τα 9 ευρώ του μισθού.
    Αυτά έχουν υπολογισθεί και είναι περίπου 600 ευρώ.
    Ο ΕΠΟΠ σαφώς και δεν παίρνει 1000 μισθό. Αλλά το κόστος είναι περίπου 1300 ευρώ.
    Τώρα για τους επαγγελματικούς στρατούς.
    Και οι Αμερικανοί και οι Εγγλέζοι δεν πήρανε εφέδρουςαπό αυτούς που ανήκαν παλαιά στον επαγγελματικό στρατό.
    Πήρανε άτομα από την εθνοφυλακή οι οποίοι ναι είναι εθελοντές αλλά δεν αμοίβονται και εκπαιδεύονται σε επίπεδο όπως και ο μέσος Έλληνας στρατιώτης.
    Οι δε Αμερικανοί προχωρήσαν ένα βήμα παραπάνω και πήραν κληρωτούς-επίστρατους από διάφορες ειδικότητες κυρίως ηλεκτρονικούς, οικονομολόγους για διοικητική μέριμνα και συντηρητές.
    Και όπως αποδείξαν αυτοί ο επαγγελματισμός που είναι ουσιαστικά το αίσθημα καθήκοντος και η υπευθυνότητα στο να κάνεις σωστά το έργο που σου έχει ανατεθεί, δεν διέφερε από τους επαγγελματίες στρατιώτες.
    Εν αντιθέση με την γενική νοοτροπία στην Ελλάδα που όλοι είμαστε τζουκ μποξ. Δεν έχουμε κανένα επαγγελματισμό και απλά λέμε δώστε παραπάνω εικοσάρικα μπάς και παίξουμε περισσότερη μουσική.

  38. Κωνσταντινε αυτο που λες για τους επιστρατους στις ΗΠΑ δεν το ξερω. θα το ψαξω απλα εχω τις επιφυλαξεις μου.

  39. Χαίρομαι που πλέον πρότυπα αμυντικής στρατηγικής δεν είναι οι ακραίοι (Ισραήλ και Σιγκαπούρη), αλλά η Αλβανία.

    Ακολουθώντας τους Αλβανούς.

Σχολιαστε