Η Γαλλία ξυπνάει νωρίς

Μάι 17th, 2007 | | Κατηγορία: Κόσμος, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Πάνου Ευαγγελόπουλου*

«Η Γαλλία ξυπνάει νωρίς και πιάνει δουλειά» ήταν το προεκλογικό επίγραμμα του Νικολά Σαρκοζί που του έδωσε την νίκη για την προεδρία. Δεν ήταν διόλου ευχάριστο πολιτικό σύνθημα για τον Γάλλο πολίτη αλλά απεναντίας θα λέγαμε ότι εκτός από δυσάρεστο ήταν και καταφρονητικό αλλά και υποβιβαστικό για την επικρατούσα κατάσταση που υπήρχε η οποία δεν ήταν μόνον προϊόν της μακρότατης Μιτερανικής ηγεμονίας των σοσιαλιστών αλλά και της δωδεκάχρονης παρουσίας του Σιράκ στην εξουσία που συμβόλιζε αλλά και υλοποιούσε τα πιο θεμελιώδη πολιτικά και οικονομικά προτάγματα της κρατικοπαρεμβατικής δεξιάς.

Όμως ο Γαλλικός λαός μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί διάβηκε τον ποταμό Ρουβίκωνα για να δώσει την μάχη για μία Γαλλία πιο ασφαλή, πιο φιλελεύθερη και πιο δυναμική.

Ο Νικολά Σαρκοζί με το θάρρος του, την επιμονή του και το φιλελεύθερο ιδεολογικό του στίγμα έφερε ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής νίκης την αγνοημένη φιλελεύθερη παράδοση της Γαλλίας των Ζαν Μπατίστ Σαί, Φρεντερίκ Μπαστιά και Αλέξις Τοκβίλ.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν επέλεξε τυχαία αυτό το πολιτικό προεκλογικό επίγραμμα για σημαία στην εκστρατεία του για την κατάληψη της προεδρίας. Ήθελε να δείξει ξεκάθαρα και με τον πιο αιχμηρό τρόπο την αντίθεση του στον μαρασμό και στην παρακμή που επέφεραν στη Γαλλία οι σοσιαλιστές του παρελθόντος αφού είχαν υιοθετήσει μία σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις που απαξίωναν την εργασία ως κύριο μοχλό της ανάπτυξης και της ευημερίας. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές είχαν νομοθετήσει και επιβάλλει το υποχρεωτικό 35ωρο σε μία απέλπιδα προσπάθεια τους να μειώσουν την ανεργία, στηριζόμενοι στο πιο αφελές και αίολο επιχείρημα ότι αυτή η ρύθμιση θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους για να συμπληρώσουν τα εργατικά τους κενά. Όμως για κακή τύχη όχι τόσο των σοσιαλιστών αλλά κυρίως της Γαλλίας και των εκατομμυρίων ανέργων της ούτε οι αγορές και οι επιχειρήσεις λειτουργούν έτσι αλλά ούτε και η σύγχρονη οικονομική ανάλυση μας διδάσκει κάτι τέτοιο. Άμεσα η αγορά και οι επιχειρήσεις εξέλαβαν την ρύθμιση με έναν τελείως αντίστροφο τρόπο από ότι είχαν επινοήσει και προσδοκούσαν οι γραφειοκράτες σοσιαλιστές. Οι μεν επιχειρήσεις υπολόγισαν και ενσωμάτωσαν την μείωση της εργασίας σε αύξηση του κόστους παραγωγής τους με αποτέλεσμα τα δυσμενέστερα επιχειρηματικά κέρδη που τις οδήγησαν σε αύξηση των απολύσεων, η δε αγορά συσσώρευσε την νομοθετημένη απαγορευτικά μειωμένη εργασία σε αυξημένο συναλλακτικό κόστος του συνόλου της οικονομίας που αμέσως επέφερε τη ριζική συρρίκνωση των ευκαιριών απασχόλησης και ακόμη περαιτέρω τη δραστική επιβράδυνση της κινητικότητας του συντελεστή εργασίας για αναζήτηση και επανεκπαίδευση σε νέες εξειδικεύσεις και νέες ασχολίες. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Η ανεργία φούντωσε και η Γαλλική οικονομία παρότι είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως περιέπεσε στη δίνη της στασιμότητας με εμφανή σημάδια παρακμής που αναμφίβολα οδήγησαν και στα φαινόμενα της κοινωνικής εκτροπής και της εκτεταμένης περιθωριοποίησης των πιο ευάλωτων κομματιών της.

Ο Νικολά Σαρκοζί με σταθερή πυξίδα την ελεύθερη οικονομία θέλησε να αλλάξει αυτό το παράξενο εκκρεμές που έστησαν οι σοσιαλιστές και ανάγκαζαν τους Γάλλους να αιωρούνται εκατέρωθεν ενός βαθέως κοινωνικού τέλματος. Απέναντι στη σοσιαλιστική παλινδρομική κίνηση γύρω από το μηδέν ο Νικολά Σαρκοζί πρόταξε την πολιτική ευθεία των αρχών της πρωτοβουλίας των ατόμων που αναλαμβάνουν ευθύνες και υποχρεώσεις, που εργάζονται και κοπιάζουν περισσότερο, σε ένα ελεύθερο περιβάλλον από κρατικιστικές ρυθμίσεις και γραφειοκρατικούς ελέγχους και όπου το κράτος αναλαμβάνει να τηρήσει το κοινωνικό του συμβόλαιο απέναντι στους πολίτες που το συνιστούν δηλαδή να εμπεδώσει την ασφάλεια και ειρήνη δια την απόλαυση των αγαθών των κόπων που κατέβαλαν και τέλος να δώσουν στο κοινωνικό οικοδόμημα το αποτελεσματικά δυνατότερο με διαφάνεια και προθυμία.

Η εθνικότητα που πρόταξε ο Σαρκοζί δεν είναι ένα δείγμα άγονου ή επιθετικού εθνικισμού αλλά ένα πρότυπο αρχών με το οποίο συνδέεται η ιστορία, η ασφάλεια και το μέλλον. Η διακινδύνευση ενός προέδρου απέναντι στη χώρα του είναι να αγνοήσει τις προκλήσεις που στοιχηματίζουν το μέλλον αλλά και ελλοχεύουν κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και την ταυτότητα του έθνους. Εξάλλου ο ίδιος αίρει την καταγωγή του μακρόθεν της Γαλλίας και αναγνωρίζει πρώτος από όλους ότι οι νέοι μετανάστες πρέπει να καταστούν μέτοχοι της Γαλλικής παιδείας και κουλτούρας. Όπως υπογράμμισε, η Γαλλία δεν πρέπει να μαζέψει την μιζέρια του κόσμου αλλά η Γαλλία να δώσει την δική της ταυτότητα σ’ αυτούς που την επιλέγουν για να ζήσουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν υπεραμύνθηκε ενός αόριστου μεσαίου χώρου αλλά απευθύνθηκε σε όλη τη Γαλλία με ξεκάθαρες απόψεις από την άκρα δεξιά έως την αριστερά. Στην πρώτη προσέφερε την ασφάλεια, την τάξη και την εθνική υπεροχή ενώ στη δεύτερη μεγαλοπρεπή πνευματικά μνημόσυνα για τους αδιαφιλονίκητα ιστορικά ηγέτες της. Το κύριο όμως σώμα των προτάσεων του ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικού φιλελευθερισμού προκειμένου να αποδεσμεύσει από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και του σοσιαλισμού την σύγχρονη δυναμική Γαλλία που πρωταγωνιστεί με τις επιχειρήσεις της στην παγκόσμια οικονομική αρένα. Ο Νικολά Σαρκοζί με το θάρρος του, την επιμονή του και το φιλελεύθερο ιδεολογικό του στίγμα έφερε ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής νίκης την αγνοημένη φιλελεύθερη παράδοση της Γαλλίας των Ζαν Μπατίστ Σαί, Φρεντερίκ Μπαστιά και Αλέξις Τοκβίλ. Η Γαλλία μετά τις εκλογές ξύπνησε δυναμικά και φιλελεύθερα!

———————————————————————

* Ο Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι Διδάκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ στις 12-05-2007.

24 σχόλια
Leave a comment »

  1. Άραγε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και οι υπόλοιποι του ΛΑΟΣ που εκδήλωσαν την χαρά τους, για την επικράτηση του Σαρκοζί στις Γαλλικές εκλογές, είναι φιλελεύθεροι;

  2. Το ΛΑΟΣ μπορεί να εξέφραζε την χαρά του και για την επικράτηση του Τσάβες στη Βενεζουέλα. Και τι μ’αυτό;

  3. Oxi. Apla einai laikistes, opou fusaei o anemos.

    Einai autoi pou dilosan oti tha ginoun kai …kommounistes gia to kalo tou laou.

    Den einai akrivos politiki puksida to ti leei o Karatzaferis kai o surfetos tou.

  4. Είναι πράγματι οικονομικά φιλελεύθερος ο Σαρκοζύ, και μάλιστα όσο παρουσιάζεται στο άρθρο; Κάτι ιστορίες για προτιμησιακά δικαιώματα, ποσοστώσεις και εθνικούς πρωταθλητές που κυκλοφορούν εις βάρος του (ή υπέρ του, εξαρτάται από την οπτική γωνία πάντα) υπερβολαί του κιτρίνου τύπου είναι;

  5. Η Γαλλική «κρίση» αντικατοπτρίζει τη χρεοκοπία του κυρίαρχου υποδείγματος (οικονομικής) ανάπτυξης, γενικότερα. Η Γαλλία έχει μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας (3η παγκοσμίως μετά την πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία και το Λουξεμβούργο) και μάλιστα με έναν ιδιαίτερα μεγάλο αγροτικό τομέα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν κατορθώνει να περιορίσει την ανεργία, πράγμα που δεν θα συμβεί ούτε με την κατάργηση του 35ωρου. Αν ο Σαρκοζί μας επαναφέρει στην παράδοση του κλασσικού Γαλλικού φιλελευθερισμού τότε πρόκειται για μια ανεπανάληπτη οπισθοδρόμηση: ο κόσμος έχει προχωρήσει πάρα πολύ από την εποχή του Say και του Toqueville.

    Υ.Γ. Πότε είχαμε σοσιαλισμό στη Γαλλία και δεν το πήρα χαμπάρι;


    Άλλο ο Αίολος, άλλο ο έωλος. Θέλω να πιστεύω ότι το λάθος οφείλεται στον δαίμονα του διορθωτικού του «Κέρδους».

  6. Γαλάτα ιμπεριαλιστά Βρέννε, ο δαίμων του Μπαμπινιώτη είναι που έχει ενσκήψει! 🙂 Μη διορθώνετε ίνα μη διορθωθήτε!

    Πάντως υψηλή παραγωγικότητα με μεγάλο αγροτικό τομέα λίγο οξύμωρο δεν είναι;

  7. Ναι, το «λεξικό Louis Vuitton» που λέει κι ο Γιάννης Χάρης, μεγάλη κατάρα…

    Για την υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας στη Γαλλία δείτε εδώ. Είναι πράγματι αξιοσημείωτη επίδοση για μια χώρα με τόσο μεγάλο αγροτικό τομέα.

  8. Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΑΙΟΛΟΣ επικράτησε της ορθογραφίας.

    Από το πλήθος των emails που έλαβα στο προσωπικό mail box μου για το εν λόγω άρθρο μου είναι και το παρακάτω

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Τι συμπέρασμα να βγάλει αλήθεια κανείς…

    Για μένα αρκεί ότι ο Σαρκοζί τους νίκησε όλους μαζί!!!

    Την Σεγκολέν και τους γιακωβίνους συνοδοιπόρους της, τον άγευστο και άχρωμο Μπαϊρού, τον αφόρητο Λεπέν αλλά και κυρίως την Σιρακική κρατικοπαρεμβατική δεξιά.

    Τι άλλο πιο λαμπρό μπορεί να περιμένει κανείς από την σύγχρονη Γαλλία…

    Προσωπικά θα προτιμούσα τον νεοφιλελεύθερο Μαντλέν αλλά και ο Σαρκοζί για τα μέτρα της Γαλλίας θα αλλάξει πολλά!

    Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που συντηρητικοί πολιτικοί ανοίγουν για μία χώρα τον δρόμο της ελευθερίας.

    Ο Ρήγκαν και η Θάτσερ έχουν προ πολλού σημαδέψει την ιστορία του σύγχρονου φιλελευθερισμού στην πολιτική ανατρέποντας τα πάντα στη δεξιά και αναγκάζοντας την αριστερά να κάνει υποκλίσεις και να ακολουθεί πιστά τα κυρίαρχα δόγματα της!

    panos@evangelopoulos.com

  9. From: ΤΟΠΙΚΗ ΛΑ.Ο.Σ ΑΙΓΙΟΥ [mailto:a123@freemail.gr]
    Sent: Wednesday, May 16, 2007 2:27 PM
    To: Panos Evangelopoulos
    Subject: Re: Η ΓΑΛΛΙΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ΝΩΡΙΣ!!!

    Ανοησίες …

    Κοινός παρονομαστής δεξιών κι αριστερών ο σιωνισμός ….

    Τώρα παιδιά τις μύτες μέσα και μετάνοιες στις στοούλες μέχρι νεωτέρας …

    Αυτά

  10. Φίλε Παναγιώτη
    Δύο παρατηρήσεις:
    1)Γράφεις πιό πάνω ..”τον άγευστο και άχρωμο Μπαϊρού”. Αλήθεια? από που το βγάζεις αυτό, από την έλλειψη τηλεγένειας??? Γιατί σέ αντίθεση με όλους τους αντιπάλους του ήτο ο μόνος που έλεγε ότι δεν είχε σκοπό να είναι ευχάριστος μα θα στεναχωρούσε πολύ κόσμο αφού τα πάντα πρέπει να αλλάξουν στην Γαλλία, με πρώτη και καλύτερη την προσήλωση της χώρας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική….την οπόια μάλιστα κατηγόρησε όχι μόνο ως βλαβερή και επιζήμια, μα και ανήθικη.. βλ σχετικά http://www.prospect-magazine.co.uk/blog/franceprofonde/bayrou-gets-it-right-again/
    βρες μου άλλο Γάλλο πολιτικό που θα τολμούσε να ξεστωμίσει κάτι τέτοιο.

    2) Διαφωνώ πλήρως – όπως έξ άλλου γνωρίζεις -με την προσέγγιση και τα συμπεράσματά σου. Ο Σαρκοζί κάθε άλλο παρά φιλελευθερος είναι …. “there is no neoconservative or Thatcherist revolution in sight for France”.
    Και για να μήν καταναλώνω άλλο χώρο, παραθέτω και στους εδώ αναγνώτες το εύστοχο χθεσινό άρθρο του Ολιβιέρ Ρουά στους New York Times.
    http://www.nytimes.com/2007/05/15/opinion/15roy.html

    Φιλικά,
    Σταύρος

  11. Καλα ξεκινησε η συζητηση αλλα καπου στραβωσε.Τελος παντων.Το αφιερωμα του εκονομιστ καπου τον νοεμβριο ηταν αρκετα διαφωτιστικο.Ειναι αληθεια αυτο για την παραγωγικοτητα της γαλλιας,οπως επισης και το γεγονος οτι ειναι η χωρα με την καλυτερη ποιοτητα ζωης(παρα την υψηλη ανεργια).Ωρες ωρες εμεις οι φιλελευθεροι το παρακανουμε με τις αυστηρες κρισεις προς τη χωρα αυτη,η οποια εθεσε την ισοτητα σε υψηλοτερο σκαλι απο την ελευθερια.Ενα μοντελο κρατικισμου που ως πριν λιγα χρονια απεδιδε.Παραλληλα ομως με εναν αρκετα δυναμικο ιδιωτικο τομεα.Σιγουρα δε βρισκεται στην καλυτερη δυνατη θεση ομως οι ισοπεδωτικα συμπερασματα που ωρες ωρες βγαζει π.χ.ο Ανδριανοπουλος κ.α. μαλλον κομπλεξ φανερωνουν..οταν γινονται φασαριες στους δρομους της αμερικης η στη βρετανια τους πειραζει που τα ριχνουν στο φιλελευθερισμο και σωστα κανουν,οταν ομως γινονται στη γαλλια ειναι οι πρωτοι που με αντιστοιχη χαιρεκακια δειχνουν το γαλλικο μοντελο ως πρωτο υπαιτιο(χρειαζεται απλα να ειμαστε συνεπεις)Συμφωνουμε ολοι παντως οτι ειναι απαραιτητες φιλελευθερες αλλαγες και πως στα λογια τουλαχιστον ο μη χειρον ηταν ο Σαρκοζυ.Τα συμπερασματα ομως που προσωπικα αποκομιζω δεν αφορουν ως κεντρικο προσωπο τον σαρκοζυ αλλα τη ρουαγιαλ.Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι οι πολιτες επιβραβευσαν τη γραμμη σαρκοζυ.Πιστευω οτι εγιναν τραγικα λαθη απο την πλευρα των σοσιαλιστων.Ξεκινωντας απο την επιλογη του προσωπου ρουαγιαλ η οποια περα απο immage δε διεθετε κατι παραπανω.Αλλα ακομη και ετσι ισως κερδιζε εαν τη τελευταια εβδομαδα δεν εφταναν την προσπαθεια δαιμονοποιησης του σαρκοζυ στα ακρα.Δεν μου ηταν ιδιαιτερα συμπαθης ομως χαρηκα τη νικη του.Ισως και λογω της ιδιαιτερα ανισης μεταχειρισης που ετυχε απο την ελληνικη τηλεωρασης.Καμμια πολιτικη ιδεα δεν αντιπαρατεθηκε παρα μονο ασαφειες.Θυμισε την αριστερα στην ιταλια το 2001 που αντι να μιλησει για πολιτικη προσπαθουσε να αποδειξει με γελοιους υπαινιγμους τη σχεση μπερλουσκονι/μαφιας.Και το πληρωσε.

  12. Ωρες ωρες εμεις οι φιλελευθεροι το παρακανουμε με τις αυστηρες κρισεις προς τη χωρα αυτη,η οποια εθεσε την ισοτητα σε υψηλοτερο σκαλι απο την ελευθερια

    μάλλον το παρακάνετε ΕΠΕΙΔΗ ακριβώς έθεσε την ισότητα πάνω από την ελευθερία! :-Ρ

    από ποια στατιστικά προκύπτει η υψηλότερη ποιότητα ζωής;
    (δεν το αμφισβητώ, απλά μου φάνηκε παράξενο…)
    όταν κάνουμε κρτιτική αναφορικά με το -μέσο- επίπεδο διαβίωσης σε χώρες μεγέθους ΗΠΑ, Μ.Βρεταννίας, Γαλλίας κλπ. θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι στα μεγέθη αυτά η επίτευξη ποιότητας ζωης τύπου Σκανδιναβίας, Ελβετίας, Αυστρίας κλπ είναι αρκετά πιο πολύπλοκο να επιτευχθεί.

    στο δικό μου “σύστημα αξιών”, το κράτος που έχει προσεγγίσει περισσότερο την ανωτέρω ποιότητα ζωής, έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστια μεγέθη κλίμακας, είναι η (Δυτική) Γερμανία, μπορεί όμως να κάνω και λάθος…

  13. Το μονο που συμφωνω με το σαρκο ειναι οι θεσεις του για τουρκια και οτι πρεπει να αραιωνουν οι μουσουλμανοι που θελουν να κανουν την ευρωπη χαλιφατο.

    απο την αλλη ομως, γιατι τοσο κακια με το 35ωρο; Να γινει ολη η Ε.Ε. sweatshop οπως παει να γινει η Ελλαδα με τα 10 και 12ωρα και τα κοινωνικα προβληματα (φροντίδα ηλικιωμένων και παραμέληση παιδιών, διάληση κοινωνικών ιστών, λίγος ελέυθερος χρόνος, μειώνονται οι κοινωνικές δραστηριότητες και συμμετοχή π.χ. σε πολιτικούς και κοινωνικους φορεις κλπ) που φερνει αυτη η λογικη;

    Δεν φταίει το 35ωρο για το υψηλό κόστος αλλά τα χαμηλά κόστη στον 3ο κοσμο. Η απάντηση σε αυτες τις προκλήσεις δεν ειναι απολυσεις ή να γινει η δουλειά δουλεία (προσοχή στο τόνο) αλλά η έμφαση στη ποιότητα, την καινοτομία και τα premium προιοντα και υπηρεσίες

  14. από ποια στατιστικά προκύπτει η υψηλότερη ποιότητα ζωής;

    Η ποιότητα ζωής, κακά τα ψέμματα, δεν μετριέται στατιστικά με αξιόπιστο και γενικά αποδεκτό τρόπο. Πχ. πόσοι θα συμφωνούσαν με τη λίστα του Economist που αξιολογεί την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα ως καλύτερη σε σχέση με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο; Άσε που κανένας δείκτης δεν αξιολογεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της ποιότητας ζωής, τον ελεύθερο χρόνο.

  15. Ποιότητα ζωής ειναι να μπορείς να πας το απογευμα να φας με την οικογένεια σου και να κανεις την βόλτα σου και όχι να δουλευεις ως τις 8 και 10 το βραδυ.

  16. Δεν θυμαμαι που ακριβως ειδα τα αποτελεσματα που αφορουν την ποιοτητα ζωης.Ηταν αν δεν κανω λαθος τυπωμενα στην “corriere della sera” απο καποιο διεθνη οργανισμο η καποιο μεγαλο αμερικανικο περιοδικο.Φυσικα οποιος θελει με πιστευει….δεν εχω και ως στοχο ζωης να αποδειξω κατι τετοιο.Παντως περιειχε εκατονταδες παραμετρους που πηγαιναν απο την οικονομια εως τον καιρο,την κουζινα την πολιτιστικη παραγωγη κτλ.Ο οποιοσδηποτε πιθανον να μπορει να αμφισβητησει κατι τετοιο γιατι ο καθενας μας εχει προτεραιοτητες στη ζωη του(που αλλαζουν και στο ιδιο το ατομο αναλογα με την ηλικια) γι-αυτο καλυτερα να μην μπουμε στη διαδικασια να το συζητησουμε..αν θελετε καντε μια ερευνα στο δικτυο απο περιεργεια.Ξερω οτι πολλοι απο σας οντας σε κλαδο θετικο αγαπουν τα νουμερα και μεγεθη που μπορουν να μετρηθουν.Και πιθανον να εχετε δικιο.Ισως και να μην επρεπε καν να το αναφερω ομως σας ειπα οποιος θελει μπορει να ψαξει…..(επειτα οταν βρει κατι που δεν του αρεσει θα αμφισβητησει τον τροπο και θα πει την προσωπικη του γνωμη για να μας πεισει οτι η γαλλια ειναι κατεστραμενη κοινωνια και στο χειλος του γκρεμου).Γι αυτο σας λεω δεν οδηγει πουθενα μια τετοια συζητηση.Προτιμω ως προς τη γαλλικη οικονομια συνηθως να ακουω τις γνωμες των γαλλων οικονομολογων(Fitoussi) παρα επιλεγμενες αγγλοσαξωνικες φωνες που ωρες ωρες πραγματικα καταστροφολογουν.Το καλο ειναι οτι και οι γαλλοι συνηθως προτεινουν φιλελευθερες μεταρυθμισεις…αντε να δουμε τις πραξεις μπας και κουνηθει κατι και στα μερη μας.

  17. Απο περιεργεια εκανα μια ερευνα στο γουγλη..το πρωτο που βγηκε ηταν αυτο…http://www.internationalliving.com/issues/2007/2007_article.html Αν ψαξετε θα βγουν πιθανον 500 διαφορετικα.Ομως αν θυμαμαι στην εφημεριδα μιλουσε ακριβως γι αυτο τον οργανισμο….(σας επαναλαμβανω μου ειναι στην ουσια τοσο αδιαφορο που ουτε να το αναλυσω καθομαι..αλλα λογια ν αγαπιωμαστε)

  18. Απορω πως ενας διδακτωρ του πανεπιστημιου Αθηνων,
    με την ιδιοτητα και τη βαρυτητα των συγγραμματων
    που καταρτιζει ,μπορει να κανει ενα τοσο μεγαλο ατοπημα ,
    οπως το να θεωρει, οτι το 35ωρο που θεσπισε πριν απο πολλα χρονια μια σοσιαλιστικη κυβερνηση και πολλες αλλες δεξιες μεχρι και σημερα ακομα, διατηρουν , υπηρξε σαν πειθαναγκασμος και υποχρεωση πολιτικης υφης και οχισαν λαικη κατακτηση της 5ης Δημοκρατιας στη Γαλλια!
    Ειναι ιδιο των ημερων μας η παραπληροφορηση να ξεκινα απο τα πιο υπευθυνα κεντρα γνωματευσης και αξιοπιστιας!!!
    Ειναι ιδιο αυτων που επιτιθενται στον εργαζομενο , που πριν απο 50 χρονια στη Γαλλια , δεν ειχε καν το δικαιωμα των καλοκαιρινων διακοπων και που οι σοσιαλιστες με αγωνες λαικους και μαζικους το καθιερωσαν και σημερα επωφελουνται οι νεες γενιες εργαζομενων αλλα και οι αγορα τουριστικων προιοντων, που σιγουρα δεν θα μπορουσε να υπαρχει καν , εν μεσω της νεοσταυροφοριας των νεοφιλελευθερων ολιγαρχων που κρυβονται πισω απο την επιθεση κατα του Ισλαμ και των Χωρων του Τριτου Κοσμου για να κρυψουν την καθομολογουμενη αποτυχια του καπιταλιστικου συστηματος και να αποτρεψουν οσο μπορουν, τις λαικες κινητοποιησεις που θα πεσουν σαν χιονοστιβαδα , αν τα παραμυθια του Καραμανλη και τις κυβερνησης του ,γινουν παραδειγμα προς μιμηση ,εδω στη Γαλλια και οι υποσχεσεις, μετατραπουν σε ονειρα θερινης νυχτος!!!
    Η Γαλλια που ξυπναει νωρις σημερα , ειναι αιχμαλωτη του φοβου και της ανασφαλειας απο τα γεγονοτα που ακολουθησαν την αγνωστου πηγης ,τρομοκρατικη επελαση της ολιγαρχιας , που ενω συνεχιζει παρα την γενικη κατακραυγη, τον ανουσιο και εξ’αρχης χαμενο αγωνα της απαλευθερωσης του Ιρακ ,απο τον πρωην συνεργατη της ΣΙΑ, βλεπει τους μισθους να καθηλωνονται, την πραγματικη ανεργια να καλπαζει, τις επενδυσεις να συρικνωνονται και τις επιχειρησεις να βρισκονται καθοδον σε μεταναστευση κεφαλαιων και θεσεων εργασιας, στις Χωρες οπου η ανθρωπινη ζωη ,αξιζει οσο εκεινη των ζωων, στην καλυτερη περιπτωση …
    Αυτος ειναι ο νεοφιλελευθερισμος σημερα και ποτε μεχρι σημερα δεν εγινε τοσο απειλητικη η διατηρηση ενος πολιτικοικονομικου συστηματος, που σπερνει θυελλες για να θεριζει τον ολεθρο, προκειμενου μια μικρη μειοψηφια ανθρωπων, να κερδιζουν σε βαρος ολων των υπολοιπων ,εχοντας μαλιστα το ανειπωτο θρασσος, να τους κατηγορουν σαν ραθυμους, οταν οι ιδιοι κλεινουν καθε δρομο προς την εξασφαλιση εργασιας σε αυτους που αρνουνται να υπηρετησουν τα αννομα συμφεροντα τους!

  19. “Η Γαλλια που ξυπναει νωρις σημερα , ειναι αιχμαλωτη του φοβου και της ανασφαλειας απο τα γεγονοτα που ακολουθησαν την αγνωστου πηγης ,τρομοκρατικη επελαση της ολιγαρχιας , που ενω συνεχιζει παρα την γενικη κατακραυγη, τον ανουσιο και εξ’αρχης χαμενο αγωνα της απαλευθερωσης του Ιρακ ,απο τον πρωην συνεργατη της ΣΙΑ, βλεπει τους μισθους να καθηλωνονται, την πραγματικη ανεργια να καλπαζει, τις επενδυσεις να συρικνωνονται και τις επιχειρησεις να βρισκονται καθοδον σε μεταναστευση κεφαλαιων και θεσεων εργασιας, στις Χωρες οπου η ανθρωπινη ζωη ,αξιζει οσο εκεινη των ζωων, στην καλυτερη περιπτωση …”
    Ωραια, και με τη γαλλια ο νεοφιλελευθερισμος τι σχεση εχει?Ακομη δεν προλαβε να τον εφαρμοσει ο Σαρκοζυ….εκτος πια και αν ειναι νεοφιλελευθερη η γαλλια τοσα χρονια.Η ακομη καλυτερα φταιει ολος ο υπολοιπος κοσμος (με φυσικα πρωτιστως την αμερικη)…Τι να πω..Οσο για το
    “Απορω πως ενας διδακτωρ του πανεπιστημιου Αθηνων,
    με την ιδιοτητα και τη βαρυτητα των συγγραμματων
    που καταρτιζει ,μπορει να κανει ενα τοσο μεγαλο ατοπημα”…η οικονομικη επιστημη δεν ειναι αερολογια..ειναι επιστημη.Ακριβως λοιπον γι αυτο ειναι ωρα να σκεφτειτε οτι καποιος λογος υπαρχει που ενας σοβαρος διδακτωρ ειναι φιλελευθερος.Αλλα ξεχασα οταν κατι τετοιο συμβαινει ειναι ποιο ευκολο για σας να πιστεψετε οτι ειναι κακοβουλος και πρακτωρας των αμερικανων.
    “νεοσταυροφοριας των νεοφιλελευθερων ολιγαρχων”…να σας διορθωσω…ειναι “νεοολιγαρχων”

  20. Ο Νικολά Σαρκοζι ειναι ο πολιτικός που κατάφερ να ενώσει την ευρύτερη γαλλική κεντροδεξιά απο την άκρα δεξιά των συντηριτικών ψηφοφόρν του Λεπέν μεχρι τους κεντρώους μετριοπαθείς.Κατάφερε να ιδεολογικοποιήσει την κεντροδεξιά του 21ου αιώνα με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και ριζοσπαστικες μεταρυθμυστικές προτάσεις που θα αναζωπυρώσουν την Γαλλία απο το τέλμα του Ζακ Σιράκ.

  21. Σε αλλα αρθρα πιο επικαιρα ,
    εχω ηδη επισημανει , οτι τα πρωτα δειγματα πολιτικης του Ν.Σαρκοζυ, ειναι περα για περα θετικα, αρχιζοντας απο τον σχηματισμο της κυβερνησης του και την αναθεση του σπουδαιοτατου Υπουργειου Εξωτερικων , στον ηδη διαγραμμενο απο το σοσιαλιστικο κομα, Μπερναρ Κουσνερ, ιδρυτη του διεθνους Οργανισμου ” Οι γιατροι χωρις συνορα ” αλλα και πολλων αλλων ανδραγαθηματων διεθνους αναγνωρισης και βεληνεκους…
    Ο Ν.Σαρκοζυ αφου πανεξυπνα οπως γραφεται, κατεκτησε τις καρδιες της ακροδεξιας συντηρησης , βαδιζει πλεον το δρομο ενος μοντερνου μοναρχη, διασπωντας πολιτικα τους αντιπαλους του εν οψη εθνικων εκλογων, σε λιγοτερο απο ενα μηνα!
    Γιατι μοναρχη? θα αναρωτηθουν καποιοι κακοθελητες που με ακολουθουν παντου…
    Γιατι παρελειψε στην προσφατα εκλεγμενη συνεδρια του κοματος του, να παραιτηθει οπως ηθισται κατα το παρελθον απο την ηγεσια , αλλα και να επισημανει σε καθε μελος της κυβερνησης του , οτι σε περιπτωση εκλογικης αποτυχιας , για οσους απο αυτους κατεβαινουν στις εκλογες, θα τους βγαλει αμεσως απο το αξιωμα τους , αν δεν εκλεγουν, εν ονοματι της λαικης ετυμηγοριας!!!
    Ερωτηση…
    Ποσο φιλελευθερο ειναι ενας υπουργος να τρεχει απο χωριο σε χωριο , πριν ακομα καλα -καλα, καταλαβει τα νεα του καθηκοντα στο υπουργειο, για να εξασφαλισει ψηφους και να μην χασει τη θεση του για την οποια φυσικα ουτε συζητηση να του μεινει καιρος, για να ασχοληθει προεκλογικα…
    Συμπερασμα
    Κυβερνηση βιτρινας , με μοναδικο αρχηγο τον αδιαφιλονικητο νικητη στη μαχη στρατηγικης , πανεξυπνο νεο Βοναπαρτη ,
    που ομως ολες οι αρμοδιες πηγες πολιτικολογων, του κρουουν τον κωδονα του κινδυνου υπενθυμιζοντας του, τη ρευστοτητα της κοινης γνωμης και τον αβαθυ χαρακτηρα του εκλογικου σωματος που τον στηριζει,στο οποιο , κυριαρχο στοιχειο , ειναι ο χαμηλος δεικτης εκπαιδευσης , η μεγαλη ηλικια και η αγροτικη περιοχη , τα κυρια κοινωνικα στρωματα, που αντιμετωπιζουν τις επιπτωσεις της Ευρωπαικης Ενωσης στην Γαλλικη Οικονομια!!!!

  22. Τελικα ειστε ωραιος τυπος κ.κανελλοπουλε.Ξερετε υπαρχουν και αλλα ποστ των προηγουμενων μηνων η ακομη και ετων τα οποια θα ηταν ομορφο να τα κλεινατε με τα συμπερασματα σας.Μονος σας κανετε ερωτησεις μονος σας δινετε απαντησεις….Αν υπηρχε η ιστοσελιδα αυτη 100 χρονια πριν ημουν σιγουρος οτι θα πηγαινατε τωρα στο ποστ που αφορουσε τη βυθιση του τιτανικου και θα λεγατε….”τελικα ποιος φταιει για το δραμα που εξελιχτηκε?….Μα φυσικα ο καταναλωτισμος η αλλοτριωση και προπαντως ο νεοφιλελευθερισμος που αποξενωνουν τον συγχρονο ανθρωπο απο τις αρχες και τα ιδανικα της κοινωνιας δικαιου,της αδερφοτητας της αλληλοβοηθειας….οι ελπιδες για μια καλυτερη ζωη που φτηνα πουλουσαν οι νεοφιλελευθεροι ιμπρεσαριοι στις μαζες των καταπιεσμενων και φτωχων πλην τιμιων ταξιδιωτων,αποδειχτηκαν φρουδες!”
    Ζητω ο διαλογος.Ζητω!!!

  23. Δεν ξερω αληθεια τι θα ελεγα σε ολους αυτους τους φτωχους μεταναστες, για να μην παρουν το μοιραιο πλοιο, που βυθιστηκε σαν καρυδοτσουφλο , ενω αυτοι που το εφτιαξαν, ισχυριζοντας οτι ειναι αβυθιστο, βαζοντας ομως στις βαρκες , μονο αυτους που ειχαν πληρωσει χονδρα για την 1η θεση!
    Αυτο που ξερω ειναι οτι νεοφιλελευθερισμος το ελαχιστο που απαιτει σαν εννοια , ειναι διαλεκτικοτητα , ανεκτικοτητα και συμμετοχικοτητα…
    Απο ολα τα πολιτικα σαιτ που επισκεπτομαι σε ολο τον πλανητη , αυτο που τα μελη του ειναι οι λιγοτεροι διαλεκτικοι ειναι στο σαιτ του Σ.Μανου, σε πληρη αντιθεση με τον αρχηγο τους!
    Μηπως αυτο σας καλυπτει σαν απαντηση, για να μην κανετε τοσους ασκοπους ιστορικους συλλογισμους και απλα να παραδεχθειτε οτι χωριο που φαινεται κολαουζο δεν θελει…

  24. Μην ταιζετε το τρολλ

Σχολιαστε