ΤΑ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Απρ 12th, 2005 | | Κατηγορία: Κόσμος, Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Δεν ειναι η πρωτη φορα που ο κυριος Μουλοπουλος εκφραζεται με τοση σιγουρια σε ενα θεμα για το οποιο δεν εχει ιδεα. Αλλα αυτην την φορα νομιζω το παρακανε…

Τι καθοριζει την τιμη του πετρελαιου και γιατι θα επρεπε να μας νοιαζει αυτο? Για τον κ. Μουλοπουλο, αρθρογραφο στο ΒΗΜΑ, η απαντηση βεβαια ειναι πολυ απλη και στα δυο ερωτηματα. Οι τιμές του πετρελαίου δεν καθορίζονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Καθοριζονται απο τις σατανικες Επτα Αδελφες (επτα μεγαλυτερες δυτικες εταιρειες πετρελαιου) και τις ακομα πιο σατανικες χρηματαγορες παραγώγων (options, futures κτλ).

Και αυτη η κακοβουλη χειραγωγηση των τιμων πρεπει να μας νοιαζει γιατι η τιμη του πετρελαιου εχει φτασει σε δυσθεωρητα υψη με αμεσο κινδυνο για «τη ζωή και την ευημερία όλων των κατοίκων του πλανήτη».

Για τον κ. Μουλοπουλο η θολη επιχειρηματολογια, χωρις πηγες ή επιστημονικες αποδειξεις, φαινεται να ειναι αρκετη.

Ετσι το οτι η τιμη του πετρελαιου εχει φτασει κοντα στα 60 δολλαρια και θα σταθεροποιηθει στα περιπου 50, συμφωνα «με σενάρια που εκπονούν οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί» (ποιοι αραγε?), ειναι σιγουρο οτι θα καταστρεψουν τη ζωη μας! Ο κ. Μουλοπουλος δεν αναφερει βεβαια οτι η τιμη του πετρελαιου σε ευρω ειναι πολυ χαμηλοτερη. Ετσι η ανοδος της τιμης του πετρελαιου σε δολλαρια τα τελευταια δυο χρονια, εχει αντισταθμιστει απο την πολυ μεγαλη πτωση του δολλαριου, γυρω στο 40%, σε σχεση με ολα τα κυρια νομισματα. Ακομα και αν υποθεσουμε οτι ο κ. Μουλοπουλος μιλουσε απο ειλικρινο ενδιαφερον για τους κατοικους των ΗΠΑ και οχι για τους Ελληνες αναγνωστες του (που ενδιαφερονται για την τιμη σε ευρω), παραλειπει να μας πληροφορησει οτι ακομα και σε δολλαρια, η τιμη του πετρελαιου απεχει πολυ απο πραγματικα ανησυχητικα επιπεδα. Οπως βλεπετε στο διαγραμμα η τιμη του πετρελαιου σε πραγματικες τιμες* απεχει πολυ απο τα ιστορικα υψηλα επιπεδα των 90 σχεδον δολλαριων το 1980 περιπου.

Ειτε απο αγνοια, ειτε με δολο, ο αρθρογραφος παραπληροφορει το κοινο του.

Πρωτο φαουλ κυριε Μουλοπουλε!

Κατα δευτερον ειναι αυτονοητο, συμφωνα με το αρθρο, οτι οι μεγαλες δυτικες εταιρειες πετρελαιου εχουν αμεσο μονοπωλιακο ελεγχο των πετρελαικων αποθεματων τον οποιο και εκμεταλλευονται για να εκτοξευσουν τις τιμες. Φυσικα δεν αναφερεται πουθενα οτι η μεγαλυτερη πετρελαικη εταιρεια στον κοσμο δεν ειναι δυτικη, ειναι η Σαουδαραβικη Αραμκο με μεριδιο αγορας κοντα στο 20%!. Δεν αναφερεται οτι ο ΟΠΕΚ ειναι το πραγματικο καρτελ του πετρελαιου και ουτε για αστειο οι 7 μεγαλες δυτικες εταιρειες οι οποιες απλα εκμεταλλευονται κοιτασματα σε διαφορες χωρες, χωρις αποκλειστικο ελεγχο και χωρις την δυνατοτητα συνεννοησης για την χειραγωγηση των τιμων. Ο ΟΠΕΚ ειναι που διοργανωνει τακτικα συναντησεις με ξεκαθαρο δηλωμενο σκοπο τον ελεγχο της τιμης του πετρελαιου και με ζωνη-στοχο τα 22-28 δολλαρια. Εως προσφατα ο ΟΠΕΚ ηταν μαλιστα αρκετα πετυχημενος στον μονοπωλιακο του ελεγχο. Ομως λογω των εξελιξεων στο Ιρακ και της πτωσης του δολλαριου, προσφατα θεωρησε οτι οι στοχοι του δεν ειναι πλεον ρεαλιστικοι και ειναι τωρα σε διαδικασια αναθεωρησης τους (προς τα πανω βεβαια).

Δευτερη παραπληροφορηση, Δευτερο φαουλ!

Οι μεγαλες δυτικες εταιρειες, “παγκοσμιοι κυριαρχοι” του πετρελαιου?

Η τριτη θεση του αρθρου ειναι και η πιο αδυναμη, με σαθρη εως ανυπαρκτη επιχειρηματολογια. Λεει λοιπον το αρθρο, οτι η αναπτυξη των αγορων που ασχολουνται με τα παραγωγα, ευθυνεται αμεσα για την ανοδο των τιμων! Ετσι «ένας μικρός φόρος – ένας oil tax – λίγων σεντς σε όλες τις κερδοσκοπικές πράξεις θα περιόριζε (όπως ο «κόφτης» στα αυτοκίνητα) την τρελή κούρσα του πετρελαίου και θα έσωζε αρκετές ζωές.» Πραγματικα παραλογη προταση και η χρηση δυο αγγλικων λεξεων δεν νομιζω οτι την κανει πιο πειστικη… Το μονο (ψευδο-)επιχειρημα που ερχεται να στηριξει αυτην την θεση, ειναι ο ισχυρισμος οτι «H ποσότητα του πετρελαίου που τίθεται υπό διαπραγμάτευση (εικονικά) καθημερινά μέσω των futures είναι άγνωστη αλλά υπολογίζεται από 100 ως 1.000 φορές περισσότερο από την πραγματική κατανάλωση στον κόσμο.» Φυσικα ακριβεις αριθμοι και πηγες παραλειπονται και παλι. Δεν μας εξηγει ομως ο κυριος Μουλοπουλος, απο ποτε υπαρχουν αυτες οι αγορες? Γιατι επηρεαζουν την τιμη του πετρελαιου ειδικα σημερα και οχι πριν, ας πουμε 10 χρονια? Ή πριν τρια χρονια που η τιμη του πετρελαιου πλησιαζε τα 15 δολλαρια?

Μην περιμενετε την απαντηση. Ο κ. Μουλοπουλος απλα μετεφερε αφελως, αβασανιστα και σε μια ασχετη αγορα, την ιδεα ενος αλλου φορου (του φορου Τομπιν) την οποια ο λεγομενος πατερας της Τζεημς Τομπιν εχει επανειλλημενα δηλωσει, οτι προτεινε μονο σαν νοητικο πειραμα, ενα εργαλειο υπερ των ελευθερων αγορων και οχι οπλο κατα της παγκοσμιοποιησης οπως το βλεπουν οι περισσοτεροι αριστεριστες. Δεν υπαρχει ομως κανενα στοιχειο οτι οι προθεσμιακες αγορες πραγματικα επηρεαζουν δυσμενως τις υποκειμενες αγορες, οπως μας διαβεβαιωνει απερισκεπτα ο κ. Μ. Ισα ισα, τα παραγωγα χρησιμοποιουνται απο παρα πολλους οργανισμους, καταναλωτες και παραγωγους ενεργειας, οπως η ελληνικη ΔΕΗ για να εξασφαλιστουν απεναντι σε μελλοντικες διακυμανσεις των τιμων. Ενας ανοητος φορος, οπως αυτος που προτεινει το αρθρο, το μονο που θα πετυχει ειναι να κανει το λογαριασμο των καταναλωτων πιο απροβλεπτο και αρα πιο δυσαρεστο.

Τριτο φαουλ και φοβαμαι οτι σε οποιαδηποτε αξιοπρεπη εφημεριδα ενας τοσο παραβατικος αρθρογραφος θα ειχε παρει την κοκκινη καρτα…

——————-

*Ενα τυπικο οικονομικο μεγεθος που βρισκουμε συνυπολογιζοντας και την επιδραση του πληθωρισμου. Ειναι σαφες οτι 30 δολλαρια το 1970 δεν ειναι το ιδιο με 30 δολλαρια το 2000.

Πηγες:

Πορεια των τιμων του πετρελαιου (ονομαστικες και πραγματικες) απο το 1970 εως σημερα απο την επιτροπη ενεργειας των ΗΠΑ: Η ιστοσελιδα

Και οι στατιστικες σε μορφη Excel

Ενα καλο αρθρο του Πωλ Κρουγκμαν για τον Τζ.Τομπιν:

Ένα σχόλιο
Leave a comment »

  1. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί αυτή την οπτική..
    Ποιές από τις εταιρίες του πίνακα είναι οι δυτικές??
    Καθώς τόσο προφανές για ποιό λόγο δε βγαίνει να δηλώσει κανείς κάτι δημόσια??

Σχολιαστε