Η ΓΗ ΤΟ 2100 – ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

Απρ 1st, 2005 | | Κατηγορία: Γενικά, Κόσμος, Τέχνες | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ο Μαξ* γιορταζει σημερα 1.1.2100 τα 20α του γεννεθλια. Ειναι γεννημενος στην Ινδια, απο Ελληνα πατερα και Κινεζο επισησπατερα (αυτη η ονομασια ετεινε να γινει αποδεκτη για τα ομοφυλοφιλα ζευγαρια που ειχαν παιδια με τεχνητη εγκυμοσυνη). Η καταγωγη των γονεων του βεβαια ειναι απλα μια ονομασια, γιατι συνορα και εθνικοτητες δεν υπαρχουν πια εδω και 25 χρονια. Εχει μολις τελειωσει το σχολειο και την υποχρεωτικη χρονια αναζητησης του κοσμου (ο ιδιος διαλεξε 6 μηνες Ευρωπη 6 μηνες Λατινικη Αμερικη), την οποια πρεπει να περασει καποιος πριν παει στο πανεπιστημιο.

Τον εχουν δεχτει με πλουσια υποτροφια στο Τεχνολογικο Ινστιτουτο Αττικης (μεγα ιδιωτικο πανεπιστημιο ιδρυθεν στις αρχες του αιωνα με γενναιοδωρες προσφορες διαπλεκομενων Ελληνων που ηθελαν να φροντισουν για την υστεροφημια τους σαν τους Τζ.Π.Μοργκαν και Ροκεφελερ του 1900). Τον ζητανε απεγνωσμενα και στο ΜΙΤ, αλλα προτιμαει μαλλον την Αττικη για τον καλο καιρο της. Ετσι κι αλλιως με την εξελιξη των τηλεπικοινωνιων δεν ειναι αναγκαια η φυσικη παρουσια σου καπου, οποτε μπορει και να παρακολουθει σεμιναρια στις ΗΠΑ. Ο απωτερος στοχος του ειναι μετα τις 10ετεις σπουδες του να περασει τις εξετασεις για το Παγκοσμιο Υπουργειο Ομορφων Κατασκευων και να σχεδιαζει υδροπονικους κηπους στην Νεα Ιερουσαλημ (αυτην την θαυμαστη πολη των 20 εκατομμυριων στη Σαχαρα που ιδρυσαν αδερφωμενοι Παλαιστινιοι και Ισραηλινοι το 2053, οταν παρατησαν το αιματοβαμμενο Ισραηλ για να το κανουν υπαιθριο μουσειο ανθρωπινης ηλιθιοτητας)…

Στην Αττικη εχει διαλεξει μια ωραια κατοικια στην Νεα Νεα Μακρη (τεχνητο προαστιο στην θαλασσα της Ν.Μακρης). Ο μαγνητικος σιδηροδρομος μπορει να τον μεταφερει οποτεδηποτε στο κεντρο μεσα σε 20 λεπτα και το ηλεκτρικο του αυτοκινητο ειναι χρησιμο για τα Σαββατοκυριακα στην Μυκονο (χαρη στην νεα γεφυρα Πειραια-Κυκλαδων ειναι θεμα 30 λεπτων). Βεβαια το παρκαρισμα στην Μυκονο παραμενει πανακριβο, παρα το οτι ολο το νησι εχει σκαφτει απο κατω για να στεγασει 45.000 κρυφες θεσεις σταθμευσης.

μαγνητικος σιδηροδρομος
Αθηνα – Νεα νεα Μακρη σε 20 λεπτα

Τα καλοκαιρια σχεδιαζει να δουλεψει για τον κολοσσο ΙΒΜ (Ιntelligent Bangalore Machines). Θα εχει βεβαια ελαφρα καλυτερο μισθο απο τους Αθηναιους φιλους του που δουλευουν στην Αλβανοσταρ (κορυφαια εταιρεια ντιζαιν) και θα απολαμβανει την πλουσια πολιτιστικη ζωη της ινδικης κοσμοπολης των 45 εκατομμυριων κατοικων. 45 εκατομμυρια! Κιομως ολοκληρος ο πληθυσμος της γης που φτανει τα 10 δις μπορει να τραφει με το μισο της εκτασης που καλλιεργουσαν το 2000, χαρη στην προοδο των γεντικα τροποποιημενων καρπων…

Καμμια φορα ο Μαξ θυμαται μια επισκεψη του στο λαογραφικο μουσειο της Βομβαης, με τρισδιαστατα ντοκιμαντερ των αρχων του αιωνα: Αγνωριστη η χωρα, τρισαθλια, με ανθρωπινα πλασματα να μην εχουν ακομα ξεπερασει την Εποχη του Χαλκου. Ποσο μακρια ειναι ολα αυτα πια! Χαρη στις πολυ εξελιγμενες μεταφορες και τηλεπικοινωνιες, τα εργοστασια της Παλιας Δυσης μπορουσαν να εγκατασταθουν οπου ηθελαν. Ωκεανοι επενδυσεων απο αυτες τις χωρες εφταναν σε οποιον ηταν ετοιμος να τις δεχτει. Οι Ινδοι το καταλαβαν αυτο και ανοιχτηκαν με σωστες υποδομες στον κοσμο. Το μεσο εισοδημα στην Ινδια ειχε ηδη φτασει το ευρωπαικο κατα το 2070.

Βεβαια οι ανθρωποι στην Ευρωπη ηταν πιο τεμπεληδες. Ηδη απο το 2050 περιπου, δεν υπηρχε πραγματικος εργατης στην ηπειρο, μια και ειχαν στειλει τα εργοστασια εκτος Ευρωπης. Οι περισσοτεροι ευρωπιωτες (παρωχημενος χαρακτηρισμος του παλιου πολιτη της ΕΕ) δουλευαν σαν στρατηγικοι στοχαστες, σχεδιαστες ρομποτ, ανθρωποεπισκευαστες (η νεα πιο ακριβης ονομασια των γιατρων), μηχανικοι, ακαδημαικοι, καλλιτεχνες…

Αν και τωρα πια την εποχη του Μαξ δεν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα. Στην Μπανγκαλορη σχεδιαζουν τα τσιπ, στην Κινα τα κατασκευαζουν, οι Ευρωπαιοι επιβλεπουν και οι Αμερικανοι τα πουλουν… Οπου και να δουλευες ομως οι μισθοι ειναι παραπλησιοι και αρκετοι για μια αξιοπρεπεσταστη ζωη ακομα και αν δουλευεις 10ωρες την βδομαδα.

Δεν ειναι λιγοι λοιπον, αυτοι που επιλεγουν την τηλεεργασια και φευγουν για εναν τροπικο παραδεισο. Σαν τον θειο του τον Πιλαφ, που στα 120 του χρονια** γραφει βιβλια 3ωρες την ημερα και τις υπολοιπες μαθαινει σερφ με την νεα 25χρονη Πακιστανοτουρκοολλανδοβραζιλιανα κοπελα του στα κυματα της Μελανησιας…

Μα καλα, υπηρχαν αληθεια τα παλια χρονια ατομα που δεν πιστευαν στο ελευθερο εμποριο? Υπηρξε εποχη που η λεξη παγκοσμιοποιηση ειχε αρνητικη χροιά? Υπηρχαν σοβαρα, εθνη που ηθελημενα γυριζαν τις πλατες τους στον κοσμο? Υπηρχε κανεις τοσο τυφλος που δεν εβλεπε την θαυμαστη πορεια της Υφηλιου προς την Ουτοπια της Παγκοσμιοτητας?

Κι ομως υπηρξαν αυτοι οι καρμουνιστες, κοπρουνιστες, πως τους λεγανε? Αυτοι για τους οποιους ειχε ακουσει στο μαθημα περι θανασιμα λανθασμενων κοσμοθεωριων, στο ιδιο κεφαλαιο με τους πιστους της 23ης παρουσιας του Μαρξιεχωβα και τους ανθρωποφαγους της Κρατιστανδης που νομιζαν οτι το καλυτερο οικονομικο συστημα ειναι να τρωνε τον εγκεφαλο των ξενων επενδυτων και εκπαιδευση σημαινε να στιβαζουν τα παιδια τους σε δημοσιες τρυπες, γεματες αφισες παραταξεων, 30 μετρα κατω απο το εδαφος…

——————-
* το πληρες ονομα του, Μαξιμεγαλοδοντος, ισως ακουγεται αστειο σε ανθρωπους του 2000 που δεν εχουν συνηθισει την ταση για νεα ονοματα των ανθρωπων του 2100.

** Φυσικα αυτες οι ηλικιες ειναι απολυτα συνηθισμενες χαρη στην προοδο της γενετικης. Υπηρχαν λεει καποτε φονταμεταλιστες Ευρωπαιοι που ηταν αντιθετοι στην βιοτεχνολογια??

10 σχόλια
Leave a comment »

  1. Ωραιο το Πρωταπριλιατικο, αν και το διαβασα απιστευτα αργα… Πιστευοντας πως εχεις αλλαξει αποψεις εκτοτε σου ετοιμαζω απαντηση…

  2. να εχουν αλλαξει γιατι?

    εξηγησε μου λιγο πιο συγκεκριμενα με τι διαφωνεις, εγω ομολογω οτι διαβαζοντας παλι το αρθρο μετα απο καιρο αισθανθηκα μαλλον καλα….

  3. η απαντηση που σου υποσχεθηκα.

    Νομιζω, παντως, πως η κατηγορια “Τεχνες” θα μπορουσε να εχει περισσοτερα σοβαρα κειμενα και λινκς αποψης επι του πολιτισμου παρα τις προσπαθειες του καθενος για λογοτεχνια…

  4. χαχα μολις το διαβασα και ομολογω οτι ειναι αρκετα καλο αν και μαλλον μη ρεαλιστικο για καμποσους λογους.

    ενα προβλημα ειναι οτι το 2307 ο κοσμος θα εχει αλλαξει περαν πασης φαντασιας μας. σκεψου απλα ποσο αλλαξε απο το 1700 εως σημερα και βαλτο στο τετραγωνο ή στον κυβο!

    ενα αλλο ειναι οτι οι συνηθεις φοβοι για μια δυστοπια που θα εχουν εξαφανιστει οι απλες βασικες ανθρωπινες ελευθεριες, ειναι αβασιμοι. Περιμενω τον κοσμο να μοιαζει πραγματικα μεχρι το 2100 με μια ουτοπια για μας, με εναν παραδεισο (οσο μοιαζει για εναν ενηλικα του 1900 ο σημερινος κοσμος με απιστευτο ονειρο, απο ολες τις μεριες).

    ΥΓ αν πραγματικα αποφασισεις να γραφεις κειμενα στο δικτυο προτεινω ανεπιφυλακτα να φτιαξεις ενα μπλογκ στο wordpress.com
    ΥΓ2 αν κατατεθει σοβαρο κειμενο αποψης περι πολιτισμου νομιζω θα βρει και αυτο την θεση του σε αυτην την κατηγορια…

  5. “Περιμενω τον κοσμο να μοιαζει πραγματικα μεχρι το 2100 με μια ουτοπια για μας, με εναν παραδεισο (οσο μοιαζει για εναν ενηλικα του 1900 ο σημερινος κοσμος με απιστευτο ονειρο, απο ολες τις μεριες).”

    Τον ρώτησες και στο είπε?

    ……

  6. λιγο δυσκολο μια και ενας ενηλικας του 1900 σημερα θα ηταν 120+

    η αληθεια ειναι οτι απο τις διηγησεις των παπουδων μας και τα στοιχεια που εχουμε η Ελλαδα του 1900κατι ηταν μια πραγματικη κολαση. Πεινα, φτωχεια, πολεμοι, προσδοκιμο επιβιωσης τουλαχιστον 20 χρονια χαμηλοτερο, εισοδημα πανω απο 10 φορες χαμηλοτερο (μονο απο το 50 εως το 2000 αυξηθηκε 7 φορες!), ανελευθερια, σκοταδισμος, θρησκευτικος φανατισμος, οι γυναικες δεν ειχαν καν δικαιωμα ψηφου ή επιλογης συζυγου, τραγικα ποσοστα αναλφαβητισμου, παιδικης θνησιμοτητας, επιδημιες… να συνεχισω?

  7. Και την ίδια εποχή η Ευρώπη αναπαυόταν στη θαλπωρή της Belle Epoque (με τη συνδρομή των αποικιών-και των αποικιοκρατικών πολέμων φυσικά, καθώς και της απομύζησης των εργατικών στρωμάτων)…

    Τα επιχειρήματά σας συνάδουν με τη σοβαρότητα και το βάθος του “λογοτεχνικού” αυτού εγχειρήματος (στο section “Τέχνες” άλλωστε θαυμάζουμε τη νεοφιλελεύθερη τέχνη στην αισθητική της κορύφωση…)

  8. αν για σενα θαλπωρη ειναι να ζουν ολοι μεσα στην βρωμα, στα 40 τους να μοιαζουν εξηνταρηδες και στα 60 τους να πεθαινουν ναι η Ευρωπη αναπαυοταν…
    οσο για την απομυζηση των εργατικων στρωματων, αυτο ειναι η κλασικη πλανη οπως σημερα με τις επενδυσεις της ΝΙΚΕ στις φτωχες χωρες. Κανεις δεν απομυζει τους εργατες, ελευθερα διαλεγουν την δουλεια και ειναι σιγουρα καλυτερη απο την εναλλακτικη της εποχης τοτε που ηταν ισα ισα να επιζεις με καποιο χωραφακι ή χειροτερα.

    γενικα ειμαι φιλος της ειρωνειας αλλα να ειρωνευεσαι τα επιχειρηματα καποιου επιτιθεμενος στο στυλ του ή στο καλλιτεχνικο του ταλεντο ειναι μαλλον φαουλ. αν θες να μιλησεις ομως με καποιο επιχειρημα (το οποιο δεν διακρινω τωρα εκτος απο γενικολογιες) ειμαι ανοιχτος. το θεμα ειναι σιγουρα ενδιαφερον…

  9. Κε Γεωργανά (και παρακαλώ να μου απευθύνεστε στον πληθυντικό) θεώρησα ότι τα σχόλια αναφέρονται στην εν λόγω λογοτεχνική σας απόπειρα για την οποία δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, καθώς ο σκοπός μου δεν είναι να αποφανθώ περί του εκκολαπτόμενου (ή ανύπαρκτου) λογοτεχνικού σας ταλέντου. Σχολίασα απλά μία ατυχή θέση σας, την οποία επί ματαίω επιχειρήσατε να ανασκευάσετε (αναφερόμενος στην αγαπημένη σας Ψωροκώσταινα, σαν ο 19ος αιώνας να ταυτιζόταν με την κατάσταση στον ελλαδικό χώρο…) και απλά σας αντιπαρέβαλλα την Μπελ Επόκ, διότι και τότε υπήρχαν κάποιοι αφελείς (ή μάλλον εγκάθετοι) κονδυλοφορίσκοι που ανταγωνίζονταν σε οπτιμιστικές μελλοντολογίες την αποκάλυψη του Ιωάννη (αν και η τελευταία βρίθει από καταστροφές και συμφορές μέχρι την εκπλήρωση της τελεολογίας που ευαγγελίζεται…). Και όλα αυτά μόνο με γνώμονα τον ταξικό αυτισμό μίας ελίτ, η οποία επιμένει να παιανίζει σαν την μπάντα του Τιτανικού, αγνοώντας εκούσια ή ακούσια τα ανησυχητικά μηνύματα του παρόντος και φυσικά τα διδάγματα του παρελθόντος.

    Συνεπώς, και επειδή το σκηνικό αυτό είναι γνώριμο από το παρελθόν, θέλησα απλά να θέσω εκ πλαγίων αυτή την ιστορική αλήθεια στην οποία επιλέγετε να κωφεύετε, προφανώς εξαιτίας του παραμορφωτικού πρίσματος μέσω από το οποίου αντιλαμβάνεστε τις εξελίξεις. Για αυτό το λόγο δεν επιχειρώ να ανοίξω έναν ατέρμονο διάλογο μαζί σας, ακόμη και αν είχα την πολυτέλεια να διάγω τη ζωή ενός αργόσχολου σοφιστή.

  10. Σχολίασα απλά μία ατυχή θέση σας, την οποία επί ματαίω επιχειρήσατε να ανασκευάσετε (αναφερόμενος στην αγαπημένη σας Ψωροκώσταινα, σαν ο 19ος αιώνας να ταυτιζόταν με την κατάσταση στον ελλαδικό χώρο…)

    οριστε??? τι ανασκευασα? το αρθρο προφανως αναφερεται κατα κυριο λογο στην Ελλαδα, αλλα ουτως ή αλλως η βελτιωση ηρθε για ολους τους πολιτες της υφηλιου ανεξαιρετως

    αντιπαρέβαλλα την Μπελ Επόκ, διότι και τότε υπήρχαν κάποιοι αφελείς (ή μάλλον εγκάθετοι) κονδυλοφορίσκοι που ανταγωνίζονταν σε οπτιμιστικές μελλοντολογίες την αποκάλυψη του Ιωάννη

    να που θα χαρακτηριστουμε και εγκαθετοι επειδη λεμε την γνωμη μας 🙂
    Αλλα επιμενω να μην βλεπω κανενα στοιχειο ή αντεπιχειρημα, εγω ισχυριζομαι οτι η ζωη ολων μας εχει βελτιωθει ισως περισσοτερο αποτι μπορουσε να προβλεψει οποιοσδηποτε μελλοντολογος. Αν δειχναμε τον σημερινο κοσμο στον Ιουλιο Βερν θα παθαινε σοκ… Και η βελτιωση της τεχνολογιας, η χρηση των οικονομικων κτλ υποσχεται νομιζω ακομα μεγαλυτερη προοδο. Ηδη στην Κινα εκατονταδες εκατομμυρια βγαινουν απο την φτωχεια και αλλου, πιο αθορυβα, γινεται το ιδιο πολλη δουλεια. Το τελος της φτωχειας ειναι κοντα μας και με λιγο σπρωξιμο θα ερθει λιγο πιο γρηγορα

    παρακαλώ να μου απευθύνεστε στον πληθυντικό

    δεν εχω προβλημα αλλα ειναι λιγο περιεργο αυτο απο καποιον που η πρωτη του προταση ηταν ενα μαλλον αγενες “Τον ρώτησες και στο είπε?”

Σχολιαστε