H Σαρία στη Θράκη προσβάλλει όλους μας

Μαρ 26th, 2008 | | Κατηγορία: Φώτης Περλικός | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Το καθεστώς της Σαρίας είναι ένα μεσαιωνικό και βάρβαρο δίκαιο που αγνοεί πλήρως τις κατακτήσεις των πολιτών στα ατομικά τους δικαιώματα τους τελευταίους αιώνες. Είναι μια μορφή δικαίου που η συντριπτική πλειοψηφία του ισλαμικού κόσμου έχει απορρίψει και ξεπεράσει (με εξαίρεση χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Αφγανιστάν της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν).

Είναι προσβολή για τη χώρα μας να είμαστε η μοναδική περιοχή της Ευρώπης που το απαράδεκτο αυτό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει. Είναι όμως ασύγκριτα πιο προσβλητικό για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες να υφίστανται διακρίσεις με την εφαρμογή πάνω τους αυτού του δικαίου. Διακρίσεις που παραβιάζουν και το Σύνταγμα και κυρωμένες από την χώρα μας διεθνείς συμβάσεις.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της χαιρετίζει τη σημαντική απόφαση, με μεγάλη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, που έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ροδόπης. Η απόφαση αυτή αμφισβητεί ευθέως την, μέχρι τώρα, ισχύ και εφαρμογή του «ιερού ισλαμικού νόμου» στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και αναγνωρίζει στις γυναίκες της μειονότητας ίσα κληρονομικά δικαιώματα με τους άντρες. Η απόφαση αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών λόγω της Σαρίας.

Η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού ατόμων και ομάδων δεν πρέπει να είναι επιλεκτική και να ισχύει κατά περίπτωση αλλά πρέπει να είναι ενιαία, καθολική και θεσμική στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους δικαίου

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι: «….οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του μουφτή, δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα όσο και από την ευρωπαϊκή Σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρώμης και το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο των Παρισίων….Η εφαρμογή αναχρονιστικών διατάξεων που ίσχυαν σε μεταβατικές περιόδους ιστορικά και πολιτειακά, δεν μπορεί να αφαιρέσει δικαιώματα και να αντιμετωπίσει δυσμενώς τις Ελληνίδες μουσουλμάνες, κατά παρέκκλιση μάλιστα της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων και της ισονομίας των πολιτών.»

Φυσικά μια απόφαση ενός δικαστηρίου δεν φτάνει. Πρέπει να έχει και συνέχεια. Χρειάζεται σαφής και ξεκάθαρη νομοθετική παρέμβαση για αποκτήσει νόημα η επιταγή του Συντάγματος για ισονομία και ισότητα. Μια παρέμβαση που κανένα κόμμα εξουσίας δεν έχει τολμήσει να διατυπώσει, αφήνοντας την Θράκη στην κοινωνική καθυστέρηση.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται στο πρόγραμμά του την «κατάργηση της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου (Σαρία) σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου ισχύει σήμερα (Θράκη) και εφαρμογή του ελληνικού δικαίου στο σύνολο της χώρας για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Αφαίρεση από τους μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας κάθε δικαιοδοτικής αρμοδιότητας και περιορισμός του ρόλου τους στα αυστηρά θρησκευτικά τους καθήκοντα. Η ανάδειξη των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας θα πρέπει να είναι εσωτερικό της ζήτημα το οποίο δεν δικαιούται να ρυθμίζει το κράτος»

Η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού ατόμων και ομάδων δεν πρέπει να είναι επιλεκτική και να ισχύει κατά περίπτωση αλλά πρέπει να είναι ενιαία, καθολική και θεσμική στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

51 σχόλια
Leave a comment »

  1. δεν διαφωνω… αλλά μήπως θα πρέπει να προηγηθεί ο πλήρης διαχωρισμός Εκκλησιας – Κρατους?? Πώς απαιτούμε γενικά να αρνηθούν άλλοι τα ειωθότα τα δικά τους, όταν εμείς ταυτίζουμε τα θρησκευτικά έθιμά μας με εθνικές εορτές, αργίες εκπαιδευτικές πολιτικές και επεκτείνουμε την επιρροή της δικής μας θρησκεία στο Νόμο που όμως ισχύει για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως θρησκείας??? Μου κάνει λίγο “τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας”……

Σχολιαστε