του Ανδρέα Ανδριανόπουλου1 [1],2 [2]
Η στάση της Δύσης στο Κόσοβο φαντάζει κίνηση αφύσικης εξιλέωσης ορισμένων κέντρων εξουσίας απέναντι στους μουσουλμάνους οπαδούς της Σαρία [3] (ισλαμικού ιερού νόμου). Πολλοί εκτιμούν πως Αμερικανοί και Βρετανοί κυρίως, αλλά και ηγετικοί κύκλοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιμένουν για την ανεξαρτησία των Αλβανών της περιοχής ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Δύσης στον μουσουλμανικό κόσμο. Η προσπάθεια απόσχισης του Κόσοβου από την εθνικά ομοιογενή Σερβία γίνεται με τα μάτια στραμμένα στην Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδονησία. Η ουσία είναι πως κόβεται το έδαφος ενός εθνικού κράτους – το μοναδικό στο οποίο γίνεται κάτι τέτοιο που δεν αποτελούσε συστατικό μέρος παλιάς Συνομοσπονδίας – για την δημιουργία δύο κρατών. Και πιθανότατα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.
Όταν έγινε η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία τότε για το Κόσοβο ήμουνα απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητά της. Διότι απέτρεπε μία ακόμη, τραγική για την Ευρώπη, εθνοκάθαρση κι εμπόδιζε μια επέκταση του πολέμου στα νότια Βαλκάνια. Που θα την προκαλούσε η αναπόφευκτη πίεση κατά του χριστιανικού πληθυσμού στη νότια Αλβανία και η συνακόλουθη, σχεδόν αναγκαστική, εμπλοκή της Ελλάδας, της Τουρκίας και ίσως και της Βουλγαρίας. Οι απερίσκεπτοι χειρισμοί του Μιλόσεβιτς θα προκαλούσαν αλλαγές συνόρων και θα τίναζαν τα Βαλκάνια στον αέρα. Η ανεξαρτοποίηση όμως του Κόσοβου μπορεί να καταλήξει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.
Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού πολλοί λαοί εγκλωβισμένοι στις αφιλόξενες αγκαλιές των λαϊκών δημοκρατιών ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Με μια όμως σημαντική λεπτομέρεια. Όλες οι καινούργιες χώρες που δημιουργήθηκαν δεν έγιναν στη βάση εθνικών η θρησκευτικών προσδιορισμών. Αποτελούσαν απλά «Δημοκρατίες» στα πλαίσια κυρίως Ομοσπονδιακών Δημοκρατιών. Τυχόν ανεξαρτοποίηση του Κόσοβου θα είναι η πρώτη αυτοδιάθεση πλειοψηφικών θρησκευτικών η εθνικών ομάδων. Στη λογική του δόγματος [4] του Γ. Ουίλσων [5] για την αυτοδιάθεση των λαών, που επικαλούνται οι εμπνευστές της επιλογής της ανεξαρτοποίησης των Αλβανών της Σερβικής αυτής επαρχίας, θα υπάρξουν δεκάδες εθνικές αναταράξεις.
Αν ανεξαρτοποιηθούν οι πλειοψηφούντες Αλβανοί στο Κόσοβο γιατί δεν θα εξασφαλίσουν την ίδια αντιμετώπιση και οι Σέρβοι μέσα στην Βοσνία (Ρεπούμπλικα Σέρπσκα); Και τι θα γίνει με τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ, τους τουρκο-μουσουλμάνους στη Βουλγαρία, τους Ούγγρους στην Τρανσυλβανία, τους Ρώσους στην Ουκρανία και την Τρανσδνιστερεία, τους Τατάρους, τους Τσετσένους και τους εθνικά Μογγόλους στην Ρωσία, τους Ουιγούρους στην Κίνα και τόσους άλλους αλλού. Με ποια δικαιολογία η διεθνής κοινότητα θα αρνηθεί σε όλους αυτούς αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία;
Το σοβαρότερο όμως είναι πως η χειρονομία της ανεξαρτοποίησης γίνεται στο όνομα της προσέγγισης της Δύσης με τον ισλαμικό κόσμο. Σε μιά σημαντική του παρέμβαση [6] στο American Thinker [7], o καθηγητής Walid Phares [8] εξήγησε τα προβλήματα που έτσι δημιουργούνται. Οι φανατικοί προπαγανδιστές του Σαουδαραβικού Βαχαμπισμού [9] θα αισθανθούν πλέον πανίσχυροι επιβάλλοντας τις αρχές τους σε μια σημαντική ευρωπαϊκή επαρχία. Και εφ’ όσον το κριτήριο της εθνικής ανεξαρτησίας θα συνδέεται με την θρησκευτική πλειοψηφία που θα κατοικεί σε μια περιοχή, ποιος θα εμποδίσει την προβολή τέτοιων αιτημάτων από συμπαγείς μουσουλμανικές κοινότητες μέσα σε δυτικοευρεωπαϊκές χώρες;
«Μήπως οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να ευχαριστήσουν τους (ακραίους μουσουλμάνους) Βαχαμπιστές» σημειώνει ο Phares «επιβάλλοντας στην Ινδία να εγκαταλείψει το Κασμίρ, στις Φιλιππίνες να αφήσουν το Μιντανάο, στην Ρωσία να κόψει κάθε δεσμό με την Τσετσενία, στην Κύπρο να εγκαταλείψει τον Τουρκοελεγχόμενο βορά της και τελικά ακόμα και το Ισραήλ να κόψει την μισή Γαλιλαία προς όφελος της μουσουλμανικής του μειονότητας;»
Και ολοκληρώνει πως «η λογική αυτή που εφαρμόζεται στο Κόσοβο θα λειτουργήσει σαν προηγούμενο για να επιβάλει θύλακες της Σαρία παντού στην Δύση και στον κόσμο ολόκληρο. Ακόμα και οι Κοσοβάροι» τονίζει «δεν θα πρέπει να δεχθούν ο αγώνας τους να καπελωθεί από τους Βαχαμπιστές η από δυτικούς πολιτικούς που προσπαθούν να τους κολακεύσουν. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για όλους».
Ακόμα υπάρχει χρόνος για να επικρατήσει η λογική. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Με ανυπολόγιστες συνέπειες και καταστροφές.
——————————————————————
Σημειώσεις:
- Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία [10]» [↩ [11]]
- http://www.andrianopoulos.gr [↩ [12]]