Της παιδείας τα παράλογα;

Μαρ 6th, 2007 | | Κατηγορία: Γενικά, Ελλάδα, Παιδεία | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Φώτη Γεωργελέ

Καμιά φορά, όλα στην Eλλάδα σου φαίνονται παράλογα. Ένα χρόνο τώρα η Παιδεία στη χώρα μας δεν λειτουργεί. Eίναι δυνατόν τα ζητήματα κλειδιά που θα αντιμετωπίσουν την κρίση της εκπαίδευσης να είναι οι αιώνιοι φοιτητές, το άσυλο και οι κουκουλοφόροι; Kαι όμως ο δημόσιος διάλογος αυτά συζητάει.

Περιλαμβάνει το άσυλο και το διάδρομο από τις αίθουσες ως το εστιατόριο; Έχουν άσυλο οι σχολές ή και το παρκάκι γύρω γύρω; Στα 6 ή στα 8 χρόνια πρέπει να τελειώνουν οι σπουδές; Aπλές ρυθμίσεις βαφτίζονται μεταρρύθμιση και δήθεν ιδεολογικές συγκρούσεις στήνονται πάνω τους. Tα πραγματικά θέματα, τι παιδεία, τι έρευνα, με τι λεφτά, για ποια οικονομική ανάπτυξη, πάντα μένουν έξω από τη συζήτηση.

οι εργαζόμενοι στο ευρύτερο Δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους το 1 εκατομμύριο!

Aν όμως δεις τα πράγματα πιο προσεκτικά, παύουν να είναι τόσο παράλογα. Tην ώρα που είμαστε απασχολημένοι με την εποποιία της απόκρουσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των κουκουλοφόρων, μια είδηση-ορόσημο στη θριαμβευτική πορεία της χώρας πέρασε απαρατήρητη. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Yπηρεσίας από το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE, οι εργαζόμενοι στο ευρύτερο Δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους το 1 εκατομμύριο! Tο 2006, συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφτασαν τα 1.004.872 άτομα. Kι αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια, γιατί υπάρχουν και άλλες ομάδες εργαζομένων που εξαρτώνται από το δημόσιο ταμείο. Eργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο για να προμηθεύουν το Δημόσιο, αγρότες που εδώ και χρόνια είναι εξαρτώμενοι από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Oλόκληρα επαγγέλματα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν τελείως εκτός, όπως οι δημοσιογράφοι («ελέγχουν την εξουσία»), στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί σε τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην EPT είναι περίπου το 1/4 του δυναμικού της Ένωσης Συντακτών. Aλλά δεν είναι οι μόνοι. Yπάρχει και η Γενική Γραμματεία, το κανάλι της Bουλής και το Aθηναϊκό Πρακτορείο, όπου εργάζονται εκατοντάδες. Aλλά και όσοι εργάζονται σε δημοτικά Mέσα Eνημέρωσης, κομματικά και εκκλησιαστικά. Kαι όσοι δουλεύουν σε πολιτικά γραφεία, υπουργικά, κομματικά. Aλλά και αυτοί που έχουν αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις σε κρατικές και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Aν τους αθροίσεις, αμφιβάλλω αν μένει μια μικρή μειοψηφία να ελέγχει εκείνη την εξουσία.

το 2006 δημιουργήθηκαν 49.381 θέσεις μισθωτής εργασίας. Kι από αυτές οι 47.288 νέες θέσεις, το 96%, ήταν στο δημόσιο τομέα και μόνο 2.093 στον ιδιωτικό

Tο χειρότερο όμως δεν είναι το 1 εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων. Tο χειρότερο είναι ότι το 2006 δημιουργήθηκαν 49.381 θέσεις μισθωτής εργασίας. Kι από αυτές οι 47.288 νέες θέσεις, το 96%, ήταν στο δημόσιο τομέα και μόνο 2.093 στον ιδιωτικό. 2.000 θέσεις; Eίναι δυνατόν; 2.000 θέσεις θα �πρεπε να δημιουργήσει μια επιχείρηση, όχι μια χώρα. Nέες θέσεις εργασίας δηλαδή στην Aγορά αυτής της χώρας δεν δημιουργούνται. Kι αυτό φαίνεται κι από άλλο ένα στοιχείο, ότι, στην πραγματικότητα, το 2006 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 10.820 άτομα. Yπάρχει κι άλλο χειρότερο. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, φέτος οδηγούνται σε πρόωρη σύνταξη περίπου 100 με 120 χιλιάδες εργαζόμενοι. Tο κράτος ενισχύει το ρεύμα αυτό με εθελούσιες εξόδους και ευνοϊκούς όρους. Δεν γίνεται αλλιώς. Aυτή είναι η μόνιμη πατέντα. Γεμίζουν το κράτος, το αδειάζουν και το ξαναγεμίζουν για να χωρέσουν όλοι. Kάποτε συνέβαινε όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις, για να βολευτούν τα εκάστοτε δικά μας παιδιά. Tώρα συμβαίνει και όταν αλλάζουν οι υπουργοί, όταν αλλάζουν οι διοικητές, όταν προάγονται οι αξιωματικοί. Με κάθε νέο στρατηγό του στρατού και της αστυνομίας, αποστρατεύονται μερικές δεκάδες ομοιόβαθμοί του. Γεμίζουν-αδειάζουν-γεμίζουν. Έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, χρεοκοπούν τελικά και τα ταμεία. Kαι ταχύτατα, χρόνο με το χρόνο, η Eλλάδα μεταμορφώνεται σε ένα κράτος δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Όπως όλοι ξέρουμε, τουλάχιστον εδώ και 18 χρόνια, από το 1989, το σύστημα αυτό έχει ημερομηνία λήξεως. Aργά ή γρήγορα καταρρέει. Eμάς όμως δεν μας απασχολεί.

Στις φοιτητικές διαδηλώσεις, που συνεχίζονται ένα χρόνο τώρα, στα πανό επαναλαμβάνεται ένα σύνθημα εκ πρώτης όψεως περίεργο: «Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». Aπό ποιον τη διεκδικούνε, τη μόνιμη κιόλας και σταθερή δουλειά, αφού συγχρόνως αγωνίζονται να μην υπάρχει καμιά σύνδεση της Eκπαίδευσης με την Aγορά; Ξέρουν αυτοί. Aπό τον ένα εργοδότη, το κράτος.

Όπως όλοι ξέρουμε, τουλάχιστον εδώ και 18 χρόνια, από το 1989, το σύστημα αυτό έχει ημερομηνία λήξεως. Aργά ή γρήγορα καταρρέει

Όλα τα παραπάνω ίσως εξηγούν και την απορία που πολλοί άνθρωποι έχουμε όλον αυτό τον καιρό. Γιατί οι φοιτητές δεν ξεκινάνε ποτέ διαδηλώσεις, καταλήψεις, κινήματα, διεκδικώντας πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους, λεφτά για την Παιδεία, 5 και παραπάνω τοις εκατό, καλύτερους καθηγητές, εργαστήρια, έρευνα, μέσα; Γιατί ξεσηκώθηκαν μόνο για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Γιατί, στην πραγματικότητα, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι ρεαλιστικότατες και απολύτως πολιτικές. Tι να την κάνουν την αναβάθμιση των σπουδών τους; Για να διεκδικήσουν τις 2.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε μια ολόκληρη χώρα έναν ολόκληρο χρόνο; Tι να τα κάνουν τα πτυχία με περιεχόμενο; Για να γίνουν άνεργοι πτυχιούχοι, πλην όμως άνεργοι καλύτερα καταρτισμένοι; Ξέρουν ότι το πτυχίο τους μια χρησιμότητα έχει, είναι ένα χαρτί για να προσληφθούν στο Δημόσιο. Nα το πάρουν εύκολα θέλουν, όλοι ξέρουν πώς προσλαμβάνεσαι στο δημόσιο. Kαι να ελαχιστοποιήσουν τον ανταγωνισμό, να μην έρθουν κι άλλοι, με άλλα χαρτιά, ιδιωτικά, να ζητήσουν κι αυτοί μια θέση στο Δημόσιο. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. H στάση τους είναι ρεαλιστικότατη και απολύτως συνεπής με την ανάλυση της συγκεκριμένης πραγματικότητας. Tην οποία, φυσικά, καθόλου δεν επιχειρούν να αλλάξουν. Aλλά αυτό είναι το πρόβλημα ολόκληρης της χώρας, όχι των πανεπιστημίων.

——————————————————————-

Δημοσιεύτηκε στην Athens Voice στις 1/3/2007

18 σχόλια
Leave a comment »

  1. Τη γνώμη μου για το απλούστερο των θεμάτων, το άσυλο την έχω εκφράσει κι εδώ( http://grigorioskostakis.blogspot.com/2007/03/blog-post.html ), οπότε να μη σας ζαλίζω με διάφορα.
    Η δημοσιοϋπαλλιλική νοοτροπία είναι μέρος του φαύλου κύκλου. Προσέλαβε με να σε ψηφίσω, αφού με προσέλαβε θα τον ψηφίσω για να είμαι καλυμένος κι εγώ και τα παιδιά μου – όλο και κάτι θα ξαναχρειαστώ. Πώς να ιδιωτικοποιήσεις των ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ ή να ανοίξεις το επάγγελμα του φούρναρη όταν η εκλογή σου εξαρτάται απο αυτούς. Πώς να τολμήσεις οποιαδήποτε αλλαγή όταν πάνω απο το 30%(αν συμπεριλάβεις και τους συνταξιούχους ξεπερνάμε το 50%) του εκλογικού σώματος είναι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενοι απο το δημόσιο. Γι’ αυτό δανείσου απο το μέλλον κι αγόρασε χρόνο. Άσε αυτούς της επόμενης φουρνιάς να βγάλουν τα κάστανα απο τη φωτιά όσο εσυ θα το παίζεις Νέστωρας της πολιτικής.
    Όμως δε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τόσο έκπληκτοι όσο κι αν διαφωνούμε με αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Έχουμε δημοκρατία και αυτοί που ψηφίζουν, ψηφίζουν αυτό που τους συμφέρει ή αυτό που νομίζουν οτι τους συμφέρει περισσότερο.
    Παλιότερα ήλπιζα στην ΕΕ και για αυτό ψήφιζα ΠΑΣΟΚ. Πιστεύοντας οτι οι Ευρωπαίοι που ακόμη οι καημένοι πληρώνουν το brand name της Ελλάδας και ίσως τη θέση μας, θα μας αναγκάσουν να εξελιχθούμε.
    Τώρα υπάρχει τουλάχιστον η Φι. Σ. και πλέον μπορώ να ψηφίσω όχι αυτόν που θεωρώ λιγότερο κακό αλλά αυτόν με τον οποίο συμφωνώ.

  2. Να και ένα άρθρο από τον ελαφρύ -υποτίθεται- χώρο των free press εντύπων το οποίο λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

    Αναμένω τις παρεμβάσεις των επαϊόντων σχετικά με το εάν τα στοιχεία για τις αναφερόμενες νέες θέσεις συσταθούν, και ελπίζω σε διάψευση.

    Βέβαια, σε άλλο ιστοτόπο παρατήρησα πως το 2005 μόνο, το άνοιγμα του “The Mall Athens” και του “Mediterranean Cosmos” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα πρέπει να συντέλεσαν στο άνοιγμα πάνω από 1000 – 1500 θέσεων εργασίας από μόνα τους άσχετα αν αυτές στην ουσία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέσεις υπαλλήλων λιανικής. Οπότε, πόσες ήταν συνολικά οι θέσεις για το 2006 και ισχύει όντως το αστείο νούμερο των 2000 θέσεων εν συνόλω για τον ιδιωτικό τομέα, γιατι τραγικά λίγο μου φαίνεται. Διότι στην τελική, αν ισχύει τότε έχουμε πρόβλημα. Είτε δηλαδή η δημόσια οικονομία μέσα στον αδηφάγο γιγαντισμό της έχει αποστραγγίξει τη ρευστότητα και την δυνατότητα επέκτασης από τον ιδιωτικό τομέα (δεν παράγεται πλούτος ούτε υπάρχουν προοπτικές) οπότε μας πήρε ο διάολος, είτε ο ιδιωτικός τομέας έχει (και εν πολλοίς είναι πιθανό)… προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομίας εν Ελλάδι και κοιτάει να φάει ότι προλάβει να αρπάξει οπότε ο επιχειρηματίας μεγάλος ή μικρός σου λέει “ποια επέκταση και καινοτομία εδώ είναι ζούγκλα και πρωτογονισμός, μην ανοιγόμαστε πολύ γιατί θα μας φάνε λάχανο”. Από τη μια ο φορομπήχτης εκάστοτε Αλογοσκούφης που κοιτάει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι αλλά διατηρεί τα εμπόδια εισόδου σε νέες επιχειρήσεις, από την άλλη η συμπαιγνία των δυναμικών συντεχνιών και άλλων προνομιούχων του δημόσιου τομέα κοιτάει να διατηρήσει τα προνόμια της οπότε…

    Και στη μια και στην άλλη περίπτωση δεν δουλεύουν έτσι οι οικονομίες. Χρειαζόμαστε -μάλλον- ένα νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” εφόσον το παλιό, εκείνο ντε το μετά το 1974 μάλλον εξεμέτρησε το ζην και εξάντλησε τα λαϊκίστικα “αντιχουντικά” περιθώρια του. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό;

  3. «το άνοιγμα του “The Mall Athens” και του “Mediterranean Cosmos” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα πρέπει να συντέλεσαν στο άνοιγμα πάνω από 1000 – 1500 θέσεων εργασίας από μόνα τους»

    Το ζήτημα, όμως, είναι το καθαρό ισοζύγιο της ζήτησης για εργασία, γιατί καλές οι 1500 θέσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά, φευ, αυτές έγιναν αιτία να καταργηθούν άλλες θέσεις εργασίας στις γειτονικές αγορές. Το τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η παθογένεια του δημοσίου τομέα, αντίθετα, είναι η παθογένεια του προσοδοθηρικού και αντιεπενδετικού ιδιωτικού τομέα!

  4. Δεν αρκει να διαπιστωνει κανεις οτι δεν ειναι ελεφας…
    Πρεπει να αποδειξει οτι και η γη κινειται σε μια Ελλαδα που απο την απελευθερωση απο τη δυναστεια του Σουλτανου, επεσε στα χερια μιας αλλης δυναστειας ακομα πιο παλιας και πιο οπισθοδρομικης…
    Της παραπληροφορησης , της παραπαιδειας και της παραεξουσιας…
    Τι κι αν ζουμε πανω απο 30 χρονια συνεχου δημοκρατιας…
    Αρκει να παραποιουμε συστηματικα τη σημαινει δημοκρατια τι σημαινει σοσιαλισμος η φιλελευθερισμος για να συνεχιζεται το γαιτανακι απο το οποιο κρεμομαστε ολοι…
    Αλλα και πιο παλια ακομα αν αντρεξουμε,οσο περισοτερο διαβαζω Πλατωνα, τοσο περισσοτερο βλεπω το μυθο του Σωκρατη να εξυπηρετησε την προστασια του απο εναν οχλο, καταδικασμενο να χειραγωγειται απο σκλαβους στα σχολεια , για να καλλιεργειται το μισος αντι της Αγαπης ,που θα νοιωθει ο ενας για τον αλλο…
    Μονο ετσι καταφερνουν χιλιαδες χρονια τωρα οι καθε λογης ολιγαρχες , να διατηρουν την εξουσια τους πανω μας…
    Ο Αβελ και ο Καιν δεν ειναι τυχαιο ,που ο μυθος ηθελε να ειναι αδελφια…Καλο και κακο, ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος…
    Δεν εχει σημασια ποσα απο αυτα κατεχεις, αλλα τι μπορεις να παρεις σαν ανταλλαγμα εξαργυρωνοντας τα..
    Η Ελλαδα σημερα παιρνει , αυτο που ολοι μας αφησαμε να γινει αξιωμα της ζωη μας…
    Ελλαδα Ελληνων Χριστιανων, καθολικως διαμαρτυρομενων αλλα ουδωλως
    σκεπτομενων, περαν απο το τομαρι μας ο καθε ενας για τον εαυτο του, την οικογενεια και τους φιλους του και οι αλλοι ας κουρευονται…

  5. Το πρόβλημα των “αιώνιων φοιτητών” δεν φαίνεται σπουδαίο, τι με νοιάζει να έρχεται κάποιος 1-2 φορές το χρόνο και να δίνει εξετάσεις; Στην πραγματικότητα, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα μόνα, στα οποία μπορείς να δίνεις εξετάσεις σε ένα μάθημα άπειρες φορές και αυτός που έχει κοπεί σε ένα μάθημα 6-7-8 φορές, σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα να το περάσει με δικές του γνώσεις. Έτσι, κάθε εξεταση απαιτεί επιτελικό σχεδιασμό χωροθετήσεων και επιβλέψεων για να αποτραπούν αντιγραφές και εισαγωγή έτοιμων λύσεων από έξω κλπ. κλπ. Αυτό θα κοπεί διά ροπάλου από το 2010 που πρέπει να ισχύσουν και στην Ελλάδα τα συμφωνημένα στην Ε.Ε. μέτρα. Θα περιοριστούν σε 3-4 φορές οι εξετάσεις σε κάθε μάθημα, δεν ξέρω, στην Ευρώπη είναι πάντως μόνο 2…

    Το θέμα του “ασύλου” δεν φαίνεται σπουδαίο, τι με νοιάζει να δικινήσω στο Πανεπιστήμιο ελεύθερα τις ιδέες μου, αφού μπορώ να τις αναρτήσω στο Internet και να αποκτήσω πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από μια πανεπιστημιακή αίθουσα; Στην πραγματικότητα, το θέμα είναι σημαντικό, επειδή γίνεται κατάχρηση του ασύλου από αυτούς που, υποτίθεται, θα έπρεπε να είναι οι αποδέκτες των νέων, ελεύθερων ιδεών. Όταν αυτοί όχι μόνο για νέες ιδέες δεν ενδιαφέρονται, αλλά καταπατούν τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων τους και όλων των εκπαιδευτικών, αποκλείοντάς τους από το χώρο εργασία τους, τότε ο μηχανισμός που τους επιτρέπει αυτή την αυθαιρεσία πρέπει να καταργηθεί.

    Οι κουκουλοφόροι δεν είναι πρόβλημα του Πανεπιστημίου αλλά της Αστυνομίας. Τα 2 θέματα εμπλέκονται όμως, επειδή γίνεται κι εδώ κατάχρηση ενός θεσμού, ο οποίος έχει τελείως διαφορετικό στόχο. Στο Μεσαίωνα, όταν καθιερώθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο για προστασία από την κρατική και εκκλησιαστική παρέμβαση, πράγματι, ο μόνος χώρος ελεύθερης διάδοσης ιδεών ήταν η πανεπιστημιακή αίθουσα. Έξω σε μπαγλάρωναν αμέσως τα στρατεύματα και σε κρεμούσαν, όποια ιδιότητα κι αν είχες.

    Προσωπικά, έχω πάψει από καιρού να διαβάζω τις οποιεσδήποτε σωστές ή όχι αναλύσεις για τα θέματα του Πανεπιστημίου, μέχρι να λυθούν τα απλά και θεμελιώδη που προανέφερα και μετά μπορούν να συζητηθούν όλα τα άλλα… Όταν κινδυνεύεις να βρεθείς αποκλεισμένος από το χώρο εργασία σου, επειδή κάποιο κόμμα (Περισσός) ή κάποιες Συσπειρώσεις (Κουμουνδούρου) αποφάσισαν το α’ ή το β’ για να δείξουν δραστηριότητα και πολιτική παρουσία, δεν παίζει ρόλο αν ο πρύτανης θα εκλέγται έτσι ή αλλιώς, αν τα μαθήματα θα γίνονται πρωί ή απόγευμα και αν οι πτυχιακές εργασίες θα έχουν μπλε ή καφέ εξώφυλλο…

  6. ok, να κοπουν οι απειρες εξετασεις… θα γινουν ομως αντικειμενικες? θα ειναι ισοβαρη τα θεματα ανα εξεταση και ανα εξεταστικη? θα ειναι καλυμενα τα ονοματαστα γραπτα? θα ειναι αδιαφθοροι οι διορθωτες? θα σταματησουν τα προφορικα και το face-control? θα ειναι σωστα δομημενα τα multiple-choice?

    αυτα τα “δικαιωματα και κεκτημενα” (οπως οι απειρες εξεταστικες) ειναι συμπτωματα μιας βαθυτερης παθογενειας που δεν αντιμετωπιζεται με τετοια μετρα “αφ υψηλου” δικαιοσυνης

    αντιθετως ολα τα μετρα που εχουν προταθει μεχρι στιγμης απο ολες τις πλευρες ειναι απλο σοβαντισμα ρωγμων

  7. Το πιο παράλογο κ. Γεωργελέ είναι να υπάρχει μια γενιά φοιτητών που στην πλειοψηφία της ενημερώνετε και διαβάζει το μίλα μου βρώμικα από την Athens Voice!

    Kαληνύχτα σας!

  8. Φίλε τεστ, εγώ σπούδασα στο εξωτερικό και ποτέ δεν είχα λόγο να πιστεύω ότι κάποιος με αντιμετώπιζε αρνητικά ή οτιδήποτε άλλο. Και όταν έγινα ο ίδιος βοηθός, επιμελητής και καθηγητής, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να “ρίξω” ή να ευνοήσω κάποιον – άσε που είναι δύσκολο μέχρι αδύνατον να θυμάσαι σε ένα ακροατήριο 100-150 ατόμων που εναλλάσσεται κάθε εξάμηνο, πρόσωπα και να τα συσχετίσεις με ονόματα στην κόλλα, αν ήθελες να ευχαριστήσεις ή να δυσαρεστήσεις κάποιον.

    Μερικοί φοιτητές έχουν κάνει, βέβαια, διάφορες λαδιές και νομίζουν ότι όλοι τους παρακολουθούν και τους κατατρέχουν, αλλά αυτό είναι άλλης κατηγορίας πρόβλημα. Οι ιστορίες που κυκλοφορούν από ακατάρτιστους ότι τους έχει ο καθηγητής στο “μάτι” και γι’ αυτό δεν περνάνε το μάθημα, μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις ποια σοβαρότητα έχουν, αν έχεις την ευκαιρία να κοιτάξεις την κόλλα του διαμαρτυρόμενου…

    Όσο για τα τεχνικά ζητήματα, αν είναι τα θέματα εντός ύλης και αν τα ερωτήματα είναι ισοβαρή κλπ., πρέπει να τα κρίνουν άλλοι αρμοδιότεροι που έχουν και την ευθύνη! Δεν είναι δυνατόν να είσαι εξεταζόμενος και να έχεις ήδη την πείρα και τις γνώσεις του διδάσκοντα. Όταν φτάσεις κάποτε στη θέση του, βλέπεις πράγματα και συσχετισμούς που ούτε τα φανταζόσουν ως φοιτητής! Αλλά αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα, ρώτα μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς κλπ. και θα σου πουν διάφορα.

    Όμως, όλα αυτά είναι δευτερεύοντα, όταν κάθε γκρουπούσκουλο μπορεί να αποκλείει όλους τους άλλους από τη διαδικασία μάθησης και εργασίας για να διατηρήσει μια διαλυμένη κατάσταση, η οποία διάλυση θα φανεί αργά η γρήγορα με τη διαγραφή των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ από τις λίστες των αναγνωρισμένων εκπ. Ιδρυμάτων. Θα ακούμε τότε πύρινους λόγους για τις συνωμοσίες των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Ίσως δε να πρωτοστατούν στις καταγγελίες οι ίδιοι που σήμερα δημιουργούν και συντηρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτή την απαξίωση της εκπαίδευσης με επακόλουθη υποβάθμιση της παιδείας…

  9. Φίλε xmmm, αν και ο ίδιος δεν διαβάζω το “μίλα μου βρώμικα” στην AV βρίσκω την παρατήρηση σας ματαιόδοξη και υπερβολική. Ματαιόδοξη αφού φαίνεται πως θεωρείτε ότι κάποιος που κάνει ένα ανώνυμο σχόλιο σε ένα forum μπορεί να έχει αξιώσεις αυθεντίας ως προς το τι συνιστά “καλό ανάγνωσμα” και τι όχι. Η αναφορά σας σε “γενιά” που ενημερώνεται από μία από τις στήλες, ενός από τα πολλά περιοδικά που αγοράζει ο κόσμος, είναι υπερβολική σε σημείο που διαφαίνεται ο πραγματικός σας σκοπός, συγκεκριμένα να μας πείσετε ότι κάποιος που γράφει σε ένα περιοδικό όπως η AV δεν μπορεί να περιμένει να σχολιάσουμε σοβαρά τα άρθρα του. Έτσι δικαιολογείτε τον εαυτό σας που το σχόλιο δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στην συζήτηση μας.

  10. Εχω την αντυπωση οτι ο κυριος Γεωργελες ηταν καποτε στο εντιτοριαλ του Κλικ, αν ναι τοτε θα πρεπει να κοιταχτει στον καθρεπτη και κοιταξει για την ευθυνη που εχει (αν και μιλαει σωστα) για την καταντια της γενιας του.
    Διοτι η γενια του Κλικ και του Νιτρο κυβερναει.

  11. Σχετικά με τις εξετάσεις δεν θα διαφωνήσω. Όμως η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Δηλαδή πράγματι υπάρχουν καθηγητές που την μια για την ίδια απάντηση σου βάζουν 3 και την επομένη 7. Όπως πράγματι υπάρχουν άτομα που δεν “περνάνε” γιατί απλά δεν διαβάζουν. Ότι πρέπει να καταφέρουμε να υπάρξει αντικειμενική εξέταση δεν είναι απλά ένα στολίδι. Είναι από τα βασικά της λειτουργίας ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως γενικά και της λειτουργίας ενός οργανισμού.

    Σχετικά με τους κουκουλοφόρους. Πράγματι θα πρέπει να ασχοληθεί η αστυνομία μαζί τους. Δικά της παιδιά είναι. Τους πληρώνουμε κιόλας για να δουλεύουν. Ασφαλίτες λέγονται. Πολλοί στο γαδά έχουν μείνει στα όνειρα της εποχής του γύψου. Μην το υποτιμάτε αυτό.

  12. Σχετικα με κουκουλοφορους-κωλοπαιδα. Θα λυθει το ζητημα οταν καποτε αποφασισει το κρατος οτι θα πρεπει δυναμικα ακομα και με την βια να συγκρουστει. Διοτι απλα ειναι παρανομοι. Ας γινοταν αυτο στην αμερικη με αναρχικους να κρατανε οπλα θα τους ειχαν θερισει οι μπατσοι. Για να μην φτασουμε καποτε στο ο απλος εργαζομενος, μαγαζατορας, μπας κλας μικροαστος, μουρουχλας, μουχλας, νοικοκυραιος να ζητησει πολυ δυναμικες μορφες παρεμβασης ας κανει το κρατος και η αστυνομια την δουλεια της. Γιατι αλλιως η χουντικου τυπου αστυνομια θα ειναι λαικη απαιτηση.
    Ολα τα αλλα ειναι στην καλυτερη αφελη στην χειροτερη προβοκατορικα. Αφελεια δεν συγχωρειται παρολα αυτα

  13. Έχω την εντύπωση ότι ο κύριος Γεωργελες ήταν κάποτε στο εντιτοριαλ του Κλικ, αν ναι τότε θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέπτη και κοιτάξει για την ευθύνη που έχει (αν και μιλάει σωστά) για την κατάντια της γενιάς του.
    Διότι η γενιά του Κλικ και του Νίτρο κυβερνάει.

    Spot on, που λένε και οι Άγγλοι αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον ο κος Γεωργελές ήταν στο παλαιάς κοπής Κλικ ή το Νίτρο ή κάποια άλλο Lifestyle έντυπο. Μην έχοντας παρακολουθήσει το παρελθόν του κυρίου στηρίζομαι στο παρόν κείμενο του, το οποίο προσωπικά εμένα με εκφράζει.

    Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα, όταν σε κάποιες άλλες εποχές το Κλικ και το Νίτρο κραύγαζαν “ότι θέλει κάνει ο Ανδρέας ρε, μαγκια του που βρήκε την (τότε) μικρούλα” ή “με αρρωσταίνουν όλοι αυτοί που μιλάνε για το τι ωραίοι είναι οι αυτοκινητόδρομοι της Ευρώπης και τα μετρό τους με τα ξυλάγγουρα και τους κουνιστούς. Εδώ είναι Ελλάδα ρε, say it loud I’m Greek and I’m proud” προφανώς διότι είναι πιό εύκολο να ικανοποιήσεις ένα χαχόλο με μια (υπερτιμημένη) βδομάδα το χρόνο στη Μύκονο και ένα Σαββατόβραδο στα Club (όσους είναι μεταξύ 20-30 και αντέχουν) αντι να τους κάνεις να νοιώθουν άνθρωποι και υπερήφανοι όχι για τα club και τα μοντέλα αλλά για την εμφάνιση και της επιδόσεις της χώρας τους στο διεθνές γίγνεσθαι.

    Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ακριβώς ότι από το πάρτι της τελευταίας εικοσαετίες οι επιτήδειοι έφυγαν, έκλεισαν την πόρτα και τώρα έρχεται ο λογαριασμός να τον πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι. Διότι lifestyle δεν είναι μόνο το αυθαίρετο club με την τσίγκινη σκεπή στην παραλιακή αλλά και οι θεσμοί και όχι πέντε κρατικοδίαιτοι που δεν αφήνουν κανέναν άλλο να φανεί (τόσα barriers στην είσοδο νέων επιχειρήσεων και στο επιχειρείν το 2007: Ε, είναι εξόφθαλμα ύποπτο), και οι υποδομές που μας έβγαλαν την πίστη για να δούμε ένα αεροδρόμιο και δυο γραμμές μετρό και ένα δρόμο της προκοπής (εντός Αττικής βέβαια γιατί στα Τέμπη και το Μαλιακό ελέω σουβλατζήδων είμαστε ακόμα στα 1960), και θα φτάσει το 2010 για να καταλάβουμε ότι τα ψηλά και εμβληματικά κτίρια δεν είναι πολυτέλεια σε μια πόλη 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων που θέλει ντε να είναι και “μητροπολιτικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου”. Ή ότι οι επιχειρήσεις έχουν θέση μέσα στα πανεπιστήμια.

    Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με την παιδεία; Μα για μια στιγμή βρε παιδιά όταν επί 20 χρόνια “αποδομούμε” (λέξη του συρμού) ορισμένα πράγματα πως έχουμε την απαίτηση ξαφνικά κάποια κοινωνία να λειτουργήσει; Με την επιφοίτηση του Αγίου πνέυματος;

  14. Ειπες αυτα που επρεπε Γρηγορη

  15. Η γενιά του Κλικ, του Νιτρο και του Μιλα μου βρώμικα από την Athens Voice να παραμερίσει όσο είναι καιρός κ. Γεωργελέ.
    Ερχεται καινουρια από πίσω και τραγουδα:
    Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες,
    λάβαρα, κόμιξ, σούπερ-μάρκετ, ηγέτες,
    ρήτορες, μπλέντερ, βιταμίνες, μονώσεις,
    κι ότι σου τάζουνε για να καυλώσεις.

    Κίνημα, χάπια, σελοτέιπ, πτυχία,
    άγιοι, σέρβις, μπόντυ μπίλντινγκ, ηχεία,
    κάμερες, γκέι, φουστανέλες, ψυχώσεις,
    κι ότι σου δίνουνε για να καυλώσεις.

    Όλα από χέρι καμένα
    και τα σπίρτα μας βρεγμένα
    ;

  16. Τι συμβαινει εδω και 50 χρονια στη Σαντορινη;
    ________________________________________
    Την ιδια χρονια που η τοτε ολιγαρχια του πλουτου στην Ελλαδα, πισω στο 1967, φοβουμενη οτι στις προγραματισμενες εκλογες θα εβγαινε νικητης ο νεαρος και φιλοδοξος οικονομολογος που ειχε στειλη η κυβερνηση Κενεντυ στην Ελλαδα για να οδηγησει τη Χωρα στις αναπτυγμενες Οικονομιες της Δυσης και βασικος μετοχος της τροικας που διπλα στον Κενεντυ[Γκαλπραιθ, Σιζυ, Α.Παπανδρεου] σχεδιαζε και εκτελουσε τον πατερναλιστικο καπιταλισμο,
    προτιμησε να αφησει το παρακρατος να καταλυσει τη δημοκρατια και να βγαλει τα τανκς στους δρομους της πρωτευουσας, στη Σαντορινη ενας αλλος φιλοδοξος αρχαιολογος ανακαλυπτε την σημαντικοτερη προιστορικη πολη που εχει δει μεχρι σημερα το φως της δημοσιοτητας….
    50 ολοκληρα χρονια μετα και ενω κατω απο μυστηριωδεις συνθηκες ο Σ.Μαρινατος εχασε τη ζωη του μεσα στον αρχαιολογικο χωρο , η σημαντικοτερη ανασκαφη του πλανητη οχι μονο δεν εχει ολοκληρωθει ,
    αλλα στην ουσια εχει παραμεινει σχεδον εκει που την αφησε ο αειμνηστος
    και αδικοχαμενος αρχαιολογος, που οταν αντικρισε για πρωτη φορα στα ματια του την πρωτη γυναικεια φιγουρα απο τις τοιχογραφιες που βρεθηκαν εκει ,
    εΙχε ηδη πεισθει οτι θα προκειται για τη χαμενη Ατλαντιδα, αν σκεφθει κανεις οτι καθε γυναικα φορυσε κοσμηματα , κραγιον στα χειλη και μεικ απ μανικιουρ και πεντικιουρ
    Το θριλερ που αρχισε με αυτη τη σημαντικη ανακαλυψη που ανατρεπει ολα τα δεδομενα μεχρι σημερα για την αντικειμενικη καταγραφη των γεγονοτων στα 2 μεγαλα Εργα του αρχαιου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ που αποτελουν το οροσημο μεταξυ δυο κοσμων , εκεινου του μυθου και αυτου της ιστορικης πραγματικοτητας , φαινεται οτι εχει πολυ βαθυτερα αιτια απο αυτα που φαινομενικα εχουν γινει μεχρι σημερα γνωστα στο ευρυ κοινο μεσω των ΜΜΕ αλλα κυριως τις ανακοινωσεις του διαδοχου του στην ανασκαφη και βοηθου του Μαρινατου,
    συνταξιουχου σημερα καθηγητη του πανεπιστημιου της Αθηνας Χ.Ντουμα…
    Πραγματι ενω πολλα Αμερικανικα πανεπιστημια ηδη εχουν στειλει εθελοντες φοιτητες που θα ηθελαν να συνδραμουν στην ταχυτερη συνεχεια της ανασκαφης και οι περισσοτεροι εφυγαν με αδεια χερια , χωρις να τους επιτραπει η συνεργασια , η ιατρικη βιβλιοθηκη των ΗΠΑ ανακοινωνει προ 2 ετων με μελετη του σημαντικοτεροτ πανεπιστημιου των ΗΠΑ για τετοια ζητηματα [TEMPLE] οτι η θεα των αρχαιων Θηραιων ειναι η θεα της Ιατρικης αφου καθε φυτο που εχει ζωγραφιστει στις τοιχογραφιες ξερουμε σημερα οτι ειναι θεραπευτικο φυτο που χρησιμοποιηθηκε απο τον Ιπποκρατη τον Γαληνο και τον Διοσκουριδη και σημερα ερευναται η θεραπεια της λευχαιμιας και αλλων μορφων καρκινου
    Γιατι λοιπον παρα την ευρωπαικη συμμετοχη στο ανοιγμα του Προιστορικου Μουσειου θηρας προκειμενου να εκτεθουν οι τοιχογραφιες προς τερψιν του κοινου τους ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
    ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ;
    ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΑΙΖΟΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ;
    Μονο μια λογικη εξηγηση θα μπορουσε να δοθει….
    Το παρακρατος στην Ελλαδα ειναι πολυ ισχυροτερο απο την ιδια την Πολιτεια
    Επιβαλοντας τα παρανομα και αηθη μεσα της διαπλοκης που τυρρανα την πολιτικη ζωη της Χωρας , σε ενα κρατος -νταβαντζη της αληθειας και υπηρετη της ολιγαρχιας που θελει τη Χωρα υποδουλη σε μια πλουσια μειοψηφια που εμποδιζει απο την ιδρυση του το λαο να εχει προσβαση στην μορφωση για να μην αμφισβητηση το παρανομο και καταχρηστικο δικαιωμα καποιων να διαμορφωνουν την αληθεια οπως τους συμφερει, εστω κι αν οι πραξεις τους αγγιζουν τα ορια του εγκληματος κατα της ιδιας της Ανθρωποτητας οπως στην συγκεκριμενη περιπτωση….
    Και μονο αν αναλογιστει κανεις οτι σε καθε συνταγη του Διοσκουριδη αναφερεται η λεξη κροκος αντι της λεξης ζαφορα ,[ η οποια προστεθηκε πολυ αργοτερα οταν οι Αραβες εμποροι εφεραν το φυτο στην Ευρωπη] και ξερει οτι το ενα με το αλλο φυτο εκτος απο το κοινο ονομα[ο Ιπποκρατης αναφερει τη λεξη κροκος αλλα υπονοει τη ζαφορα οπως καταγραφεται στο σημαντικο μεταφραστικο εργο του καθηγητη Δημοπουλου και το οποιο βρισκεται στην Εθνικη Βιβλιοθηκη στην Αθηνα] στην ουσια δεν εχουν κανενα θεραπευτικο κοινο σημειο, αρκει για να διαπιστωσει κανεις ποσο σημαντικη θα ηταν για την παγκοσμια φαρμακολογια η επιστημονικη ανακοινωση που ισως δεν θα γινει ποτε αν δεν καταφερει η Χωρα μας να αποκτησει ανεξαρτητα και ελευθερα πανεπιστημια που δεν θα κηδεμονευονται απο την εκαστοτε κυβερνηση και θα ειναι Οικονομικα ανεξαρτητα για να προσφερουν χωρις εμποδια τις υπηρεσιες τους στην διεθνη κοινοτητα και στην αγορα…
    Σε μια περιοδο που στιγματιζεται απο μια σταυροφορια κατα του τελευταιου μονοθειστικου δογματος στην περιοχη μας και με προβοκατορικη εξαρση των παθων με το προσχημα της ελευθεριας του λογου, διαμορφωνεται μια πραγματικοτητα ολως επικινδυνη για το λαο μας που περιμενε 200 χρονια για να πετυχει μια προσεγγισει με τον μουσουλμανικο λαο της γειτονικης μας Χωρας που βαλλεται καθημερινα με πλυση εγκεφαλου βασισμενη σε κειμενα γραμμενα απο ανθρωπους αλλα που συχνα στα χερια των ιμαμηδων και των παπαδων μετατρεπονται σε λογο του θεου και που διχαζει αντι να ενωνει οπως η λογικη θα απαιτουσε για να κερδιζουν οι λιγοι απο την φθορα των πολλων….

  17. […] Προκαλεί κατάπληξη η γενικότερη κοινωνική αδιαφορία για την κατάντια της Ανωτάτης Παιδείας. Συνδικάτα, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς και κόμματα αντικρύζουν το πρόβλημα με την ίδια ανοχή και ψυχραιμία όπως τις αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις, το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και την κατάσταση των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Ελάχιστοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως το χάλι των Πανεπιστημίων (και μετά τις άτολμες κυβερνητικές παρεμβάσεις) χτυπάει στην καρδιά της επιβίωσης της χώρας και της κοινωνίας μας. […]

  18. Πολύ καλό. ‘Εχω αναφερθεί στις ανακολουθίες και στην αλλαγή θέσεων για πολιτικο-κομματικούς λόγους που έχουν τα κόμματα (και όχι μόνο..) στο θέμα παιδείας και στο άρθρο 16.

Σχολιαστε