ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ*

Μαρ 10th, 2005 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Rolling Back Government!

Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία ο Γιώργος Αλογοσκούφης να είναι ο πρώτος υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1974 και μετά που θα έδινε, μπροστά στην οξύτατη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, μία πραγματική μάχη απέναντι στην κρατική σπατάλη, το υπέρογκο μέγεθος του δημόσιου τομέα και τις άχρηστες πολυπληθείς δημόσιες επιτροπές και οργανισμούς που ανδρώνονται από διοικητικά συμβούλια που σπαταλούν άχρηστο χρόνο για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ευημερία.

Αντί να παραλάβουμε χθες από τα χέρια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μία λίστα προγραφών απόλυτης περικοπής συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών, κατάργησης συγκεκριμένων δημόσιων οργανισμών και επιτροπών, ακούσαμε μία αόριστη αναγγελία μείωσης των δαπανών για τα κινητά τηλέφωνα και τα έξοδα ταξιδιών και άλλων λοιπών δαπανών ελάσσονος σημασίας που ίσως καταφέρουν να μειώσουν το σύνολο των δαπανών του δημόσιου τομέα περίπου κάτι παραπάνω από 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Αντί αυτών ακολουθήθηκε η πεπατημένη. Αύξηση φόρων! Την στιγμή που παγκοσμίως παρατηρείται ένας πρωτοφανής φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για δραστική μείωση όλων των ειδών φόρων.

Μείναμε δυστυχώς στην σανίδα σωτηρίας της μέτριας μείωσης των εταιρικών φόρων, που θα λάβει μάλιστα χώρα, σταδιακά και τόσο απελπιστικά αργά ώστε δεν θα έχει καμία πραγματική επίδραση στις δυνάμεις της προσφοράς της οικονομίας.

Οι εγχώριες επενδύσεις δεν θα κινητοποιηθούν και οι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να αδιαφορούν για τον οικονομικό χώρο της Ελλάδας απαξιώνοντας στην πράξη ακόμη και τον πρόσφατο πλουσιοπάροχο αναπτυξιακό νόμο.

Αντίθετα οι δυναμικές επιχειρήσεις μας και οι πιο ιδιοφυείς επιχειρηματίες μας θα συνεχίσουν να μετακινούν τα κεφάλαια τους και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στα Βαλκάνια και στην Τουρκία.

Από τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο του παππού Καραμανλή της δεκαετίας του’70, τον Κώστα Σημίτη του Ανδρέα Παπανδρέου των σταθεροποιητικών προγραμμάτων της δεκαετίας του ’80, τον Γιάννο Παπαντωνίου του Κώστα Σημίτη των αντικειμενικών μέτρων για την φορολόγηση για την σύγκληση κλπ της δεκαετίας του’90 μέχρι σήμερα η ίδια αποτυχημένη πεπατημένη οικονομική πολιτική που στηρίζεται στο να αφήσουμε ανέγγιχτη από το πάχος της και το υπερβολικό βάρος της την ιερή αγελάδα της σύγχρονης Ελλάδας που είναι η δημόσια γραφειοκρατία και οι άχρηστες υπηρεσίες της.

Γι’ αυτούς τους απλούς λόγους και μ’ αυτές τις λίγες λέξεις αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Εκτός και αν την ύστατη ώρα, αποφασίσει ο παλιός καλός φιλελεύθερος Γιώργος Αλογοσκούφης και σμικρύνει τον διογκωμένο κρατικό τομέα για να αφήσει τόπο στις αγορές και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με ιδιωτικοποιήσεις άμεσες και συνεχείς, με απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με απελευθέρωση του ωραρίου, με άρση των περιορισμών και των ρυθμίσεων και δραστική μείωση της φορολογίας.

Από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Ιρλανδία όσοι το τόλμησαν πέτυχαν!!!

Rolling Back Government!

——————-

*Ο τίτλος «Οι Φόροι στην Εξουσία» είναι εμπνευσμένος από το θεατρικό έργο του Ροζέ Βιτράκ «Βίκτορ ή Τα Παιδιά στην Εξουσία» Εκδόσεις Δωδώνη, Μετάφραση Παύλου Μάτεσι. Τίτλος πρωτοτύπου “Victor ou les Enfants au pouvoir”

Σχολιαστε