ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μαρ 10th, 2004 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ο κ. Νικολάου είναι αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ». Ο κ. Νικολάου τον τελευταίο καιρό κατηγορεί με τον πιο δηκτικό τρόπο τα Ρηγκανόμικς ξεσπώντας πότε στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και πότε στον Στέφανο Μάνο. Ο κ. Νικολάου επειδή ακριβώς δεν γνωρίζει επιχειρηματολογεί λανθασμένα. Τα Ρηγκανόμικς είναι τα Οικονομικά της Προσφοράς. Δηλαδή γενικευμένη μείωση φόρων. Αυτό εξαγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης με απόλυτη επιτυχία. Τα Ρηγκανόμικς είναι επίκαιρα, κραταιά και σηματοδοτούν το μέλλον της οικονομικής πολιτικής. Οι εποχές της βαριάς φορολόγησης, του κρατικού παρεμβατισμού και των γραφειοκρατικών ρυθμίσεων που πάντα υμνούσε ο κ. Νικολάου τελείωσαν οριστικά.

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι ο πλέον δικαιωμένος Έλληνας πολιτικός. Αυτά που διακήρυττε την δεκαετία του ’80 εκπληρώνονται σιγά-σιγά, ένα προς ένα. Από την σταδιακή σμίκρυνση του κράτους μέχρι και τις πιο προωθημένες ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει ένα κείμενο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Δεν υπάρχει ισχυρότερη παρακαταθήκη για τον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα από την υιοθέτηση των ιδεών μας και μάλιστα των πιο σκληροπυρηνικών όπως οι ιδιωτικοποιήσεις τόσο από τους σοσιαλιστές όσο και από τους συντηρητικούς. Υπενθυμίζω παλαιότερη δήλωση του Νίκου Χριστοδουλάκη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν χωρίς τέλος! Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί ο φιλελεύθερος Γιώργος Αλογοσκούφης που προωθεί την δραστικότερη μείωση φόρων και δη των εταιρικών που έγινε ποτέ στην Ελληνική δημοσιονομική ιστορία και ο κ. Νικολάου διαρκώς θα αυτοαναιρείται και θα απαξιώνεται. Φαίνεται δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της φορολογικής επανάστασης που θα συντελεσθεί και η οποία εδράζεται ακριβώς στην καρδιά των Ρηγκανόμικς.

Όλοι θυμούνται τα επικριτικά γραπτά του κ. Νικολάου στη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη εναντίον των Ανδριανόπουλου και Μάνου για τις άκαιρες, κατά τη γνώμη του, απελευθερώσεις των αγορών και για την δραματική προσπάθεια μείωσης του δημόσιου τομέα. Σήμερα κατηγορεί τον Ανδριανόπουλο για ακριβώς τα αντίθετα!

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως κατά τη γνώμη του ο Ανδριανόπουλος ευνόησε την Mobil, την Shell κλπ. αλλά …κατοχύρωσε και το μονοπώλιο των κρατικών ΕΛΠΕ (που δεν υπήρχαν τότε βέβαια)!!! Τώρα πως τα κατόρθωσε όλα αυτά τα αντιφατικά, μοναχά ο κ. Νικολάου προφανώς γνωρίζει που δεν διστάζει να αναμείξει τα λάθη του μαζί με τις εξόφθαλμες ανακρίβειες του.

Όσον αφορά το πρόβλημα που θα έχει δήθεν η Χαρ. Τρικούπη επειδή ο Ανδριανόπουλος μίλησε για απορρύθμιση (deregulation) της αγοράς εργασίας, ο Διευθυντής του «φιλελεύθερου» Οικον. Ταχυδρόμου πιάνεται για μια ακόμη φορά αδιάβαστος. Δεν υπάρχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση η κόμμα σήμερα στην Ευρώπη που να μην έχει υιοθετήσει μια παρόμοια πολιτική. Στην Ελλάδα η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει ήδη αρχίσει με την εισαγωγή του θεσμού της μερικής απασχόλησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και σίγουρα θα συνεχισθεί με νέες σχετικές ρυθμίσεις που αναγκαστικά θα προωθηθούν. Τότε όμως ο κ. Νικολάου, αλλάζοντας και πάλι προβιά, θα βγει δημόσια να τις στηρίξει…

Σχολιαστε