Οι μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται μπροστά στους μεγάλους κινδύνους
Φεβ 19th, 2010 | Φώτης Περλικός| Κατηγορία: Φώτης Περλικός | Email This Post | Print This Post |Από τον Οκτώβριο και μετά παρατηρούμε με ευχάριστη έκπληξη τον δημόσιο διάλογο της χώρας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες να έχει τόσο ισχυρές δόσεις ρεαλισμού και συναίσθησης της πραγματικότητας. Η χώρα αρχίζει να ξυπνάει από την κρατικίστικη νιρβάνα των τελευταίων 30 ετών. Μπροστά στον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας, εξαφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκιστικής νεφελώδους μπουρδολογίας, που σκέπαζε για χρόνια κάθε φωνή λογικής. Γιατί στη χώρα μας κάθε πρόταση που αποσκοπούσε στην αποφυγή της επερχόμενης χρεοκοπίας βαφτιζόταν συστηματικά “ανάλγητη”, “ακραία”, “νεοφιλελεύθερη” και εξορίζονταν από στο πολιτικό περιθώριο. Η πραγματικότητα όμως επέστρεψε αμείλικτη.
Η χώρα μας υπήρξε για δεκαετίες ο “λαθρεπιβάτης” της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και δανεικά, προκειμένου να γιγαντώσει ένα τεράστιο παρασιτικό κρατικό μηχανισμό, του οποίου πλέον οι πάγιες ανάγκες πνίγουν τα οικονομικά του κράτους. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα της κρίσης για τη χώρα μας. Μια κρίση αναπόφευκτη από την στιγμή που ένα μονίμως ελλειμματικό και αντιπαραγωγικό κράτος αναγκάστηκε να πληρώνει σε σκληρό νόμισμα τις υποχρεώσεις του. Χωρίς το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής, το κράτος έχασε τον μηχανισμό που διαιώνιζε την ανεύθυνη παροχή προνομίων στους υπαλλήλους του. Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία του σταθερού νομισματικού περιβάλλοντος, για να κάνει την οικονομία εκλυστική σε επενδύσεις, με αποτέλεσμα να πληρώνει σήμερα το κόστος του σκληρού ευρώ, χωρίς κανένα από τα οφέλη που θα μπορούσε να είχε αποκομίσει. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλέον είναι τεράστιος (και ενδεχομένως να έχουμε ήδη περάσει το σημείο εκείνο όπου η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί).
Όμως ταυτόχρονα παρουσιάζεται στη χώρα η πρωτοφανής ευκαιρία να παρθούν μια σειρά από ριζικές διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ποτέ δεν θα υπήρχε η επαρκής συναίνεση, για να εφαρμοστούν. Αυτή τη στιγμή προσφέρεται η ευκαιρία να γίνουν αλλαγές που δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια, και αν δεν γίνουν τώρα, δεν θα γίνουν για ίσως άλλα τόσα. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού, και τα μέτρα που ήδη έχει ζητήσει η ΕΕ (και όσα επιπλέον θα ζητηθούν μέσα στο 2010 και στο 2011) είναι η μόνη σωτηρία και ταυτόχρονα η μοναδική ευκαιρία φιλελεύθερης αναδιοργάνωσης της χώρας. Μόνο το τεράστιο κόστος της οικονομικής καταστροφής μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο στην συντριπτικά αντιφιλελεύθερη κοινωνία μας, για να δεχθεί αυτή την αναδιοργάνωση (αντίθετα, αν πληρώσουμε το κόστος της χρεοκοπίας όχι απλά δεν ξεκινήσουμε με νέες φιλελεύθερες βάσεις, αλλά θα επέλθει ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, άνοδος των άκρων, εκμηδενισμός του φιλελεύθερου λόγου, και θα είναι ορατός ο κίνδυνος του μπερλουσκονισμού). Στα δύσκολα, τα σοσιαλιστικά ματζούνια παραμερίζονται και επιβεβαιώνεται η αξία των φιλελεύθερων φαρμάκων.
Είναι δυστύχημα για όλους, ότι την μια και μόνη ευκαιρία αυτή, καλείται να την διαχειριστεί το πολιτικό προσωπικό, που σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνο για την κρίση, και όχι αυτοί που εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν και διαφωνούσαν. Αλλά με δεδομένες τις πολιτικές συνθήκες, πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Αυτοί που κυβερνούν, αυτοί που κυβερνούσαν μέχρι πριν λίγους μήνες, και αυτοί που αντιπολιτεύονται ζητώντας ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της χώρας, δεν έχουν ούτε την απαραίτητη αξιοπιστία, για να εφαρμόσουν τις αλλαγές, ούτε επιχείρησαν ποτέ να προετοιμάσουν την κοινωνία για αυτές. Ακόμα και σήμερα δεν παύουν να λαϊκίζουν, καταγγέλοντας τις αγορές (αυτές δηλαδή που τους δάνειζαν τόσα χρόνια, και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα δανεικά τους!), τους κερδοσκόπους (λες και οι κερδοσκόποι δημιούργησαν το χρέος και τα ελλείμματα και όχι οι ίδιοι), ή την ΕΕ (που λειτουργεί στο πλαίσιο των συνθηκών, που εθελοντικά υπογράψαμε, και μας έχει δώσει δις ευρώ, που ανεύθυνα κατασπαταλήσαμε). Επιπλέον, φροντίζουν να κατανέμουν άδικα τα νέα βάρη (πχ εξαιρώντας τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής), γεννώντας δυσπιστία, που υπονομεύει την προσπάθεια να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα. Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πλέον την χρονική πολυτέλεια πολιτικών αλλαγών, ούτε υπάρχει άμεση προοπτική αυτές να είναι προς το καλύτερο. Αυτό το λαϊστικό, ημι-ανεύθυνο, πολιτικό σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση για την χώρα μετά τον εμφύλιο, με μόνη ακτίνα ελπίδας ότι υπάρχει εξωτερικός έλεγχος από την ΕΕ (που όμως δεν έχει ακόμα σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό) και το ΔΝΤ (που έχει μεν ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά δεν έχει ακόμα αρμοδιότητες).
Με δεδομένο ότι αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης συνιστά πλέον αποτυχία της χώρας, είναι κρίσιμο να στηριχθούν από όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οι αλλαγές που ζητά η ΕΕ. Τόσο τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα (ειδικά στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών), όσο και οι μακροπρόθεσμες διαρθωτικές αλλαγές. Ειδικά οι δεύτερες είναι και οι πιο κρίσιμες, αφού τα συνεχή χρέη, που γεννά πχ το αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα, ακυρώνουν και στην αυστηρότερη δημοσιονομική εξυγίανση. Η πολιτική στήριξη των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ακόμα πιο αναγκαία, αφού η εφαρμογή τους θα περάσει μέσα από την αναπόφευκτη σύγκρουση με τις ισχυρότατες παρασιτικές ομάδες, που τόσα χρόνια γιγαντώθηκαν και έχουν καταλάβει σημεία κλειδιά της οικονομίας, και φυσικά δεν θα παραδώσουν χωρίς μάχη τα προκλητικά τους προνόμια. Επειδή το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης δεν είναι καθόλου βέβαιο, και επειδή από την έκβασή της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αποφυγή της χρεοκοπίας, κανένας δεν μπορεί να υπεκφύγει των ευθυνών του, να τοποθετηθεί σε αυτήν. Η απομόνωση και η πολιτική καταδίκη όσων οδηγούν την χώρα στην καταστροφή παραλύοντας την οικονομία (κλείνοντας λιμάνια, τελωνεία, εθνικές οδούς, δρόμους ή σχολεία κτλ ή προσφέροντας πολιτική στήριξη σε όσους υπονομεύουν το μέλλον μας) είναι υποχρέωση κάθε πολίτη ξεχωριστά, και όλων μας μαζί.
Το μοντέλο των στεγανών και των αγκυλώσεων στην οικονομία και του τεράστιου κράτους, των εκατοντάδων χιλιάδων καλοπληρωμένων, μόνιμων, αργόσχολων βουλιάζει, και απειλεί να μας πάρει όλους μαζί στον βυθό της οικονομικής καταστροφής. Από την προσωπική μας στάση θα κριθεί αν επιβιώσουμε ως χώρα, και αν θα πετύχουμε να θέσουμε τις βάσεις ενός άλλου βιώσιμου μοντέλου. Αυτού της προσωπικής ευθύνης, της ατομικής πρωτοβουλίας και επιβράβευσης, της καινοτομίας, των παραγωγικών επενδύσεων, του ελεύθερου ανταγωνισμού, του μικρού, ευέλικτου και εποπτικού κράτους. Ενός μοντέλου που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές του αποφάσεις, και θα δεν φορτώνει σε αυτόν και τις επόμενες γενιές τα χρέη μιας αντιπαραγωγικής και διευθαρμένης διαχείρισης του κράτους. Τώρα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την μετάβαση.
Φώτης Περλικός
Δίπλα στην ΔΙΑΦΘΟΡΑ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και παίρως ως παράδειγμα το Αστρος, τόπο των προγόνων μου), ο Τσοχατζόπουλος είναι αθώο παιδί του Κατηχητικού και ο Λαλιώτης άκακο παιδί της Χορωδίας.
χααααααααααααααααααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
ΠΟΥ λέτε αυτές τις βλακείες κύριε, με όλο το σεβασμό!!!!!!!!
@Μανώλης Στειακάκης & Γεώργιος Στάικος
Α) Η επιστροφή ανεξάρτητου τοπικού νομίσματος Δραχμή, Ευρώ Νοτίου Ευρώπης, Γραικώ η όπως αλλοιώς θα ονομάζοταν το νέο νόμισμα, απλώς θα επέτρεπε στο Ελληνικό κράτος την περαιταίρω χειαραγώγηση της οικονομίας με έναν συνδυασμό Κευνισιανών μακροοικονομικών χειρισμών και Ελληνικών πολιτικών κριτηρίων. Μάλλον δυσάρεστη προοπτική για όσους δεν εγκρίνουν την ανάμοιξη του κράτους στην οικονομία, δλδ την συλλογική χειραγώγηση της οικονομίας με βάση κάποιο κεντρικό σχεδιασμό. Αυτή άλλωστε είναι και η ελκυστικότητα του χρυσού ως νομίσματος. Σταθερότητα, διότι η τιμή του δεν μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα από κεντρικές εξουσίες.
Β) Είναι όμως ένα νόμισμα που χειραγωγείται με Κευνισιανά κριτήρια βάσει μακροοικονομικών μεγεθών άλλων κρατών (δλδ. το ευρώ) προτιμότερο από ένα που χειραγωγείται με τοπικά (Ελληνικά) κριτήρια? It’s a tough call.
Η αλήθεια είναι ότι επειδή ακριβώς η Ευρώπη αποτελείται ακόμα από σχετικά ανεξάρτητες οικονομίες, η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής, εκ των πραγμάτων, περιορίσει τον ρόλο της κυρίως στην διατήρηση σταθερού και ισχυρού νομίσματος. Αυτό, σε αντίθεση με την Αμερικανική FED η οποια χρησιμοποιεί το δολλάριο ως σημαντικό εργαλείο χειραγώγησης της οικονομίας.
Δηλαδή στον νομισματικό τομεα η ΕΚΤ επιδυκνύει λιγότερη χειραγώγηση της οικονομίας από την Αμερικανική FED. Είναι πράγματι μία από τις λίγες εξαιρέσεις όπου ο κρατικός παρεμβατισμός είναι, προς το παρόν, ασθενέστερος στην Ευρώπη απ ότι στις ΗΠΑ.
Αλλά, βέβαια, εάν κρινει κανείς απο την μέχρι τώρα πορεία της Ευρωπαικής ενοποίησης η επερχόμενη ισχυρότερη οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης (με ευκαιρία και την Ελληνική κρίση) θα οδηγήσει σε μία πιό ενεργή (δλδ. παρεμβατική) ΕΚΤ. Μία ακόμα εξέλιξη που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Με ρυθμούς ανάπτυξης 2% έναντι 3.5% των ΗΠΑ και 5-8% της Ασίας, η Ευρώπη του κράτους πρόνοιας και του κεντρικού σχεδιασμού βαδίζει ταχέως στην περιθωριοποίηση. Πως θα την σταματήσει? Επιβάλλοντας την στροφή προς ακριβότερες μορφές ενέργειας? Με την επιβολή πανευρωπαικής φορολογίας και την δημιουργία Ευρωστρατού που θα αρχίσει να απορροφάει ένα επιπλέον 3-4% του ΑΕΠ της, χωρίς να παρέχει αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη (βλέπε ΗΠΑ)?
Η Ελληνική βάρκα κινδυνεύει να βουλιάξει και το πιθανότερο είναι ότι το Ευρωπαικό πλοίο θα την περισυλλέξει. Αυτό που δεν φαίνεται να απασχολεί τους Ελληνες μέσα στον πανικό είναι ότι το πλοίο αυτό είναι.ο Τιτανικός.
Χασαπογιάννης. Προφανώς είστε αδιάβαστος στο ζήτημα της οργάνωσης των Ελληνικών κοινοτήτων προ του 1833, για να συγκρίνετε τις εθελοντικές σχέσεις που διαμόρφωναν την λειτουργία της κοινότητας με τους Λαλιωτηδες και τους Τσοχατζόπουλους. Η χαρακτηριστική δόμή των εθελοντικών σχέσεων των κοινοτήτων, αφαιρούσε την ανάγκη εκτεταμένου και γραφειοκρατικού κοινωνικού κράτους , αφού σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες του τις κάλυπτε η κοινότητα. Διαβάστε πρώτα και μετά βγάλτε συμπεράσματα.
Πρώην Ευρωπαίο. Με φίατ χρήμα υπάρχει εκ των πραγμάτων παρέμβαση του κράτους, απορώ πως πάτε να τετραγωνίσετε τον κύκλο. Εφόσον το χρήμα ειναι φίατ, το καλύτερο είναι η κεντρική τράπεζα να έχει παρεμβατική πολιτική όπως η Φεντ και όχι Ποντίου Πιλάτου όπως η ΕΚΤ. Άλλωστε το μαρτυρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των δύο οικονομιών.
@53.Ex-European
“Η επιστροφή ανεξάρτητου τοπικού νομίσματος …, απλώς θα επέτρεπε στο Ελληνικό κράτος την περαιτέρω χειραγώγηση της οικονομίας με έναν συνδυασμό Κευνσιανών μακροοικονομικών χειρισμών και Ελληνικών πολιτικών κριτηρίων.”
Δεν είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου. Κατ’ αρχήν διαφωνώ με την άποψη περί χειραγώγησης από το Ελληνικό κράτος. Οι άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τ’ αυγά και τα καλάθια. Η χειραγώγηση που λέτε είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Τους έχει πάρει το ποτάμι, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν που βρίσκονται. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παραμονές Χριστουγέννων, ο κ. Παμπούκης είπε ότι δεν είναι σωστό να πάρουμε αποφάσεις σε κατάσταση πανικού. Πράγματι, μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει παρά ελάχιστες, σχεδόν όλες στην κατεύθυνση της αφαίμαξης της κοινωνίας με σκοπό την πλήρωση του πίθου των ελλειμμάτων.
Αυτή τη στιγμή όμως χρειάζονται ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις που θα δώσουν στο σύστημα τη δυνατότητα για μια γρήγορη, αστραπιαία θα ‘λεγα προσαρμογή, για να αποφύγουμε τη συντριβή ή έστω τον αργό θάνατο (με τη συνδρομή των Βρυξελλών).
Δεν βλέπω τη δραχμή ως κεϋνσιανή πρακτική, αλλά σαν κάτι το πολύ απλούστερο, σαν μια μικρή “αθώα” απάτη! Αφού το κράτος δεν μπορεί να πεί, στους υπαλλήλους του και στους συνταξιούχους (που τα ταμεία τους είναι ελλειμματικά), αυτά έχω, δεν έχω άλλα, όπως το λέει ο κάθε απλός εργοδότης, και κανείς πλέον δεν με δανείζει, αλλά και αν με δανείσει με “ευρωπαϊκές εγγυήσεις”, απλά θα παρατείνω το πρόβλημα και θα το κάνω και μεγαλύτερο, πάρε τα λεφτά σου σε δραχμές, γιατί αυτό μόνο μπορώ πλέον να έχω. Με τον τρόπο αυτό θα γυρίσουμε λίγο πίσω, αλλά θα βρεθούμε σε μια υγιέστερη βάση που ίσως μπορέσουμε να την κάνουμε μια καινούργια αφετηρία.
Πρώτον σταματάει ο υπερδανεισμός για χρηματοδότηση απλά και μόνο καταναλωτικών δαπανών.
Δεύτερον, με πληθωρισμό 25%, και ανάλογη υποτίμηση, θα δοθεί η δυνατότητα για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ανάσχεση της προϊούσης κατάρρευσης της παραγωγικής μηχανής της χώρας.
Τρίτον, το ύψος των συντάξεων του πολυτελούς συνταξιοδοτικού μας συστήματος θα έρθει εκεί που επιβάλλεται από την πραγματικότητα (κρατήσεις, εισφορές, όρια ηλικίας, αριθμός εργαζομένων, κατάσταση της οικονομίας, αριθμός συνταξιούχων) και όχι εκεί που η νομοθεσία της κρατούσης πελατειακής λογικής υπόσχεται, ως μη ώφειλε.
Τέταρτον, οι αγρότες θα δούν τιμές για τα προϊόντα τους πολύ πιό ικανοποιητικές και αντίστοιχες του κόστους παραγωγής, που θα κάνουν περιττές τις επιδοτήσεις (που άλλωστε δεν υπήρχαν προ του 1982).
Πέμπτον, θα φτωχύνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ε, δεν πειράζει, δε χάθηκε ο κόσμος, σκοπός είναι να σωθεί ο τόπος.
‘Εκτον, θα μας τρελλάνουν οι ΔΕΚΟ (τα κρατικά μονοπώλια) με τις απεργίες τους. Ε, καιρός να τελειώνουμε μ’ αυτούς. Όχι σε έξη χρόνια που έκανε ο Κωστάκης με την Ολυμπιακή, αλλά σε έξη μήνες!
Θα μπούμε λοιπόν σε μια αναστάτωση, για κάν’ α εξάμηνο, αλλά θα μπορέσουμε μετά να μπούμε σε μια νέα πορεία, αφού πλέον θα έχουν τελειώσει τα ψέματα.
@ larson «Με φίατ χρήμα υπάρχει εκ των πραγμάτων παρέμβαση του κράτους, απορώ πως πάτε να τετραγωνίσετε τον κύκλο. Εφόσον το χρήμα ειναι φίατ, το καλύτερο είναι η κεντρική τράπεζα να έχει παρεμβατική πολιτική όπως η Φεντ και όχι Ποντίου Πιλάτου όπως η ΕΚΤ…»
Ακόμα και με φίατ χρήμα η παρεμβατικότητα μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να δείχνει διαφόρους βαθμούς αυτοσυγκράτησης. Στο ποσό χρήματος που κυκλοφορεί, στην χειραγώγηση των επιτοκίων κλπ.
Π.χ. Δεν πιστεύετε ότι η προσπάθεια έκ μέρους της FED διατήρησης φαινομενικής ευήμεριας με διατήρηση πολύ χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα στην κρίση του 2001 έχει κάτι να κάνει με την πρόσφατη φούσκα ακινήτων (και χρέους γενικότερα?)
@ larson «Άλλωστε το μαρτυρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των δύο οικονομιών.»
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι ΗΠΑ αναπτύσσονται πιό γρήγορα από την ΕΕ, αλλά όλοι σχεδόν μπορούν να αναχθούν στο γεγονός ότι, στο σύνολό του, το κράτος ελέγχει μικρότερο ποσοστό της οικονομίας, παρά την εξαίρεση της πιό παρεμβατικής FED. Δηλαδή το ποσοστό της οικονομίας που υπόκειται σε συλλογική (πλειοψηφική) λαική διαχείρηση είναι μικρότερο στις ΗΠΑ απ ότι στην ΕΕ..
Το γεγονός ότι μία χώρα όπως η Γερμανία έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου το ίδιο με των ΗΠΑ, των οποίων ο μέσος πολίτης έχει πολύ λιγότερες ικανότητες από τον μέσο Γερμανό, είναι η ντροπή της αναποτελεσματικότητας του κράτους πρόνειας.
Κουράγιο στους Γερμανούς που υποδουλώνουν τις ανώτερες ικανότητές τους στο κρατος προνοιας, την ΕΕ, και τώρα απ ότι φαίνεται και στην επικείμενη αλληλεγύη προς την Ελλάδα.
@Larson [Γερμανοί] Χρηματοδούν το ελληνικό έλλειμμα, το οποίο κατευθύνεται στο Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα»
…folk economics
Τι ποσοστό από την βοήθεια που προσέφερε η Γερμανία στην Ελλαδα επέστρεψε στην Γερμανία ως πλεόνασμα? ‘Οποιο και να είναι το ποσσοστό, είναι κάτω του 100%. Με τα χρήματα των Γερμανών οι Ελληνες άμεσα και έμμεσα αγόρασαν και Κινέζικα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, και πετρέλαιο απο τους Αραβες,και Ιαπωνικά αυτοκίνητα κλπ. Ενα μικρό ποσοστό επέστρεψε στην Γερμανία… αγοράζοντας εργασία Γερμανών.
Δηλαδή ακόμα και αυτά τα Γερμανικά χρήματα που επέστρεψαν όντως στην Γερμανία δεν επέστρεψαν άνευ ανταλλάγματος. Επέστρεψαν σε ανταλλαγή Γερμανικών προιόντων που Γερμανοί μόχθησαν για να παράγουν. Στον βαθμό που οι Γερμανοί φτειάχνουν BMW για την Ελλάδα τις οποίες οι Ελληνες αγοράζουν με Γερμανικά χρήματα, οι Γερμανοί ουσιαστικά δουλεύον τζάμπα για τους Ελληνες. «Δώσε μου 100 Ευρώ και θα τα ξοδέψω στο μαγαζί σου. Ωφελείσαι ντε που σου λέω! Σου δίνω δουλειά!». Ποιός καταστηματάρχης η παραγωγέας υπηρεσιών η προιόντων δέχεται?
Στην ουσία, ο Γερμανός καταστηματάρχης έδωσε 100 Ευρώ στον Ελληνα, τα οποία ο Ελληνας ξόδεψε σε άλλα μαγαζιά εκτός από 20 ευρώ τα αποία ξόδεψε στο μαγαζί που του έδωσε τα 100. Ο εκμεταλλευτής καταστηματάρχης ωφελήθηκε απο την επιδότηση των 100 ευρω! !
Ex-European Μαρτίου 1st, 2010 11:46 μμ :
@ larson «Άλλωστε το μαρτυρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των δύο οικονομιών.”
Το γεγονός ότι μία χώρα όπως η Γερμανία έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου το ίδιο με των ΗΠΑ, των οποίων ο μέσος πολίτης έχει πολύ λιγότερες ικανότητες από τον μέσο Γερμανό, είναι η ντροπή της αναποτελεσματικότητας του κράτους πρόνειας.
Eίχα επί 25 χρόνια μιά εκπληκτική Γερμανίδα τεχνολόγο ηχοκαρδιογραφίας την Felicitas (Faye) Brown – ΤΙ πειθαρχία κυρίες και κύριοι, ΤΙ ποιότης και ποσότης απόδοσης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Year-after-year, κάθε Χριστούγεννα την καλούσα με τον συζυγό της σε πανάκριβο εστιατόριο για να δείξω την ευγνωμοσύνη μου.
Την φιλώ μιά φορά, σταυρωτά, a la grecque, με κοιτάζει, χαμογελάει και λέει, “Bέλ, Ντόκτορ Χασαπογιαννης ιζ ζίς βάτ ζέϊ κόλ έϊ φρέντς κίς?” Χτυπιόμασταν στα γέλια ολόκληρο βράδυ.
Σπουδαίοι οι Γερμανοί στην δουλειά τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αποκαλύπτομαι και τους υποκλίνομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
They take great pride in whatever they do. And they expect AFFIRMATION of the quality and quantity of their work
@ Ex-Euroean
Re: drachma
Τα όσα λέτε παραπάνω τα συζητήσαμε ΕΚΤΕΝΩΣ προ ημερών ad nauseam et ad infinitum. Η επιστροφή στην δραχμή είναι ΛΥΣΗ, αλλά λύση απελπισίας. ΔΕΝ πρέπει να γυρίσουμε στα δεκανίκια της κρατικής νομισματικής πολιτικής και των αενάων ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ υποτιμήσεων κλπ κλπ.
Ο σκοπός είναι να κάνουμε τα προϊόντα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, όχι QUASΙ ή απατηλώς ανταγωνιστικά μέσω και λόγω υποτιμήσεων, αλλά πραγματικώς ανταγωνιστικά.
Θα συμφωνούσα, όμως, μαζί σας ότι εάν δεν ληφθούν τα μέτρα εξοικονόμησης 10 ΔΙΣ ετησίως, η επιστροφή στην δραχμή θα είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Αναφορικά με την ορθότητα ή όχι σε σχέση με αναμενόμενα αποτελέσματα των όποιων μέτρων θέλουν να πάρουν οι ….ασκούντες την εξουσία , είναι προφανές ότι χωρίς κλίμα εμπιστοσύνης, αντικειμενικό προσδιορισμό , σωστή διάγνωση , εντοπισμό και δίκαιη επιβεβαίωση των αιτιών που μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση , κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.
Βέβαια τα κάθε μέτρα αφορούν κυρίως τους άλλους και όχι τους πραγματικά … υπεύθυνους!
Πως όμως θα πεισθούν οι φορολογούμενοι πολίτες , π.χ.
Οταν κάποιοι …….πρόλαβαν στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς επιπτώσεις και δικαιολόγησαν υπέρογκα ποσά με άτυπες δωρεές φίλων και γνωστών ?
Οταν κάποιοι, εξακολουθούν και αποθησαυρίζουν κέρδη και αποθεματικά , παρά τις υπέρογκες οφειλές τους στο ΙΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία ?
Οταν κάποιοι που πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα μας αποφάσιζαν να …..διανέμουν ΚΕΡΔΗ των ΔΕΚΟ , ΟΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ., ενώ βάσει ισολογισμού τους – πλασματικού βέβαια- είχαν ήδη χρεοκοπήσει?
Οταν κάποιοι που το παίζουν -δυστυχώς εκβιαστικά – θεματοφύλακες της εθνικής μας οικονομίας, παίρνουν και με νόμο συγχωροχάρτι για τις μέχρι σήμερα παρανομίες τους , με πανωτόκια, παράνομες χρεώσεις και μαφιόζικες συμπεριφορές – ακολουθούμενες πρακτικές τις ονόμασαν οι κυβερνώντες- σε βάρος ανυποψίαστων συναλλασσόμενων πολιτών?
Τέλος το timing σας λέει κάτι ? Είναι τα όποια σωστά μέτρα ικανά να ανακουφίσουν βραχυπρόθεσμα την αγορά , ή παίρνονται γιατί τα εισηγήθηκαν οι γνωστοί άγνωστοι που πάντα γνώριζαν, ή έπρεπε να γνωρίζουν τις πραγματικές αιτίες που δημιούργησαν τη κατάσταση και οι οποίοι ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ , την ατιμωρησία και παραγραφή παράνομων και βλαπτικών για το κοινωνικό σύνολο πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων , συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των αρμόδιων υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών ? Ειναι της παρούσης οι όποιες εισοδηματικές περικοπές που ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ … ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ και ανυποψίαστων πολιτών , οι οποίοι απο τη μιά μέρα στην άλλη λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους κινδυνεύουν να γίνουν αυτομάτως αφερέγγυοι με τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις στις συναλλαγές τους ?
Οσο για τα διάφορα σχόλια και τις γλαφυρές παραστατικές υποδείξεις , πλήν εξαιρέσεων δικαιολογούνται !
Φαίνεται ότι παντού στον κόσμο υπάρχουν ….οι αντίστοιχοι μικροί ΜΗΤΣΟΙ και γι αυτό συνιστάται ψυχραιμία . Αλλά έτσι είναι, μάθανε πως …τσιμπάμε , πλακώσανε και οι κάθε …ενδιαφερόμενοι, για να μας ενημερώσουν περί δανεισμού και επιτοκίων στην Ελλάδα !
Μήπως άραγε δεν γνωρίζουν τα παράνομα κέρδη από παράνομους υπολογισμούς τόκων , περιθωρίων, κλπ. – ακολουθούμενες τακτικές τις ονόμασαν χαιιδευτικά – των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών με τη μορφή …. λίμιτεδ ?
Εδώ έχουνε γδάρει το πανελλήνιο και κάποιοι νομίζουν, ότι φταίνε οι …διεθνείς κερδοσκόποι !
Κάτι σαν κι αυτούς προτείνουν ή να φύγουμε ή να μας διώξουνε από την ΕΕ, ίσως ελπίζοντας ότι έτσι οι …κολλητοί τους, θα πάρουν άφεση αμαρτιών και θα ξεχάσουμε τις παρανομίες τους. Ασε που κάτι σαν αυτούς, όπως και οι …..ανίκανοι και ανεπαρκείς ….με το ζόρι μάγκες και δήθεν ρεαλιστές πολιτικοί μας, μπλέξανε την οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα στη χώρα μας , με την …ελληνική καταγωγή και την Εθνική μας κυριαρχία ! Αυτά παθαίνει κανείς όταν κυβερνάται από ξενόφερτους μαθητευόμενους μάγους και τα τσιράκια τους , συνεπικουρούμενοι από τους κάθε λογής κλακαδόρους τους , που τα ρίχνουν τώρα στις…γερμαναρούδες, τους βρυξελόπουλους και στους …κουτόφραγκους , ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ….. ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ .
Αρχίσαμε από το γιουγκοσλαβικό μοντέλο, τότε με την ΑΤΑ και έπειτα από το αμαρτωλό νομοθέτημα περί τεκμηρίων, σε βάρος κυρίως των ΜΜ και απλών φορολογούμενων, συνεχίσαμε με το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος των…… ελλήνων ιθαγενών, υποστήκαμε και το θρίλερ του C4I και του Βατοπαιδίου και τώρα επιδιώκουμε με μανία την μετατροπή της χώρας μας σε ….μεταναστευτική χώρα για να θολώσουμε το τοπίο μπας και τη σκαπουλάρουμε μόνο με τις ….πολιτικές ευθύνες, a la mea culpa.
θέλουμε τώρα λέει , να ….οργανώσουμε μέχρι τον Ιούνιο 2010 το κράτος, γιατί αργήσαμε !
Το μόνο που αργήσαμε είναι να επιτρέψουμε και την ελεύθερη οπλοφορία , γιατί χάνουμε ΦΠΑ και δασμούς απο την λαθραία εισαγωγή καλάσνικοφ και ρεβόλβερ.
Ετσι φτάνουμε αισίως στο ….ΔΝΤ που θα μας σώσει …..χωρίς ανταλλάγματα αλλά με τα γνωστά μέτρα της ποτοαπαγόρευσης της εποχής του Αλ Καπόνε !
Ισως αυτό μας έλλειπε !
Θα είχατε την ευγενή καλωσύνη κύριε Φράγκο να παρουσιάσετε τι “διά ταύτα” του σχολίου σας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ακολουθώ ως δάσκαλος την Σωκρατική μέθοδο, ίσως θα μπορύσατε να απαντήσετε στα εξής:
1. Αντιλαμβάνομαι σωστά ότι κατά την γνώμη σας φταίνε μόνο οι Πολιτικοί και Μεγαλοτραπεζίτες και Μεγαλο-something, ενώ οι μικρομεσαίοι είναι αθώοι;;;;;;;;;;;;;;;;
2. Ποιό εύρος/φάσμα εισοδήματος ορίζετε ως μικρομεσαίο;
3. Νομίζετε ότι ο Ελλαδίτης εφοριακός και τελωνειακός παίρνει ΚΑΘΑΡΑ (μετά φόρους και εισφορές) λιγότερα ή περισσότερα από τον Αμερικανό ομόλογό του;;;
4. Τι ποσοστό Ελλαδιτών νομίζετε φοροδιαφεύγει;;;; ΚΑΙ αυτοί που φοροδιαφεύγουν σε ποιές εισοδηματικές κατηγορίες βρίσκονται;;;
5. Κατά τη γνώμη σας ένα μηνιαίο κόστος γιά κινητά τριμελούς οικογένειας της τάξης των 150 ++ ευρώ είναι εύλογο έξοδο γιά ένα μικρομεσαίο;;;;
6. Πιστεύετε ότι η μέση Ελλαδική οικογένεια που έχει κύρια κατοικία γιά την οποία πληρώνει στεγαστικό μηνιαίο τοκοχρεωλύσιο 600 ευρώ, και έχει και εξοχικό και έχει και αυτοκίνητο 1600 κυβικών και στέλνει τον γιό/κόρη σε ιδιαίτερα μπορεί να συντηρηθεί με εισόδημα (όπως ΔΗΛΩΝΕΙ) 12.000 ευρώ ετησίως ή έστω και 18.000 ευρώ ετησίως ή μας λέει ψέμματα;;;
7. Πιστεύετε πως πριν ή μετά διόρθωση για την παραγωγικότητα ή παραγωγή τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδος είναι καλο- ή κακοπληρωμένοι;;;;
8. Γνωρίζετε τον ΣΥΝΟΛΙΚΟ αριθμό των Ελλαδιτών που πληρώνουν ΑΜΕΣΟΥΣ φόρους από έστω 100 ευρώ ετησίως και άνω;;;
9. Νομίζετε ότι το να ΜΗ μαγειρεύει η Ελλαδική οικογένεια και αντ’ αυτού να τρώει έξω ή να παραγγέλλει take-out είναι κεκτημένο λαϊκό δικαίωμα όπως φρονεί ο κ. Αλαβάνος;;;;;;;;;
10. Νομίζετε ότι όποιος δεν έχει Prada, Porsche ή κότερο είναι λειτουργικά φτωχός όπως πιστεύει η κυρία Παπαρρήγα, διότι ΟΛΑ τα άλλα τα έχουν όλοι;;;;
11. Το γεγονός ότι 75% των Ελλαδιτών έχουν ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ πρώτη κατοικία, δηλαδή σε ποσοστό μεγαλύτερο από οπουδήποτε στην Ευρώπη σημαίνει ΚΑΤΙ;;;;;;;;;;;
12. Το γεγονός ότι 30% των Ελλαδιτών έχουν ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ (ΕΞΟΧΙΚΗ) κατοικία συμβιβάζεται με τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΦΤΩΧΩΝ της Ελλάδος ως ισχυρίζεται ο Χαζουλάκης και ο Αλέκος και ο Αλέξης ΚΑΙ η Αλέκα;;;
12. Συμφωνείτε με την κυρία Παπαρρήγα, τον κ. Αλαβάνο, τον Χαζουλάκην και ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΛΛΑΔΙΤΗ ότι σπίτι μόλις 100 τμ δηλοί φτώχεια, παρά το γεγονός ότι, στο Manhattan, διαμέρισμα 100 τμ σημαίνει ότι είσαι εκατομμυριούχος;;;;;;;;;;;;
13. Συμφωνείτε ότι ενώ το διά Νόμου ελάχιστον ωρομίσθιο στας Αμερικάς είναι $ 7,25 (=5 ευρώ), στην Ελλάδα πρέπει να γίνει 7 ευρώ, ήτοι $ 10.5/hr καθότι είμαστε ο περιούσιος λαός;;;;
14. Συμφωνείτε ότι όλοι Ελλαδίτες είναι ιδιοφυείς και πέραν αυτού ΚΑΙ διακεκριμένοι σοσιαλιστές ούτως ώστε ΔΕΝ πρέπει να απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες
15. Συμφωνείτε με την αντίληψη του ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΑΔΙΤΗ ότι η δουλειά είναι δουλεία, άρα οι καλοί σοσιαλιστές πρέπει ΜΟΝΟ να απασχολούνται (διάβαζε να τελούν εν αργομισθία) αλλά ΟΧΙ να δουλεύουν
16. Συμφωνείτε με τους καλούς μας “αγρότες” που έχουν μετατραπεί σε ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΟΥΣ μειονοτικού ανθρωπίνου δυναμικού;
Τις υπόλοιπες 50 ερωτήσεις γιά αργότερα καθότι σήμερα έχω δουλειές με φούντες
Πρώην Ευρωπαίος
Θα συμφωνούσα σε ότι έλεγες αν είχαμε καθεστώς ελευθέρου εμπορίου στην ΕΕ. Δεν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο στην ΕΕ γιατί απλά κάθε μια περιοχή-χώρα δεν μπορεί να προσαρμόζει τις τιμές της όπως θέλει με ελεύθερη ισοτιμία στο συνάλλαγμα της.
Η Γερμανία απλά έχει κόψει και έχει ράψει το Ευρώ στα μέτρα της, συν την εφαρμογή στο εωτερικό της ακραίων φορολογικών πολιτικών για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που δημιουργούν τα εμπορικά της πλεονάσματα. Είναι αυτό που αποκαλείς κοινωνικό κράτος, το οποίο προυποθέτει κατα βάση πως όλοι οι πολίτες είναι έτοιμοι για την εντατική. Εφόσον η ΕΕ έχει φίατ χρήμα, θα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται ως έχουσα φίατ χρήμα. Δηλαδή παρεμβατική κεντρική τράπεζα η οποία θα παίζει με την προσφορά χρήματος. Ούτως η άλλως ο Μίλτον Φρήντμαν 10 σχεδόν χρόνια πριν είχε προβλέψει την διάλυση του ευρώ. Είτε θα σωθεί η Ελλάδα με κοινοτικά χρήματα, αυξάνοντας τον ηθικό κίνδυνο, είτε θα χρεωκοπήσει παρασύροντας τους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους. Και επαναλαμβάνω, όσοι ντόπαραν την Ελλάδα με χρέος ήξεραν πολύ καλά τα δημόσια οικονομικά της χώρας και τζόγαραν ανάλογα. Έπαιξαν το στοίχημα και το έχασαν οι κύριοι του Βερολίνου.
Αγαπητέ κ. Χασαπογιάννη,
Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και ασχοληθήκατε με το γενικό μου σχόλιο σχετικά
με την οικονομική κατάσταση και τα ….κατά τη γνώμη μου ακατάλληλα μέτρα που όπως
βλέπουμε προτίθεται να πάρει η σημερινή κυβέρνηση.
Οσον αφορά τα ερωτήματα που με καλέσατε να σας απαντήσω, αυτά θα μου επιτρέψετε να
τα θεωρήσω a priori ως ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ , για τον απλούστατο λόγο, ότι εάν υπήρχαν και τα γνωρίζαμε ποτέ, πραγματικά, επιβεβαιωμένα και όχι παραπλανητικά στοιχεία θα μπορούσαμε
και να τα αντιμετωπίσουμε !
Γι αυτό και ήμουν και είμαι της γνώμης ότι, όπως φαίνεται, το ….ελληνικό ζήτημα δεν είναι
μόνο οικονομικό! Αλήθεια ακόμα πιστεύετε ότι τα στοιχεία που σας- μας- δίνουν οι …αρμόδιοι είναι αξιόπιστα ? Πιστεύετε στα αλήθεια ότι με τεχνοκρατικά εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές και χρηματοπιστωτικές θεωρίες μπορεί να θεραπευτεί η …..εθνική μας οικονομία ?
Πως εξηγείτε το φαινόμενο της παντελούς έλλειψης προσαρμογής και ανάπτυξης των επί
μέρους τομέων , π.χ. των συγκοινωνιών μετά των απαραίτητων υποδομών, παρά την άντληση υπέρογκων πόρων από τα κατά καιρούς χορηγηθέντα πακέτα ΚΠΣ κλπ.κλπ. από τους
ευρωπαίους εταίρους μας ? Γιατί δεχόμαστε να μας αποπροσανατολίζουν με συγκρίσεις
και στοιχεία άλλων χωρών ? Εδώ βρισκόμαστε ενώπιον ….εγκληματικής ανικανότητας των διαχειριστών της εκάστοτε εξουσίας που αποδεδειγμένα δεν μπόρεσαν – ελπίζω να
μπορέσουν στο μέλλον – να χωρίσουν δυο γαιδουριών άχυρο !
Για πιο δραχμικό νομισματικό μοντέλο μπορούμε να μιλάμε , όταν ούτε καν γνωρίζουμε
την πιθανή μελλοντική δυνατότητα της μετατρεψιμότητας του …φανταστικού νομίσματος?
Δεν είναι πολύ αργά για επανιδρύσεις και …επαναστάσεις ? Αφού όλα δείχνουν ότι
παρά την κρίση και την τραγική κατάσταση του δημόσιου τομέα , η ελληνική κοινωνία
ακόμα αντέχει …καθυστερώντας το απευχόμενο κοινωνικό πρόβλημα !
Ομως για όλα αυτά , τις πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων , πλην των debates και κοκορομαχιών στα κανάλια, δεν μιλάει κανείς. Με μέτρα, νέα μέτρα, πανωμέτρα και
αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας , διάτρητα νομοσχέδια δεν βλέπω …λύσεις.
Πιστεύω ότι απλά στη χώρα μας δεν λειτουργούν οι …θεσμοί !
Ολα όσα ακούγονται, σχολιάζονται και αναδεικνύονται , έπρεπε ήδη να έχουν ευαισθητοποιήσει
τη δικαιοσύνη και όχι τους ….οικονομικούς αναλυτές και τους κατά πολλούς , πιστεύω άδικα , παθητικά συνυπεύθυνους πολίτες -ιθαγενείς !
Αν επαναφέρουν τη τάξη στη κοινωνία ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, τότε
τα υπομονετικά …γαιδούρια θα τα καταφέρουν και πάλι, ή τουλάχιστον θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να σταματήσουν την οικονομική κατρακύλα και να διατηρήσουν το βιοτικό τους
επίπεδο ! Οσο για ανάπτυξη , μπουχτίσαμε ! πράσινη , κίτρινη, μπλέ, ….. τουριστική
( δηλαδή εξ ορισμού είμαστε ακόμα υπό .. ανάπτυξη υπανάπτυκτοι ?).
Είναι η δεν είναι γεγονός ότι, τα …. γαιδούρια στη χώρα μας όλο και λιγοστεύουν, ή
ξενιτεύονται , ή αλλάζουν σημαία κλπ. ? Ποιός και με τι – δεν τρώνε ούτε δραχμές , ούτε
ευρώ, ούτε δολάρια – θα ταίσει τώρα τα …..μουλάρια που καθημερινά πολλαπλασιάζονται ?
Οι οικονομικοί μετανάστες ? Οι Τουρίστες ? Η μήπως οι δανειστές και …οι δωρητές μας ?
Οπως γνωρίζετε, ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε οι κατά καιρούς αμερικανικές, ευρωπαικές ,
γερμανικές κλπ. βοήθειες πέρα του ορισμένου σκοπού που θα έπρεπε να εξυπηρετήσουν ,
είχαν και αντίστοιχο ….κόστος ! Πως νομίζετε ότι μεταφέρθηκαν π.χ. οι αμερικανικές
βοήθειες , Τάνκς κλπ. στην Ελλάδα ? Απλά με πλοία αμερικανικών συμφερόντων, αλλά
με ανεξέλεγκτες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου !
Χάσαμε τόσες ευκαιρίες , ας μη χάσουμε και αυτή που μας προσφέρουν σήμερα οι ευρωπαίοι
εταίροι μας και η ΟΝΕ. Ολες οι άλλες σκέψεις υποδείξεις και σενάρια εκτός του ότι είναι
εκ του πονηρού, δεν είναι και της παρούσης !
Οπως βλέπουμε η μέθοδος της γνωστής Νομοσχεδιολογίας δεν μπορεί να αποφέρει
τα επιθυμητά αποτελέσματα .
Γιατί δεν ζητάνε αμέσως επιστροφή των πάσης φύσεως κλεμμένων και δεν τιμωρούν τους
γνωστούς υπολόγους , καταχραστές δημόσιας περιουσίας, αλλά και της εμπιστοσύνης μας ?
Γιατί δεν πατάσσουν αμέσως την εσκεμμένη και μη παραπληροφόρηση, την χορήγηση ψευδών
και κατασκευασμένων, ως και μη επιβεβαιωμένων στοιχείων , ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε πραγματικού ελλείμματος ?
Προτείνω αυτό το πραγματικό έλλειμμα που θα προκύψει να το αναλάβει αμέσως με συνοπτικές διαδικασίες κάποιο από τα μεγαλύτερα , ή όμιλος τραπεζών –κοινοπραξία – Konsortium από
κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, χρεώνοντας αναλόγως τους πραγματικούς οφειλέτες ( Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ , αλλά και ιδιώτες ) .
Τότε μόνο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατρακύλα , να ελέγξουμε την οικονομική κατάσταση και να ελπίζουμε σε …σταθερότητα και ίσως …ανάπτυξη.
Τότε μόνο θα μπορέσουμε να κάνουμε μία αρχή από μηδενική βάση και να στρωθούμε στη
δουλειά χωρίς το φόβο και τις αδικίες του σημερινού συστήματος.
Ο τρόπος υπάρχει και εάν δεν τον ξέρουμε ας ρωτήσουμε την Ευρώπη στη οποία ακόμα
ανήκουμε. Εκεί όπως ξέρετε δεν βασίζονται σε διάτρητα … στη κυριολεξία τιμολόγια,
ούτε σε νόμους ….περί τεκμηρίων – η θεωρία δεν χρειάζεται νόμους για την εφαρμογή της – ,
ούτε κάθε λίγο και λιγάκι, νομοθετούν μη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις και μάλιστα παράνομα φουσκωμένων οφειλών, όπως των αγροτών , των επιχειρήσεων κλπ., με προφανή σκοπό την
παραγραφή και άφεση αμαρτιών των …τραπεζών και των αμαρτωλών ασφαλιστικών ταμείων!
Εκεί όπως φαίνεται, παράγουν και σέβονται, ειδικά τους συνεισφέροντες στην εθνική
οικονομία, δεν τους ταλαιπωρούν , δεν τους υπόσχονται λαγούς με πετραχείλια, δεν τους
εμπαίζουν και εξαπατούν με νομοσχεδιολογία και μη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, δεν τους …λυπούνται . ούτε καλύπτουν την ανεπάρκεια τους με απηνείς διώξεις κατά παντός διαμαρτυρόμενου και με αυθαιρεσίες, προφανώς για να αποπροσανατολίσουν τους πάντες,
ακόμα και τις δικαστικές αρχές.
Εκεί δεν θεσπίζουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για εξυπηρέτηση κομματικών φίλων και
κουμπάρων τις οποίες ανακαλούν ….με αλλαγή της κυβέρνησης !
Εκεί δουλεύουν και ελέγχουν τα εισοδήματα των πολιτών τους και δεν πέφτουν ….από τα
σύννεφα όταν αυτοί δηλώνουν τα εισοδήματα πείνας που τους απέμειναν λόγω των
πολλαπλών φορολογήσεων με τέλη, φόρους , επι φόρων, παρα-φόρους, χαρτόσημα κλπ.
( μια δοκιμή π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ θα σας πείσει ) !
Αλλιώς εάν και η σημερινή κυβέρνηση επιμένει …αμερικανικά ( συγνώμη ελληνικά ) , με
φόρους, διωγμούς , ποτοαπαγορεύσεις και περικοπές αποδοχών …ζώντων τε και τεθνεόντων, δηλαδή όλοι για τους λίγους και οι λίγοι για τον εαυτό τους, τότε καλά θα κάνουν να
αποταθούν σε κάποιο ΔΝΤ που εξυγιαίνει ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες ,
ΟΤΑ και …… Κυβερνήσεις.
Αυτά προς το παρόν. Για κάθε άλλη διευκρίνιση και …πληροφορία στη διάθεση σας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Αφήστε τα αριστερό-πασοκικά του ευρωλιγούρικου ευσεβισμού. Άρχισαν οι τρομοκράτες της ενημέρωσης, να τρομοκράτουν για το αν θα πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Οτί ξαφνικά θα γίνουμε αμερικανική πολιτεία (χίλιες φορές προτιμότερο από ευρωπαική) και θα βρεθούμε σε ύφεση. Λές και οι προτάσεις των ευρωπαίων δεν οδηγούν σε ύφεση. Τουλάχιστον το ΔΝΤ έχει ζεστό χρήμα, η Μέρκελ πρέπει πρώτα να πείσει τον Βεστερβέλε και αν θα μας δώσουν.
Άπεκτησε εθνική περηφάνεια ο τσιομπάνος της Αρκαδίας με το ευρώ και θα του κακοφανεί αν πάρει την βοήθεια σε Ειδικό Τραβηχτικό Δικαίωμα. Λές και πριν τον Ευρώ, δεν υπήρχε Ελλάδα.
Φαίνεται ότι παντού στον κόσμο υπάρχουν ….οι αντίστοιχοι μικροί ΜΗΤΣΟΙ και γι αυτό συνιστάται ψυχραιμία . Αλλά έτσι είναι, μάθανε πως …τσιμπάμε , πλακώσανε και οι κάθε …ενδιαφερόμενοι, για να μας ενημερώσουν περί ….αλλαγής φύλλου στο βιβλίο της Ελλάδας !
Τα συμπεράσματα και κάποιες υποδείξεις μου θυμίζουν το…. κυκλοφοριακό στη χώρα μας .
Λέει ότι, κάποιος είχε προτεραιότητα στον δρόμο γιατί….ο άλλος είχε στοπ !
Αλλά δεν είδα σαφή πρόταση. Ηξεις – αφήξεις βλέπω. Ακου να τρομοκρατούμε πιστεύοντας ότι ξαφνικά
θα γίνουμε αμερικανική πολιτεία και θα οδηγηθούμε σε ύφεση !
Αλλά αφού είναι χίλιες φορές προτιμότερο, που βλέπουμε την τρομοκρατία ?
Πάντως ο φίλος μας έχει ήδη αποφασίσει και επιλέξει , οπωσδήποτε να τον π…….ροστατεύσει κάποιος !
Εμείς ακόμα πρέπει , ψάχνουμε και προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα δικά μας Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα !
Ετσι είναι άραγε η σκανδιναβική λογική ? Μπάααα η ιδέα μου είναι !
Μήπως έχετε ακούσει για τον περιβόητο ? Κάτι τέτοια άκουγε και τον έκανε κινούμενο !
Μήπως έχετε ακούσει για τον περιβόητο φούρνο του Χότζα ? Κάτι τέτοια άκουγε ο Χότζας και τον άκανε κινούμενο !
🙂 Χασαπογιάννης Q.#7
If compensation were based on productivity, then a non negligible percentage of Greek public employees, would actually earn a negative salary (i.e. they would owe money every month) since the net effect of their work is to obstruct the activities of whatever productive sector is left in the Greek economy. Many public employees fill artificial positions created by the bureaucracy itself, whose net effect is to hamper whatever productive work still goes on in the private sector. Whole departments were created, whose primary effect on the economy is negative. I say primary because I’m not even adding the criterion of opportunity cost in diverting taxpayer money to these agencies (indeed, if the opportunity cost criterion were added, most Greek public agencies would result as having a negative effect on the economy). Greece may not be the only country where this happens, just a country where it is particularly widespread.
Σε κάποιο πρόσφατο άρθρο των “ΝΕΩΝ” διάβασα ότι οι ΔΥ που είναι απόφοιτοι δημοτικού αποτελούν το 60% του συνόλου των ΔΥ στην Ελλάδα. Οπότε για ποια παραγωγικότητά τους στον 21ο αιώνα μπορούμε να μιλάμε; Αυτοί οι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν είτε λόγω εκσυγχρονισμού (μηχανογράφηση, υπολογιστές, κλπ.), είτε επειδή δημιουργήθηκαν με κομματικά κριτήρια. Και θα τους πληρώνουμε και τις συντάξεις όπου να ‘ναι. Πραγματικά λυπάμαι τη μερίδα των ΔΥ οι οποίοι είναι μορφωμένοι, με όρεξη για δουλειά, που πρέπει να ανέχονται τους προαναφερθέντες άσχετους ή τεμπέληδες ΔΥ σε καθημερινή βάση.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με άρθρο των “ΝΕΩΝ” σήμερα,
“ο υπουργός απέσυρε τις διατάξεις που αφορούν στις περικοπές για τους υπάλληλους της Βουλής καθώς όπως είπε αυτά αποφασίζονται από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. ”
Είμαστε ένας λαός μοιρασμένος σε διάφορες κατηγορίες κορόιδων. Είσαι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα; Είσαι μεγαλύτερο κορόιδο από τον ΔΥ του δήμου, που είναι μεγαλύτερο κορόιδο από τον υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι μεγαλύτερο κορόιδο από τον εφοριακό, που είναι μεγαλύτερο κορόιδο από τον υπάλληλο της Βουλής κοκ….
Ex-European Μαρτίου 4th, 2010 5:04 πμ :
If compensation were based on productivity, then a non negligible percentage of Greek public employees, would actually earn a negative salary (i.e. they would owe money every month) since the net effect of their work is to obstruct the activities of whatever productive sector is left in the Greek economy.
Exquisite and poignant remark!
Φώτη συμφωνώ με σχεδόν όσα λες και απλά ήθελα να σε συγχαρώ για ακόμη ένα καλό άρθρο. Δυστυχώς δεν βλέπω ουσιαστική διάθεση από την κυβέρνηση για πραγματικά διαρθωτικές αλλαγές. Μου δίνουν την εντύπωση ότι πάνε να “ξεγελάσουν” τον υπόλοιπο κόσμο και εμάς με τα “σκληρά” μέτρα που απορώ τι ακριβώς συνεισφέρουν στην λύση του προβλήματος. Ε μισό λεπτό δεν μπορεί κανεις ακριβώς να ξέρει γιατί δεν ξέρουμε τι μας γίνεται! Δεν υπάρχει οργάνωση υπάρχουν εκτιμήσεις (μου θυμίζουν τα ρεπορτάζ το Πάσχα στα οποία ο χασάπης λέει: “Υπάρχει πτώση στην κίνηση 20 τα εκατό…”) και guessing.
Διότι φίλοι μου όποιος ζητάει μείωση των μισθών των δημ. υπαλλήλων είναι λάθος για μένα. Απλά νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζουμε πόσοι είναι, πόσα παίρνουν (όχι παίρνω 1000 Ευρώ και 1000 επίδομα που δεν λέω) και να τερματίσουμε επιτέλους αυτό το θεσμό των αποσπάσεων τουλάχιστον όπως έχει καταντήσει εδώ.
Κατά τα άλλα είτε παίρνουν 10 ή 14 ή 154 μισθούς δεν με νοιάζει αρκεί να πληρώνονται επαρκώς σε σχέση με αυτό που προσφέρουν και να διασφαλίζεται η ισοτιμία τους με τους ιδ. υπαλλήλους.