Η Ελλάδα μ.Χ. (μετά Χρεωκοπίαν)

Φεβ 3rd, 2010 | | Κατηγορία: Τάκης Μίχας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ο Γιώργος χαμήλωσε ταχύτητα καθώς πλησίαζε το σημείο της λεωφόρου Βουλιαγμένης όπου παλαιότερα υπήρχε το μεγάλο σουπερμάρκετ του Βασιλόπουλου. Κατέβασε το τζαμί του παραθύρου όπως συνήθιζε κάθε πρωί για να πληρώσει τις 1000 «νέες» δραχμές που ήταν τα «διόδια». Ο νεαρός με το Καλάσνικοφ στον ώμο και το τσιγάρο στα χείλη πήρε τα χρήματα και με βαριεστημένο ύφος του έγνεψε να συνεχίσει.

Ο Γιώργος είχε εγκαταλείψει την χώρα στις αρχές του 2010 τότε που είχε γίνει η λεγόμενη «Μεγάλη Έξοδος» πολλών Ελλήνων για εξεύρεση δουλειάς στο εξωτερικό. Μετά από μερικά χρόνια έκανε ένα σύντομο ταξίδι στην Αθήνα για να δει για τελευταία φορά τον πατέρα του που ήταν στα πρόθυρα του θανάτου. Η πρωτεύουσα είχε γίνει αγνώριστη. Οι περισσότεροι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι όπως η λεωφόρος Βουλιαγμένης ελέγχονταν από ένοπλες συμμορίες που επέβαλλαν «διόδια» στους περαστικούς. Από την Βάρκιζα μέχρι το Σύνταγμα υπήρχαν 4 «διόδια» τα οποία έπρεπε να πληρώσεις για να περάσεις. Ο μόνος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που παρέμενε ελεύθερος ακόμα ήταν η Αττική οδός. Φυλασσόταν συνεχώς από τεθωρακισμένα και ελικόπτερα ώστε να παραμένει ανοιχτή μια πόρτα προς τον έξω κόσμο και να μπορεί να περνάει κανένα φορτηγό και να ανεφοδιάζει με εμπορεύματα την πρωτεύουσα.

Η μετάβαση από την μια συνοικία στην άλλη στην Αθήνα είχε καταντήσει ένας εφιάλτης για τους κατοίκους της. Κάθε περιοχή ελεγχόταν από μια διαφορετική συμμορία. Πηγαίνοντας π.χ. από την Ομόνοια μέχρι τα Πατήσια έπρεπε να περάσεις από τις «χώρες» που έλεγχαν κατά σειρά οι «Αφγανοί»(Κυψέλη και Άγιο Παντελεήμονα), η «Προλεταριακή Διεκδίκηση» (πλατεία Κολιάτσου) και οι «Ρώσοι» (Άγιος Λουκάς) Ορισμένες από τις συμμορίες όπως η «Προλεταριακή Διεκδίκηση» ξεκίνησαν με ένα ιδεολογικό περίβλημα – όμως το μόνο που «διεκδικούσαν» σήμερα ήταν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς πρέζας. Άλλες πάλι συμμορίες είχαν στην αρχή εθνοτική βάση στρατολόγησης. Όμως μετά από κάποιο χρόνο όλα αυτά τα κριτήρια διαφοροποίησης έγιναν δυσδιάκριτα. Η αγορά, αυτός ο μεγάλος εξισωτής, είχε επιφέρει την κατάργηση των ιδεολογικών και εθνοτικών διακρίσεων στον βωμό του κοινού αγώνα για το κέρδος που απέφερε η διακίνηση γυναικών, ναρκωτικών και όπλων

Πόσο αλήθεια είχε αλλάξει το Κολωνάκι! Τα περισσότερα λαμπερά καφέ είχαν γίνει ερείπια- -αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών. Η «Βιβλιοθήκη» ήταν μια μαυρισμένη στούμπα γύρω από την οποία σουλατσάριζαν κάτι κοκκαλιάρικες γάτες ενώ μέσα από τα ερείπια του «Da Capo» μπορούσε να διακρίνει κανείς τα απομεινάρια μιας μηχανής εσπρέσσο που σήμερα χρησιμοποιούσε ένας αρουραίος σαν φωλιά το. Τα βράδια του χειμώνα οι κάτοικοι της περιοχής-οι άστεγοι και τα πρεζόνια-μαζεύονταν στην πλατεία της Δεξαμενής γύρω από τις μεγάλες φωτιές που άναβαν για να ζεσταθούν.

Το Μετρό ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Το καλοκαίρι του 2011, που ήταν ιδιαίτερα ζεστό, η μεγάλη μάζα των λαθρομεταναστών, που μέχρι τότε κατέκλυε την Ομόνοια και τους γύρω χώρους, αποφάσισε να κινηθεί προς τον υπόγειο σταθμού του Μετρό που προσέφερε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα. Όπως και έγινε. Ένα κύμα ανθρώπων ξαφνικά άρχισαν να κατεβαίνουν σιωπηλά τις σκάλες του Μετρό στην Ομόνοια. Το ίδιο έγινε και σε πολλούς άλλους σταθμούς. Μέχρι να καταλάβει η αστυνομία τι συνέβαινε και να αντιδράσει χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκατασταθεί στο νέο μέρος. Το Μετρό έπαψε πια να λειτουργεί. Η γνωστή από τις τροπικές χώρες μυρωδιά της ψητής μπανάνας αναδύονταν από τους υπόγειους σταθμούς.

Η Βουλή εξακολουθούσε να υπολειτουργεί καθώς η Πλατεία Συντάγματος και η γύρω περιοχή ελέγχονταν ακόμη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι βουλευτές έρχονταν όποτε υπήρχε μια συνεδρίαση –δυο-τρείς φορές τον χρόνο- με ελικόπτερα και έφευγαν με τον ίδιο τρόπο. Έμεναν μια- δυο ώρες και ψήφιζαν ορισμένα νομοσχέδια-τα οποία όλοι ήξεραν ότι ποτέ δεν θα εφαρμοσθούν. Ο μόνος λόγος για αυτό το θέατρο ήταν επειδή οι πολιτικοί ήθελαν να συντηρούν την εικόνα της Ελλάδας ως «κυρίαρχου κράτους» έτσι ώστε να διατηρεί η χώρα της την θέση της στον ΟΗΕ και να παίρνουν κάπου κάπου κανένα ψίχουλο από τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς….

Τάκης Μίχας

——————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στο newstime στις 27/1/2010

31 σχόλια
Leave a comment »

 1. Orwellian???? Θα αναρωτηθεί ένας αμύητος αναγνώστης του κειμένου.

  Κάθε άλλο, κυρίες και κύριοι. It sounds very realistic to me!!!!!!!!

  Ιδού από την “Καθημερινή” (Του Α. Λακασα)
  Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κράτησαν «ομήρους» στα γραφεία τους δύο καθηγήτριες, διότι εκείνες ήθελαν να τηρήσουν το νόμο!
  Οι δύο καθηγήτριες αρνήθηκαν να δεχθούν το πρόγραμμα εξετάσεων που πρότειναν οι φοιτητές και υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση της σχολής. Και αυτό διότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 μήνες! Ομως, ο νόμος προβλέπει ανώτατη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου 3 εβδομάδες . Ετσι, οι δύο καθηγήτριες στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας ζήτησαν το μάθημά τους να εξεταστεί εντός της περιόδου των τριών εβδομάδων και όρισαν την εξέταση για σήμερα. «Αποτελεί εθιμικό δίκαιο στην Ιατρική Σχολή, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 23 χρόνια, η διάρκεια των εξετάσεων να εκτείνεται πέραν των 3 εβδομάδων», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

  Λεβεντόπαιδο ο “Πρόεδρος” huh?? Φαντασθείτε ΤΙ είδους Βιο-Ηθική Ιατρική διδάσκει αυτός ο άνθρωπος !!!

  ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

 2. Σήμερα, λοιπόν, μαθαίνουν τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ και η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ότι το “ΕΘΙΜΙΚΟΝ ΔΙΚΑΙΟΝ”, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, υπερισχύει του ΝΟΜΟΥ και ΚΑΤΙΣΧΥΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ιδού ΠΟΥ και ΠΩΣ μας ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ η ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΡΙΑ, ΜΑΣΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΝΑΝΔΡΕΟΥ!!!!!

 3. Μα γιατι κ. Μιχα γινεστε τοσο κακος; Γιατι δεν ειστε λίγο πιο politically correct? Δεν βλεπετε ποσο εμπλουτιζουν τη ζωη μας ολοι αυτοι οι παρανομοι λαθρομεταναστες που εχουν γεμισει την Αθηνα; Δεν βλεπετε ποσο τους εχουμε αναγκη για να ‘τονωσουν τα ασφαλιστικα ταμεια’ και να ‘λυσουμε’ το προβλημα της υπογεννητικοτητας;

 4. Μακάρι να μπορούσε κάποιος Έλληνας σκηνοθέτης να βασιστεί σε αυτό το άρθρο και να δείξει με εικόνες ένα έσχατο μελλοντολογικό σενάριο της Ελληνικής πραγματικότητας, έτσι όπως κάνουν χρόνια τώρα οι Αμερικάνοι με τον κινηματογράφο και εκφράζουν δυσοίωνα σενάρια για την δική τους πραγματικότητα. Βέβαια που κονδύλια για την τέχνη όταν πρέπει να πληρώνεις την “μαφία” όπως αναφέρει και ο γράφων?

 5. Kυρίες και Κύριοι, τον κύριο κύριο Τάκη Μίχα ΔΕΝ γνωρίζω προσωπικώς μηδέ με συνδέει οιοδήποτε συμφέρον μαζί του. Τούτου δοθέντος, υποχρεούμαι να πω ότι ο άνθρωπος είναι ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

  Οφείλουμε να διακρίνουμε και αναδεικνύουμε τους σπουδαίους, in order for others to emulate them.

 6. εάν δούμε το κείμενο αυτό απλα ως σενάριο κάποιας cult ταινίας, πρέπει να πώ ότι δεν είναι καθόλου πρωτότυπο. Τα έχουμε διαβάσει αλλού και καλύτερα….

  Εάν το δούμε ως μια ποιητική προσπάθεια κριτικής των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση την οικονομία της χώρας, είναι ακόμη χειρότερο. Γιατί η άθλια κατάσταση της οικονομίας και η (επερχόμενη ή όχι χρεωκοπία) δεν οφείλεται στην εισροή μεταναστών (παράνομων και μη) αλλά στις συνδυασμένες προσπάθειες δεκαετιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ …αλλά επ’ αυτού ουδέν από τον κ. Μίχα.

  Τέλος, επειδή μου ήρθε και ένα σχετικό εμαιλ, δεν έχω δει κανέναν “σοβαρό” δημοσιογράφο να επιτίθεται κατά της μαφίας των συναδέλφων του (παπαγαλάκια, έμισθοι, εξοργιστικοί μισθοί στην ΕΡΤ http://mantatanews.blogspot.com/2009/12/blog-post_1940.html κλπ).

 7. Παρακαλούνται οι λογής-λογής agents provocateurs της αισχρής αριστεράς, δηλαδή οι δεδηλωμένοι ΕΧΘΡΟΙ τοΥ ΕΘΝΟΥΣ, να αποφεύγουν τις εσκεμμένες διαστρεβλώσεις.
  Ο κ. Μίχας χρησιμοποιεί μεταφορικά τους Ρώσους και τους Αφγανούς, εξ ου ΚΑΙ τα εισαγωγικά: “Αφγανοί” και “Ρώσοι”.

 8. Δεν ξερω τι εχει στο μυαλο του ο κ.Μιχας,αυτο που ξερω ειναι πως στο αρθρο αφηνει να εννοηθει οτι θεωρει τη μεταναστευση πηγη εγκληματικοτητας και της υπαναπτυξης.Αν και εγω νομιζω κ.Χασαπογιαννη οτι μαλλον δεν ειναι αυτος ο σκοπος καθοτι ο κ.Μιχας ειναι φιλελευθερος και γραφει στην Ελευθεροτυπια στο ανω συμπερασμα καταληγουν πολλοι απο τους αναγνωστες και ετσι ο καθενας το αντιμετωπιζει με τη δικη του οπτικη γωνια.Δε σημαινει αυτο πως ειναι σε αυτην την περιπτωση οι συνομιλητες μας προβοκατορες εξαλλου περα απο τον alex εχουμε και ενα σχολιο οπου ο γραφων ερμηνευει με τον ιδιο τροπο το κειμενο αλλα επικροτει τα γραφομενα σε αυτο οντας πιθανονον πολιτης συντηρητικων φρονηματων.Σε αυτην την περιπτωση εχουμε να κανουμε με προβοκατορα της Δεξιας η της Ακρας Δεξιας?Δε νομιζω.Μην ειμαστε υπερβολικοι στις κρισεις μας.

 9. Κατα τα αλλα μπορω να πω πως ο κ.Μιχας αν μη τι αλλο εχει πολυ φαντασια.Βεβαιως για καποιες χωρες του πλανητη βλεπε Κολομβια αυτο το σεναριο τουλαχιστον ως ενα βαθμο ειναι πραγματικοτητα.Ισως αποτελεσαν αυτες οι χωρες πηγη εμπνευσης για τον αρθογραφο.Καλο λοιπον θα ηταν να γραψει και τι οδηγησε την Ελλαδα μ.χ στην κατασταση της.

 10. O κύριος Μίχας πράγματι γράφει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που ομολογώ είναι το αισχρότερο των εντύπων. Αλλά ο άνθρωπος πρέπει να βγάζει το ψωμί του. Σημασία έχει ότι γράφει ό,τι γράφει ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Αντιλαμβάνεσθε την ειδοποιό διαφορά;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Η διαπρεπής μαμά έλεγε ότι και ένα bordello μπορεί να γίνει ναός, if you can understand the metaphora

 11. O Tακης Μιχας στα νειατα του ηταν πολυ καλυτερος και σε πολλες αποψεις που διατυπωνε ηταν μονος τουμεσα σε ενα περιβαλλον εχθρικο για ελευθερες φωνες.
  Θα θυμαστε οτι κινδυνεψε να λυντσαρστει για της αποψεις του περι Μ.Αλεξανδρου.
  Τα τελευταια χρονια ειναι πιο ηπιος και εγκρατής. Εβαλε και αυτος νερο στο κρασι του, ωστε να μπορεσει να επιβιωσει, αλλα συνεχιζει να παραμενει μια ενδιαφερουσα προσωπικοτητα στον χωρο της δημοσιογραφιας.

 12. “Ο κ. Μίχας χρησιμοποιεί μεταφορικά τους Ρώσους και τους Αφγανούς, εξ ου ΚΑΙ τα εισαγωγικά: «Αφγανοί» και «Ρώσοι».”

  Αλήθεια? Το πόσο μεταφορικά μιλά για τους Ρώσους και τους αφγανούς φαίνεται και από το γεγονός ότι οι μεν «Αφγανοί» του κ. Μίχα ελέγχουν Κυψέλη και Άγιο Παντελεήμονα (περιοχή της Αθήνας όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αφγανών μεταναστών), ένω οι «Ρώσοι» του ελέγχουν Άγιο Λουκά (περιοχή της Αθήνας με μεγάλο αριθμό ρώσων μεταναστών). Και για να μην υπάρχει αμφιβολία, στην αμέσως επόμενη πρόταση μιλάει για συμμορίες που είχαν “ΕΘΝΟΤΙΚΗ βάση στρατολόγησης”. Επομένως αντί να κατηγορείτε εμένα ως “agent provocateur της αισχρής αριστεράς” θα ήταν ίσως καλύτερα είτε να ζητήσετε από τον κ. Μίχα να γίνει πιο ξεκάθαρος. Και επιμένω ότι, πέρα απο τη συγγραφή ενός μελλοντολογικού σεναρίου σαν κι αυτά που γίνονται ταινίες στο Hollywood (μόνο για zombi δεν μας μίλησε ο κ. Μίχας), δεν μας λέει και τίποτα άλλο, άξιο σχολιασμού. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν το άρθρο του κ. Μίχα είναι απλά ένα κακό άρθρο που δεν μας λέει τίποτα. Στη χειρότερη όμως, όντως εντοπίζει το πρόβλημα στην μετανάστευση, οπότε έχω δίκιο στην κριτική μου.

 13. KAI κάτι άλλο, διότι εμένα δεν μ’ αρέσει ο ρατσισμός ΑΛΛΑ ούτε και η πολιτική ορθότης.
  Η αλήθεια είναι ότι το ΕΓΚΛΗΜΑ στην Ελλάδα προέρχεται ΚΥΡΙΩΣ (σε απόλυτους αριθμούς) από Ελληνες, τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ που εξέθρεψαν η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΡΝΑΝΔΡΕΟΥ, ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ.
  Το έγκλημα στην Ελλάδα ΕΚΤΡΕΦΕΤΑΙ από, και εις, τα δεκαπενταμελή στην ΜΕΣΗ εκπαίδευση, από και εις την ΑΛΗΤΕΙΑ πίσω από το “ΑΣΥΛΟ”.
  Το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, από την άλλη, δηλαδή οι ΑΠΑΤΕΣ είναι συνδεδεμένες 50: 50 με
  1) τα ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ εξουσίας και
  2) τον ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ σε θέσεις κλειδιά (Εφοριακούς, Πολεοδόμους, Τελωνειακούς κλπ)

  Είναι όμως εξ ίσου αληθές ότι το ωμό έγκλημα (ληστεία, κλοπή, δολοφονία κλπ) έχει ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ μεταξύ μειονοτικών, αλλά εξακολουθεί σε απόλυτα νούμερα να είναι μικρότερο αφού οι μειονοτικοί είναι μόλις 10% +/- του πληθυσμού.

  Τις προάλλες συζητούσα με την Μαργαρίτα (η οποία είναι Αλβανίδα, χριστιανή ορθόδοξη – βαφτισμένη εκεί στα χρόνια του Χότζα, ενώ ο Βαγγέλης είναι Ελληνας Βορειο-Ηπειρώτης) την προοπτική να αγοράσουν σπίτι. Μένουν προς το παρόν σε ένα συμπαθέστατο διαμέρισμα στην Ερεχθείου, απέναντι από το Divani Hotel, σε ήσυχο σημείο τέλος πάντων. Οι τιμές όμως εκεί, πέριξ Φιλοπάππου, είναι υψηλές. Λέω, “Να κοιτάξουμε κάπου αλλού Μαργαρίτα μου” στο οποίο αποκρίθηκε, “Ε, πού να πάω, κύριε Κώστα, στον Αγιο Παντελεήμονα που είναι όλο Αλβανικές συμμορίες;;;;”

  χαααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 14. KAI κάτι ακόμα. Ο κύριος κύριος Τάκης Μίχας τιμά την ΠΑΤΡΙΔΑ μου και του είμαι ευγνώμων.

 15. Μερικοί έχουν την τάση όταν διαβάζουν κάποιο κείμενο να χρησιμοποιούν παραμορφωτικούς φακούς ψάχνοντας να βρουν το κρυφό υπονοούμενο πίσω από κάθε λέξη και φράση του συγγραφέα.

  Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η χρήση των λέξεων “Αφγανοί” και “Ρώσοί”. Είμαι βέβαιος ότι αν το κείμενο το διαβάσει η κ. Παπαρήγα θα αναγνωρίσει αμέσως το αντικομμουνισμό του κ. Μίχα στον όρο «Προλεταριακή Διεκδίκηση» και ότι ο κ. Μίχας με αυτό υπονοεί πως για την κρίση φταίει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ!

  Μήπως να σοβαρευτούμε λίγο;

 16. 1. θα μπορούσε να είχε κάνει λίγο πιο προχωρημένο το σενάριό του ο κ. Μίχας εάν είχε μετατρέψει ολόκληρη την Εύβοια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου once in you never get out (για να θυμηθούμε και το πολύ καλό Escape from New York του Carpenter).

  2. Μη ξεχνάτε τα καθάρματα που εξέθρεψε η ΝΔ

 17. alex Φεβρουαρίου 5th, 2010 3:53 μμ :
  1. θα μπορούσε να είχε κάνει λίγο πιο προχωρημένο το σενάριό του ο κ. Μίχας εάν είχε μετατρέψει ολόκληρη την Εύβοια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου once in you never get out (για να θυμηθούμε και το πολύ καλό Escape from New York του Carpenter).

  ΜΑΚΑΡΙ.

 18. Είναι πράγματι ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.Όμως παρά τα όσα λέγονται για την διαφθορά στη χώρα μας(που είναι εκτεταμένη) δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τη διαφθορά που υπάρχει σε άλλες χώρες που κατέχουν ανάλογη θέση στη σχετική λίστα με εμάς.Εκει υπάρχει το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας που είναι άλλης τάξης ζητήματα και αυτά τα προβλήματα είναι μάλλον απίθανο να τα δούμε σε αυτό το βαθμό στα μέρη μας στο ορατό μέλλον ανεξάρτητα απο το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία.

 19. δεν έχω κάτι κατά του κ. Μίχα, απόδειξη ότι το προηγούμενο άρθρο του το βρήκα πολύ καλό.

  @ gkara
  κανένας παραμορφωτικός φακός απο μέρους μου…απλά προσπαθώ να βγάλω νόημα απο το περιεχόμενο του κειμένου του. Με βάση λοιπόν τα όσα λέει το κείμενο, το σχόλιο 12 που έγραψα holds water. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο κ. Μιχας για το τι υπονοεί (εάν διαβάζει αυτά τα σχόλια). Ή πάλι, να γράψει ένα άλλο άρθρο στο οποίο θα μας λέει ξεκάθαρα ποιος κατά τη γνώμη του (θα) φταίει για την κατάντια της οικονομίας και την χρεωκοπία, για τη διαφορά, για το εγκλημα κλπ. Εάν τον παρανόησα δεν εχω πρόβλημα να το αναγνωρίσω. Και βεβαίως, ο καθένας από εμάς που ερμηνεύει/σχολιάζει ένα κειμενο που έχει διαβάσει εδώ μέσα το πράττει βασισμένος στις δικές του απόψεις, ιδεολογίες κλπ. Μπορεί να διαφωνώ με πολλά που έχω διαβάσει στο κόκκορα από άλλους σχολιαστές, ποτέ όμως δεν τους ζήτησα “να σοβαρευτούν” απλά επειδή έχουμε καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Επομένως gkara λίγο περισσότερη προσοχή στις κατηγορίες σου.

 20. Θεωρώ το άρθρο του κ. Μίχα κατάπτυστο, διακατεχόμενο από ξενοφοβία και μένος εναντίον των μεταναστών. Θα μπορούσε να γραφεί από κάποιο στέλεχος του ΛΑΟΣ ή της Χρυσής Αυγής ή έναν Ναζί της προπολεμικής Γερμανίας.

  Αν σε κάποιο βασικό λόγο οφείλει η Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των παραγωγικών της δραστηριοτήτων και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης της την τελευταία δεκαετία αυτός είναι οι μετανάστες και η εργασία τους – συνήθως κακοπληρωμένη και “μαύρη”. Αντί να κινούμεθα προς την κατεύθυνση της αφομοίωσής τους και του εμπλουτισμού της κοινωνίας μας, ή έστω της κατά δύναμιν απάλυνσης του πόνου συνανθρώπων λαθρομεταναστών, σπέρνουμε σενάρια εκφοβισμού που απευθύνονται στα ρατσιστικά απολίτιστων και αμόρφωτων μαζών.

 21. ρατσιστικά απολίτιστων -> ρατσιστικά ένστικτα απολίτιστων

 22. @rebel

  Οι αηδιες που γραφεις εσυ απο ποιον θα μπορουσαν να ειχαν γραφτει; Οσο για αυτα που λες για Ναζι και Χρυση Αυγη…καλά ρε παιδί μου, θα μπορεσετε ποτε να βρειτε κατι πιο πρωτοτυπο; Και το 2200μχ για τους Ναζι θα μιλατε ακομα;

 23. Άσε που φαίνεται ότι “εμπνεύσθηκε” από το αρχικό κομμάτι της ταινίας Children of Men του Cuaron. Καλή ταινία, να την δείς.

 24. Πόσο μοιάζεις του μακαρίτη στον χαρακτήρα.

 25. Συμφωνώ. Τα λογοτεχνικής φύσης γραπτά θα πρέπει να περνούν από “πολιτικώς ορθό” καθαρτήριο και η κάθε λέξη να συνοδεύεται και από επεξηγηματική υποσημείωση…
  Φαίνεται πως τόσο η άκρα δεξά (κατά Σημίτη) όσο και η άκρα αριστερά έχουν πρόβλημα όχι μόνο με την πραγματικότητα αλλά και με τη (μη-κατευθυνόμενη) φαντασία.

  @Georges: Μην εξαπατάς τον εαυτό σου. Υποθέτω ότι είσαι κάτω των 25 χρονών και (αναπόφευκτα) δεν έχεις συναίσθηση της ραγδαίας υποβάθμισης του αισθήματος ασφάλειας και της ανόδου του – κάθε λογής – οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία χρόνια.
  Από την άλλη, αν κάποιος είναι υπήκοος των τηλεπαρουσιαστών των οκτώ σίγουρα βλέπει τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ’ ότι πράγματι είναι.

 26. @ mantz
  αντιγράφω από το “ποιοι είμαστε” του e-rooster
  “Το http://www.e-rooster.gr είναι ένα φιλελεύθερο διαδικτυακό ηλεκτρονικό περιοδικό προβληματισμού πάνω στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και ενασχόλησης με ευρύτερα ζητήματα της σύγχρονης ζωής.”

  Με τη “(μη-κατευθυνόμενη) φαντασία” δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Εάν λοιπόν το συγκεκριμένο κείμενο είναι μόνο αυτό, δηλαδή ένα λογοτεχνικής (και επιστημονικής φαντασίας) φύσης γραπτό, τότε πολύ απλά δεν έχει θέση εδώ. Εάν όμως το εκλάβουμε ως προβληματισμό “πάνω στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις” έχω κάθε δικαίωμα να το κρίνω όπως εγώ νομίζω

 27. Εάν όμως το εκλάβουμε ως προβληματισμό «πάνω στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις» έχω κάθε δικαίωμα να το κρίνω όπως εγώ νομίζω

  Βεβαίως, ακόμα και κακοπίστως. Εν αρχή ήν η ελευθερία του λόγου

 28. …και βεβαίως θα ήμουν καλόπιστος μονο εάν έλεγα τι εξαιρετικό άρθρο ήταν…καλό κι αυτό…

 29. @alex
  Δεν νομίζω ότι το focus του author είναι οι ξένοι, αλλά η οικονομία. Το point είναι ότι η χρεωκοπία μπορεί να βγάλει το χειρότερο σε όλους και να προκαλέσει Λιβανοποίηση της Ελλάδας

  @ασυμβίβαστους επαναστάτες:
  ο Μίχας μόνο για εθνικισμό και ξενοφοβία δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Αντίθετα για όποιον γνωρίζει τα έργα του και άρθρα του στον εγχώριο και διεθνή τύπο, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για “ανθελληνισμό” σχεδόν σε όλα τα εθνικά ζητήματα.

 30. @ everymann

  τότε είναι όντως ένα κακό άρθρο γιατί εάν το focus του ήταν η οικονομία θα με ενδιέφερε να διαβάσω τη γνώμη του για το τι προκάλεσε τη κρίση. Συμφωνώ ότι η η χρεωκοπία βγάζει το χειρότερο σε όλους αλλά προτιμώ να καταφέρομαι κατά εκείνων που τη προκάλεσαν παρά να κατηγορώ τους “ανθρώπους της αβύσσου” (Jack London)

 31. Aντε να το πω άλλη μιά βολά [ως λέγουσι στο Αστρος], καθότι επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Ο κύριος κύριος Τάκης Μίχας ΤΙΜΑ την ΠΑΤΡΙΔΑ μου και του είμαι βαθύτατα ΕΥΓΝΩΜΩΝ γι’ αυτό.
  Τον μισούν πολλοί διότι
  1) είναι ικανός και εύστροφος και
  2) συζητεί ανοικτά, ΩΜΑ και ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ την ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Ανέκαθεν, αυτοί που λένε την αλήθεια κηρύσσονται “εχθροί” των πατρίδων τους και τα ψευτρόνια που κάνουν μονίμως επικλήσεις στα κατώτατα συναισθήματα του λαουτζίκου [the very definition of populism] αναδεικνύονται σε ήρωες.

  Ούτε το πρόβλημα της Ελλάδος, μήτε αυτό που αναδύεται από το άρθρο του κυρίου Μίχα ως κομβικό σημείο [cardinal point] είναι η παρουσία των μειονoτικών [και οι όποιες συνέπειές της] ή η οικονομία per se [ επαπειλούμενη χρεωκοπία in this instance].
  After all, η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ δεν είναι ΑΙΤΙΑ αλλά ΕΚΛΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ή ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ [as in apocalypse] και ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ και ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ του κεντρικού δομικού προβλήματος της Ελλάδος που,

  αν και οι συνέπειές του ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ και εκφράζονται ευθέως στην OIKONOMIA και, ειδικά, στην ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και τις υποχρεώσεις προς τρίτους – thence the international contempt and humiliation,

  είναι ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ.

  AΛΛΑ πως και πόθεν αποδεικνύεται αυτό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Μα ποιά καλύτερη απόδειξη από την AΝΑΙΣΘΗΤΗ και ΑΗΘΗ αποστασιοποίηση του κάθε πολίτη, ιδιωτικού η δημοσίου προσώπου [παρακαλώ ΜΗ χρησιμοποιείτε “επώνυμος/ανώνυμος” in your everyday parlance – όλοι είμαστε επώνυμοι εκτός από τον Κωνσταντίνο Glucksburg που ισχυρίζεται πως δεν έχει επίθετο] από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ και τον διεθνή διασυρμό.
  Eντυπωσιακά, και ενόσω η χώρα έχει ΔΙΚΑΙΩΣ [καμμιά επίθεση κερδοσκόπων – it’s called risk aversion stupid*] επισύρει την ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ, όλοι οι Ελλαδίτες λένε, “Το ΚΡΑΤΟΣ είναι διεφθαρμένο και ανυπόληπτο” με ΠΡΩΤΟ διδάξαντα και “καλύτερο” δηλωσία τον Αλογοσκούφη, χωρίς να ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, διότι ΔΕΝ κατανοούν ότι το κράτος ΔΕΝ είναι κάτι αφηρημένο. Το κράτος, κυρίες και κύριοι, είναι εσείς, ο γράφων, είναι ο Παύλος, η Μαρία, ο Παναγιώτης, η Ελένη, ο Γιάννης – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και ο ΚΑΘΕΝΑΣ ξεχωριστά.

  ΔΕΝ άκουσα κανένα αυτές τις μέρες να πει “Ντρέπομαι γιά την ταπείνωσή μας/μου”

  * Ιt’s called risk aversion stupid
  Για ποιούς κερδοσκόπους μιλάς ηλίθιε γιέ του Μαστροπού;;;; Δεν μας λένε τα λεβεντόπαιδα και το ψευτρόνι ο πρωθυπουργός, θα δάνειζαν τα χρήματά τους σε ένα αφερέγγυο γείτονα που κολυμπάει στα χρέη ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ παράγει;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΚΑΙ αν τα δάνειζαν, δεν θα ζητούσαν πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ αυτό που θα τους έδινε η τράπεζα της γειτονιάς;;;;;;;;;;;;;;;;
  Εδώ θα τρελαθούμε με τις ΠΑΡΑΠΕΙΣΤΙΚΕΣ, ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ και ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ.

Σχολιαστε