Ο κούκος που δεν θα φέρει την άνοιξη
Ιαν 18th, 2010 | Χαρίδημος Τσούκας| Κατηγορία: Χαρίδημος Τσούκας |

Μετά από τρεις μήνες διακυβέρνησης, είναι πλέον εμφανής η δυσκολία του πρωθυπουργού να πάρει γρήγορες, συνεπείς και στρατηγικά σχεδιασμένες αποφάσεις, ιδιαίτερα στην οικονομία. Δεν εκπλήσσει. Θέλει από τη μια να είναι συνεπής με όσα «φιλολαϊκά» μέτρα αφρόνως εξήγγειλε προεκλογικά, αλλά από την άλλη πιέζεται από την αμείλικτη οικονομική πραγματικότητα Αποτέλεσμα; Βραδύτητα, παλινωδίες, αντιφάσεις. Ετοιμάζει πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, αλλά συναινεί στην πανάκριβη εθελούσια έξοδο των λιμενεργατών του Πειραιά• παγώνει τους «υψηλούς» μισθούς στο δημόσιο, αλλά αρνείται να περικόψει τα σκανδαλώδη προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής• θέλει να μαζέψει φόρους, αλλά σπέρνει τη σύγχυση. Λαϊκισμός και υπευθυνότητα δύσκολα συμβιβάζονται.
Υποτίθεται ότι το καινούριο στοιχείο που κομίζει στο δημόσιο βίο ο πρωθυπουργός είναι η ανοιχτή διακυβέρνηση: η διαβούλευση και η αλλαγή του τρόπου στελέχωσης του κράτους με την υποβολή βιογραφικών. Καινούρια ιδέα πράγματι είναι, αλλά δεν συνιστά «επανάσταση» – αλλαγή υποδείγματος – όπως ο ίδιος δήλωσε• είναι μια νέα κίνηση στο υπάρχον παιχνίδι. Αλλαγή υποδείγματος θα συνιστούσε η ανατροπή, όχι η ανακαίνιση, βαθιών ελλαδικών δομών, όπως είναι η χρόνια πολιτικοποίηση του κράτους. Η πραγματική τομή λ.χ. θα ήταν η δημιουργία μιας πολιτικά ανεξάρτητης ελίτ στη δημόσια διοίκηση. Ο Παπανδρέου δεν επέλεξε τους άριστους έναντι των αρεστών για να στελεχώσουν τα υπουργεία, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, τους άριστους μεταξύ των αρεστών. Θα διόριζε ποτέ ο πρωθυπουργός της Σουηδίας επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος έναν συνδικαλιστή του κόμματός του;
Ο Παπανδρέου Γ’ είναι ένας αμλετικός χαρακτήρας: διαπερνάται από αμφιβολίες που μειώνουν την αποφασιστικότητα της δράσης του. Το βλέπει κανείς και στη γλώσσα του σώματός του – αποπνέει αβεβαιότητα και προσωρινότητα. Ξέρει πως θάθελε να είναι η Ελλάδα («η Δανία του Νότου»), έχει τα σωστά φιλελεύθερα-κοινωνιστικά ένστικτα, αλλά δεν γνωρίζει πώς να τα μεταποιήσει σε βιώσιμες στρατηγικές αλλαγής, γι αυτό και εξαντλείται σε κοινότοπες γενικότητες. Μεγάλωσε σε μια προβεβλημένη πολιτική οικογένεια, κύριο γνώρισμα της οποίας ήταν η «φιλολαϊκότητα» – να είναι αρεστοί στο «λαό» – γι αυτό και δυσκολεύεται να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που το κυβερνάν αναπόφευκτα επιβάλλει. Οι Παπανδρέου έμαθαν να υπόσχονται, να παρέχουν στους «μη προνομιούχους», όχι να τους δυσαρεστούν.
Ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει βιωματική γνώση των προβλημάτων, βλέπει την Ελλάδα με την οπτική γωνία ενός «φιλέλληνα» που εκπλήσσεται με την αθλιότητα της χώρας, αλλά δεν γνωρίζει βαθιά, σωματικά, τον ψυχισμό της, τις φοβίες της, τους ιστορικούς εθισμούς της, κι αυτό φαίνεται στον άνευρο λόγο του. Αναπληρώνει την ελλιπή γνώση του ελλαδικού πλαισίου με γενικόλογες διακηρύξεις και δάνεια ιδεολογήματα («διαβούλευση», «συμμετοχή»).
Ο κ.Παπανδρέου έγινε πολιτικός επειδή γεννήθηκε σε πολιτική οικογένεια, η καρδιά του όμως είναι αλλού. Πριν από κάμποσα χρόνια, σε μια στιγμή αυθεντικότητας, εξέφρασε σε συνέντευξή του την επιθυμία ότι, αν δεν ήταν πολιτικός, θα ήθελε να ηγείται μια Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Ο κ.Παπανδρέου δεν έχει νοοτροπία κυβερνήτη, αλλά επικεφαλής think tank, περιβαλλοντικής ή φιλανθρωπικής οργάνωσης – ανθρώπου, δηλαδή, που δεν τον έλκει τόσο η εκτελεστική όσο η συμβολική εξουσία. Γι αυτό του πάει ο ρόλος του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως θα του ταίριαζε ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ή του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο ενδιάθετος κοσμοπολιτισμός του και μια αμερικανικής προελεύσεως σωτηριολογική προδιάθεση τον ωθούν να ασχολείται ενεργά με τα διεθνή κοινά. Με την εγχώρια πολιτική πλήττει, πιθανόν επειδή θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη «λάντζα», όχι μόνο με υψιπετείς σκοπούς• ίσως θεωρεί τα δημόσια ήθη πολύ πρωτόγονα για τη δική του «εκλεπτυσμένη» νοοτροπία (περίπτωση Ρατζίβ Γκάντι)• ή πιθανότατα δεν θέλει να φθείρει το «φιλολαϊκό» του προφίλ. Σε κάθε περίπτωση, δίνει την εντύπωση ανθρώπου που παρατηρεί αλλά δεν μετέχει.
Είναι πειστικός όταν μιλάει για θέματα μειονοτήτων και μεταναστών (για τα οποία έχει προσωπική εμπειρία και ευαισθησία). Οι καλύτερες στιγμές του είναι όταν ενεργεί ως υπουργός Εξωτερικών – ένας ρόλος που εμπεριέχει λιγότερο την άσκηση εκτελεστικής εξουσίας και περισσότερο τη διαβούλευση. Όπως προσφυώς ελέχθη, ο Παπανδρέου είναι ένας υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητες πρωθυπουργού. Ουσιαστικά είναι ένας do-gooder που αισθάνεται άβολα με συγκρούσεις. Η περιλάλητη «διαβούλευση» είναι ένας εύσχημος τρόπος να μην αποφασίζει.
Εκπλήσσονται μερικοί με τις κυβερνητικές «αρρυθμίες» και τον ανεπαρκή συντονισμό. Κακώς. Είχαμε αρκετά δείγματα γραφής από τον πρωθυπουργό με την ιδιότητά του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η παροιμιώδης χαλαρότητα του κόμματος, τα διαρκώς ανανεούμενα όργανα, η απρόβλεπτα μεταβλητή γεωμετρία των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, και η απουσία πολιτικών ανακλαστικών, ήταν ήδη γνωστά. Γιατί να κάνει κάτι διαφορετικό ως πρωθυπουργός; Οι αρρυθμίες σύντομα θα εξελιχθούν σε εμφράγματα.
Όσοι περίμεναν ο νέος πρωθυπουργός όχι μόνο να γυρίσει σελίδα, αλλά να αλλάξει βιβλίο, πιθανότατα θα απογοητευθούν. Οι βαθιές δομές που καθηλώνουν τη χώρα είναι αμφίβολο αν θα αλλάξουν. Αλλαγές θα γίνουν, αλλά θα είναι ασύνδετες και περιπτωσιακές. Νέοι θεσμοί πιθανόν να δημιουργηθούν, αλλά οι υπάρχοντες είναι λιγότερο πιθανό να μεταρρυθμιστούν σοβαρά. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ρήξη με τον κομματισμό, τον κρατισμό, την πολιτική πόλωση, το λαϊκισμό, τον κομματικό καιροσκοπισμό – ρήξη, δηλαδή, με όσα συνέχουν το σημερινό πολιτικό σύστημα, ένα νέο παιχνίδι. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά επιλέγει πολιτικές μετριότητες. Φυσικά το πληρώνει – κυριολεκτικά!
Χαρίδημος Τσούκας
————————————————
Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 17/1/2010
Τον φοροφυγά καθηγητή ιατρικής τον κάρφωσες ή ακόμα; Σας υποσχέθηκε ο Σαμαράς να του χαρίσει τα χρέη στην εφορία και μιλάς για ακυβερνησία και πως πρέπει να κατεβάσουμε τα τανκς στο δρόμο;
Ενδιαφέρουσα είναι η φράση: «… έμαθαν να υπόσχονται, να παρέχουν στους «μη προνομιούχους», όχι να τους δυσαρεστούν.»
Να υποθέσω ότι είναι ακούσια η υπόνοια πως ένας «αποτελεσματικός» πολιτικός είναι αυτός που δεν παρέχει, αυτός που δυσαρεστεί τους μη προνομιούχους; Ή το εννοείτε πράγματι, κ. Τσούκα; Διότι το να μην παρέχει κανείς στους μη προνομιούχους μπορεί να είναι πράγματι «αποτελεσματικό», κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνούσε. Απλώς ξέρει επίσης, ελπίζω, ότι είναι ανήθικο και απάνθρωπο.
O Peter Sifneos, φιλος και γιατρος του Α.Παπανδρεου στην Αμερικη, ειχε δηλωσει οτι το προβλημα του Παπανδρεου ηταν οτι δεν μπορουσε να γινει δυσαρεστος οταν επρεπε και οτι εκανε τα παντα, ωστε να γινεται αρεστος .Ο P.SIFNEOS ειναι καθηγητης ψυχιατρικης στο Harvard. Στην Ελλαδα τον αντικατεστησε με τον Κ.Στεφανη.
@Αυγουστίνος
Δὲν προσέξατε τὰ εἰσαγωγικὰ γύρω ἁπὸ τὴν φράση «μὴ προνομιούχους» ;
Οἱ παροχὲς γίνονται στοὺς ἤδη προνομικούχους οἱ ὁποῖοι μποροῦν νὰ πιέζουν πολιτικῶς τὶς ἑκάστοτε κυβερνήσεις. Οἱ ὀλιγώτερον προνομιοῦχοι, οἱ μισθωτοὶ τοῦ ἰδιωτικοῦ τομέω,ς δὲν ἔχουν ‘δεῖ καμμία παροχὴ ἀπὸ καμμία κυβέρνηση τά τελευταῖα 25 τοὐλάχιστον χρόνια. Τὸ δημόσιο δανείζεται ἀβέρτα γιὰ νὰ ταΐζει τεμπέληδες.
ΚΑΙ αυτό είναι ΜΥΘΟΣ. Η αλήθεια είναι πως ο Παπανδρέου έδωσε σε ΟΛΟΥΣ – σε άλλους λίγα, σε άλλους πολλά και σε λίγους υπέρπολλα. Γι’ αυτόν και ΜΟΝΟ το λόγο, η ΣΥΜΜΟΡΙΑ καταλύστευσης και λαφυραγώγησης του κράτους έμεινε στην εξουσία ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΕΠΕΙΔΗ όμως έδωσε έστω λίγα per capita, αλλά σε όλους, τα ΠΟΣΑ που δόθηκαν στους πολλούς HΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Βεβαίως και έδωσε στους ΜΗ προνομιούχους ΚΑΙ μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα σε εργασία, εξ ου και προέκυψε το τρέχον αδιέξοδον.
Οι του ιδιωτικού τομέα έφαγαν πράγματι λιγότερα από τους δημοσίους υπαλλήλους, και κυρίως υπό μορφήν ΠΛΗΡΟΥΣ φορολογικής απαλλαγής. Τη μερίδα του λέοντος, όμως, την έφαγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι που οικοδόμησαν και ΓΕΝΙΚΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
erratum
ΣΥΜΜΟΡΙΑ καταλύστευσης -> ΣΥΜΜΟΡΙΑ καταλήστευσης
Εάν ΔΕΝ είχε δώσει στους πράγματι ΜΗ προνομιούχους, κύριε Γεωργάνα, ΠΩΣ θα είχαμε την πραγματικότητα του ΑΣΤΡΟΥΣ όπου εβδομαδιαίως στήνεται η μεγαλύτερη λαϊκή αγορά τως ΧΩΡΑΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΠΩΣ θα είχαμε την πραγματικότητα του Αστρους όπου δεν υπάρχει μιά κότα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΠΩΣ θα είχαμε την πραγματικότητα του Αστρους όπου ουδείς Ελληνας ντόπιος εργάζεται αγροτικώς ή καθ΄οιονδήποτε τρόπον, αλλά εκμεταλλεύονται την υπεραξίαν του Αλβανού – ποιοί οι μέχρι χθες ΞΥΠΟΛΙΑΙΡΑΙΟΙ.
Ασφαλώς και έφαγαν οι ΜΗ προνομιούχοι και μάλιστα με ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΣ. Στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν σχετικά ή λειτουργικά φτωχοί – αυτό ειναι η ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΛΑΝΗ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο απόλυτα φτωχοί σε ποσοστό 5-8% που είναι κάτοικοι μεγαλουπόλεων, χωρίς δεσμούς με ύπαιθρο, συνήθως άτεκνοι, μονομελείς οικογένειες ή ανδρόγυνα, με μιά πενιχρή σύνταξη κλπ κλπ.
Το 93-95% των Ελλήνων ΖΕΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑ.
@ self
Το 93-95% των Ελλήνων ΖΕΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑ.
Βασιλικά by Astoria standards βέβαια, but still βασιλικά.
Πολύ καλό το αναλυτικό ψυχογράφημα του πορφυρογέννητου πρωθυπουργού μας, Παπανδρέου του Γ’…
Δυστυχώς λόγω του μοναρχικού/πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος, τις ανεπάρκειες αυτές θα τις λουστούμε λίαν συντόμως.
Χμμμ ,,, ζεί βασιλικά;
Όποιος είναι αρκετά ανόητος ώστε να προσπαθεί να ζει από την μισθωτή εργασία του στον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζει φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση άνω του 50%. Φυσικό είναι μετά από τόσα χρόνια όλοι αυτοί να βρουν τις τρύπες του συστήματος. Από ΄κει κατεβαίνει ένα ποσόν των δανείων και σ΄αυτούς. Αλλιώς, θα μιλάγαμε γιά λιμό.
Θα συμφωνήσω με τον Doc. To κείμενο αυτό του κ. Τσούκα είναι έξυπνα γραμμένο, με ρέουσα γλώσσα, αλλά ΑΚΡΩΣ επιεικές στον Παπανδρέου. Το παιντί έχει αποστηθίσει ορισμένα clichέs και τα επαναλαμβάνει χωρίς να τα κατανοεί (αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρλούμπες anyway). Προσφάτως, διαπίστωσα ότι ΚΑΙ τα Αγγλικά του είναι pedestrian εντυπωσιακά pedestrian!!!!!
Κε Τσούκα
Καλύτερο ψυχογράφημα δεν νομίζω να του έχουν κάνει ποτέ του ΥΠΕΞ με προσωρινό ρόλο πρωθυπουργού. Το θέμα όμως είναι ότι η χώρα πληρώνει πολύ ακριβά τον εσφενδονισμό ενός καφέ σε έναν Βενιζέλο.
Η ομολογια του οτι το ονειρο του θα ηταν να δουλεψει σε μια ΜΚΟ επιβεβαιωνει αυτο που ετσι κι αλλιως ειναι οφθαλμοφανες, οτι ο ανθρωπος αυτος (αλλος ενας ‘σοσιαλιστης’ που γεννηθηκε μεσα στην πολυτελεια) δεν εχει επαφη με την πραγματικοτητα και δεν εχει καμια κλιση προς οτιδηποτε παραγωγικο, παρα μονο γραφειοκρατικες/παρασιτικες ενασχολησεις.