Καθαρές κουβέντες για την οικονομία

Ιαν 17th, 2010 | | Κατηγορία: Ανδρέας Ανδριανόπουλος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την οικονομία. Ολοι σήμερα αναγνωρίζουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και που μέχρι πριν μερικά χρόνια οι περισσότεροι πεισματικά αρνούνταν. Για δεκαετίες η χώρα ζούσε με δανεικά. Η παραγωγή της, σχηματικά, ήταν κοντά στο εκατό και κατανάλωνε περίπου τριακόσια. Αναπόφευκτα το αδιέξοδο θα έφθανε κάποια στιγμή. Μια και ο δανεισμός θα στέρευε. Κάτι στο οποίο οδηγηθήκαμε γρηγορότερα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Που δυσκόλεψε την δανειακή λειτουργία των Τραπεζών αλλά έκανε και τους εκτιμητικούς οίκους προσεκτικότερους και αυστηρότερους.

Το πρόβλημα της χώρας είναι διαρθρωτικό. Εχουμε ανοιχτεί σε παροχές, υπηρεσίες και συστήματα που δεν δικαιολογούνται από το οικονομικό μας επίπεδο και την παραγωγική μας δυναμική. Και τώρα ήρθε δυστυχώς η ώρα να πληρώσουμε τον σχετικό λογαριασμό

Το πρόβλημα της χώρας είναι διαρθρωτικό. Εχουμε ανοιχτεί σε παροχές, υπηρεσίες και συστήματα που δεν δικαιολογούνται από το οικονομικό μας επίπεδο και την παραγωγική μας δυναμική. Και τώρα ήρθε δυστυχώς η ώρα να πληρώσουμε τον σχετικό λογαριασμό. Αυτά που ακούγονται από τους δήθεν “ειδικούς” των τηλεοπτικών καναλιών αλλά κι από μερικούς κομματικούς λαικιστές, πως δήθεν τα χρήματα που λείπουν τα έκλεψαν οι πολιτικοί η μοιράσθηκαν σε ορισμένες οικογένειες, είναι τουλάχιστον αστειότητες. Τα χρήματα πήγαν σε παροχές, μισθούς και στην δημιουργία νέων δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Το γεμάτο αντιφάσεις, αδικίες κι’ ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις ελληνικό οικονομικό και κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα έχει φθάσει πλέον στα όριά του. Σχεδόν κανείς δεν απολαμβάνει παροχές σε σχετική αναλογία με όσα προσφέρει. Οι περισσότεροι απαιτούν με κριτήριο τις υποτιθέμενες ανάγκες τους. Κι όχι την πραγματική τους συνεισφορά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Κανείς πλέον δεν δέχεται να μας σέρνει στην πλάτη του.

Ολοι οι διεθνείς φορείς που ενασχολούνται με την οικονομία μας συνιστούν περικοπές δαπανών. Όπως, εξ άλλου, κάποιοι από εμάς δεν κουραζόμασταν να ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Το πολιτικό όμως προσωπικό της χώρας, και ιδιαίτερα της κυβέρνησης, δίνει έμφαση στην αύξηση των εσόδων

Το πρόβλημα πλέον βρίσκεται στα χέρια τα δικά μας. Για να αποτραπεί η καταστροφή είναι απαραίτητο να μειώσουμε το δημόσιο οικονομικό έλλειμμα και να εξασφαλίσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και στα δύο αυτά οι πάντες συμφωνούν. Διαφωνούν όμως στην μεθοδολογία για την επίτευξή τους. Να καταλάβουμε πως δίχως πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή η προοπτική είναι ανατριχιαστική και μονοδιάστατη. Το επισημαίνω σαν ανησυχητικό ενδεχόμενο από τον περασμένο Νοέμβριο: Εξοδος δηλ. με δική μας πρωτοβουλία από το ευρώ, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει χρήμα και να πληρώσει μέσα στο 2010 μισθούς και συντάξεις.

Ολοι οι διεθνείς φορείς που ενασχολούνται με την οικονομία μας συνιστούν περικοπές δαπανών. Όπως, εξ άλλου, κάποιοι από εμάς δεν κουραζόμασταν να ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Το πολιτικό όμως προσωπικό της χώρας, και ιδιαίτερα της κυβέρνησης, δίνει έμφαση στην αύξηση των εσόδων. Με επίκεντρο βέβαια τους νέους και μεγαλύτερους φόρους. Σε μια οικονομία όμως σε κρίση, η αύξηση των φόρων ισοδυναμεί με κίνηση αυτοχειριασμού. Οι διευρυνόμενες επιβαρύνσεις δε της ιδιοκτησίας οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Σε λίγο κανείς δεν θα φέρνει χρήματα, ούτε και θα επενδύει, στη χώρα.

Λιγότερο κράτος (άρα και λιγότερη γραφειοκρατία), λιγότεροι φόροι, περισσότερα χρήματα διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μοναδική φόρμουλα επιτυχίας για το αύριο

Για τον φόβο του πολιτικού κόστους κανείς δεν ακουμπάει το εξωπραγματικό μέγεθος του κράτους. Για πραγματική μείωση δαπανών. Υπονομεύεται έτσι και η οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Που για να έχει ελπίδες είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί από πόρους που θα αφαιρεθούν από τον δημόσιο τομέα. Και που για να επιζήσει είναι απαραίτητο να απαγκιστρωθεί από την σημερινή ασφυκτική δημόσια γραφειοκρατία. Που την τρέφει βέβαια και την συντηρεί ο μεγάλος δημόσιος τομέας.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσω δημοσίων επενδύσεων και χρηματικών παροχών σε (και ιδιωτικές ακόμη) επιχειρήσεις. Η αναποτελεσματικότητα των σχετικών πρωτοβουλιών σε ΗΠΑ και Βρετανία αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Αυτή επιτυγχάνεται με την ανακούφιση του ιδιωτικού τομέα μέσω κατάργησης πολλών φορολογικών επιβαρύνσεων. Που σήμερα συνιστούν πόρους που απορροφούνται από το μεγάλο κράτος. Λιγότερο κράτος (άρα και λιγότερη γραφειοκρατία), λιγότεροι φόροι, περισσότερα χρήματα διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μοναδική φόρμουλα επιτυχίας για το αύριο.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

493 σχόλια
Leave a comment »

 1. – Παρά την αισιοδοξία μου, ακόμη δεν έχει γίνει κανένα αποφασιστικό βήμα απο την νέ (Δια)Κυβέρνηση.
  – Πράγματι, όπως λέει και ο αρθρογράφος, οι προσπάθειες, πρός το παρόν, επικεντρώνονται σε εισπρακτικά μέτρα.

  – Μήπως, με την συλλογή των αποδείξεων τώρα, παρουσιαστεί αύξησις εσόδων απο ΦΠΑ και , κατα το τέλος του χρόνου, «ξεχαστούν» οι αποδείξεις ??????

  – «Μαύρο φίδι» περιμένει …………….. Επειδή πολλοί ψηφίζουν «το μη χείρον , βέλτιστον» ή «ας του δώσουμε μια ευκαιρία», δεν σημαίνει οτι έχουμε συλλογικό αλτσχάϊμερ……………………

 2. – Παρά την αισιοδοξία μου, ακόμη δεν έχει γίνει κανένα αποφασιστικό βήμα απο την νέα (Δια)Κυβέρνηση.
  – Πράγματι, όπως λέει και ο αρθρογράφος, οι προσπάθειες, πρός το παρόν, επικεντρώνονται σε εισπρακτικά μέτρα.

  – Μήπως, με την συλλογή των αποδείξεων τώρα, παρουσιαστεί αύξησις εσόδων απο ΦΠΑ και , κατα το τέλος του χρόνου, «ξεχαστούν» οι αποδείξεις ??????

  – «Μαύρο φίδι» περιμένει ……………..
  – Επειδή πολλοί ψηφίζουν «το μη χείρον , βέλτιστον» ή «ας του δώσουμε μια ευκαιρία», δεν σημαίνει οτι έχουμε συλλογικό αλτσχάϊμερ……………………

 3. Kαλά τα γράφει ο κ. Ανδριανόπουλος αλλά στο παρακάτω κομμάτι
  «…δήθεν τα χρήματα που λείπουν τα έκλεψαν οι πολιτικοί η μοιράσθηκαν σε ορισμένες οικογένειες, είναι τουλάχιστον αστειότητες.»
  είναι υπερβολικά επιεικής με όσους πρόσθετα κυβέρνησαν την χώρα και ελπίζω αυτό να μην οφείλεται στο γεγονός πως με κάποιους από αυτούς παλιότερα συνυπήρξε ως στέλεχος στην ΝΔ και σε κυβερνήσεις της της περιόδου 90-93.
  Προς θεού δεν ισχυριζομαι πως το σύνολο των «χρημάτων που λείπουν» βρίσκονται στις τσέπες πολιτικών προσώπων, αυτό θα ήταν πράγματι αστειότητα. Αλλά ας μην προσπερνά και ελαφρά τη καρδία ο κ. Ανδριανόπουλος την συμμετοχή παλαιότερων συνοδοιπόρων του σε κραυγαλέα σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου που όντως ζημίωσαν το δημόσιο. Αυτού του είδους η διακυβέρνηση αν μη τι άλλο διαμορφώνει αντιλήψεις και περνά στους πολίτες το μήνυμα πως είναι αποδεκτό ο καθένας να προσπαθεί να «αρμέξει» όσα περισσότερα μπορεί από το σπάτλο κράτος ανάλογα με το πόσο μπορεί.

 4. Διόρθωση:
  όσους πρόσθετα κυβέρνησαν την χώρα = όσους πρόσφατα κυβέρνησαν την χώρα

 5. «Το πρόβλημα της χώρας είναι διαρθρωτικό. Εχουμε ανοιχτεί σε παροχές, υπηρεσίες και συστήματα που δεν δικαιολογούνται από το οικονομικό μας επίπεδο και την παραγωγική μας δυναμική.»
  Θέλω να σταθώ σε αυτή τη παράγραφο τού κ. Α. Ανδριανόπουλου διότι είναι ολοκληρωμένη και καίρια αλλά ποιό είναι το οικονομικό ΜΑΣ επίπεδο και η παραγωγική ΜΑΣ δυναμική; Θεωρείται αυτή να ορίζετε ως ελληνική, περιφερειακή, ή ευρωπαϊκή ή ανάμικτη; Διότι αναλόγως δικαιολογείται κι’ η ανοικτή οικονομία. Εγώ διαπιστώνω αντιθέτως να βράζει στο ζουμί της και την εσωστρέφεια εκτός φυσικά της συμβολής τού Α.Α στην συμβολή της ρωσικής οικονομίας ως σύγχρονου Κυρίλλου ή Μεθοδίου αλλά και τού έλληνα πρωθυπουργού ως προέδρου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και πολλών άλλων επιχειρηματιών, εφοπλιστών, επ[ιστημόνων κλπ.

 6. Oυδεις νοημων Ελληνας πιστευει οτι τα χρηματα που λειπουν τα εκλεψαν πολιτικοι η μοιραστηκαν δε ορισμενες οικογενειες.
  Ολοι ομως οι Ελληνες θα συμφωνησουν οτι το 0.01% απο αυτα που λειπουν τα εκλεψαν πολιτικοι και ορισμενες οικογενειες .Και το ποσο αυτο ανερχεται τουλαχιστον σε 100.000.000.ευρω.Και αυτο δεν ειναι αστειοτητες.

 7. To πραγματικό ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από τη διαπλοκή με την πολιτική εξουσία, δηλ. όπου πολιτικοί χρησιμοποιούνται ως μεσάζοντες για άλλους.

 8. Θα συμφωνήσω ότι το προϊόν της διαχρονικής Πορνανδρείκής διαπλοκής, η οποία όπως έχουμε πει jξανά-και-ξανά αφορά στις απάτες ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ των Κομματων εξουσίας (απλά φέρει το όνομα του «δωράκια» δλδ του πρώτου διδάξαντος, του ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΟΥ των ΕΛΛΗΝΩΝ και ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ) ανέρχεται σε 1% του χρέους, ήτοι 3 ΔΙΣ. Βέβαια, από αυτό το προϊόν της διαπλοκής έχει ευεργετηθεί ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΜΑΖΑ.

  Παρότι μόλις 1% του συνολικού χρέους, ο κύριος Μηλιώνης ορθά θέτει ότι σε απόλυτες τιμές είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
  Ποσοστιαίως, nonetheless, είναι ΣΤΑΓΩΝ εν τω ΩΚΕΑΝΩ. Τα λεφτά τα έδωσαν οι Κυβερνήσεις
  στον ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΝ είτε μέσω ΜΙΣΘΩΝ και ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, είτε μέσω ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΩΝ από τα 5 εκατομμύρια Μαργαρίτες επί 30 ΧΡΟΝΙΑ.

  Therefore, ο Λαουτζίκος που έφαγε το 99% του ΧΡΕΟΥΣ, αυτός ΚΑΙ θα το εξοφλήσει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Tit for tat, που λένε οι Αγγλοσάξονες.

  Παρότι ΛΑΤΡΕΥΩ την ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ μου, νοιώθω βαθύτατη περιφρόνηση για τους Ελλαδίτες και όντας ειλικρινής οφείλω να ομολογήσω πως, γιά μένα, η εμπειρία θα είναι οργασμική!

 9. Δεδομένης της ΑΡΝΗΣΗΣ της Κυβέρνησης ΚΑΙ των άλλων Κομμάτων ΚΑΙ του Λαουτζίκου να γίνουν ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ και ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, η πρόταση του κυρίου Ανδριανοπούλου είναι η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ.

  Επιστροφή στην ΔΡΑΧΜΗ θα επιτρέπει ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. Σήμερα, ένας τμηματάρχης με προϋυπηρεσία 30 ετών, εφοριακός, δλδ ένας ταγμένος εχθρός της Πατρίδας, αμείβεται με 3.300 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ (ήτοι μετά εισφορές ΚΑΙ μετά φόρους που παρακρατούνται στην πηγή) ΜΗΝΙΑΙΩΣ. Σε δυό χρόνια, ο μισθός του θα ισοδυναμεί με, at best, 1.200 ευρώ.

 10. Τὸ ἄρθρο περιέχει ἕνα σοβαρὸ λάθος : Δὲν μοιράσθηκαν οἱ πόροι ἀπὸ τὸν δανεισμὸ σὲ ὅλους τοὺς Ἕλληνες. Θὰ μπορούσαμε βασίμως νὰ ἰσχυρισθοῦμε ὅτι τὴν μερίδα τοῦ λέοντος ἔλαβαν οἱ κρατοδίαιτοι. Αὑτοί, ὅμως, εἶναι πολλοὶ καὶ ψηφίζουν. Καὶ αὐτὸ τὸ πρόβλημα θὰ παραμείνει καὶ μετὰ τὴν ἔξοδο τῆς χώρας άπὸ τὴν ζώνη τοῦ εὐρώ.
  Ὑπάρχει καὶ τὸ φιλοσοφικὸ ἐρώτημα : Καλά, έμεῖς δανειζόμασταν, ἀλλὰ κάποιοι μᾶς δάνειζαν. Ἂν φορτώναμε καὶ στέλναμε στὴν Γερμανία 100 Porsche Cayenne νὰ πωληθοῦν σὲ πλειστηριασμὸ ὑπέρ τῶν δανειστῶν ὡς δεῖγμα εἰλικρινοῦς μεταμελείας καὶ ἐξορκισμοῦ τῆς ἀσκόπου σπατάλης, τί θὰ ἔλεγαν οἱ ἐνάρετοι ἑταῖροι μας ; Ὡραία δημοσιότητα θὰ ἐλάμβαναν. Τὸ φιλοσοφικὸ ἐρώτημα εἶναι πῶς θὰ ἀποκτήσει ἡ Ἑλλάδα πλεόνασμα, ὅταν πλεόνασμα ἐπιδιώκει ὅλος ὁ κόσμος ; Νὰ στέλνουμε τὶς Porsche στὸν Ἄρη ;

 11. Tα μετρα που εληφθησαν Κ.Χασαπογιαννη ειναι πλεον μη δυναμενα να μειωσουν το ελλειμμα .(too little too late)
  To ελλειμμα πλεον εχει την δικη του δυναμικη και δεν υπαρχει περιπτωση να μειωθει με την αυξηση της φορολογιας και την μερικη περικοπη των επιδοματων των Δ.Υ.
  Πιστευω οτι η Μερκελ εχει ηδη αποφασισει για το μελλον της Ελλαδος και αυτο, δεν θα ειναι του ισοτιμου μελους της Ε.Ε.οπως αυτο ειναι μεχρι τωρα.Ηδη σε προσφατη δηλωση της ειπε, οτι δεν μπορει να πει στο Ελληνικο κοινοβουλιο τι να κανει με το ασφαλιστικο ,οπως δεν θα αρεσε και στους Γερμανους να τους πουμε εμεις, τι πρεπει να κανουν στη χωρα τους. Αυτο ειναι ΤΙΤ FOR ΤΑΤ, αλλα και «Νίπτω τας χείρας μου».
  Εκεινο ομως που θελω να αναφερω ειναι μια δημοσια δηλωση της Κατσελη πριν λιγα χρονια για την πρωτη διακυβερνηση του Α.Παπανδρεου.Η δηλωση της ελεγε, οτι οταν ανεβηκαν στην εξουσια και δωσανε λεφτα στους Ελληνες, δεν περιμεναν οτι θα πηγαιναν ολοι να αγορασουν συσκευες video!!! Ηταν η εποχη οπου ολη η Ελλαδα ηταν γεματη βιντεαδικα και καθε σπιτι ειχε video.Tην ιδια εποχη το video στην Αμερικη ηταν ακριβο για τον μεσο Αμερικανο και πολλοι Αμερικανοι περιμεναν να πεσουν οι τιμες για να το αγορασουν.
  Αυτοι μας κυβερνουσαν και αυτοι παλι μας κυβερνουν,μονο που τωρα δεν υπαρχει η υποτιμηση της δραχμης οπως τοτε.

 12. Τα «videos» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  xaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

  Ξαναήρθαν στη μόδα υπό μορφήν DVD. Αυτή την στιγμή «σπάζει τα ταμεία» το ελληνικό πορνό «Η εκδίκηση της Γυναίκας του Γιατρού» όπου ο πρωταγωνιστής είναι πραγματικός γιατρός και διδάκτωρ.

 13. erratum
  Η εκδίκηση της Γυναίκας του Γιατρού -> H Τίμια Γυναίκα του Γιατρού.

 14. 1. Μείωση του δημόσιου τομέα (κατάργηση της μονιμότητας)
  2. Σύλληψη της φοροδιαφυγής (χρήση ιδιωτικών γραφείων ορκωτών λογιστών γιά δειγματοληπτικούς ελέγχους)
  3. Κανείς καινούργιος φόρος.
  4. Κατάργηση των μισών περίπου νόμων και κανονισμών (είναι άχρηστοι)
  5. Επιβολή των νόμων που υπάρχουν (αν οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν τους νόμους να απολυθούν)

  θα μπορούσαν να είναι μέτρα γιά ένα ξεκίνημα από εκεί που βρισκόμαστε.

  Το πολιτικό κατεστημένο (που μας έχει οδηγήσει ώς εδώ) δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τίποτε και αρνείται να ακούσει την φωνή του λαού σε μορφή οποιουδήποτε δημοψηφίσματος.
  Τα λέτε πολύ σωστά κ. Ανδριανόπουλε αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες «μία απότομη πτώχευση» ίσως είναι προτιμώτερη «των μόνιμων αργών παραισθήσεων ενός παρασιτικού λαού».

 15. Αν συλλαμβανοταν τωρα η φοροδιαφυγη στο συνολο της, θα μπαιναμε σε βαθυα υφεση. Μειωση φορων και εισαγωγη ολου του μαυρου, ξεπλυμμενου χρηματος χωρις ερωτησεις και πολλα πολλα που βρισκεται σε ξενες τραπεζες.

 16. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων με τους φορολογικούς συντελεστές, τους οποίους έτσι και αλλιώς, λόγω φοροδιαφυγής, ελάχιστοι πληρώνουν! Τα πράγματα είναι απλά.

  Όταν για κάθε δικαιοπραξία που αφορά ακίνητο (μεταβίβαση, πώληση, κ.ο.κ) αλλά και συναλλαγή με το δημόσιο χρειάζεσαι ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα διότι το κράτος σε αντιμετωπίζει σαν ένοχο μέχρι αποδείξεως του εναντίου, χιλιάδες εργατοώρες την ημέρα (και τον πολιτών και των υπαλλήλων) θα χαραμίζονται στην έκδοση δικαιολογητικών.

  Όταν έχουμε δεκάδες διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία (ενώ οι ΗΠΑ των 300 εκατομμυρίων έχουν ένα) θα απασχολούμε επιπλέον διοικητικό προσωπικό με επιπλέον κόστος.

  Όταν οφείλει ο κάθε πολίτης να έχει τρεις (στις ΗΠΑ μόνο έναν!) διαφορετικούς αριθμούς, φορολογικού μητρώου, ταυτότητας, και ασφαλιστικού μητρώου εκατοντάδες εργατοώρες θα ξοδεύονται προκειμένου η κάθε υπηρεσία να τηρεί αρχείο το οποίο θα ανανεώνει όταν κάποιος πολίτης χάσει την ταυτότητά του και βγάλει καινούργια με νέο αριθμό.

  Όταν θα πρέπει κάθε μερικούς μήνες να διορθώνουμε τις καταστροφές των βανδάλων στα εκπαιδευτικά κτήρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.α. λιγότεροι πόροι θα διατίθενται σε παραγωγικές δραστηριότητες.

  Όταν χιλιάδες φοιτητές φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό, διότι το κράτος αρνείται να αναγνωρίσει το πτυχίο των εν Ελλάδι βρισκόμενων μη-κρατικών πανεπιστημίων, η χώρα θα στερείται επενδύσεις και φορολογικά έσοδα.

  Όλα αυτά ελάχιστα έχουν να κάνουν με το επίπεδο της φορολογίας, και περισσότερο με την παράνοια των νεο-Ελλήνων! Δηλαδή εμείς στο Long Island που πληρώνουμε $8,000 το χρόνο μόνο για φόρο ακίνητης περιουσίας γιά μέτριας αξίας πρώτη κατοικία, $6,000 το χρόνο ανά οικογένεια για ιδιωτική ιατρική ασφάλιση (δεν υπάρχει κρατική), και επιπλέον το ένα τρίτο του μισθού μας σε φόρο εισοδήματος τι να πούμε? Απλώς οι φόροι είναι σε μεγάλο βαθμό ανταποδωτικοί. Καλά δημόσια σχολεία, πάρκα, αστυνόμευση, βιβλιοθήκες, κ.ο.κ.

 17. Ποτέ, ποτέ, ποτέ

  Θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ γιά την χώρα να χάσει αυτήν την ευκαιρία

  Ιt’s now or never.

  Eμείς επιμένουμε ότι η χώρα πρέπει να επανοικοδομηθεί επί ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ.

 18. Το παραπάνω σχόλιό μου αναφέρεται στο #15 του laskos

 19. «…η προοπτική είναι ανατριχιαστική και μονοδιάστατη. Το επισημαίνω σαν ανησυχητικό ενδεχόμενο από τον περασμένο Νοέμβριο: Εξοδος δηλ. με δική μας πρωτοβουλία από το ευρώ, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει χρήμα και να πληρώσει μέσα στο 2010 μισθούς και συντάξεις.»

  Το «ανησυχητικό ενδεχόμενο», η «ανατριχιαστική και μονοδιάστατ绨προπτική, η «έξοδος από το ευρώ» είναι η μόνη λύση!

  Το 2001, λίγο πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, η Κυβέρνηση Σημίτη παρουσίασε το σχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, προφανώς σαν ελάχιστη πρωτοβουλία προσαρμογής των δομών της Ελληνικής οικονομίας στο (σκληρό ως γερμανικό μάρκο) επερχόμενο ευρώ από την 1-1-2002. Οι αντιδράσεις των πολυζωγοπουλαίων ματαίωσαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά (φευ) δεν πτόησαν τον κ. Σημίτη που (ασμένως) εισήγαγε τη χώρα στην ΟΝΕ (κανονικά έπρεπε να πει, χωρις ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει ούτε ευρώ!).
  Με δυό λόγια επιχειρήθηκε ο γάμος μιας οικονομίας, όπως η Ελληνική, με δομή δύσκαμτη και δυσπροσάρμοστη, με ένα νόμισμα σκληρό και σταθερό, σα χρυσή λίρα, όπως το ευρώ. Φυσικό δύο σκληρά και άκαμτα σώματα να συγκρούονται θανάσιμα για το πιο αδύναμο από τα δύο, δηλ. την Ελληνική οικονονομία! Αφού δεν εννοούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκαμψίες μας, τι τα θέλουμε τα σκληρά νομίσματα? Μια χαρά ήταν η δραχμή με πληθωρισμό 20% το χρόνο. Τώρα η υπερχρέωση έγινε μονόδρομος.

  Οι λύσεις είναι λοιπόν δύο.
  1. Ο «αργός θάνατος» με το ευρώ!
  2. Η έξοδος, και επιστροφή στη δραχμή, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, άμεση και απότομη υποχώρηση του εισοδήματος, κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων, με μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, με σημαντικές πολιτικές συνέπειες. Κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης, με πλήρη χρεωκοπία των (εκφυλισμένων) γόνων και των (ανίκανων) ακολούθων τους, που συγκροτούν τη σημερινή πολιτική ηγεσία, ανίκανη να αντιληφθεί και αδύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

  Μεταξύ των δύο λύσεων προκρίνουμε την έξοδο! Γιατί έτσι κλείνει ο (αμαρτωλός – φαύλος) κύκλος, προκαλείται η αναγκαία κάθαρση και διαμορφώνεται η προοπτική για την έναρξη ενός νέου (ενάρετου) κύκλου.

  Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «η πολιτική φαίνεται» να είναι η «μάλιστα αρχιτεκτονική» «των επιστημών».

  Πράγματι, η έξοδος από το ευρώ, ως πολιτική επιλογή, θα διευκολύνει την αυτορρύθμιση της αγοράς, όπως απαιτεί η οικονομία, θα επιφέρει τον αναγκαίο συγκλονισμό, όπως επιβάλλει η ψυχολογία, και θα πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τους χρεωκοπημένους.

  Τότε, και μόνον τότε, μπορεί να ξημερώσει ένα ελπιδοφόρο αύριο!

 20. Mα γιατί εκπλήσσεσθε κύριε Αλεξανδράκη;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Βush υιός = Cheney = ΛΑΜΟΓΙΑ = Far West = Ayn Rand = ΠΑΣΟΚ = –ΜΑΩ, ΔΕΡΝΩ, ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ πληρώνω και λογαριασμό δεν δίνω

  c’ est la meme Jeannette autrement coiffέe

 21. Χα χα, ομολογώ πάντως ότι με το Ayn Rand = ΠΑΣΟΚ η τρίχα αρκετών εδώ πρέπει να σηκώθηκε!

 22. Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη. Η ιστορία θα δείξει αν θα έπρεπε να ακολουθήσει την πολιτική που ακολουθεί με ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα (όπως προτείνουν οι σοσιαλδημοκράτες που σπαμάρουν το μπλογκ) ή αν θα έπρεπε να υιοθετήσει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση.

 23. Δὲν ἦταν «μιὰ χαρὰ» ἡ Ἑλληνικὴ οἰκονομία τὴν ἐποχὴ τοῦ πληθωρισμοῦ 20%. Εἴχαμε μηδενικὴ ἀνάπτυξη γιὰ εἴκοσι σχεδὸν χρόνια. Καὶ πληθωρισμός 20% συνεπαγόταν καὶ ἐπιτόκια ἄνω τοῦ 20%. Μὲ τὸ σημερινὸ ὕψος χρέους, ἔστω καὶ σὲ νέες δραχμές, δὲν θὰ μένει καὶ πάλι σάλιο γιὰ πραγματκὲς δημόσιες δαπάνες. Ὁπότε τυχὸν ἔξοδος ἀπὸ τὸ εὐρὼ δὲν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.

 24. Nα κάνω μιά προσθήκη στο δικό σας σχόλιο. Τα κοινόχρηστα γιά το σπίτι μου στο Manhattan, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος πάει για φόρους, ανέρχονται περίπου σε 2.000 δολλάρια μηνιαίως !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΑΛΛΑ
  απολαμβάνω μουσεία και μουσεία και μουσεία και μουσεία, ένα υπέροχο πάρκο με reservoir, doormen με λιβρέες και λευκά γάντια, porters που μου φέρνουν τα πράγματα στη σουίτα μου, concierge να μου κλείνει εισιτήρια στα θέατρα, handymen επί 24ώρου βάσεως για βλάβες στα υδραυλικά, ηλεκτρικά ή θέματα φωταερίου κλπ κλπ
  Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες (ιδιωτικές και δημόσιες) που μου παρέχονται γι αυτά τα 2.000 μηνιαίως (ξέχασα να σας πω ότι συμπεριλαμβάνουν ΚΑΙ το φωταέριο, ΚΑΙ το ηλεκτρικό ρεύμα ΚΑΙ το νερό ΚΑΙ την θέρμανση ΚΑΙ τον κλιματισμό) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και κάνουν την ζωή μου όχι απλά ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ, αλλά ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ.

  Στην Ελλάδα, εμείς, το 1% των φορολογουμένων πληρώνουμε για να ΜΗ πληρώνουν οι υπόλοιποι 99, δηλαδή ΟΥΔΕΜΙΑΣ υπηρεσίας ή ΑΓΑΘΟΥ απολαμβάνουμε. Εάν τύχει ποτέ να αρρωστήσω στην διάρκεια παραμονής μου στην Ελλάδα θα μεταφερθώ με φορείο στην Νέα Υόρκη κοκ. Δηλαδή, ΠΛΗΡΩΝΩ στην Ελλάδα ΟΣΑ και στη Νέα Υόρκη ΚΑΙ μου επιστρέφουν το ΤΙΠΟΤΑ, το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 25. – Οποιος ευαγγελίζεται την επαναφορά στην δραχμή (και τις ένδοξες ημέρες του 30% πληθωρισμού) είναι αυτός που ήδη έχει βγάλει τα λεφτά του εκτός Ελλάδος ή εκτός ΕΕ – και όποιος έχει , άν έχει, όσα έχει, τα έχει βγάλει ή θα τα βγάλει.

  – Να κάνουμε έναν έρανο, να αγοράσουμε (φτηνές, απο Κίνα) μυγοσκοτώστρες, διότι και αυτοί – οι υποτιθέμενοι λίγοι – ΔΥ που θα μείνουν δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας…….

 26. Τυχόν έξοδος από το ευρώ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ μεγάλο πλεονέκτημα κύριε Γεωργάνα. Το κράτος θα δίνει ΜΙΣΘΟΥΣ που θα ισοδυναμούν με 500 δολλάρια μηνιαίως ενώ τώρα δίνει μισθούς ίσους προς 3.000 μηνιαίως, κατά μέσο όρο.
  Θάχει ΜΕΓΑΛΟ όφελος το ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝ ότι τα προίόντα, τα όποια προϊόντα μας θα είναι φθηνά λόγω των διαρκών υποτιμήσεων του νομίσματος όπερ θα είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του κυβερνήτη. Εννοείται, βέβαια, ότι η Γιωργίτσα του Κουρόγιωργα (Giorgina Kouros) ΔΕΝ θα μπορεί πλέον να πηγαίνει στο Bradford και στο «university» of East Anglia για να γίνει ψυχολόγος – αλλά στο Ιλιον στην Σχολή Πέτρου Αμαράντου να γίνει κομμώτρια όπως αρμόζει στην νοημοσύνη της και στην θέλησή της.
  Ο Λαός μ’ άλλα λόγια θα ξαναζήσει στην ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ όπως παληά ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ στην ΤΕΜΠΕΛΙΑ και στην ΑΜΑΘΕΙΑ του.

 27. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ση ΔΡΑΧΜΗ είναι 1000% ΤΡΑΓΙΚΗ ΛΥΣΗ

  ΑΛΛΑ

  Η ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΤΗ ενόσω ο ΒΛΑΞ πρωθυπουργός και ο ΑΙΣΧΡΟΣ ΛΑΟΣ αρνούνται να προσαρμοσθούν στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  Τα έσοδα είναι 10, τα έξοδα 13.

  Το λοιπόν, να γίνουν τα έσοδα 13 ΔΕΝ γίνεται διότι οι ΜΑΖΕΣ των ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ, οι Μαργαρίτες, αρνούνται να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ (και ο κυβερνήτης τους χαϊδεύει το μάγουλο) φόρους, το 5-10% που έπρεπε να πληρώνουν!!!
  – όχι νέους φόρους, όχι μεγάλους φόρους, ένα ΜΟΛΙΣ 5% που θα αρκούσε!!!!!!
  Να γίνουν τα έξοδα 10 επίσης ΔΕΝ γίνεται διότι οι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ αρνούνται να χάσουν τα επιδόματα που τους εξασφαλίζουν ΜΙΣΘΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥ ΗΠΑ.

  ΑΡΑ, έχουμε ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 28. @ self
  Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ση ΔΡΑΧΜΗ είναι 1000% ΤΡΑΓΙΚΗ ΛΥΣΗ

  Aλλά λιγότερο τραγική, για τα Ευρωπαϊκά Δικαια και ΝΟΜΙΜΑ συμφέροντα από το να ΠΛΗΘΩΡΙΖΕΙ ένα bunch ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ και ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ ΞΥΠΟΛΙΑΡΑΙΩΝ ένα σχετικά υγιές ή ενδεχομένως το υγιέστερο νόμισμα γύρω μας.

  Η ΕΥΘΥΝΗ βέβαια της ΕΕ και ειδικά των Γερμανών έγκειται στο γεγονός ότι όσο τους βόλευε επέτρεπαν (καλοδέχονταν in fact) να δανείζουν ΧΡΗΜΑΤΑ στην Ελλάδα για να μπορεί η τελευταία να αγοράζει τα προίόντα τους vis-a-vis στα οποία η εσωτερική τους αγορά είχε ΗΔΗ κορεσθεί ΚΑΙ είχαν SURPLUS.

  Nα το πούμε κι’ αλλιώς. ΠΟΙΟΣ φταίει;;;; Ο ανερμάτιστος δανειολήπτης εορτοδανείου και Μυκονοδανείου Η η ΤΡΑΠΕΖΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Αμφότεροι, εξ ίσου, αλλά ο ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΣ δανειολήπτης ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει αυθωρεί και παραχρήμα.

 29. Eχω ακουσει και διαβασει πολλες θεωριες αλλα αυτην που θεωρω την καλυτερη και ταιριαζει στην Ελλαδα και στους Ελληνες ειναι η αρχη του Peter, η αποκαλουμενη και ως Peter Principle.
  «in a hierarchy every employee trends to rise to his level of inompetence.In time every employee is incompetent to carry out his duties».Η συντιπτικη πλειοψηφια των Ελληνων ,απο τον τελευταιο υπαλληλο εως τους βουλευτες και τον πρωθυπουργο,κατεχουν θεσεις οι οποιες ειναι πανω απο της ικανοτητες τους.
  Αυτο το φαινομενο κανει το προβλημα της Ελλαδος πολυπλοκοτερο,γιατι το προβλημα δεν ειναι ο υψηλος μισθος των Δ.Υ.αλλα το οτι ειναι ανικανοι( incompetent) να διεκπεραιωσουν την εργασια τους ανεξαρτητως μισθου.Πως αραγε να υποτιμισεις την αξια της εργασιας τους και αραγε φτανει η περικοπη του μισθου τους ωστε να επανελθουν στο σημειο ικανοτητας τους;( level of competence). Aσφαλως ΟΧΙ.

  ΑΡΑ, εχουμε ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ!!!

 30. Αυτό το τελευταίο το υπαινίσσεται ο John Kenneth Galbraith για τον δολοφόνο του Εθνους. Οταν άγγιξε το επίπεδο επιστημονικής ανικανότητας ΚΑΙ επειδή ήταν δοξομανής αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα να κυβερνήσει «παλαιστινίους».
  Διότι, entre-nous, ο εκμαυλιστής δεν έγραψε ποτέ κάτι, έστω ένα πραγματάκι, που να συνιστά επιστημονικό σταθμό ή νεωτερισμόν. Ηταν και παρέμεινε αυτό που λέει ο Galbraith, «very good campus politician» – που τα λέει όλα για αυτούς που γνωρίζουν το tact του.

 31. Ο πληθωρισμός κ. Γεωργάνα ήταν το σύμπτωμα. Με την υιοθέτηση του ευρώ απαλλαγήκαμε από το σύμπτωμα και αφήσαμε τη νόσο να εξαπλωθεί. Τώρα η κατάσταση εξελίσσεται σε αβίωτη!
  Εκτός όμως από σύμπτωμα, ο πληθωρισμός είναι και εργαλείο της αυτορρύθμισης. Χωρίς αυτό το εργαλείο η αυτορρύθμιση (της αγοράς) ξεσπάει αλλού. Σήμερα π.χ. έχουμε κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, πράγμα απείρως χειρότερο από τον πληθωρισμό.
  Συμφωνώ κι εγώ ότι ο πληθωρισμός είναι κακό πράγμα, όπως και ο πυρετός άλλωστε. Το χειρότερο όμως είναι η νόσος. Επομένως ο πληθωρισμός ως μάρτυρας της νόσου είναι καλός!

 32. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσω δημοσίων επενδύσεων και χρηματικών παροχών σε (και ιδιωτικές ακόμη) επιχειρήσεις. Η αναποτελεσματικότητα των σχετικών πρωτοβουλιών σε ΗΠΑ και Βρετανία αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές.

  H προχειρότητα της μελέτης και της δημοσιογραφίας του κ. Ανδριανόπουλου σε όλο της το μεγαλείο! Και δεν αναφέρομαι στην χρήση της ελληνικής γλώσσας… Φέρνει επιλεκτικά (όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε) και πλασσάρει ως τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του τα παραδείγματα των ΗΠΑ και ΗΒ, όπου κρατικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και αυτό κυρίως γιατί πρόκειται περί συστημικής κρίσης από τη μια και μέτρων διαχειριστικών της κρίσης από την άλλη.

  Αποφεύγει (εσκεμμένα, άραγε?) να φέρει αντιπαραδείγματα χωρών όπου τα μέτρα που προτείνει ο ίδιος, και τα οποία συνοψίζονται στο εξής ένα: την (περαιτέρω) μείωση της φορολόγησης του κεφαλαίου, έχουν αποδώσει ή, έστω, παραδείγματα που να αποδεικνύουν τη συσχέτιση του βάθους της κρίσης με το ποσοστό φορολόγησης του κεφαλαίου – όπως θα περίμενε ένας καλόπιστος αναγνώστης από ένα δήθεν εμπεριστατωμένο άρθρο για την οικονομία. Γιατί να μην εξετάσουμε το βάθος της κρίσης και πως αντιμετωπίζεται αυτή στη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ιρλανδία ή το Dubai, χώρες με διαφορετικά ποσοστά φορολογικής επιβάρυνσης των κερδών του κεφαλαίου?

 33. Αύξηση των εσόδων μόνο μέσω της ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί. Ο καταναλωτικός εκτροχιασμός των Ελλήνων κατέστη δυνατός χάρη στις κάρτες και τα δάνεια (που οι τράπεζες έδιναν ακόμα και στις πέτρες). Αν το κράτος εισπράξει επιπλέον 5-10% επί των εισοδημάτων από το μέσο νοικοκυριό, τότε το μέσο νοικοκυριό δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια του.

 34. @ rebel

  Tόγραψα αλλού, ας το πω κι εδώ να τελειώνουμε. Ας δημεύσουν ΟΛΗ την περιουσία των 2000 πλουσίων Ελλήνων. Θα προκύψουν 20-30 χιλιάδες ευρώ ανά Ελληνα.

  ΚΑΙ μετά ΠΟΙΟΣ θα συντηρήσει αυτά τα 10 εκατομμύρια τεμπελόσκυλα;;;;;;
  Βαρέθηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια
  ΝΤΡΟΠΗ rebel με τα λαϊκίστικα ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ

 35. Σε κάθε περίπτωση είναι απίθανη βλακεία ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ να μιλάμε για τα λεφτά των πλουσίων.
  ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Διότι ναι μεν τα λεφτά των πλουσίων είναι awe-inspiring, ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ, αλλά ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ που θα τα μοιραζόταν είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟΣ ώστε το per capita όφελος να είναι ΑΣΗΜΑΝΤΟ. Δεν γνωρίζω αν η περιουσία του Gates είναι 3 ή 30 ή 300 ΔΙΣ δολλάρια, αλλά στην κάθε περίπτωση, με δήμευσή της, θα προέκυπταν 10, 100 ή 1000 δολλάρια per capita Αμερικανού πολίτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SO WHAT!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????

  Eίναι δυνατόν διακεκριμένα μυαλά όπως ο rebel να επανέρχονται ξανά-και-ξανά με τέτοιες πεπλανημένες θέσεις και επιχειρηματολογικές αρλούμπες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 36. Eίμαι ευγνώμων στους καλούς γονείς μου που μου έδωσαν τα εφόδια για να μπορώ να βλέπω, από το Manhattan, τους πάντες και τα πάντα ΑΦ’ ΥΨΗΛΟΥ, literally and figuratively.
  Kυρίες και Κύριοι, μορφώσατε τα παιδιά σας και στείλτε τα έξω για πάντα!

  H Ελλάδα ΔΕΝ χωρεί άτομα της polite society. Eχει ΑΛΩΘΕΙ από τους Λαλιώτας. Ca c’ est un fait accompli et irreversible (τετελεσμένον και ΜΗ αναστρέψιμο γεγονός) !!!

 37. Oι ΠΟΛΙΤΕΣ πρέπει να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ
  ΚΑΙ
  της εκβιαστικής ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ της λειτουργίας του ΚΡΑΤΟΥΣ, αλλά και των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ όλωσδιόλου ασχέτων ακι αθώων ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ του.

  ΔΙΠΛΑ στους ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ που έχουν φράξει τις εθνικές οδούς (όχι όλους, αλλά αυτούς που τις έχουν φράξει) και ΔΙΠΛΑ στα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ του ΟΛΠ,
  ο Adolph Hitler, ο Fulgencio Batista, o Benito Mussolini, o Francisco Franco, ο Αntonio de Oliveira Salazar και ο Ιωάννης Μεταξάς είναι αθώα παιδιά του Κατηχητικού,
  ΑΛΛΑ

  ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ του ΛΑΤΡΕΥΤΟΥ μας ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ

  AΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 38. errata
  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ -> ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

  ακι αθώων ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ του -> και αθώων ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ τους

 39. @Κώστας Α. Χασαπογιάννης Ιανουαρίου 19th, 2010 7:22 μμ :

  ΝΤΡΟΠΗ rebel με τα λαϊκίστικα ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ

  Αυτό πως προκύπτει από τα γραφόμενά μου? Κατ’αρχήν να διευκρινήσω για πολλοστή φορά ότι είμαι υπέρ της περιστολής των δαπανών του ελληνικού κράτους ακόμα και αν αυτό σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων ή απόλυση ΔΥ.

  Το σχόλιο μου αφορούσε το ατεκμηρίωτο δόγμα Αδριανόπουλου ότι οι κρίσεις και υφέσεις αντιμετωπίζονται (μάλιστα, όπως διατυπώθηκε και από τον ίδιο στο παρελθόν, «αποφεύγονται») με δραστικές περικοπές στους φόρους του μεγάλου κεφαλαίου (corporate tax) και της πλουτοκρατίας (μέσω ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή).

  Επιπλέον, προσθέτω επί του συγκεκριμένου μείζονος προβλήματος της ελληνικής οικονομίας ότι: (α) ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας συνεισφέρει δυσανάλογα μικρό ποσοστό στα έσοδα του κράτους λόγω της εκτεταμένης παραοικονομίας και φοροδιαφυγής; (β) από τις «κρατικές δαπάνες» επωφελείται οικονομικά είτε άμεσα (προμήθειες, «δημόσιες επενδύσεις», ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιχορηγήσεις, αμυντικές δαπάνες, κτλ.), είτε έμμεσα (μέσω της κατανάλωσης μισθωτών και συνταξιούχων) ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα.

  Δυστυχώς, λοιπόν, οποιαδήποτε μέτρα λάβει η κυβέρνηση προς οιανδήποτε κατέυθυνση θα είναι πρόσκαιρα και σύντομα θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα και οξυμμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Αυτό διότι όπως επισημάνθηκε το πρόβλημα είναι συστημικό και δομικά και δεν επιδέχεται ρεφορμιστικές λύσεις όπως οι προτεινόμενες από εσάς και άλλους πεφωτισμένους σχολιαστές.

 40. Tα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου δεν εξυπηρετούνται μόνο από τις φοροαπαλλαγές αλλά και από τις παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά που παρεμποδίζουν τους παραγωγικούς ανθρώπους να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας. Η διόγκωση του δημόσιου τομέα που τροφοδοτήθηκε από το δανεισμό ήταν αναγκαία για να εξαγορασθεί η συναίνεση της πλειοψηφίας στην αφαίμαξη – καθήλωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

 41. I see!!!!!!

 42. «Nα το πούμε κι’ αλλιώς. ΠΟΙΟΣ φταίει;;;; Ο ανερμάτιστος δανειολήπτης εορτοδανείου και Μυκονοδανείου Η η ΤΡΑΠΕΖΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Αμφότεροι, εξ ίσου, αλλά ο ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΣ δανειολήπτης ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει αυθωρεί και παραχρήμα.»

  Να θυμίσω ότι την πρώτη κίνηση σε περίπτωση δυσκολιών του δανειολήπτη δεν το κάνει αυτός αλλά η τράπεζα. Τού κόβει την περαιτέρω πίστωση. Και ποιό είναι το δεύτερο βήμα ; Αλλάζει, πάλι η τράπεζα, τον χειριστή του λογαριασμού και μεταφέρει τον λογαριασμό σε ειδικό τμήμα καθυστερήσεων και επισφαλών απαιτήσεων. Είδατε σεις κάτι παραπλήσιο να γίνεται με το ελλαδικό δημόσιο ;

 43. Aυτό που γνωρίζει ΟΛΗ η ΔΥΣΗ, βούκινο που λένε οι χωρικοί στο Αστρος, είναι ότι οι Ελληνες ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να εργασθούν! Εξ ου και οι όσοι παραγωγικοί στην Ελλάδα είναι 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ από συνολικώς 1 εκατομμύριο οικονοπμικούς μετανάστες.

  Εκτός και εάν ορίσουμε ως ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  τις εκατοντάδες χιλιάδες «διοικητών επιχειρήσεων» που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση
  τις δεκάδες χιλιάδες ¨ψυχολόγων» που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση
  τις δεκάδες χιλιάδες «διαιτολόγων» που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση

  ΑΛΛΑ και να γνώριζαν γραφή και ανάγνωση, «επαγγελματίες» για τους οποίους ΔΕΝ υπάρχει ΖΗΤΗΣΗ ή εχει προκύψει κορεσμός προ πολλού.

  Ο παραπάνω κύριος, λοιπόν, οφείλει να ανασκευάσει το σχόλιό του:
  Η ΕΛΛΑΔΑ έχει ατέλειωτες ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΕΣ και όχι παραγωγικές ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 44. Και, για να μιλήσω κομματάκι αργκό, άκου δω μάγγα, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ουδέποτε είχε η Ελλάδα εξ ου και δεν είχε ποτε οργανωμένη αστική τάξη. Το όποιο δε κεφάλαιο ή αστική τάξη είχε η Ελλάδα, έχουν προ πολλούύύύύύύύύύ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ, διότι καθώς λέγουσι οι Αγγλοσάξονες για το κεφάλαιο, «You automate, you emigrate or you evaporate».

  EΕΙΣ, λοιπόν, μείνατε με πεσκέσι τις «παραγωγικές δυνάμεις» της οδού Τσακάλωφ και της οδού Μηλιώνη

  χαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 45. Σε κάθε περίπτωση, επειδή με διέπει ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ, σας προκαλώ κύριε distributist, να μου βρείτε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να έλθουν να εργασθούν στα σχολάζοντα κτήματά μου, να τα καλλιεργούν και να παρακρατούν 75-80% του ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

  Εάν ΔΕΝ βρείτε, you’d better SHUT the f— UP!

 46. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ουδέποτε είχε η Ελλάδα εξ ου και δεν είχε ποτε οργανωμένη αστική τάξη. Το όποιο δε κεφάλαιο ή αστική τάξη είχε η Ελλάδα, έχουν προ πολλούύύύύύύύύύ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ

  Αν εννοείτε τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια που αναδείχθησαν επι Καραμανλή και χούντας, θα συμφωνούσα εν μέρει, ότι τα μάζεψαν (όλα – τα υπάρχοντά τους και όχι μόνον!) και έφυγαν. Τα χρέη και συντρίμμια τους τα σκούπισαν οι Ράλλης και Παπανδρέου.

  Το θέμα μας μας είναι αν πρέπει να και πως φορολογούνται τα επιχειρηματικά κέρδη, η ιδιοκτησία και τα «ελεύθερα» εισοδήματα – μικρά, μεσαία ή μεγάλα. Ο κ. Ανδριανόπουλος δεν ξέρω τι θέλει. Υποθέτω προτείνει να υπερθεματίσουμε χώρες όπως η Βουλγαρία, το Ντουμπάϊ, η Ιρλανδία, κτλ. στη μείωση φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του ιδιωτικού κεφάλαιου.

 47. (46) Δεν μετακομίζει μονίμως πουθενά, – όπως φεύγει , μπορεί και να έρχεται.

  – Πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει Πολιτική και Φορολογική σταθερότης, και – φυσικά – προοπτική κέρδους.

  – Λέω «σταθερότης» , ‘οχι αναγκαστικά λίγη φορολογία.

 48. H όποια πράγματι αστική τάξη ΕΦΥΓΕ επί Χούντας, προς το τέλος κυρίως, διότι τα μηνύματα του επερχόμενου οχλοκρατικού ολοκληρωτισμού ΗΣΑΝ σαφή, σαφέστατα.

  Τα επιχειρηματικά κέρδη φορολογούνται, αλλά και όταν φορολογούνται ελλιπώς, τα διαφεύγοντα ποσά είναι μεγάλα μεν επί μέρους, ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ IN TOTO, ΔΙΟΤΙ, όπως είπαμε ξανά και ξανά ΔΕΝ υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. ΠΑΝΤΩΣ, τις ΕΙΣΦΟΡΕΣ τους τις ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ IN FULL οι μεγάλες επιχειρήσεις.

  Οι ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ είναι 100% από μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις της τάξης των 10 – 90 εργαζομένων, άρα for the most part, επιχειρήσεις ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ with zero sophistication, zero technology etc. και ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ (αν δεν έκλεβαν τους φόρους ΔΕΝ θα υπήρχαν!!) Το στοιχείο αυτό το έχω λάβει από φίλη μου ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ υψηλοβαθμη του ΙΚΑ, άρα υποχρεούμαι να το δεχθώ ως ακριβές KAI ουδείς αμφισβητεί anyway.

  Το λοιπόν, as we speak, το ΟΞΥ (επαναλαμβάνω το ΟΞΥ, το άμεσο) ΘΕΜΑ της Ελλάδος είναι ΤΑΜΕΙΑΚΟ και συνδέεται με τα εξής

  Α) 100% ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και 100% ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων
  Β) 100% ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ μικρομεσαίων μισθωτών που πληρώνοντας 5% του εισοδήματός τους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ΛΟΓΩ τεραστίου μεγέθους ΑΥΤΗΣ της ΜΕΡΙΔΑΣ του ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, περί τα 8-10 ΔΙΣ (!!!!!!) ετησίως.
  Γ) Τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και μάλιστα 90% παρασιτικών ΚΑΙ τους ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ, both in absolute and relative terms, ΜΙΣΘΟΥΣ τους. Περικόπτοντας τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ των ΔΥ θα προκύψουν 6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ overnight !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΔΙΟΤΙ, rebel, όταν ξεμένουμε από παράδες ΤΙ κάνουμε;;;;;
  1) Μειώνουμε ΕΞΟΔΑ
  2) Αυξάνουμε ΕΣΟΔΑ

  Τόσο τα μεν, όσο και τα δε ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα επηρεάσουμε ΑΙΣΘΗΤΑ και ΑΠΤΑ (tangibly, that is) αλλάζοντας τα ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ, ΠΑΓΙΑ, ΤΡΕΧΟΝΤΑ ή ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μας έξοδα. Εάν φίλε rebel πηγαίνετε κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πέστε, στην Grande Bretagne και ξοδεύετε 300-400 ευρώ, περικοπή αυτού του εξόδου ασφαλώς ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ αλλά αδιαμφισβήτητα ΔΕΝ είναι αυτό που θα αλλάξει το ταμειακό σας profile, την ταμειακή ρευστότητα ή ευεξία.

  Να δούμε, λοιπόν, ΤΙ σημαίνει ΔΟΜΙΚΗ, Hassapoyannesque, αλλαγή.

  Πέραν του επαγγελματικού μου κινητού, διατηρούσα και ιδιωτικό για αυστηρά οικογενειακές επείγουσες περιστάσεις. Πλήρωνα, λοιπόν, 45 δολλάρια μηνιαίως (540 ετησίως) ανοήτως, through and through ανοήτως. Το γύρισα, λοιπόν, τον παρελθόντα Ιούλιο, σε ετήσιο pay as you go ΑΤΤ πρόγραμμα, πληρώνοντας εφ’ άπαξ 100 δολλάρια and guess what….. Mέχρι σήμερα έχω καταναλώσει μόλις 12 άπό τα 100 δολλάρια. ΑΥΤΗ, λοιπόν, είναι μιά ΔΟΜΙΚΗ αλλαγή στον Προϋπολογισμό του Χασαπογιάννη που θα εξοικονομεί 440 δολλάρια ετησίως και 4.400 δολλάρια στην δεκαετία, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της ΖΩΗΣ μου whatsoever!

  This is DRAMATIC!!!!!!!!!!!!!!!!! Εξοικονόμηση 440 δολλαρίων ετησίως ΧΩΡΙΣ καμμιά ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  ΑΣΦΑΛΩΣ και εάν είχα οικονομική ανάγκη, θα περιέκοπτα ΚΑΙ το pork (κατά Ronald Reagan) δηλαδή τα αγαπημένα μου δείπνα στο Jo Jo’s της 64ης. ΑΛΛΑ αυτό ΔΕΝ συνιστά προ-οπτικώς ΜΕΤΡΗΣΙΜΗ και ΔΟΜΙΚΗ αλλαγή. Παρακολουθείτε την metafphora αγαπητέ rebel;;;;;;;;;;;;;;

  Κάνετε όλοι κάτι παρατηρήσεις……………………………… Με αφήνετε ενεό…………………….

  Μα δεν είχατε μάνα και πατέρα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 49. 47.Spyridon44 Ιανουαρίου 20th, 2010 1:04 μμ :
  (46) Δεν μετακομίζει μονίμως πουθενά, – όπως φεύγει , μπορεί και να έρχεται.
  – Πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει Πολιτική και Φορολογική σταθερότης, και – φυσικά – προοπτική κέρδους.
  – Λέω «σταθερότης» , ‘οχι αναγκαστικά λίγη φορολογία.

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ και ΚΟΜΒΙΚΕΣ για την ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ του επενδυτή παρατηρήσεις. ΕΥΓΕ!

 50. ΚΑΙ δεν μπορεί ένας ΤΕΝΕΚΕΣ, ο απόλυτος ΤΕΝΕΚΕΣ Φίλιππος Σαχινίδης να μου λέει «Εμείς θα κρίνουμε ΤΙ είναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»

  Εάν έχεις στοιχειώδη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ βρε ρετάλι της κοινωνίας ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ το 80% των ιδιοκτητών του ΚΤΙΡΙΟΥ μου στην ΡΗΓΙΛΛΗΣ που έχουν off-shore εταιρείες.

  ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιαστε