Αντιπαράθεση με τις συντεχνίες

Ιαν 10th, 2010 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Το νέο έτος ξεκίνησε με λιγότερη αισιοδοξία από το προηγούμενο. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα υπαχθεί στο άρθρο 104.9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή θα της επιβληθεί αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση. Ως κράτος και ως πολίτες ζούσαμε δεκαετίες τώρα με δανεικά. Δεν ωφελεί η παράθεση δύσπεπτων οικονομικών στοιχείων για να το αντιληφθούμε, είναι πλέον παγκοίνως γνωστό. Το αποτέλεσμα του απερίσκεπτου αυτού υπερδανεισμού θα είναι αργά ή γρήγορα η χρεοκοπία -ή στην πλέον ιδανική περίπτωση, η επιβολή σκληρότατων, πλην απολύτως αναγκαίων, όρων στην άσκηση οικονομικής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση.

η τεράστια γραφειοκρατία, η πολυνομία και η ανάγκη συναλλαγής μιας επιχείρησης με ισχυρές κοινωνικές ομάδες καταγράφονται σε όλες τις διεθνείς μελέτες ως οι βασικοί, μαζί με τη διαφθορά, λόγοι που ένας επενδυτής δεν επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα

Στο μέλλον η οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει -υπό το φως των προβολέων της διεθνούς επιτηρήσεως και ανεξαρτήτως οικονομικής συγκυρίας- να καταρτίζει προϋπολογισμούς με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ήλθε η ώρα του …λογαριασμού κατά το κοινώς λεγόμενον. Υπεύθυνος ο κορπορατισμός, ο οποίος κυριαρχεί από καταβολής του ελληνικού κράτους και επιτρέπει στις οργανωμένες και φωνασκούσες μειοψηφίες να ματαιώνουν ή να καθυστερούν εγκληματικά κάθε αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία.

Κορπορατισμός είναι το σύστημα στο οποίο η οικονομία ελέγχεται από μικρές, αλλά πανίσχυρες κοινωνικές ομάδες. Όπως εξηγεί ο νομπελίστας οικονομολόγος του πανεπιστημίου Κολούμπια Έντμουντ Φέλπς, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να διαπραγματεύονται μαζί τους και με την ελεγχόμενη από αυτές κυβέρνηση. Τούτο διότι οι μικρές αλλά ισχυρές αυτές μειοψηφίες λόγω της άριστης –και κρατικά χρηματοδοτούμενης- οργάνωσεως την οποία διαθέτουν, διατηρούν σημαντική επιρροή ή και ελέγχουν το πολιτικό σύστημα, χρησιμοποιώντας τους -κατ΄ευφημισμόν ονομαζόμενους- πολιτικούς, ως απλούς μεσίτες για την υπέρ των συντεχνιών αναδιανομή του πλούτου μέσω του φορολογικού συστήματος.

Υπενθυμίζω ότι η τεράστια γραφειοκρατία, η πολυνομία και η ανάγκη συναλλαγής μιας επιχείρησης με ισχυρές κοινωνικές ομάδες καταγράφονται σε όλες τις διεθνείς μελέτες ως οι βασικοί, μαζί με τη διαφθορά, λόγοι που ένας επενδυτής δεν επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα.

Η παρακμή και η στασιμότητα μπορεί να μετεξελιχθούν σε δημιουργική αφύπνιση, αν βεβαίως υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση για αντίσταση στους κεφαλαιοκράτες του “συντεχνιακού καπιταλισμού”

Περαιτέρω, η πανίσχυρη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί και καταστρέφει την επιχειρηματικότητα είναι επίσης απόρροια του κορπορατισμού. Από την πρώτη στιγμή του διορισμού τους οι ανυποψίαστοι υπουργοί απονευρώνονται μέσα στους απρόσωπους μηχανισμούς των υπουργείων τους, τον οποίων ο έλεγχος ανήκει σε πανίσχυρους καρεκλοκένταυρους. Υπουργός της προηγουμένης κυβερνήσεως μου ζήτησε κάποτε φιλικώς τη συμβουλή μου για το πώς θα έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση στο υπουργείο του. Του συνέστησα να αγνοήσει εντελώς την γραφειοκρατία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του και να προωθήσει χωρίς χρονοτριβή –ερήμην αυτών- τις μεταρρυθμίσεις που είχε κατά νουν. Επέστησα δε την προσοχήν του στο ότι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της πολιτικής του θα ευρίσκοντο πρωτίστως στο υπουργείο. Μολονότι κατ΄αρχήν συμφώνησε μαζί μου, αγνόησε -όπως αποδείχθηκε στην πορεία- την συμβουλή μου. Ουδεμία μεταρρύθμιση προώθησε. Σε πρόσφατη συνάντησή μας, με πικρία ομολόγησε το λάθος του, αποδίδοντάς το στο πολιτικό κόστος που τότε έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της απραξίας και όχι υπέρ της δράσης.

Ενόψει της δυσμενούς καταστάσεως το πολιτικό σύστημα οφείλει, έστω την ύστατη ώρα, να λάβει αποστάσεις από τον κορπορατισμό που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική και ηθική χρεοκοπία και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό αδιέξοδο και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα. Τέτοιες, αμέσου δράσεως και μακράς ωφελείας μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι:
– Η άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ταχεία κατάργηση των επιδοτήσεων στα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και, κυρίως, στα πολιτικά κόμματα, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις κοκ., με την κατάργηση των κρατικών διαφημίσεων, την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων εντός της επομένης διετίας κατά 20% με 25%. Τούτο είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς την κατάργηση της μονιμότητος των δημοσίων υπαλλήλων, με μόνη την κατάργηση των περιττών οργανισμών και λοιπών αχρήστων φορέων του δημοσίου τομέα που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση των οργανικών θέσεων αυτών.
– Η κατάργηση όλων των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, αμέσων η εμμέσων, όπως είναι οι υποχρεωτικές παραστάσεις δικηγόρων στην υπογραφή των συμβολαίων, των συμβολαιογράφων στα εταιρικά συμβόλαια, των ελαχίστων υποχρετικών αμοιβών των πολιτικών μηχανικών, των νομαρχιακών ελεγκτών, των δημοσιογράφων κοκ.
– Η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και η αντικατάσταση των κρατικών αδειών με πιστοποιήσεις, συνακόλουθα η μεταφορά του φορολογικού ελέγχου στους ορκωτούς λογιστές/ελεγκτές. Οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών θα ελέγχονται και θα πιστοποιούνται για την αρτιότητά τους από την Εφορία.
– Η κατάργηση των ανούσιων και ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος ώστε να περιορισθεί το υπέρογκο κόστος που δημιουργεί η τήρηση των χιλιάδων αδίκων και τυπολατρικών διατάξεων του φορολογικού συστήματος.
– ο περιορισμός των βουλευτών σε διακόσιους και των υπουργείων σε μονοψήφιο αριθμό.
– η μείωση του αριθμού των “πανεπιστημίων”, τα οποία αισίως υπερβαίνουν τα σαράντα.

Σε κάθε οικονομική κρίση μπορεί κανείς να αναζητήσει ευκαιρίες για μια νέα αρχή. Η παρακμή και η στασιμότητα μπορεί να μετεξελιχθούν σε δημιουργική αφύπνιση, αν βεβαίως υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση για αντίσταση στους κεφαλαιοκράτες του “συντεχνιακού καπιταλισμού”.

Τάσος Ι. Αβραντίνης

——————————————————-

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 5.1.2010

73 σχόλια
Leave a comment »

  1. rebel,
    Σε μιά “ζωντανή” κοινωνν’ια, πάντα θα υπάρχουν ΦΑΝΕΡΕΣ αντιθέσεις, διεκδικήσεις, κλπ κλπ
    – Το αντίθετο……… δεν χρειαζεται διευκρινήσεις……….

  2. Μα απολυτα σωστο αυτο που λες Ρεμπελ, αφου τα παρασιτα εκαναν αγωνα να διωξουν εμας τους παραγωγους τωρα ερχεται η νεμεσις της χρεωκοπιας.

  3. εμάς τους παραγωγούς

    Ποιοι είστε εσείς οι “παραγωγοί”?

  4. Οι μη δημοσιοι υπαλληλοι,πολιτικοι, συνδικαλιστες κυριε, δηλαδη ειτε μικρο ειτε μεγαλο επιχειρηματιες και ιδιωτικοι υπαλληλοι

  5. Εγω στις “μη παραγωγικές τάξεις” δεν θα συγκατάλεγα επίσης εμπόρους, μεταπράτες, εισοδηματίες, κεφαλαιοκράτες, και άλλες εξίσου παρασιτικές ομάδες.

  6. Ειπαμε αριστεροι και ιδιοκτησια εχετε παρει διαζυγιο

  7. Πλακα στην πλακα αυτοι που δεν παραγουν στην κοινωνια ειναι αυτοι που εχουν ιδιοκτησια!!Εχουν τους μ…ες να τρεχουν για χαρη τους και οι ιδιοι κηρυττουν ποια ειναι τα οφελη της αγορας και ποσο κακοι ειναι αυτοι οι μ…ες η πιο εκλεπτυσμενα εργαζομενοι που ζητανε παραπανω απο αυτα που τους δινονται!!

  8. Ρεμπελ και εγω συμφωνω μαζι σου.Απο ποτε ενας “επιχειρηματιας”ανηκει στις παραγωγικες ταξεις?Εχει παει ποτε καποιος απο αυτους στο εργοστασιο του να δουλεψει βαρδια?

  9. Απο αυτον που δεν εχει δουλεψει βαρδια κακομοιρε παρακαλας δουλεια. Τωρα ετοιμαστειτε να γινετε Αργεντινη, εγω την κοπανησα χρονια απο το τρελοκομειο η ελλας

  10. Αυτο δηλαδη καλο ειναι?Το γεγονος δηλαδη οτι παρακαλαω δουλεια απο αυτον που δεν εχει δουλεψει βαρδια.Παντως μαλλον εχεις δικιο.Αργεντινη θα γινουμε.Ακομη και το λιμανι του Πειραια πουλησαμε,κριμα που δεν βρεχει συχνα στην Ελλαδα να πουλησουμε το βροχινο νερο στις πολυεθνικες.Αυτο ειχε γινει στη Βολιβια το 2003 πριν αναλαβει ο “εχθρικος για τις επενδυσεις”που δε σεβεται τη “δημοκρατια”Εβο Μοραλες.

  11. laskos, είμαι εναντίον της “ιδιοκτησίας”, και μόνον αυτής, που χρησιμοποιείται στην εκμετάλλευση ανθρώπινης εργασίας και τη δημιουργία κέρδους για τον κάτοχό της.

  12. Τελικά η ανάγνωση του συγκεκριμένου blog αποδεικνύεται όλο κ πιο ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα μόλις έμαθα ότι οι been counters θεωρούν εαυτούς παραγωγικές τάξεις. Έχει την πλάκα του τελικά.

    Τα ορφανά απλώς δεν το έχουν. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι λογικό να αποκαλεί κανείς παράσιτα ανθρώπους οι οποίοι αμείβονται ΒΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ( επιχειρηματίες, πωλητές έμποροι κτλ).
    Αλλά ξεχνώ μάλλον ότι για έναν αριστερό στόχοι κ αποτελέσματα είναι ψιλά γράμματα. Αυτοί πιστεύουν στην ανταμοιβή ΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Δικαιούνται τα πάντα. Και πάνω από όλα μια θέση εργασίας( την οποία φυσικά θα ζητήσουν από τα παράσιτα όπως εύστοχα παρατηρεί και ο laskos)
    Intellectual frauds

  13. Κι εγώ, επίσης, διασκέδασα (ειλικρινά!) και γέλασε τ’ αχείλι μου με την άποψη ότι τις παραγωγικές τάξεις συνιστούν οι ειτε μικρο ειτε μεγαλο επιχειρηματιες και ιδιωτικοι υπαλληλοι του laskos.

    Ο laskos διστάζει να ψελλίσει τις λέξεις εργάτης & εργατικη τάξη (εκτός αν τους εντάσσει και αυτούς στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οπότε πάω πάσσο), ίσως από κάποιαν κρυφή φοβία – μην του πάρουν τα σπίτια, την ιδιοχτησία, δεν ξέρω. Έλα ντε, που κάποιος κάπου μακριά όμως δουλεύει και φτιάχνει (πως το λένε… παράγει?) τα “κινέζικα προϊόντα που μεταπουλά η οικογενειακή του επιχείρηση.

    Αλλά ποιοι είναι οι “been counters” ή bean counters? Στους λογιστές αναφέρεστε?

  14. bean counters – τρίχες για τρίχες συζήτησι – για σοβαρευτείτε….

  15. Και οι εμποροι ναρκωτικων βαση αποτελεσματων αμειβονται Λαμπρο.Ειναι παραγωγικη ταξη?Και ενταξει ας μην ειμαι υπερβολικος στην κριση μου.Οι χρηματιστες,οι μετοχοι και λοιποι κεφαλαιοκρατες τι ακριβως παραγουν και περιλαμβανονται συμφωνα με τη λογικη σας στις παραγωγικες ταξεις?

  16. Μαριε δεν πας να μασησεις κανα φυλλο κοκας μαζι με τον Εβο Μοραλες μηπως και αντιληφθεις την πραγματικοτητα του κοσμου?

  17. Για το εμποριο κοκας ευθυνονται οι ΗΠΑ και οι αδελφες κυβερνησεις τους της Κολομβιας και του Μεξικου.Μηπως να απευθυνθω εκει καλυτερα?

  18. Ναι ο Ουριμπε και η Μπετανκουρ εχουν κανει κολεγια με το FARC. Ο Χουσειν Ομπαμα συστηνει κοκα στα γευματα στον Λευκο Οικο και στο Οβαλ Γραφειο αντι για ουισκι δινουν ροφημα κοκας σε φλυτζανι με την φατσα του Εβο Μοραλες.
    Τελικα 0+0=14 οπως ελεγε και ο γκαντεμης και 4/0=666

  19. Τα παραστρατιωτικα ταγματα θανατου της Κολομβιας μας λενε τιποτα?Απο ποιον χρηματοδοτουνται,απο ποιον εξοπλιζονται?Εχουν διασυνδεσεις στις κυβερνησεις της χωρας τους και οχι μονο ναι η οχι?Ασχολουνται με το εμποριο κοκας ναι η οχι?Και οσον αφορα τις ΗΠΑ δεν ειναι η μοναδικη φορα που εχουν βαλει το χερακι τους σε αυτο το εμποριο.Και στο Αφγανισταν το εχουν κανει.Παντως οσον αφορα την κοκα δεν ξερω αν ο Ομπαμα κανει χρηση της,αυτο που ξερω οτι προνομιακοι πελατες του συγκεκριμενου εμποριου ειναι ανθρωποι που ανηκουν στις “παραγωγικες ταξεις”,δηλαδη επιχειρηματιες,χρηματιστες.Ειναι ενα αλλο τεκμηριο ποσο ανηκουν πραγματι στις παραγωγικες ταξεις.Προσωπικα δεν εχω δει πολλους να εργαζονται και μαλιστα στο δευτερογενη τομεα της οικονομιας και να εχουν μετα την ορεξη και το χρονο για κοκαινες κλπ.

  20. Για την Ιστορία,

    – Bean Counters , ήσαν – το πάλαι ποτέ – αυτοί που μέτραγαν τους σπόρους του καφέ, τα σακκιά, διότι ακόμη , ο καφές είναι ιδιότροπο προϊόν.
    Μετέπειτα, σημαίνει τους μικρολογιστές, τους τσιγγούνηδες κλπ

    – Coca = Θαυματουργό φυτό, τα φύλλα του οποίου, ακόμη και τώρα, χρησιμοποιούνται ΝΩΠΑ απο τους ντόπιους για να περάσουν την ημέρα χωρίς πείνα, και δίψα.
    Αντί να σταματήσουν “για ένα σάντουϊτς” κα κοκα-κολα, μασάνε φύλλα……..
    Οι ντόπιοι αντιδρούν στην εξαφάνιση των αυτοφυών φυτών, για τους άνω λόγους, αλλά τώρα είναι και επικερδής η καλλιέργειά τους !!!

    Στην συμπυκνωμένη μορφή παρείχθει για ιατρικούς λόγους, αλλά διεδώθη σε όσους έχουν παραδάκι, διότι, με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος αντικαθιστά το viagra !!!
    To viagra βέβαια είναι πολύ φθηνότερο, αλλά η κοκα είναι της μοδός !!!!!!

    Η “μόδα” πληρώνεται, αποφέρει κέρδη, την κηρύσουμε και παράνομη, και ……… όποιος προλάβει…….

    ΕΙΝΑΙ παραγωγική εργασία, απο καλλιέργεια, μεταποίηση, μέχρι πλασσάρισμα, για έναν απλούστατο λόγο, δηλαδή, ικανοποιεί κάποια ανάγκη, θεμιτή/αθέμιτη/ψυχολογική/καλ/η/κακ/η του ανθρώπου.

    Το ίδιο συμβαίνει με ΟΛΑ τα επαγγέλματα, άλλως ΔΕΝ θα υπήρχαν.

  21. Σπυρο(αν μου επιτρεπεται ο ενικος)συμφωνω μαζι σου.Η κοκαινη ειναι ενα προιον αφου προκυπτει μετα απο παραγωγικες διαδικασιες και καλυπτει αναγκες.Ειναι ενα προιον ομως το οποιο παραγεται λαθραια και το ιδιο ισχυει και για το εμποριο της.Ισως για αυτο εξασφαλιζει και τοσα κερδη στους εμπορους της με αποτελεσμα αυτο να διαιωνιζεται και μαλιστα με την ανοχη πολλων μεγαλοσχημονων.

  22. MARIOS,

    Υποθέτω οτι οι συζητήσεις εδώ είναι πέρα απο τα όρια του “πρέπει” και οτι όλοι αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα…

    Με αυτό το σκεπτικό, το αξίωμα “είναι λαθραία” δεν ισχύει, διότι είναι δημιούργημα των Κυβερνήσεων.
    Τα υπόλοιπα, σηλαδή , υψηλές τιμές, συμμορίες κλπ, είναι φυσικό επακολούθυμα.

    Δεν έχω ιδέα αν πρέπει ή δεν πρέπει να αποποινικοποιηθεί η κόκα και ΟΛΑ τα ναρκωτικά, ελλείψει γνώσης στατιστικών, συνεπειών, κλπ
    – Θα ήταν βέβαια ένα ενδιαφέρον πείραμα………………..που θα διέλυε την συντεχνία των ναρκοπωλών (για να είμαστε εντός θέματος -) )

  23. MARIOS,

    – Υποθέτω οτι οι συζητήσεις εδώ είναι πέρα απο τα όρια του «πρέπει» και οτι όλοι αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα…

    – Με αυτό το σκεπτικό, το αξίωμα «είναι λαθραία» δεν ισχύει, διότι είναι δημιούργημα των Κυβερνήσεων.
    Τα υπόλοιπα, δηλαδή , υψηλές τιμές, συμμορίες κλπ, είναι φυσικό επακόλουθο.

    – Δεν έχω ιδέα αν πρέπει ή δεν πρέπει να αποποινικοποιηθεί η κόκα και ΟΛΑ τα ναρκωτικά, ελλείψει γνώσης στατιστικών, συνεπειών, κλπ
    – Θα ήταν βέβαια ένα ενδιαφέρον πείραμα………………..που θα διέλυε την συντεχνία των ναρκοπωλών (για να είμαστε και εντός θέματος -) )

Σχολιαστε