Η δημοκρατία απειλείται και από τη σταδιακή της διάβρωση

Ιαν 26th, 2009 | | Κατηγορία: Πέτρος Τατούλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Σήμερα, μπορεί να μην υπάρχουν τάνκς. Μπορεί να μην υπάρχουν στρατηγοί. Μπορεί να μην συντρέχει κίνδυνος δικτατορίας. Η δημοκρατία ωστόσο δεν απειλείται μόνο από τα τεθωρακισμένα. Η δημοκρατία απειλείται και από τη σταδιακή της διάβρωση. Όπως σε κάθε μηχανισμό χωρίς κανόνες και στεγανά, έτσι και στη νεοελληνική δημοκρατία κάποια γρανάζια έχουν αυτονομηθεί. Τα γρανάζια αυτά μπορεί να μην απειλούν το πολίτευμα. Το χρησιμοποιούν όμως με ανάρμοστους τρόπους προς εκπλήρωση ιδιοτελών και ταπεινών σκοπών. Η αδιαφορία με την οποία βαδίζουμε στο μέλλον, οδηγεί αναπόδραστα προς μια χωλή δημοκρατία.

Όπως σε κάθε μηχανισμό χωρίς κανόνες και στεγανά, έτσι και στη νεοελληνική δημοκρατία κάποια γρανάζια έχουν αυτονομηθεί. Τα γρανάζια αυτά μπορεί να μην απειλούν το πολίτευμα. Το χρησιμοποιούν όμως με ανάρμοστους τρόπους προς εκπλήρωση ιδιοτελών και ταπεινών σκοπών

Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ούτε σήμερα. Το δομημένο σάπιο σύστημα έχει πολύ σκληρά αντανακλαστικά απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσής του. Και ποιο είναι αυτό το σύστημα; Ο πολιτικός κόσμος που διαγκωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση και την άλωση των θώκων εξουσίας. Τα μίντια που αρκούνται στα διόλου ευκαταφρόνητα κοκαλάκια που τους πετά ο πολιτικός κόσμος για να αποπροσανατολίζουν κάθε σοβαρή συζήτηση, αναμοχλεύοντας επουσιώδη ζητήματα, όπως οι ατέρμονες εκλογολογίες και οι θορυβώδεις ανασχηματισμοί. Η δικαιοσύνη, που ανήμπορη να επιτελέσει το έργο της, ευνουχισμένη από την πολιτική πατρωνία δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να εφαρμόσει τους νόμους. Η εκτελεστική εξουσία, που ανίκανη και διεφθαρμένη μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον εαυτό της και μηδενίζει τα οφέλη για τον τόπο.

Είμαι πεπεισμένος ότι το consensus, η συμφωνία… είναι διακομματική και θα έλεγα δια…θεσμική. Κύριε Παπανδρέου, γιατί να δεχτεί ο κ. Καραμανλής να δει δικούς του ανθρώπους να εξευτελίζονται και να διασύρονται είτε για την πολιτική τους ανεπάρκεια είτε για τις παράνομες τους πράξεις, την ίδια στιγμή που όλοι, δικοί σας άνθρωποι, στο παρελθόν έχουν μείνει ατιμώρητοι; Κάτι τέτοιο θα ήθελε πολιτικό θάρρος και επί της ουσίας απόφαση να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα σε αυτόν εδώ τον τόπο. Ε, αυτή η απόφαση δεν υπάρχει.

Ας έχουμε το θάρρος να το πούμε ευθέως. Είναι μια μεγάλη μας επιτυχία, ημών των πολιτικών. Ατιμωρησία. Οι νόμοι δεν ισχύουν για εμάς. Ηθική και κανόνες δεν έχουν καμία θέση στα έδρανα της βουλής. Και βέβαια, επειδή το παιχνίδι δεν θα μπορούσαμε να το παίξουμε μόνοι, βάλαμε σε αυτό και τους λεγόμενους νταβατζήδες. Ατιμωρησία για τους καναλάρχες, για τους μεγαλοεκδότες, για τους κουμπάρους και τους φίλους μας. Ατιμωρησία για τους εθνικούς εργολάβους και τους προμηθευτές. Και βέβαια σε όλους αυτούς γερά μπαχτσίσια. Γερά μπαχτσίσια στους οσφυοκάμπτες, σε εκείνους που προσκυνούν την εξουσία μας.

Στην υπόθεση που συζητούμε σήμερα, οι εμπλεκόμενοι ανασχηματίσθηκαν και απομακρύνθηκαν με θερμές ευχαριστίες για τη σημαντική τους συμβολή στο έργο της κυβέρνησης. Πολιτικές ευθύνες δεν προέκυψαν και κατά τα φαινόμενα δεν θα προκύψουν και ποινικές. Είχε προφτάσει άλλωστε ο κ. Σανιδάς να προεξοφλήσει την εξέλιξη. Η υπόθεση του Βατοπεδίου πέρασε κι εκείνη στα τελευταία μονόστηλα των εφημερίδων και οι χειροκροτητές, καλοπληρωμένα παπαγαλάκια των μίντια αρκέσθηκαν σε αυτήν την επουσιώδη καρατόμηση των εμπλεκομένων. Τίποτε διαφορετικό δεν θα μπορούσε να έχει και σε αυτήν την περίπτωση συμβεί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και τούτη η υπόθεση θα κλείσει, όπως έκλεισαν τα σκάνδαλα που ταλάνισαν για λίγο την πολιτική ζωή του τόπου και στη συνέχεια χάθηκαν στα βαθιά συρτάρια της δικαιοσύνης και των επιτροπών. Με την δυσάρεστη ωστόσο οσμή τους να ποτίζει το κοινωνικό υποσυνείδητο και κυρίως με τα ασύλληπτα ποσά να παραμένουν ωστόσο στις τσέπες των πολιτικών, των χρηματιστών, των μεταπρατών οπλικών συστημάτων, των golden boys, των κομμάτων, της παρέας και των μισθοφόρων δημοσιογραφίσκων : χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, Mayo, ομόλογα, Βατοπέδι, siemens.

Και τούτη η υπόθεση θα κλείσει, όπως έκλεισαν τα σκάνδαλα που ταλάνισαν για λίγο την πολιτική ζωή του τόπου και στη συνέχεια χάθηκαν στα βαθιά συρτάρια της δικαιοσύνης και των επιτροπών. Με την δυσάρεστη ωστόσο οσμή τους να ποτίζει το κοινωνικό υποσυνείδητο και κυρίως με τα ασύλληπτα ποσά να παραμένουν ωστόσο στις τσέπες των πολιτικών, των χρηματιστών, των μεταπρατών οπλικών συστημάτων, των golden boys, των κομμάτων, της παρέας και των μισθοφόρων δημοσιογραφίσκων

Στα ζητήματα διαφθοράς έχουμε επιλέξει εδώ και καιρό τις τριτοκοσμικές τακτικές, προκειμένου να συγκαλύψουμε τον δικό μας , πολιτικό υπόκοσμο. Ο συμψηφισμός είναι πασίδηλος. Και θα παραμένει πασίδηλος κύριε Παπανδρέου και κύριοι πρόεδροι των άλλων κομμάτων μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα πάρουμε όλοι μια γενναία απόφαση. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αφορά μόνο το μέλλον. Διότι κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπιστευθεί απλώς και μόνο τις καλές προθέσεις ιδιαίτερα βεβαρημένων στο παρελθόν από σκάνδαλα κομματικών μηχανισμών. Πρέπει να αφορά και το παρελθόν. Κύριοι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτείνω να ανοιχθούν αναδρομικά οι κρυφοί λογαριασμοί σε όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα, προκειμένου να αποκαλυφθούν επιτέλους τα ονόματα που κρύβονται από πίσω. Να παραδοθούν οι ποινικά ένοχοι στη δικαιοσύνη και να οδηγηθούν οι πολιτικοί που έκλεψαν, ζημίωσαν τον ελληνικό λαό στη φυλακή. Επίσης, προτείνω να ξεκαθαρίσουμε όλοι, από σήμερα κιόλας την θέση μας σχετικά με τα μέτρα που θα δεσμευτούμε να εφαρμόσουμε για το μαύρο πολιτικό χρήμα (που συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερα), για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών. Συγκεκριμένα. Χωρίς επικοινωνισμούς και ηθικολογίες.

Κύριε Παπανδρέου, κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία ότι εμπαίζει τους θεσμούς με την σημερινή της αποχή. Δεν είναι όμως η μόνη. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την στάση σας με την εκλογολογία που επαναφέρεται ολοένα ως βασικό ζήτημα συζήτησης; Δεν υπάρχει σύνταγμα σε αυτήν την χώρα που επιτάσσει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια; Ποιον θα ωφελήσουν λοιπόν οι εκλογές αυτήν την στιγμή εκτός από κάποιους υπουργούς που θα ξελαφρώσουν αφού οι τυχόν ποινικές κυρώσεις για τις εμπλοκές τους στα σκάνδαλα (Siemens , Βατοπέδι και σία) θα έχουν πλέον παραγραφεί; Αυτό το τελευταίο, όποιος το επιδιώξει ή το επιτρέψει, θα αναλάβει στους ώμους του μέρος της ευθύνης της συγκάλυψης.

Στα μέτρα που έχω προτείνει – την υιοθέτηση του τεκμηρίου της πολιτικής ενοχής και την απεμπλοκή της δικαιοσύνης από τους πολιτικούς της πάτρωνες δεν θα αναφερθώ επισταμένως. Το έχω κάνει σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό. Ούτε επίσης θα αναφερθώ στο ολέθριο σφάλμα της Νέας Δημοκρατίας να μην παραστεί σε αυτόν εδώ τον διάλογο με αποτέλεσμα να αμφισβητείται τεκμηριωμένα πλέον η πρόθεσή της να πατάξει τη διαφθορά. Θέλω να αναφερθώ ωστόσο, στην εκλογική βάση της κεντροδεξιάς, όλων εκείνων των πολιτών που μας πίστεψαν και ήλπισαν στην αλλαγή, εκείνων των φιλελεύθερων, μετριοπαθών και νηφάλιων πολιτών που σήμερα αγωνιούν περισσότερο από ποτέ για το μέλλον της χώρας. Αυτοί οι πολίτες δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφθορά που ανέθρεψε στα σωθικά της η παράταξη. Αυτοί οι πολίτες νιώθουν ντροπή για την κατάλυση των θεσμών και της δημοκρατίας που επιχειρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου σήμερα. Αυτοί οι πολίτες πρέπει να εξεύρουν τα ψυχικά αποθέματα προκειμένου να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την επανίδρυση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η απόδοση ποινικών ευθυνών δεν οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε καμία ποινικοποίηση, αλλά στην εξυγίανσή του. Η πιθανή διεξαγωγή εκλογών, πέραν του θεσμικού ζητήματος που γεννάται, θα οδηγήσει στην παραγραφή των ευθυνών

Η ατιμωρησία πρέπει εδώ να τελειώσει. Η ομερτά, ο νόμος της σιωπής πρέπει εδώ να τελειώσει. Οι ανούσιοι ηθικισμοί πρέπει εδώ να τελειώσουν. Oι επικοινωνισμοί πρέπει εδώ να τελειώσουν. Κανείς εξ ημών δεν είναι λιγότερο υπεύθυνος από τους άλλους. Η απόδοση ποινικών ευθυνών δεν οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε καμία ποινικοποίηση, αλλά στην εξυγίανσή του. Η πιθανή διεξαγωγή εκλογών, πέραν του θεσμικού ζητήματος που γεννάται, θα οδηγήσει στην παραγραφή των ευθυνών. Η μη διαλεύκανση όλων των προηγουμένων σκανδάλων ενισχύει την ανισονομία που έχουμε εγκαθιδρύσει και βλάπτει τα μέγιστα την διεθνή εικόνα της χώρας, την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή. Ας σταματήσουμε τα παραμύθια, διότι οι παραμυθίες παρηγορούν αρρώστους και όχι τους κλινικά νεκρούς.

Μέρος αυτού του κλινικά νεκρού, σάπιου συστήματος εξουσίας δεν υπήρξα και δεν θα γίνω. Στήριζα, στηρίζω και θα στηρίξω όποιο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας για να βρεθεί άκρη σε όλες αυτές τις θλιβερές ιστορίες μικρών και ιδιοτελών πολιτικών. Ψηφίζω… θα ψήφιζα … υπέρ της σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Πέτρος Τατούλης

4 σχόλια
Leave a comment »

 1. […] πλήρες κείμενο σε αυτόν τον σύνδεσμο (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading […]

 2. Κύριε Τατούλη,

  Η τοποθέτησή σας ειναι εξαιρετική!

  Εκείνο όμως που έχω να προτείνω είναι, όταν κάποιος έχει να προτείνει ουσιαστικά πράγματα, όπως εσείς, για την βελτίωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος θα πρέπει να στοχεύει.

  Θα μπορούσατε θεωρώ να διαμορφώσετε ένα μανιφέστο θέσεών σας σε διάφορους τομείς και να ξεκινήσει ένας διάλογος απο το e-rooster ή απο όπου αλλού θέλετε για την βελτίωση αυτών των θέσεων ώστε να αποτελέσουν έναν «μπούσουλα» θέσεων εντίμων πολιτών, που θα σέβονται τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη και την ελευθερία του ατόμου χωρίς αυτή η απαίτηση να καταντά χυδαιότητα και αναρχία…

  Προφανώς θα πρότεινα να ξεκινήσετε απο την δικαιοσύνη και την παιδεία.

  Είναι δυο τομείς που δεν έχουμε…

  Ούτε δικαιοσύνη έχουμε, ούτε παιδεία… στη χώρα μας…

  Οι υποστηρικτές του σαθρού κατεστημένου της δικαιοσύνης είναι βέβαιο οτι θα σας κατακεραυνώσουν αλλά όταν οι πολίτες θα έλθουν μαζί σας αυτοί θα αισθανθούν απομονωμένοι ως γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές…

  Όσον αφορά την παιδεία έχετε νομίζω ευκαιρία γόνιμης δράσης (ως γιατρός έχετε δει την δραματική κατάσταση της εκπαίδευσης των ασκουμένων ιατρών στα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία…) μιας και τώρα διαμορφώνονται νέες προτάσεις υπό την εποπτεία του κυρίου Βερέμη που θεωρώ εξαίρετο ακαδημαϊκό άνδρα αν και εχω και τις διαφωνίες μου μαζί του σε θέματα όπου στρογγυλεύει τις προτάσεις αλλαγών ώστε να ταράζει λιγότερο την ηρεμία του Ελληνικού καταστημένου.

  Εύχομαι κύριε Τατούλη, καλό ξεκίνημα…

  Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
  Οικονομολόγος — Επιχειρησιακός ερευνητής
  bazioto@otenet.gr
  http://www.bazioto.blogspot.com

 3. Κύριε Τατούλη,

  Η τοποθέτησή σας ειναι εξαιρετική!

  Εκείνο όμως που έχω να προτείνω είναι, όταν κάποιος έχει να προτείνει ουσιαστικά πράγματα, όπως εσείς, για την βελτίωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος θα πρέπει να στοχεύει.

  Θα μπορούσατε θεωρώ να διαμορφώσετε ένα μανιφέστο θέσεων σας για τους διαφόρους τομείς και να ξεκινήσει ένας διάλογος απο το e-rooster ή απο όπου αλλού θέλετε για την βελτίωση αυτών των θέσεων ώστε να αποτελέσουν έναν «μπούσουλα» θέσεων εντίμων πολιτών, που θα σέβονται τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη και την ελευθερία του ατόμου χωρίς αυτή η απαίτηση να καταντά χυδαιότητα και αναρχία…

  Προφανώς θα πρότεινα να ξεκινήσετε απο την δικαιοσύνη και την παιδεία.

  Είναι δυο τομείς που δεν έχουμε…

  Ούτε δικαιοσύνη έχουμε, ούτε παιδεία… στη χώρα μας…

  Οι υποστηρικτές του σαθρού κατεστημένου της δικαιοσύνης είναι βέβαιο οτι θα σας κατακεραυνώσουν αλλά όταν οι πολίτες θα έλθουν μαζί σας αυτοί θα αισθανθούν απομονωμένοι ως γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές…

  Όσον αφορά την παιδεία έχετε νομίζω ευκαιρία γόνιμης δράσης (ως γιατρός έχετε δει την δραματική κατάσταση της εκπαίδευσης των ασκουμένων ιατρών στα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία…) μιας και τώρα διαμορφώνονται νέες προτάσεις υπό την εποπτεία του κυρίου Βερέμη που θεωρώ εξαίρετο ακαδημαϊκό άνδρα αν και εχω και τις διαφωνίες μου σε ορισμένα θέματα που στρογγυλεύει τις προτάσεις αλλαγών ώστε να ταράζει λιγότερο την ηρεμία του Ελληνικού καταστημένου.

  Εύχομαι κύριε Τατούλη, καλό ξεκίνημα…

  Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
  Οικονομολόγος — Επιχειρησιακός ερευνητής
  bazioto@otenet.gr
  http://www.bazioto.blogspot.com

 4. Κύριε Τατούλη,

  Η τοποθέτησή σας ειναι εξαιρετική!

  Εκείνο όμως που έχω να προτείνω είναι, όταν κάποιος έχει να προτείνει ουσιαστικά πράγματα, όπως εσείς, για την βελτίωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος θα πρέπει να στοχεύει.

  Θα μπορούσατε θεωρώ να διαμορφώσετε ένα μανιφέστο θέσεών σας σε διαφόρους τομείς λειτουργίας της Ελληνικής κοινωνίας ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος απο το e-rooster ή απο όπου αλλού θέλετε για την βελτίωση αυτών των θέσεων ώστε να αποτελέσουν τελικά έναν «μπούσουλα» θέσεων εντίμων πολιτών, που θα σέβονται τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη και την ελευθερία του ατόμου χωρίς αυτή η απαίτηση να καταντά χυδαιότητα και αναρχία…

  Προφανώς θα πρότεινα να ξεκινήσετε απο την δικαιοσύνη και την παιδεία.

  Είναι δυο τομείς που δεν έχουμε…

  Ούτε δικαιοσύνη έχουμε, ούτε παιδεία… στη χώρα μας…

  Οι υποστηρικτές του σαθρού κατεστημένου της Ελληνικής δικαιοσύνης είναι βέβαιο οτι θα σας κατακεραυνώσουν αλλά όταν οι πολίτες θα έλθουν μαζί σας αυτοί θα αισθανθούν απομονωμένοι ως γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές…

  Όσον αφορά την παιδεία έχετε νομίζω ευκαιρία γόνιμης δράσης (ως γιατρός έχετε δει την δραματική κατάσταση της εκπαίδευσης των ασκουμένων ιατρών στα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία…) μιας και τώρα διαμορφώνονται νέες προτάσεις υπό την εποπτεία του κυρίου Βερέμη που θεωρώ εξαίρετο ακαδημαϊκό άνδρα αν και διατηρώ τις διαφωνίες μου μαζί του σε οσα θέματα στρογγυλεύει τις προτάσεις αλλαγών ώστε να μειώνει τις αναταράξεις στο μακάριο Ελληνικό καταστημένο.

  Εύχομαι κύριε Τατούλη, καλό ξεκίνημα…

  Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
  Οικονομολόγος — Επιχειρησιακός ερευνητής

Σχολιαστε